Εορτές 16 Ιανουαρίου: Άγιος Δάναξ ο Αναγνώστης Άγιος Ελάσιππος Άγιος Μέσιππος Άγιος Πεύσιππος Δάνασσα Ελασίππη Μεσίππη Όσιος Φουρσάς ο Ηγούμενος Πευσίππη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Δαμασκηνός νέος Ιερομάρτυρας Άγιος Μάξιμος της Τότμα ο σαλός Άγιος Νικόλαος ο εν Μυτιλήνη Νεομάρτυρας Απόστολος Πέτρος Οσία Νεονίλλη Όσιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης Όσιος Δανιήλ Όσιος Ζωσιμάς ο Σιναϊτης Όσιος Μαρτίνος Όσιος Νέστωρ Όσιος Ονωράτος Όσιος Ρωμύλος ο Αγιορείτης Όσιος Σισώης
Εορτές 17 Φεβρουαρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
17 Φεβρουαρίου > Αγία Μαριάμνη η Ισαπόστολος αδελφή του Αγίου Φιλίππου του Ευαγγελιστή και Αποστόλου
Αγία Μαριάμνη η Ισαπόστολος αδελφή του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου
Η Αγία Μαριάμνη καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν αδελφή του Ευαγγελιστή και Απόστολου Φίλιππου, τον οποίο και βοήθησε στην εξάπλωση του χριστιανισμού. Μετά το θάνατο του αδελφού της βοήθησε, με τον ίδιο τρόπο τον Απόστολο Βαρθολομαίο.

Πέθανε στην Παλαιστίνη στα μέρη του Ιορδάνη.
Όνομα: Μαριάμνη
Ετυμολογία: Μια διαφορετική διατύπωση του ονόματος Μαρία
Καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε προς τα τέλη του τρίτου και αρχές του τέταρτου αιώνα μ.Χ..

Έκαψε το ναό της μητέρας των θεών των Ελλήνων, Ρέας, και το άγαλμα της θεάς. Συνελήφθη, δικάστηκε και εκτελέστηκε.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αυξιβία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'αύξω'=αυξάνω και ΄βίος'=ζωή και σημαίνει αυτήν που αυξάνει τη διάρκεια της ζωής είτε της δικής της είτε των άλλων.
Αγιος Αυξιβιος
Πρώτος επίσκοπος Σόλων Κύπρου. Καταγόταν από τη Ρώμη, από όπου αναχώρησε κρυφά για να αποφύγει γάμον, που ήθελαν οι γονείς του. Όταν έφτασε στην Κύπρο συναντήθηκε με τον ανεψιό του αποστόλου Βαρνάβα, Μάρκο. Κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε από τον Μάρκο, ο οποίος και τον χειροτόνησε αμέσως μετά σε επίσκοπο Σόλων. Ὁ Αυξίβιος εργάσθηκε με ζήλο και κατόρθωσε να εκχριστιανίσει τους Σόλους. Πέθανε 50 περίπου χρόνια μετά. Σήμερα υπάρχει ναός στο όνομά του στο χωριό Αστρομερίτης της επαρχίας Λευκωσίας.
Όνομα: Αυξίβιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'αύξω'=αυξάνω και ΄βίος'=ζωή και σημαίνει αυτόν που αυξάνει τη διάρκεια της ζωής είτε της δικής του είτε των άλλων.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
17 Φεβρουαρίου > Αποκεφαλισμος του Αγίου Αγαθαγγέλου της Φλωρινας
ο Άγιος Νεομάρτυρας Αγαθάγγελος ο Φλωρίνης
Ο άγιος Αγαθάγγελος, ήταν ένας νέος και γενναίος Έλληνας του 18ου αιώνα, που καταγόταν από τη Φλώρινα της Μακεδονίας και ασκούσε το επάγγελμα του υποδηματοποιού στο Μοναστήρι. Όταν ετελείτο το Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι συνήθιζαν να συλλαμβάνουν όποιον Χριστιανό έβρισκαν μπροστά τους και τον εξανάγκαζαν με εξισλαμισμό. Ενοχλημένος ζήτησε από τις αρχές της Πόλης να εκδοθεί νόμος προς αποτροπή αυτού του εθίμου. Εξοργίστηκαν οι τοπικοί Τούρκοι με αυτό και τον αποκεφάλισαν στις 17 φεβρουαρίου 1727.
Όνομα: Αγαθάγγελος
Ετυμολογία: Από το επίθετο αγαθός (καλός) και το άγγελος (αγγελιαφόρος) και σημαίνει "ο αγγελιαφόρος που φέρνει καλές ειδήσεις" ή "ο καλός και αγαθός όπως ένας άγγελος".
17 Φεβρουαρίου > Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία οι βασιλείς
Γεννήθηκε το 399 μ.Χ. και ήταν θυγατέρα των βασιλέων Αρκαδίου και Ευδοκίας και αδελφή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β' του Μικρού. Κάποιοι την χαρακτήρισαν σαν μέγαιρα, είναι δε γνωστή σαν η έγγαμη «παρθένα» αυτοκράτειρα. Όποιος έχει όρεξη να διαβάσει τα βιογραφικά της θα την λυπηθεί σαν θύμα καλόγερων που την ανάγκασαν σαν παιδίσκη να πάρει όρκο παρθενίας, τον οποίο, παρασκηνιακά ποτέ δεν τήρησε, αλλά την κατάτρεχε σε όλη της της την ζωή.

Το 414 μ.Χ. αναγορεύθηκε Αυγούστα και ανέλαβε την εξουσία του κράτους. Όταν, κατά το έτος 429 μ.Χ., ο Πατριάρχης Νεστόριος (428 - 431 μ.Χ.) παρουσίασε τη γνωστή αίρεσή του, επικεφαλής των αντιπάλων του τάχθηκε ο Άγιος Κύριλλος, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Και ο μεν Θεοδόσιος, έχοντας ήδη αναλάβει την βασιλική αρχή, υποστήριζε τον αιρεσιάρχη Νεστόριο, ωθούμενος από τον Χρυσάφιο, η δε Πουλχερία ήταν με το μέρος του Αγίου Κυρίλλου και κατόρθωσε να πείσει τον αδελφό της να συγκαλέσει την Γ' Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στη Χαλκηδόνα, το έτος 431 μ.Χ. και καταδίκασε τους αιρετικούς.

Στα 51 της παντρεύτηκε τον σύζυγό της, Μαρκιανό, που είχε υποσχεθεί ότι θα σεβότανε τον όρκο παρθενίας της. Κάλυψε τους δολοφόνους της Υπατίας. Με δικές της ενέργειες συγκλήθηκε η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος στην οποία εμφανίστηκε ή ίδια μπροστά στους συνοδικούς επισκόπους και επέβαλε τις απόψεις της, που κατέληξαν ότι η Μαρία της Ναζαρέτ είχε γεννήσει τον ίδιο τον Θεό. Οπότε ονομάστηκε Θεοτόκος.

Η Πουλχερία ήταν θρησκόληπτη και παρόλες τις κακίες που της καταλογίζονται η Εκκλησία την αναγόρευσε Αγία.

Κοιμήθηκε με ειρήνη στις 10 Σεπτεμβρίου 453 μ.Χ. και ο Άγιος Μαρκιανός το 457 μ.Χ.
Όνομα: Πουλχερία
Ετυμολογία: Από το λατινικό επίθετο pulchra και σημαίνει την ευπρεπή.
Ο άγιος Δονάτος μαζί με τους Ρωμύλο, Σεκουνδιανό μαρτύρησαν στη Βενετία το έτος 304 μ.Χ. επί αυτοκρατορων Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.) και Μαξιμιανού (285 - 305 μ.Χ.).
Όνομα: Δονάτος
Ετυμολογία: Από τα λατινικά 'donum'=δώρο και 'donator'=δωρητής. Η κατάληξη -ανος σημαίνει αυτόν που ανήκει στο Δονάτο.
Όνομα: Ερμογένης
Ετυμολογία: Από το όνομα του Θεού Ερμή και το γένος και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο γένος του Ερμή".
Μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Μαξιμίνου (307 - 313 μ.Χ.), το έτος 308 μ.Χ., στην Καισάρεια της Παλαιστίνης.
Όνομα: Θεόδουλος
Ετυμολογία: Από το θεός και δούλος που σημαίνει "δούλος του Θεού"
Ο Άγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος καταγόταν από το Νεοχώρι της Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν ζωγράφος και εργαζόταν στα ανάκτορα. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον προσελκύσουν στην μουσουλμανική θρησκεία και το επέτυχαν. Μετά για κάποιο λόγο μετανόησε και κατέφυγε στη Χίο.
Σε επίσκεψη του στη Μυτιλήνη, ενώπιον των αρχών, ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και αποκήρυξε την μωαμεθανική θρησκεία. Αμέσως συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια και θανατώθηκε δι’ απαγχονισμού το 1774 μ.Χ.

Το πάντιμον λείψανον του Θεοδώρου, πιστοί, ενδόξως τιμήσωμεν ως θησαυρών τιμαλφή, και πάντες βοήσωμεν, Σώσον εκ των κινδύνων τους πιστώς σε υμνούντας, ως πότε σύ ερρύσω εκ πανώλους την πόλιν και πάντας περιφρούρησον ταις ικεσίαις σου.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
17 Φεβρουαρίου > Αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας
Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων) και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".
17 Φεβρουαρίου > Άγιοι Ρωμύλος, Σεκουνδιανός και Δονάτος
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ρωμύλος και Σεκούνδος μαρτύρησαν στη Μαυριτανία της Αφρικής. Δεν βρήκαμε περισσότερες πληροφορίες.
Όνομα: Ρωμύλος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Romulus' και εννοεί αυτόν που προέρχεται από την Ρώμη, τον Ρωμαίο πολίτη, δηλαδή.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, από το χωριό Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου, για την απελευθέρωση και Ένωση της Κύπρου με την μητέρα πατρίδα Ελλάδα.

Έπεσε, μετά από προδοσία, σε ενέδρα που τους έστησαν οι Άγγλοι, μεταξύ Ποταμίτισσας και Πελενδρίου στις 17 Φεβρουαρίου 1957, ενώ ο αρχηγός της ομάδας Στυλιανός Λένας τραυματίστηκε και πέθανε 40 μέρες μετά.

Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα και στους Άγγλους αιώνιους ‘φίλους’ αλλά αδίστακτους δολοφόνους και καταστροφείς μας.
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".
Έζησε την εποχή των εικονομάχων και αγωνίστηκε υπέρ των εικόνων. Απέθανε ειρηνικά.

Όνομα: Θεοστήρικτος
Ετυμολογία: Αυτός που τον στηρίζει ο Θεός.
Ο Όσιος Ρωμανός ο ησυχαστής καταγόταν από το Τύρνοβο της Βουλγαρίας και έζησε κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ. Κοιμήθηκε με ειρήνη περί το έτος 1370 μ.Χ.
Όνομα: Ρωμανός
Ετυμολογία: Από τη λέξη Ρώμη, ο Ρωμαίος. Ο σφριγηλός
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, από το χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού, για την απελευθέρωση και Ένωση της Κύπρου με την μητέρα πατρίδα Ελλάδα.

Έπεσε σε ηλικία 32 ετών, μετά από προδοσία, σε ενέδρα που τους έστησαν οι Άγγλοι, κοντά στο Πελένδρι στις 17 Φεβρουαρίου 1957. O σύντροφός του κατόρθωσε να διαφύγει βαριά τραυματισμένος, αφού φαίνεται ότι είχε, εν τω μεταξύ, εξουδετερωθεί όλη η Αγγλική ομάδα.

Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Κατάρα στους προδότες.
Όνομα: Σωτήρ
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σωτήρ και σημαίνει "αυτός που λυτρώνει". Χαρακτηρισμός που δόθηκε στον Ιησού Χριστό και σε πολλούς θεούς των αρχαίων Ελλήνων.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία