Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 11 Ιουνίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Από πηγές της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Όρους σημειώνεται ότι, με την επανάσταση του 1821, ο Αμπομπούτ πασάς της Θεσσαλονίκης έστειλε τους ανθρώπους του και μάζεψαν 70 παιδιά από το Άγιο Όρος, τα πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τα τούρκευσαν. Μόνο ένα αρνήθηκε και μαρτύρησε, ο Ζαφείριος.
Όνομα: Ζαφείριος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό της αρχαίας ελληνικής σάπφειρος (πολύτιμος λίθος με χρώμα βαθύ γαλάζιο, το ζαφείρι) και σημαίνει "ο ζαφειρένιος".
11 Ιουνίου > Βαρθολομαίου και Βαρνάβα των Αποστόλων
Φαίνεται ότι Βαρθολομαίος ήταν το επώνυμο του Ναθαναήλ, και ότι όταν αναφέρονταν σ’ αυτόν κάποιοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του και άλλοι το επώνυμό του. Και τα δυο ονόματα είναι Εβραϊκά. Το Ναθαναήλ σημαίνει αυτόν που δόθηκε από τον Θεό και στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Θεόδοτος και το Βαρθολομαίος σημαίνει τον ‘γιο του Θολομαίου’ οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να ήταν Θεόδοτος Θολομαιόπουλος. Ήταν ένας από τους δώδεκα Απόστολους του Ιησού Χριστού. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο. Δίδαξε επίσης, μαζί με τον Ιούδα, τον Χριστιανισμό στην Αρμενία, όπου και σταυρώθηκε. Οι δυο τους θεωρούνται θεμελιωτές της Αρμενικής Εκκλησίας.
Όνομα: Βαρθολομαίος
Ετυμολογία: Σύνθετο Εβραϊκό όνομα από το ‘Βαρ’=παιδί και 'Ταλμάι' ή 'Θαλμάι'=λόφος, ανάχωμα και σημαίνει τον γιό του Θαλμάι.
11 Ιουνίου > Άγιοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας
Ένας εκ των 70, Εβραίος από τη φυλή Λευΐ. Από Ιωσής, διά το γλυκύ του κήρυγμα, μετονομάσθηκε σε Βαρνάβα. Συνοδοιπόρος του αποστόλου Παύλου κήρυξε το ευαγγέλιον στην Αντιόχεια, Ιερουσαλήμ, (Ρώμη), Αλεξάνδρεια και Κύπρο, όπου λιθοβολήθηκε και παραδόθηκε στη φωτιά. Θεωρείται πρώτος ιδρυτής της εκκλησίας της Κύπρου
Όνομα: Βαρνάβας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Bar - nebh’a και σημαίνει "ο γιος της παρηγοριάς" ή "γιός του προφήτη".
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βαρθολομαία
Ετυμολογία: Από το σύνθετο Εβραϊκό όνομα από το ‘Βαρ’=παιδί και 'Ταλμάι' ή 'Θαλμάι'=λόφος, ανάχωμα και σημαίνει τον γιό του Θαλμάι.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βαρνάβα
Ετυμολογία: Από το εΕξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Bar - nebh’a που σημαίνει "ο γιος της παρηγοριάς" ή "γιός του προφήτη".
11 Ιουνίου > Άγιος Ζαφείριος ο Νεομάρτυς
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ζαφειρία
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό της αρχαίας ελληνικής σάπφειρος (πολύτιμος λίθος με χρώμα βαθύ γαλάζιο, το ζαφείρι) και σημαίνει "η ζαφειρένια".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
11 Ιουνίου > Κινητή εορτή - 56 ημέρες μετά τα Πάσχα
Άγιοι Φανέντες
Οι Άγιοι Θεόδωρος, Γρηγόριος και Λέων γνωστοί σαν «Άγιοι Φανέντες», κατάγονταν από το ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και υπηρετούσαν ως στρατιωτικοί στον ρωμαϊκό αυτοκρατορικό στρατό. Όταν ο Αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ εξέδωσε διάταγμα που καθιστούσε τον Αρειανισμό σαν την υποχρεωτική θρησκεία της αυτοκρατορίας εγκατέλειψαν τον στρατό και κατέφυγαν στην Κεφαλλονιά όπου ασκήτεψαν και πέθαναν οσιακώς.
Το προσωνύμιο (Φανέντες) τους δόθηκε από τον θαυματουργικό τρόπο με τον οποίο εντοπίσθηκαν τα άταφα σώματά τους που βρέθηκαν άφθορα και ευωδιάζοντα.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
11 Ιουνίου > Άγιος Θεόπεμπτος, μαζί με άλλους τέσσερις μάρτυρες
Όλοι μαρτύρισαν δια σπάθης.
Όνομα: Θεόπεμπτος
Ετυμολογία: Από το 'Θεός' και το 'πέμπω' και εννοεί τον απεσταλμένο του Θεού.
11 Ιουνίου > Άγιος Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες: Τατιανή η Πρεσβυτέρα του, Ησαΐας και Ιωάννης οι γιοι του, Μαρία η νύφη του, Αγία Ία (ή Ίγια) η διδασκάλισσα και άλλοι 222 Κινέζοι Μάρτυρες
Το 1900 μ.Χ. στη Κίνα, η μυστική εταιρεία πολεμικών τεχνών «Πυγμάχοι» [Boxers - Μπόξερ, ακριβέστερα Yihetuan («Πολιτοφυλακές δικαιοσύνης και ομονοίας»). Τα μέλη τους ασκούνταν στην πυγμαχία και έφεραν φυλαχτά που θεωρούνταν αλεξίσφαιρα], υποστηριζόμενη από την επίκληρο αυτοκράτειρα, γνωστή για την ξενοφοβία της, εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, στους οποίους απέδιδαν την ευθύνη για όλες τις συμφορές της Κίνας. Την επόμενη νύχτα, οι «Πυγμάχοι», περνώντας με αναμμένους δαυλούς από κάθε συνοικία της πόλης, συνελάμβαναν στα σπίτια τους όσους Ορθόδοξους χριστιανούς έβρισκαν και τους βασάνιζαν με σκοπό να αρνηθούν τον Χριστό. Ο πατήρ Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ, ο πρώτος κινέζος ιερέας που είχε χειροτονηθεί από τον Άγιο Νικόλαο της Ιαπωνίας και είχε υπηρετήσει ακαταπόνητα την ιεραποστολή επί δεκαπέντε χρόνια, σφαγιάσθηκε με τους περισσότερους από τους εβδομήντα χριστιανούς, γυναίκες και παιδιά
Όνομα: Μητροφάνης
Ετυμολογία: Από τις λέξεις ‘μήτηρ’ και ‘φαίνομαι’
Το 1900 μ.Χ. στη Κίνα, η μυστική εταιρεία πολεμικών τεχνών «Πυγμάχοι» [Boxers - Μπόξερ, ακριβέστερα Yihetuan («Πολιτοφυλακές δικαιοσύνης και ομονοίας»). Τα μέλη τους ασκούνταν στην πυγμαχία και έφεραν φυλαχτά που θεωρούνταν αλεξίσφαιρα], υποστηριζόμενη από την επίκληρο αυτοκράτειρα, γνωστή για την ξενοφοβία της, εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, στους οποίους απέδιδαν την ευθύνη για όλες τις συμφορές της Κίνας.Την επόμενη νύχτα, οι «Πυγμάχοι», περνώντας με αναμμένους δαυλούς από κάθε συνοικία της πόλης, συνελάμβαναν στα σπίτια τους όσους Ορθόδοξους χριστιανούς έβρισκαν και τους βασάνιζαν με σκοπό να αρνηθούν τον Χριστό. Η Ία Γουέν, διδασκάλισσα στην ρωσική ιεραποστολή, βασανίσθηκε δύο φορές και ομολόγησε πασίχαρη τον Χριστό.
Όνομα: Ία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία ΄ία'=μενεξέδες
Γιορτές της Παναγίας
Όνομα: Μάριος
Ετυμολογία: Θεωρείται ο αρσενικός τύπος του ονόματος Μαρία που είναι το εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το Αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει «πικροφέρουσα». Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο όνομα Μαρία. Όμως το όνομα αυτό σαν Λατινικό προϋπήρχε της Παναγίας και προέρχεται από το Λατίνο θεό του πολέμου 'Mars' (αντίστοιχος του Θεού Άρη του Ελληνικού Πανθέου) και σημαίνει τον ανδροπρεπή και αποφασιστικό. Άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'mare'=θάλασσα Η κατάληξη '-ανός' φανερώνει αυτόν που κατάγεται από τον Μάριο.
11 Ιουνίου > Άγιος Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες: Τατιανή η Πρεσβυτέρα του, Ησαΐας και Ιωάννης οι γιοι του, Μαρία η νύφη του, Αγία Ία (ή Ίγια) η διδασκάλισσα και άλλοι 222 Κινέζοι Μάρτυρες
Το 1900 μ.Χ. η Αυτοκράτειρα της Κίνας σε συνεργασία με τη μυστική εταιρεία πολεμικών τεχνών «Πυγμάχοι» ‘Boxers – Μπόξερ’, ακριβέστερα Yihetuan (Πολιτοφυλακές δικαιοσύνης και ομονοίας) εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών. Μεταξύ των βασανισθέντων και εκτελεσθέντων ήταν η Ία Γουέν, διδασκάλισσα και ο πατήρ Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ, ο πρώτος κινέζος ιερέας, που σφαγιάσθηκε μαζί με τη σύζυγο του Τατιανή, τα παιδιά του και όλη την οικογένεια του μαζί με άλλους εβδομήντα περίπου χριστιανούς, γυναίκες και παιδιά, που είχαν καταφύγει στο σπίτι του.
Όνομα: Τάτια
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Tatia' άγνωστης ετυμολογίας και δηλοί αυτήν που ανήκει στον οίκο του Τάτιου. Οι ‘Tatieneses’ ήταν μια από τις τρεις αρχαίες φυλές της Ρώμης. Με το ίδιο όνομα ήταν επίσης γνωστός ένας από τους τρεις ιππικούς λόχους του Ρωμύλου, που υπήρξε συμβασιλέας με τον Τίτο Τάτιο. Υπάρχει εκδοχή ότι ίσως να προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘τάττω’ που στην Αττική διάλεκτο αποδιδόταν σαν ΄τάσσω’ και σημαίνει τακτοποιώ, βάζω σε τάξη.
Θεωρείται σαν ένας από τους 300 αγίους των λεγομένων Αλαμάνων που πήγαν στην Κύπρο μετά τη Β' Σταυροφορία κι ασκήτεψαν σε διάφορα μέρη. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων του χωριού Βάσα (επαρχία Λεμεσού, Κύπρος) και την ακολουθία του, ασκήτεψε σε μια σπηλιά που βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και στη ρίζα ενός πέτρινου γκρεμού από άσπρα υδατώδη πετρώματα.
Όνομα: Βαρνάβας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Bar - nebh’a και σημαίνει "ο γιος της παρηγοριάς" ή "γιός του προφήτη".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία