Εορτές 8 Σεπτεμβρίου: Άγιος Αρτεμίδωρος Αρτεμιδώρα Βρόντης Βροντιανή Δέσποινα, η Γέννηση της Θεοτόκου Δεσπότης Καθαρός Μαντόνα, Η γέννηση της Θεοτόκου Νεράντζιος Παναγία η Καθαριώτισσα Παναγία η Νεραντζιώτισσα Παναγία η Σκιαδενή Παναγιά η Τσαμπίκα Σκιαδενός Τσαμπίκος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Νίκων Άγιος Ρουφιανός Άγιος Σεβήρος Γενεθλία Γενέθλια της Παναγίας Δαμάστα Μαρία, Η Γέννηση της Θεοτόκου Μάριος Παναγία Ελευθεριώτρια - Ζάκυνθος Παναγία η Δροσιανή Παναγία η Καλολειβαδιανή Παναγιώτα, Η Γέννηση της Θεοτόκου
Εορτές 10 Αυγούστου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Aπεβίωσε ειρηνικά. Ίσως είναι ο φιλόσοφος Ήρων, προς τον οποίον γράφει ολόκληρο Λόγο ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Όνομα: Ήρων
Ετυμολογία: Ισχυρός και προστάτης όπως την θεά Ήρα.
10 Αυγούστου > Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος
Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.
Όνομα: Ιππόλυτος
Ετυμολογία: Από το ίππος και το ρήμα λύω, "αυτός που λύνει, ελευθερώνει τα άλογα".
10 Αυγούστου > Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος
Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.

Ο άρχιδιάκονος Λαυρέντιος ήταν από τους πιο γνωστούς κληρικούς της ρωμαϊκής Εκκλησίας, και του είχαν εμπιστευθεί τη διαχείριση της περιουσίας της. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β', που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.

Κατόπιν συνέλαβαν και το Λαυρέντιο. Επειδή ήταν διαχειριστής της Εκκλησίας, τον διέταξαν να παραδώσει τους θησαυρούς της. Ο Λαυρέντιος δέχθηκε, και μετά από λίγο επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους. Και απάντησε στον ηγεμόνα ότι σε όλους αυτούς τους πάσχοντες είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας, «ὅπου οὔτε σῆς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν». Δηλαδή, όπου ούτε σκόρος, ούτε σαπίλα και σκουριά αφανίζουν αυτούς τους θησαυρούς, και όπου ούτε κλέφτες μπορούν να τρυπήσουν τους τοίχους αυτών των θησαυροφυλακίων, για να κλέψουν το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες, έψησαν το Λαυρέντιο ζωντανό, πάνω σε σιδερένια σχάρα.

Το λείψανο του παρέλαβε κάποιος ευσεβής χριστιανός, ο Ιππόλυτος. Όταν, όμως, το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, διέταξε και τον έσυραν άγρια άλογα μέσα σε αγκάθια, και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Ιππόλυτος.
Όνομα: Λαυρέντιος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'laurus'=δάφνη και σημαίνει δάφνινος και δαφνοστεφανωμένος.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Λαυρεντία
Ετυμολογία: Από το λατινικό laura (δάφνη) και σημαίνει δάφνινη και δαφνοστεφανωμένη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ξυστίς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘ξυστήρ’= αυτή που κόβει ή ξύνει και εννοεί την πανέξυπνη με κοφτερό μυαλό. Ξυστίς στα αρχαία Ελληνικά ονομαζόταν κι ένα λεπτό επίσημο, γυναικείο φόρεμα
Αγιος Ξυστος Παπας Ρωμης
Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β', που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Ξύστος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘ξυστήρ’= αυτός που κόβει ή ξύνει και εννοεί τον πανέξυπνο με κοφτερό μυαλό. Ξυστός στα αρχαία Ελληνικά ονομαζόταν και ο υπόστεγος χώρος που γυμνάζονταν οι αθλητές
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Παρθενομάρτυρας 4ου αιώνα από την Ανδριανούπολη Θράκης.
Όνομα: Αγαθονίκη
Ετυμολογία: Από το επίθετο αγαθός και το νίκη και σημαίνει "αυτή που πετυχαίνει ένδοξες νίκες".
Ήρων ο Αλεξανδρινός
Αλεξανδρινός Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης 1ος αιώνας π.Χ. Μεταξύ άλλων έφτιαξε υδραυλικές κατασκευές, απλές μηχανές αλλά και αυτοματισμούς, την πρώτη ατμομηχανή, την ανεμογεννήτρια, πιεστήριο λαδιού.

Μαζί με τον Κτησίβιο είχαν φτιάξει θαυμάσιες συσκευές που μόλις άναβαν οι βωμοί του ναού μία πέτρινη σάλπιγγα ηχούσε αυτόματα προσκαλώντας τους πιστούς. Επίσης αυτόματα έπεφτε μέσα στο ναό μία λεπτή βροχή αρωματισμένου νερού, διάφορα μεταλλικά πουλιά άνοιγαν το ράμφος τους και κελαηδούσαν, κάποια αγάλματα κινούνταν ή και πετούσαν! Λέγεται επίσης ότι έλεγχαν αποτελεσματικά τον φωτισμό μέσα κι έξω απ' το ναό προκαλώντας ακόμη και τεχνητή ομίχλη.
Όνομα: Ήρων
Ετυμολογία: Ισχυρός και προστάτης όπως την θεά Ήρα.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία