Εορτές 26 Δεκεμβρίου: Σύναξη της Παναγίας Λατομίτισσας στη Χίο Σύναξη της Παναγίας της Αλεξιώτισσας στην Πάτρα Σύναξη της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας Σύναξη της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας Σύναξη της Παναγίας της Θεοσκέπαστης
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευθύμιος ο Ομολογητής, επίσκοπος Σάρδεων Άγιος Κωνστάντιος ο Ρώσος, ο Νέος Ιερομάρτυρας Δέσποινα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Εμμανουήλ Εμμανουηλία Κυκκώτισσα Μαντόνα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Μαρία, Η Σύναξη της Θεοτόκου Μάριος Μαχαιρωμένη Όσιος Δαβίδ Όσιος Κωνσταντίνος «ὁ ἐξ Ἰουδαίων» Όσιος Νικόδημος της Τισμάνα Παναγιώτα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Φυγή Ιησού Χριστού στην Αίγυπτο
Εορτές 26 Ιουλίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
26 Ιουλίου > Ανάμνηση θαύματος Οσιομάρτυρος Παρασκευής εν Xίω
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα. Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα - καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη - για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα. Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
Όνομα: Παρασκευή
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ουσιαστικό παρασκευή και σημαίνει "προετοιμασία".
Η Ωραιοζήλη έζησε τον 1ο αιώνα και οι γονείς της ήταν Έλληνες ειδωλολάτρες. Στην αρχή ήταν και αυτή ειδωλολάτρισσα, κατόπιν όμως έγινε χριστιανή από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα. Προχώρησε και η ίδια στο κήρυγμα και στην προώθηση της νέας θρησκείας. Αυτό ενόχλησε και της ζητήθηκε να σταματήσει και να αποκηρύξει την πίστη της, κάτι το οποίο αρνήθηκε. Συνελήφθη επί αυτοκράτορα Δομιτιανού (81-96), και θανατώθηκε.
Όνομα: Ωραιοζήλη
Ετυμολογία: Από το επίθετο "ωραία" και το ουσιαστικό "ζήλος" (σφοδρή επιθυμία) και σημαίνει "αυτή που θέλει έντονα να είναι ωραία".
Μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Απίων
Ετυμολογία: Μάλλον από τα αρχαία Ελληνικά ‘α’-στερητικό και ‘πίων’=παχύς και σημαίνει τον άπαχο.
26 Ιουλίου > Άγιοι Ερμόλαος, Έρμιππος και Ερμοκράτης
Ο Έρμιππος μαζί με τον Ερμόλαο και Ερμοκράτη, ανήκαν στον Ιερό κλήρο της εκκλησίας, στη Νικομήδεια. Όταν ο άγιος Παντελεήμων ανακρινόταν, και ρωτήθηκε από ποιόν διδάχτηκε την χριστιανική πίστη, απάντησε, ότι την διδάχτηκε από τον Ιερέα Ερμόλαο. Αυτό ήταν αρκετό, για να σταλούν αμέσως στρατιώτες και να συλλάβουν τον Ερμόλαο. Με τη θέληση τους, ακολούθησαν αυτόν μπροστά στον κριτή της Νικομήδειας, οι φίλοι και συνεργάτες του Ιερείς Έρμιππος και Ερμοκράτης. Ο δικαστής, αφού εξέτασε πρώτα τον Ερμόλαο, ρώτησε έπειτα τους άλλους δύο τι ζητούσαν και ήλθαν σ' αυτόν. Εκείνοι αποκρίθηκαν, ότι ήταν στρατιώτες του Ερμολάου κάτω από τη σημαία του Χριστού, και ότι τον παρακαλούσαν να έχουν όλοι κοινό θάνατο, όπως είχαν και κοινή αδελφική ζωή. Η απάντηση αυτή, αντί να κινήσει το θαυμασμό του δικαστή, άναψε περισσότερο το θυμό του. Καταδίκασε λοιπόν και τους τρεις σε θάνατο.
Όνομα: Έρμιππος
Ετυμολογία: Από το όνομα του θεού Ερμή και την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίππος' και σημαίνει το άλογο του Ερμή.
Άγιος Ερμόλαος
ο Ερμόλαος ήταν ιερέας και γιατρός.
Όταν ο άγιος Παντελεήμων ανακρινόταν, και ρωτήθηκε από ποιόν διδάχτηκε την χριστιανική πίστη, απάντησε, ότι την διδάχτηκε από τον ιερέα Ερμόλαο. Αυτό ήταν αρκετό, για να σταλούν αμέσως στρατιώτες και να συλλάβουν τον Ερμόλαο. Με τη θέληση τους, ακολούθησαν αυτόν μπροστά στον κριτή της Νικομήδειας, οι φίλοι και συνεργάτες του ιερείς Έρμιππος και Ερμοκράτης. Καταδικάστηκαν και οι τρεις σε θάνατο.
Όνομα: Ερμόλαος
Ετυμολογία: Από τα ονόματα Ερμής και λαός και σημαίνει "Ο λαός του Ερμή".
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ερμίππη
Ετυμολογία: Από το όνομα του θεού Ερμή και την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίππος' και σημαίνει το άλογο του Ερμή.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ερμοκρατεία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά Ερμής και κραταιός και σημαίνει δυνατή σαν τον Ερμή
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Ερμολία
Ετυμολογία: Από τα ονόματα Ερμής και λαός και σημαίνει "Ο λαός του Ερμή".
Ιερομάρτυρας από τη Νικομήδεια, 3ου αιώνα.
Όνομα: Ερμοκράτης
Ετυμολογία: Από το Ερμής και το κράτος, δυνατός σαν τον Ερμή.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Ωραιοζήλος
Ετυμολογία: Από το επίθετο "ωραίος" και το ουσιαστικό "ζήλος" (σφοδρή επιθυμία) και σημαίνει "αυτόν που θέλει έντονα να είναι ωραίος".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Φίλη της Αγίας Ωραιοζήλης και σύνοικος. Είχε επίσης θερμή ευσέβεια και άλλες αρετές, και τη βοηθούσε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην πόλη του Βυζαντίου. Οπότε συνελήφθη και αυτή μαζί με την συναθλήτριά της.

Ο κριτής προσπάθησε να την ελκύσει προτείνοντας της να την παντρέψει με ωραιότατο ειδωλολάτρη αξιωματικό. Αλλά η πιστή παρθένος το απέρριψε και έτσι αποκεφαλίστηκε, παίρνοντας το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.
Όνομα: Ιερουσαλήμ
Ετυμολογία: Πολλά είναι τα βάσανα αυτού του ονόματος, όσο και των ανθρώπων που την κατοίκησαν για χιλάδες χρόνια. Το πιο πιθανό φαίνεται να προέκυψε από το Σουμερικό ‘γιερού’=θεμέλιο και το όνομα του θεού του λυκόφωτος των Χανανιτών στην αρχαιότητα, ‘Σαλήμ’. Γιερουσαλήμ, δηλαδή. Στα Ελληνικά και Λατινικά, το όνομα της πόλης συσχετίσθηκε, μάλλον λανθασμένα, με τη λέξη ‘ιερός’.
Κύπριος Άγιος. Υπάρχει χωριό της Κύπρου στην κατεχόμενη από τους Τούρκους επαρχία της Κερύνειας με το όνομα του Αγίου όπου υπάρχει και ομώνυμος ναός.
Όνομα: Ερμόλαος
Ετυμολογία: Από τα ονόματα Ερμής και λαός και σημαίνει "Ο λαός του Ερμή".
Ήταν ηγούμενος της παλιάς Μονής των Βουλευτηρίων του Αγίου Όρους. Αλλά επειδή η Μονή αυτή ήταν παραλιακή και δεχόταν πολλές επιδρομές βαρβάρων, εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς, που πήγαν σ' άλλα δυσπρόσιτα μέρη του Αγίου Όρους. Έτσι και ο όσιος Γερόντιος, μαζί με έναν υποτακτικό του, εγκαταστάθηκε στο πάνω μέρος της Σκήτης της Αγίας Άννας, όπου έκτισε ησυχαστήριο με εκκλησία στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Έτσι ο Όσιος Γερόντιος είναι ο πρώτος, που δημιούργησε τη Σκήτη της Αγίας Άννας.
Όνομα: Γέρων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄γέρας'=τιμή, βραβείο και σημαίνει τον έντιμο, ώριμο και σεβάσμιο,
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Ιγνάτιος
Ετυμολογία: Πιθανώς από τη λατινική λέξη 'ignis' που σημαίνει φωτιά. Η αντίστοιχη λέξη στα αρχαία Ελληνικά είναι 'λιγνύς'. Καταληκτικά θα λέγαμε ‘φλογερός’.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία