Εορτές 16 Ιανουαρίου: Άγιος Δάναξ ο Αναγνώστης Άγιος Ελάσιππος Άγιος Μέσιππος Άγιος Πεύσιππος Δάνασσα Ελασίππη Μεσίππη Όσιος Φουρσάς ο Ηγούμενος Πευσίππη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Δαμασκηνός νέος Ιερομάρτυρας Άγιος Μάξιμος της Τότμα ο σαλός Άγιος Νικόλαος ο εν Μυτιλήνη Νεομάρτυρας Απόστολος Πέτρος Οσία Νεονίλλη Όσιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης Όσιος Δανιήλ Όσιος Ζωσιμάς ο Σιναϊτης Όσιος Μαρτίνος Όσιος Νέστωρ Όσιος Ονωράτος Όσιος Ρωμύλος ο Αγιορείτης Όσιος Σισώης
Εορτές 24 Ιουνίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ερρίκα
Ετυμολογία: Από τις σκανδιναβικής προέλευσης λέξεις "eins" (ένας) και "ric" (δύναμη) και σημαίνει "η μια και μοναδική αρχόντισσα".
Γάλλος μοναχός που πέθανε το 880 μΧ
Όνομα: Ερρίκος
Ετυμολογία: Από τις σκανδιναβικής προέλευσης λέξεις "eins" (ένας) και "ric" (δύναμη) και σημαίνει "ο ένας και μοναδικός κηδεμόνας".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Όνομα: Γεράσιμος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη γέρας=έπαθλο και σημαίνει "βραβευμένος".
24 Ιουνίου > Γέννησις του Αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρας Ευγενίου
Άγιος Ευγένιος ο πολιούχος της Τραπεζούντας
Οι Άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κάνδιδος και Ακύλας, Κατάφυγαν στα βουνά για αποφύγουν τη σύλληψη τους για παράνομες ενέργειες, καταστροφές ιερών των Ελλήνων και προσπάθειες προσηλυτισμού. Συνελήφθησαν όμως και τους ζητήθηκε να τερματίσουν αυτές τις ενέργειες, αρνήθηκαν και εκτελέστηκαν το 292 μ.Χ...

Ο Άγιος Ευγένιος είναι πολιούχος της Τραπεζούντας
Όνομα: Ευγένης
Ετυμολογία: Από τα ευ και γένος και σημαίνει "αυτός που έχει ευγενική καταγωγή, ευγενικούς τρόπους".
24 Ιουνίου > Κύρια εορτή για τους Καθολικούς
Ιδού το αρνί του Θεού (Behold the lamb of God) Murillo Bartolome Esteban
Όνομα: Ιωάννα
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεοδώρα.

Ιωάννης ο Βαπτιστής αιδ. Χριστόφορος Κλείτου
24 Ιουνίου > Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Γνωστή και σαν γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη). Κύρια εορτή για τους Καθολικούς
Ιωάννης ο Πρόδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου.

Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία (Χριστό) Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος".

Ο τότε τετράρχης της Γαλιλαίας, Ηρώδης Αντίπας, είχε ερωτική σχέση με την σύζυγό του αδελφού του, Φίλιππου, κάτι το οποίο ο Ιωάννης αποδοκίμασε ανοικτά και σφοδρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του στην ηλικία των 42 ετών. Δεν είναι η Σαλώμη που ζήτησε, μετά τον θεσπέσιο χορό της, από τον θείο της τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη αλλά η ένοχη μητέρα της, Ηρωδιάδα, που συνέχιζε να διατηρεί την παράνομη σχέση της μαζί του.

Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 χρόνια πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού (Μεσσία) ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»). Ο Ζαχαρίας χαμογέλασε και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει και ο άγγελος τον τιμώρησε να χάσει τη φωνή του, μέχρι που να γεννηθεί ο γιός του. Όταν μετά τη γέννηση του παιδιού, ρωτήθηκε τι όνομα θέλει να δοθεί στο γιό του έγραψε "Ιωάννης" κι αμέσως βρήκε τη φωνή του.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ο Νεομάρτυρας αυτός μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη για τη χριστιανική του πίστη, στις 24 Ιουνίου 1765 μ.Χ. Το τίμιο λείψανο του, ενταφιάστηκε από τους χριστιανούς με τιμές στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη. (Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο μάρτυρας αυτός μαρτύρησε το έτος 1767 μ.Χ. και σε ηλικία 20 χρονών).
Όνομα: Παναγιώτης
Ετυμολογία: Από το Παναγία και σημαίνει "ο αφιερωμένος στην Παναγία". Ετυμολογικά από τις αρχαίες Ελληνικές λέξει 'παν' και άγιος (από το άγω+ηγούμαι). Το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ἄγω’ φαίνεται ότι είχε τη σημασία του ηγέομαι - ηγούμαι. Εξ αυτού δε μάλλον προέρχονται στρατιωτικές όροι όπως λοχαγός, στρατηγός, άγημα. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των χριστιανικών ιερατείων να δώσουν δηλαδή την εντύπωση ότι οι άγιοι έπαιζαν ρόλο ηγετικό και θα έπρεπε οι πιστοί να τους υπακούουν. Οπότε ‘Πανάγιος’ σήμαινε ηγέτη των ηγετών.
24 Ιουνίου > Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου (εξη μηνες μετά τη γέννηση του Ιησού Χριστού)
Αγιος Ιωαννης Προδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου. Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού που το ζήτησε η μητέρα της Σαλώμης μετά τον θεσπέσιο χορό της κόρης της μπροστά στον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα.
Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 μήνες πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»).
Όνομα: Πρόδρομος
Ετυμολογία: Από την πρόθεση "προ" και το "δρόμος" και σημαίνει "αυτός που προηγείται, που προπορεύεται".

Αγιος Ιωαννης Προδρομος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος,El Greco (1541–1614)
Σύλληψις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου από την μητέρα του Ελισάβετ
Γέννησις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Σαλώμη και αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Γκουστάβ Μορώ



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία