Εορτές 16 Ιανουαρίου: Άγιος Δάναξ ο Αναγνώστης Άγιος Ελάσιππος Άγιος Μέσιππος Άγιος Πεύσιππος Δάνασσα Ελασίππη Μεσίππη Όσιος Φουρσάς ο Ηγούμενος Πευσίππη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Δαμασκηνός νέος Ιερομάρτυρας Άγιος Μάξιμος της Τότμα ο σαλός Άγιος Νικόλαος ο εν Μυτιλήνη Νεομάρτυρας Απόστολος Πέτρος Οσία Νεονίλλη Όσιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης Όσιος Δανιήλ Όσιος Ζωσιμάς ο Σιναϊτης Όσιος Μαρτίνος Όσιος Νέστωρ Όσιος Ονωράτος Όσιος Ρωμύλος ο Αγιορείτης Όσιος Σισώης
Εορτές 15 Φεβρουαρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Γεννήθηκε στη Πίζα της Ιταλίας τον 6 αιώνα. Με τη γυναίκα του Θέσια έκαναν 5 γιους και μια κόρη, και μαζί δημιούργησαν γυναικεία και αντρικά μοναστήρια που τα στελέχωσαν με φίλους και μέλη της οικογένειας.
Όνομα: Γουιλφρέδος
Ετυμολογία: Από το Γερμανικό όνομα 'Walfrid' που σημαίνει ειρηνικός κυβερνήτης.
Γάλλος ερημήτης και επίσκοπος. στην στην περιοχή της Γαλλίας, Vaison la Romene, Πέθανε το 579 μ.Χ.
Όνομα: Κουϊνίδιος
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά 'quini'=πεντάδα και 'dium'=χαρά που σημαίνει πολύ χαρούμενος ή 'τρισευτυχισμένος' όπως θα λέγαμε στα Ελληνικά
O Άγιος Μαΐωρ (ή Μαΐων) έζησε επί αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.) και Μαξιμιανού (285 - 305 μ.Χ.) και υπηρετούσε ως στρατιώτης στο τάγμα των Μαύρων. Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών το 302 μ.Χ., βρισκόταν στην Γάζα όπου καταγγέλλεται στον εκεί έπαρχο ότι είναι χριστιανός. Συλλαμβάνεται και με θάρρος και παρρησία ομολογεί την πίστη του στο Χριστό. O έπαρχος τότε διατάσσει τον μέχρι θανάτου βασανισμό του.
Όνομα: Μαΐωρ
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Αγιος Ονησιμος Ο Αποστολος
Ένας από τους 70 Αποστόλους, μαθητής του Απόστολου Παύλου, προστάτης των φυλακισμένων
Όνομα: Ονήσιμος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'όνησις'=ωφέλεια και σημαίνει τον ωφέλιμο.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γουιλφρέδη
Ετυμολογία: Από το Γερμανικό όνομα 'Walfrid' που σημαίνει ειρηνικός κυβερνήτης.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κουϊνίδια
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά 'quini'=πεντάδα και 'dia'=χαρά που σημαίνει πολύ χαρούμενη ή 'τρισευτυχισμένη' όπως θα λέγαμε στα Ελληνικά
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ονησίμη
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'όνησις'=ωφέλεια και σημαίνει την ωφέλιμη.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης καταγόταν από την Κουλακιά, τη σημερινή κωμόπολη της Χαλάστρας (ή Πύργος) και ήταν δάσκαλος. Για κάποιο χρονικό διάστημα εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος, χωρίς να διευκρινίζεται εάν έχει λάβει το μοναχικό σχήμα ή ήταν λαϊκός και είχε υποτακτικό κάποιον Αργύρη.

Ο Ιωάννης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά την διάρκεια ενός συμποσίου με Τούρκους, αυτοί ισχυρίσθηκαν πως δήθεν τους είχε πει ότι θέλει να γίνει και αυτός Μωαμεθανός. Ο Ιωάννης αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό τους, γι' αυτό και οδηγήθηκε στο παζάρι, πιθανόν στην κεντρική αγορά της πόλεως, όπου και εκτελέσθηκε άνευ δίκης με απαγχονισμό, ημέρα Τρίτη, ώρα 4 π.μ., το έτος 1776 μ.Χ. Μετά τον απαγχονισμό του, το λείψανο του Νεομάρτυρα ρίφθηκε στη θάλασσα.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
15 Φεβρουαρίου > Σύναξη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου εν τοις Διακονίσσης
Οι Απόστολοι Ιωάννης και Ιάκωβος ήταν γιοι του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, κόρης του Μνήστωρος Ιωσήφ και αδελφής του Ιησού, άρα συγγενείς του. Ο Ιησούς, που ήταν θείος τους και τους ήξερε καλά τους αποκάλεσε γιους της βροντής.

Κατά Μάρκον - Κεφάλαιο 3 - Στίχος 17
"καὶ ᾿Ιάκωβον τὸν τοῦ Ζεβεδαίου καὶ ᾿Ιωάννην τὸν ἀδελφὸν τοῦ ᾿Ιακώβου· καὶ ἐπέθηκεν αὐτοῖς ὀνόματα Βοανεργές, ὅ ἐστιν υἱοὶ βροντῆς·"

Σύμφωνα με την Ορθόδοξο εκκλησία ο Ιωάννης έζησε στην Πάτμο όπου και έγραψε την γνωστή ‘Αποκάλυψη του Ιωάννου’. Πέθανε στο νησί σε βαθιά γεράματα. Τρεις ημέρες μετά αναστήθηκε και μετέστη στην αιώνια ζωή κάτι που είχε συμβεί και με την Παναγία.

Σχετικά με τον θάνατό του Ιωάννη τα πράγματα είναι κάπως μπλεγμένα διότι, όταν σε κάποια στιγμή ο Απόστολος Πέτρος ρώτησε τον Ιησού περί του Ιωάννη «ούτος δε τι;» δηλαδή, αυτός τι θα απογίνει; καλά, εμένα μου είπες τι θα γίνω, αλλά ο Ιωάννης; Ο Ιησούς του απάντησε: «εάν αυτόν θέλω μένειν έως έρχομαι, τι προς σε;» (Ιω. κα’, 22) δηλαδή· «εάν εγώ θέλω να τον κρατήσω ζωντανό μέχρι που θα ξαναέλθω, εσένα τι σε νοιάζει; τι σε ενδιαφέρει; αυτό είναι θέμα δικό μου».
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.

Φαίνεται ότι στους ναούς μας, η αγιογράφηση των τεσσάρων Ευαγγελιστών γίνεται στις τέσσερις μεγάλες κόγχες που δημιουργούνται στη βάση των τεσσάρων τόξων, επί των οποίων στηρίζεται ο τρούλλος.
Αγιογραφία στο σφαιρικό τρίγωνο του τρούλλου του ναού
Γεννήθηκε στην Ιρλανδία ή Σκωτία. Επίσκοπος που τιμάται σαν ήρωας.

Σαν μοναχός υπηρέτησε στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Amalbarich της Γερμανίας. Λόγω της μεγάλης του φήμης για τις προσηλυτιστικές του ικανότητες ανακηρύχθηκε επίσκοπος του Βέρντεν (Werden). Αυτές οι μέθοδοι συμπεριελάμβαναν ωμή βία εναντίον των ‘βαρβάρων απίστων’ όταν τα λόγια και οι διδασκαλίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Η συνήθης πρακτική του περιλάμβανε επιθέσεις στα ιερά τους σύμβολα όπου τα έβρισκε, σπάσιμο αγαλμάτων των θεών τους, καταστροφή των βωμών τους και κατεδαφίσεις των ναών τους. Αυτό έφερε την αντίδραση του τοπικού πληθυσμού που ήταν εξ ίσου άγρια.
Αφού τον κτύπησαν πρώτα με ρόπαλα, του έκοψαν χέρια και πόδια και εγκατέλειψαν το ακρωτηριασμένο και πληγωμένο κορμί του στα αίματα και στις λάσπες, μέχρι που πέθανε 815 μ.Χ
Όνομα: Tanco
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ο Όσιος Άνθιμος, κατά κόσμο Αργύριος Κ. Βαγιάνος, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1869 μ.Χ. στην περιοχή του Αγίου Λουκά Λιβαδίων. Γράμματα δεν έμαθε πολλά. Περιορίσθηκε στις απλές γνώσεις του δημοτικού σχολείου. Ο θείος έρως τον οδηγεί στην απάρνηση του κόσμου και της βοής του και στη μοναχική πολιτεία, από όπου εξέλαμψαν οι αρετές του. Υποτάσσεται στον Γέροντα Παχώμιο και με τις αδιάλειπτες προσευχές και νηστείες και με τους σκληρούς αγώνες του αναδεικνύεται, με την ευδοκία του Θεού, μεγάλος στην άσκηση και την αρετή. Μέσα σε αυτή τη διά βίου διακονία, ώριμος πλέον, πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, με οσιότητα που θύμιζε τους μεγάλους ασκητές της ερήμου, τέλεσε την τελευταία Θεία Λειτουργία την 27η Ιανουαρίου 1960 μ.Χ. και λίγες ημέρες μετά κοιμήθηκε με ειρήνη.
Όνομα: Άνθιμος
Ετυμολογία: Από το άνθος και σημαίνει "ο ανθηρός".
Ο Όσιος Δαλμάτιος, κατά κόσμο Δημήτριος Ιβάνοβιτς Μοκρίνσκιϋ, γεννήθηκε στην πόλη Τομπόλσκ της Ρωσίας κατά τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ασκήτεψε στη μονή Νεβγιάνσκ της Σιβηρίας και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1724 μ.Χ.


Όνομα: Δαλμάτιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται ή ανήκει στην Δαλματία. Η Δαλματία είναι μια στενή παραλιακή περιοχή στην Αδριατική θάλασσα που αποτελεί τμήμα της σημερινής Κροατίας και η οποία οφείλει το όνομα της σε μια Ιλλυρική φυλή, τους Δαλματούς, που ζούσαν εκεί κατά την κλασική αρχαιότητα. Συνδέεται με την Ιλλυρική λέξη 'ντελμέ', που σημαίνει πρόβατο.
Ο Όσιος Ευσέβιος έζησε κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ. Από αγάπη προς τον Θεό ακολούθησε την οδό της μοναχικής πολιτείας. Αρχικά πήγε σε κάποιο μοναστήρι και εκάρη μοναχός. Έπειτα αποσύρθηκε στη ράχη ενός βουνού κοντά στην πόλη Ασιχά, όπου ασκήτεψε. Εκεί περιέφραξε με πέτρες ένα μέρος χωρίς σκεπή και πέρασε τον βίο του με νηστεία και σωματικές ταλαιπωρίες, ώστε κατέπεσαν οι σάρκες του και έμειναν μόνο τα οστά.

Η φήμη της αγιότητάς του οδήγησε πολλούς ανθρώπους στον Όσιο, οι οποίοι ζητούσαν την ευχή και την ευλογία του. Για να αποφύγει τον θόρυβο και να διατηρήσει την ησυχία στον πνευματικό του αγώνα, έφυγε από τον τόπο αυτό και μετοίκησε σε μονή που βρισκόταν εκεί κοντά. Και στον νέο τόπο της ασκήσεώς του ζούσε με προσευχή και αυστηρή άσκηση. Έτσι ο Όσιος Ευσέβιος αφού έζησε θεοφιλώς, κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 90 ετών.
Όνομα: Ευσέβιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'σέβας' Αυτός που σέβεται τον εαυτό του, τους ανθρώπους, τη ζωή και τη φύση γενικότερα. Χρησιμοποιείται συνήθως και για φιλόθρησκους.
15 Φεβρουαρίου > Οσιος Παφνουτιος Ο Εγκλειστος
Ήταν αγωνιστής του 1821.

Η καταγωγή του ήταν από την Καρυά της Κορίνθου. Πριν την επανάσταση εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, όπου έγινε εφημέριος της εκκλησίας του αείμνηστου Βαρβάκη στο Ταϊγάνι. Βρέθηκε στη Βλαχία όταν έγινε η εκεί επανάσταση και κατατάχτηκε στον Ιερό Λόχο. Μετά την αποτυχία της επανάστασης επέστρεψε στην Πελοπόννησο και φάνηκε χρήσιμος στα στρατόπεδα και στην Πολιορκία του Ναυπλίου. Πρώτος αυτός μεταξύ των άλλων βρέθηκε και έβαλε την σκάλα στο Παλαμήδι.
Όνομα: Παφνούτιος
Ετυμολογία: Από τα Κοπτικό όνομα ‘παφνούτη’ που σημαίνει ‘ο άνθρωπος του Θεού’



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία