Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 21 Απριλίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Αγία Αλεξάνδρα η Βασίλισσα
Σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.), μεγάλου διώκτη των χριστιανών. Δεν συμφωνούσε με τις πράξεις του συζύγου της. Κάποια στιγμή ο Διοκλητιανός καθύβρισε το όνομα του Χριστού, οπότε εκείνη με γενναία και σταθερή φωνή διακήρυξε ότι καταγγέλλει ενώπιον του αληθινού Θεού τους διώκτες των Χριστιανών και ομολογεί και αυτή την πίστη της στον Ιησού Χριστού. Ο Διοκλητιανός προσπάθησε να την δικαιολογήσει ως τρελή αλλά μετά διέταξε την σύλληψη της. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε εις θάνατο. Πέθανε όμως δυο ημέρες πριν από την θανάτωση του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, το 303 μ.Χ..
Όνομα: Αλεξάνδρα
Ετυμολογία: Από το ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτήν που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
21 Απριλίου > Άγιος Ιανουάριος ο Επίσκοπος και οι Πρόκουλος, Σώσσος και Φαύστος οι Διάκονοι, Δισιδέριος ο Αναγνώστης, Ακούτιος και Ευτύχιος
Ο Άγιος Ιανουάριος ήταν επίσκοπος στη Νεάπολη της Ιταλίας, στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-304) και όταν έπαρχος στην περιοχή αυτή ήταν ο Τιμόθεος. Ο Ιανουάριος μαζί με μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών-χριστιανών, που την αποτελούσαν: οι διάκονοι Πρόκουλος (ή Πρόκλος), Σώσσος, Φαύστος, ο αναγνώστης Δησιδέριος, ο Ακούτιος και ο Ευτύχιος, αγωνίζονταν τον άγιο αγώνα της αρετής και έφερναν στο Χριστό πολλούς ειδωλολάτρες. Όταν έγινε ο μεγάλος διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν με διάφορους τρόπους.

Η Νεάπολη τον ανακήρυξε πολιούχο της Άγιο.
Όνομα: Ιανουάριος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Januarius ή Ianuarius που προέρχεται από το όνομα του διπρόσωπου θεού των Ρωμαίων Janus ή Ianus.
Δεν βρήκαμε πληροφορίες για τον βίο του.
Όνομα: Κάρολος
Ετυμολογία: Μάλλον από την αρχαία Γερμανική λέξη 'charal' από την οποία φαίνεται να προήλθε η εκλαϊκευμένη ‘kerl’. Και οι δύο αυτές λέξεις σημαίνουν τον ισχυρό, χειροδύναμο και συνεκδοχικά τέλειο άνδρα.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο όνομα Ιανουαρία
Όνομα: Ιανή
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα του διπρόσωπου θεού των Ρωμαίων Janus ή Ianus.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο όνομα Ιανουάριος
Όνομα: Ιανός
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα του διπρόσωπου θεού των Ρωμαίων Janus ή Ianus.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ιανουαρία
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Januarius ή Ianuarius που προέρχεται από το όνομα του διπρόσωπου θεού των Ρωμαίων Janus ή Ianus.
Ο Καρλομάγνος (αριστερά) και ο Πεπίνος ο Κυφός. Αντίγραφο του 10ου αιώνα χαμένου πρωτοτύπου από το 830.
Κατ΄οικονομία γιορτάζει του αγίου Καρόλου
Όνομα: Καρλομάγνος
Ετυμολογία: Το Καρλομάγνος αποτελεί ηχητική απόδοση στα Ελληνικά του Γαλλικού "Charlemagne’ που προέρχεται από το ‘Charles-le-magne’ και σημαίνει Κάρολος ο Μέγας.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Καρόλα
Ετυμολογία: Από το ανδρικό Καρολος που, μάλλον προέρχεται από την αρχαία Γερμανική λέξη 'charal από την οποία φαίνεται να προήλθε η εκλαϊκευμένη ‘kerl’. Και οι δύο αυτές λέξεις σημαίνουν τον ισχυρό΄, χειροδύναμο και συνεκδοχικά τέλειο άνδρα. Εδώ μάλλον θα το ερμηνεύσουμε σαν την τρυφερή και αγαπημένη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο ανδρικό 'Κάρολος'
Όνομα: Καρολίνα
Ετυμολογία: Υποκοριστικό του Καρόλα αλλά και σύνθετο ονομάτων που αρχίζουν από το 'Καρ' όπως το Καρπώ, Καρύα, Καρυάτις και άλλα και που λήγουν σε, ή έχουν σαν υποκοριστικό το, Λίνα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
21 Απριλίου > Αγία Αλεξάνδρα η βασίλισσα και οι ακόλουθοι της Απολλώς, Ισαάκιος και Κοδράτος
Εκτελέστηκε, με διαταγή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, με δια της πείνας και δίψας θάνατο.
Όνομα: Ισαάκ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα  'σαχάκ' και σημαίνει "γελαστός".
21 Απριλίου > Αγία Αλεξάνδρα η βασίλισσα και οι ακόλουθοι της Απολλώς, Ισαάκιος και Κοδράτος
Ακόλουθοι της συζύγου του Διοκλητιανού, βασίλισσας Αλεξάνδρας, η οποία ασπάσθηκε τον χριστιανισμό. Ο Βασιλιάς διέταξε την θανάτωσή τους. Και τον μεν Κοδράτο τον αποκεφάλισαν, τους δε Απολλώ και Ισαάκιο υπέβαλαν στον δια της πείνας και δίψας θάνατο.
Όνομα: Κόδρος
Ετυμολογία: Αρχαίο Ελληνικό όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κυδρός'=ένδοξος. Η κατάληξη -άτος στο Κοδράτος σημαίνει του Κόδρου.
Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεοδοσίου Β' του μικρού (408 - 450 μ.Χ.) και καταγόταν από τη παλιά Ρώμη, από την οποία ήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έλαμψε με την αρετή του και την αυστηρότητα της ζωής του, καθώς μάλιστα ήταν ευφυής και πολυμαθής, χειροτονήθηκε από τον Πατριάρχη Σισίνιο (426 - 427 μ.Χ.) Πρεσβύτερος. Όταν πέθανε ο Σισίνιος, τον διαδέχτηκε ο αιρετικός Νεστόριος (428 - 431 μ.Χ.) του οποίου, κατά των αιρετικών δοξασιών αντέδρασε έντονα ο Άγιος Μαξιμιανός. Αφού τελικά εξορίστηκε ο Νεστόριος, στο θρόνο ανήλθε ο Άγιος Μαξιμιανός με την ψήφο βασιλιά και λάου στις 25 Οκτωβρίου 431 μ.Χ. Επί της Πατριαρχίας του στην Εκκλησία επικράτησε ειρήνη, χωρίς σκάνδαλα και αιρετικές ταραχές. Έτσι λοιπόν καλά αφού ποίμανε το ποίμνιο του για δύο χρόνια και πέντε μήνες, απεβίωσε ειρηνικά στις 12 Απριλίου 434 μ.Χ.
Όνομα: Μάξιμος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'maximus' και σημαίνει "ο μέγιστος". Η κατάληξη '-ανος' σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Μάξιμο.
Πληροφορίες για τον Άγιο Ακούτιο έχουμε ότι ήταν ακόλουθος του Αγίου Ιανουαρίου, επίσκοπου Νάπολης, στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-304) και όταν έπαρχος στην περιοχή αυτή ήταν ο Τιμόθεος. Ο Ιανουάριος μαζί με μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών-χριστιανών, που την αποτελούσαν: οι διάκονοι ο Ακούτιος, Πρόκουλος (ή Πρόκλος), Σώσσος, Φαύστος, ο αναγνώστης Δησιδέριος, και ο Ευτύχιος, αγωνίζονταν τον άγιο αγώνα της αρετής και έφερναν στο Χριστό πολλούς ειδωλολάτρες. Όταν έγινε ο μεγάλος διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθησαν και υπέστησαν φοβερά βασανιστήρια.
Όνομα: Ακούτιος
Ετυμολογία:
Μάρτυρας από την Νάπολη, Ιταλία.
Όνομα: Ακούτιος
Ετυμολογία:
Ο Άνσελμος, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Ιταλός στην καταγωγή, (1033-1063) θεωρείται κυρίαρχη μορφή της θεολογίας και της φιλοσοφίας στη μεσαιωνική Ευρώπη του 11ου αιώνα. Θεωρείται πατέρας του σχολαστικισμού και επινοητής του οντολογικού επιχειρήματος για την ύπαρξη του Θεού. Ως αρχιεπίσκοπος αντιτάχθηκε ανοικτά στις Σταυροφορίες.
Όνομα: Ανσέλμος
Ετυμολογία:
Μάρτυρας από τη Νεάπολη Ιταλίας, 3ου αιώνα-Αναγνώστης.
Όνομα: Δισιδέριος
Ετυμολογία:
Ο Δισιδέριος ειναι γνωστός μέσω του αγίου Ιανουαρίου ο οποίος ήταν επίσκοπος στη Νεάπολη της Ιταλίας, στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-304) και όταν έπαρχος στην περιοχή αυτή ήταν ο Τιμόθεος. Ο Ιανουάριος μαζί με μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών-χριστιανών, που την αποτελούσαν: οι διάκονοι Πρόκουλος (ή Πρόκλος), Σώσσος, Φαύστος, ο αναγνώστης Δησιδέριος, ο Ακούτιος και ο Ευτύχιος, αγωνίζονταν τον άγιο αγώνα της αρετής και έφερναν στο Χριστό πολλούς ειδωλολάτρες. Όταν έγινε ο μεγάλος διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθησαν και υπέστησαν φοβερά βασανιστήρια.
Όνομα: Δισιδέριος
Ετυμολογία:
21 Απριλίου > Κινητή εορτή - Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή 5 μέρες μετά το Πάσχα. Η Διακαινήσιμος εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επόμενη Κυριακή του Θωμά. Κάθε ημέρα της χαρακτηρίζεται σαν Δευτέρα της Διακαινησίμου, Τρίτη της Διακαινησίμου κοκ. Ήταν η εβδομάδα γιορτής των νεοβαπτισθέντων και νεοφώτιστων οι οποίοι έφεραν καθ΄ όλη την διάρκεια της λευκά ενδύματα.
Όνομα: Μαντόνα
Ετυμολογία: Από το Ιταλικό 'Madonna' που σημαίνει ‘Κυρία’, μια σεβάσμια προσφώνηση για την Παναγία.
Ένας από τους ακόλουθους της Αγίας Βασίλισσας Αλεξάνδρας, συζύγου του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, που, μαζί με τον συνάδελφό του Ισαάκιο, υποβλήθηκε στον δια της πείνας και δίψας θάνατο.
Όνομα: Απόλλων
Ετυμολογία: Από το όνομα του θεού Απόλλωνα που είναι αγνώστου ετύμου. Έχει συνδεθεί παρετυμολογικά με το ρήμα «απόλλυμι», που σημαίνει «καταστρέφω, εξαφανίζω», άρα Απόλλων είναι "ο καταστροφέας" όνομα που απηχεί την ιδιότητα τού Θεού ως τοξευτή και καταστροφέα των εχθρικών στρατευμάτων.
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Ιανουάριο επί καιρώ Διοκλητιανού τον 3ο αιώνα μ.χ.
Όνομα: Προκλεύς
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις 'προ' και 'κλέος' και σημαίνει αυτόν που προηγείται σε δόξα. Τον πανένδοξο.
Συμαρτύρησε με τον άγιο Ιανουάριο στην Ρώμη την πρώτη περίοδο των διωγμών επί Διοκλητιανού.
Όνομα: Σώσσος
Ετυμολογία:



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία