Εορτές 26 Δεκεμβρίου: Σύναξη της Παναγίας Λατομίτισσας στη Χίο Σύναξη της Παναγίας της Αλεξιώτισσας στην Πάτρα Σύναξη της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας Σύναξη της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας Σύναξη της Παναγίας της Θεοσκέπαστης
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευθύμιος ο Ομολογητής, επίσκοπος Σάρδεων Άγιος Κωνστάντιος ο Ρώσος, ο Νέος Ιερομάρτυρας Δέσποινα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Εμμανουήλ Εμμανουηλία Κυκκώτισσα Μαντόνα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Μαρία, Η Σύναξη της Θεοτόκου Μάριος Μαχαιρωμένη Όσιος Δαβίδ Όσιος Κωνσταντίνος «ὁ ἐξ Ἰουδαίων» Όσιος Νικόδημος της Τισμάνα Παναγιώτα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Φυγή Ιησού Χριστού στην Αίγυπτο
Εορτές 29 Οκτωβρίου 2022 <> 
Κύριες Εορτές
29 Οκτωβρίου > Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ' άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη. Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.
Όνομα: Αναστασία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, πρόθεση ‘ ανά’ και ρήμα ίστημι>ίσταμαι και σημαίνει στέκομαι ξανά.
Παρόλο που αγιοποιήθηκε πριν από το σχίσμα, εν τούτοις αγνοείται από τους ορθόδοξους συναξαριστές.
Όνομα: Ερμελίντα
Ετυμολογία: Μάλλον γερμανικής προέλευσης από τα ‘ermin’=ισχυρός και ‘linta’=ξύλο και σημαίνει ισχυρή με ξύλινη ασπίδα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Βάσσα
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη της Δωρικής διαλέκτου 'βάσσα' που σημαίνει δρυμώδης κοιλάδα.
Σύμφωνα με τον συναξαριστή, κατηγορήθηκε ως Χριστιανή, βασανίστηκς και αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Μελίτεια
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'μέλι' δηλαδή 'μελένια', πολύ γλυκιά.
Ρώσος άγιος για τον οποίο δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Νέστωρ
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό νέομαι που σημαίνει έρχομαι, επιστρέφω, από το οποίο προέρχεται και η σημερινή λέξη της νέας ελληνικής, νόστος.
Μαρτύρησε, αφού τον θανάτωσαν τρυπώντας του τα πλευρά με λόγχη.
Όνομα: Σάββας
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό), δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Δεν εντοπίστηκε η ετυμολογία του Ελληνικού ονόματος. Μάλλον προέρχεται από το εβραϊκό 'סַבָא' (σαβα), που σημαίνει "ξεκούραστος". Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη το Σάββατο είναι η έβδομη και τελευταία μέρα της Δημιουργίας κατά την οποία ο Θεός ξεκουράστηκε. Είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης των Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα ξεκούρασης για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μουσουλμάνους η Παρασκευή.
Όνομα: Τιμόθεος
Ετυμολογία: Από το 'τιμώ' και το 'Θεός' και σημαίνει 'αυτός που τιμά το Θεό' και 'αυτόν που ο Θεός τιμά'.
29 Οκτωβρίου > Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
Θα μπορούσε να γιορτάζει της αγίας Ναταλίας
της Αγίας Αναστασίας
ή την Ιησού Χριατού Ανάσταση που είναι κινητή εορτή
Όνομα: Νατάσα
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'natalis'=γενέθλιος Από εδώ προέρχεται η φράση 'Natalis Decus' που σημαίνει τον 'Γενέθλιο Δαίμονα', δηλαδή τον προστάτη άγγελο κάθε νεογέννητου. Θεωρείται επίσης υποκοριστικό του Αναστασία και συνώνυμο του Ναταλία. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Γενεθλία.
Σύμφωνα με τους συναξαριστές, γεννήθηκε στο Βυζάντιο από ευσεβείς γονείς και ο πατέρας της, Ιωάννης, ήταν Διάκονος στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες.

Νωρίς έμεινε ορφανή από γονείς και η γιαγιά της την πάντρεψε με κάποιο ευσεβή Διάκονο, με τον όποιο απόκτησε δύο παιδιά. Όταν έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά αποσύρθηκε σε μοναστήρι. ΄Κατά τη διάρκεια της αναστάτωσης που προκλήθηκε με το θέμα της εικονολατρείας, ο εικονομάχος Λέων ο Ισαυρος (περί το 716 μ.Χ.), διέλυσε τη Μονή στην οποία ανήκε η Άννα.

Κυνηγημένη η Άννα φόρεσε ρούχα ανδρικά και μπήκε σε ανδρικό μοναστήρι με το όνομα Ευφημιανός. Εκεί έζησε με μεγάλη προσοχή και μόνο μετά τον θάνατο του Λέοντα του Ισαύρου, φόρεσε πάλι γυναικεία ρούχα και συνέχισε σαν μοναχή στο Βυζάντιο.
Όνομα: Άννα
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό) δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το Εβραϊκό ρήμα 'חנן ‘ (χάναν) (είμαι ευχάριστη, συμπονετική και χαριτωμένη) και σημαίνει "αυτή που έχει δεχθεί τη χάρη και την εύνοια του Θεού". Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Χάρις.
Ρώσος Όσιος που γεννήθηκε στο Κίεβο το 1050 μ.Χ. και πέθανε το 1114 μ.Χ.
Όνομα: Νέστωρ
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό νέομαι που σημαίνει έρχομαι, επιστρέφω, από το οποίο προέρχεται και η σημερινή λέξη της νέας ελληνικής, νόστος.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία