Εορτές 17 Ιανουαρίου: Άγιος Αντώνιος ο Μέγας Άγιος Θεοδόσιος ο Μέγας Άγιος Τουρβών Τουρβώσα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Αντώνιος ο Μετεωρίτης (Καντακουζηνός) Αγία Ιουνίλλα Άγιος Αντώνιος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ Ρωσίας Άγιος Αντώνιος Επίσκοπος Βολογκντά της Ρωσίας Άγιος Αντώνιος Ευνούχος Άγιος Γεώργιος ο Νέος εξ Ιωαννίνων Άγιος Φιλόθεος Όσιος Αντώνιος εκ Ρωσίας Όσιος Αντώνιος ο νέος ο Θαυματουργός Όσιος Αχιλλάς
Εορτές 5 Δεκεμβρίου 2022 <> 
Κύριες Εορτές
Μαρτύρησε δια λιθοβολισμού.
Όνομα: Διογένης
Ετυμολογία: Από το Ζεύς (Δίας) και το γένος και σημαίνει "αυτός που κατάγεται από το Δία".
Έδρασε στο Λουξεμβούργιο. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφρίες.
Όνομα: Νιζέριος
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Αγιος Σάββας
Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας. Από πολύ νωρίς αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Πήγε αρχικά στο μοναστήρι των Φλαβιανών και μετά στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο όσιος Θεόκτιστος. Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δυο φορές πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, προς το βασιλιά Αναστάσιο και έπειτα προς τον Ιουστινιανό. Πέθανε σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών, το 534 μ.Χ..
Όνομα: Σάββας
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό), δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Δεν εντοπίστηκε η ετυμολογία του Ελληνικού ονόματος. Μάλλον προέρχεται από το εβραϊκό 'סַבָא' (σαβα), που σημαίνει "ξεκούραστος". Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη το Σάββατο είναι η έβδομη και τελευταία μέρα της Δημιουργίας κατά την οποία ο Θεός ξεκουράστηκε. Είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης των Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα ξεκούρασης για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μουσουλμάνους η Παρασκευή.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στι αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γρατία
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Gratius' που προέρχεται από τη λέξη 'gratia'=χάρις και το θηλυκό 'Gratia'=Χάρις και 'Gratiae'=οι Χάριτες
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Διογένεια
Ετυμολογία: Από το Ζεύς (Δίας) και το γένος και σημαίνει "αυτή που κατάγεται από το Δία".
Απεβίωσε ειρηνικά. Σε ορισμένους Συναξαριστές αναφέρεται σαν επίσκοπος Εφέσου.

Όνομα: Γρατίων
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Gratius' που προέρχεται από τη λέξη 'gratia'=χάρις και το θηλυκό 'Gratia'=Χάρις και 'Gratiae'=οι Χάριτες
5 Δεκεμβρίου > Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Κόρη του Βηρωσσού και της Ἐρυμάνθης, από την Παλαιστίνη, γνωστή επίσης σαν Βαβυλωνία, Αιγυπτία, Ἑβραία, Χαλδαία και Περσίδα.
Όνομα: Σάββη
Ετυμολογία: Από το εβραικό Sabat (Σάββατο) και σημαίνει "ξεκούραστος". Το Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Δημιουργίας και ημέρα αργίας των  Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μωαμεθανούς η Παρασκευή.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Αβέρκιος
Ετυμολογία: Tο Ρωσικό όνομα 'Averkii'=Αβέρκυ μάλλον αποτελεί Ρωσοποιημένη έκδοση του Ελληνικού Αβέρκιος που μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'averto'=αποτρέπω
5 Δεκεμβρίου > Άγιος Κοσμάς ο Πρώτος ο Βατοπαιδινός ο Οσιομάρτυρας και οι συν αυτώ Οσιομάρτυρες του Αγίου Όρους
Άλλη μια ομάδα θυμάτων ενδοχριστιανικής διαμάχης μεταξύ υποστηρικτών της ένωσης των εκκλησιών και αντιφρονούντων.
Οι Άγιοι Οσιομάρτυρες ήταν Αγιορείτες μοναχοί, από διάφορα κελιά, οι οποίοι αντιστάθηκαν στον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο και τον Πατριάρχη Ιωάννη Βέκκο (1275 - 1282 μ.Χ.) και υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο από ενωτικούς. Ο μεν Άγιος Κοσμάς ο Πρώτος του Αγίου Όρους απαγχονίστηκε, οι δε υπόλοιποι αποκεφαλίστηκαν.
Όνομα: Κοσμάς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό κόσμος (στολισμός,κόσμημα) και σημαίνει "αυτός που αγαπάει την τάξη, τον στολισμό".
Αφιερώθηκε στην υπηρεσία των μαρτύρων της πίστης. Τους επισκέπτονταν στις φυλακές, τους έπαιρνε τροφές και περιποιούνταν τα τραύματά τους. Επίσης τους παρακολουθούσε και τους εμψύχωνε κατά την δίκη, τα μαρτύρια και την θανατική εκτέλεση, προσευχόμενος γι' αυτούς και τους παρακαλούσε να εύχονται γι' αυτόν στον Κύριο, ώστε να τον αξιώσει με το ίδιο τέλος.

Μ' αυτόν τον πόθο θερμαινόμενος, παρουσιάστηκε κάποια μέρα με τη θέλησή του και δήλωσε στον δικαστή, που είχε διατάξει να βασανιστούν μερικοί χριστιανοί, ότι μάταια κοπίαζε με τέτοια μέσα να καταπνίξει το έργο του Θεού. Γι' αυτό βασανίστηκε ανελέητα, και τέλος αποκεφαλίστηκε και πέταξαν τη σωρό του στη θάλασσα.
Όνομα: Αναστάσιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, πρόθεση ‘ανά’ και ρήμα ίστημι>ίσταμαι και σημαίνει στέκομαι ξανά.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες για αυτόν τον άγιο, εκτός του ότι είναι Ρώσος.
Όνομα: Βαρλαάμ
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει 'γιος του Θεού'. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Θεότεκνος.
Πατρίδα του Οσίου Νεκταρίου ήταν το Μοναστήρι της Μακεδονίας και γεννήθηκε το 1406 μ.Χ. Σε κάποια επιδρομή των Αγαρηνών (Μουσουλμάνων), για να αποφύγουν οι γονείς του τη σύλληψη, κατέφυγαν σε κάποιο βουνό. Κατόπιν ο πατέρας του Νεκταρίου, με τη συγκατάθεση της γυναίκας του, πήρε τα δύο αγόρια του και έγινε μοναχός με το όνομα Παχώμιος, στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, που βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού που είχαν κρυφτεί.

Κατόπιν όμως, κάποιος μοναχός Διονύσιος Ιάγαρις, που ανήκε στο κελί των Αρχαγγέλων, κοντά στις Καρυές του Άγιου Όρους, πήρε τον Νικόλαο - αυτό ήταν το βαπτιστικό του όνομα - και τον πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί έγινε μοναχός με τον όνομα Νεκτάριος και προσκολλήθηκε στον Πνευματικό Γέροντα Φιλόθεο, που είχε διορατικό χάρισμα.

Από τότε ο Νεκτάριος αρχίζει μια αξιοζήλευτη ασκητική ζωή, που οι σπάνιες αρετές του έγιναν γνωστές σ' όλο το Άγιον Όρος. Ο σατανάς πολλές φορές θέλησε και μέσω των συνασκητών του, να τον ρίξει στην αμαρτία, αλλά ο Νεκτάριος με τη χάρη του Θεού και την μεγάλη του ταπεινοφροσύνη, κατόρθωνε και αντιμετώπιζε τις δοκιμασίες αυτές. Ο Όσιος Νεκτάριος απεβίωσε ειρηνικά στις 5 Δεκεμβρίου του 1500 μ.Χ.
Όνομα: Νεκτάριος
Ετυμολογία: Από το νέκταρ (ποτό που έπιναν οι Θεοί του Ολύμπου) και σημαίνει "ο γλυκός όπως το νέκταρ".
Όνομα: Νεκτάριος
Ετυμολογία: Από το νέκταρ (ποτό που έπιναν οι Θεοί του Ολύμπου) και σημαίνει "ο γλυκός όπως το νέκταρ".
Απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Νόννος
Ετυμολογία: Αρχαίο Αιγυπτιακό και σημαίνει καθαρός.
Όνομα: Φιλόθεος
Ετυμολογία: Από το φίλος (φιλώ=αγαπώ) και το Θεός και σημαίνει "αυτός που αγαπά το Θεό".



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία