Εορτές 12 Ιανουαρίου: Αγία Νεολλίνα Αγία Παρθένα η Εδεσσαία Νεόλλις Αγία Ευθασία Αγία Τατιανή Άγιος Εϊλιανός Άγιος Καστούλιος Άγιος Μέρτιος Άγιος Ρογάτος Άγιος Τίγριος Ακάθιστος Γαλακτοτροφούσα Εϊλιανή Ευθάσιος Κασταλία Μέρτια Ρογάτα Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ακαθίστου Τιγρίς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Δομνίνα Άγιος Αρκάδιος ο Μάρτυρας Άγιος Βασίλειος Σολόβσκι ο Ιερομάρτυρας Άγιος Βενέδικτος Άγιος Ευτρόπιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Μόδεστος Άγιος Πέτρος ο Αβεσαλαμίτης Άγιος Πέτρος ο μάρτυρας Άγιος Φιλόθεος ο Μάρτυρας Μάριος Οσία Ευπραξία Όσιος Γαλακτίων ο διά Χριστόν σαλός Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός Όσιος Θεοδόσιος εκ Ρωσίας Όσιος Μαρτινιανός της Λευκής Λίμνης
Εορτές 7 Οκτωβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
7 Οκτωβρίου > Άγιοι Σέργιος και Βάκχος
Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος υπηρετούσαν στις στρατιωτικές τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών, αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή τους ζωή. Γι' αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα αξιώματα του πριμικηρίου της σχολής των Kεντηλίων και του σεκουνδουκηρίου, αντίστοιχα

Όταν έμαθε ότι οι δύο επίλεκτοι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί, τον μέν Βάκχο μαστίγωσαν μέχρι θανάτου τον δε Σέργιο αποκεφάλισαν.
Όνομα: Βάκχος
Ετυμολογία: Επωνυμία του θεού Διόνυσου από την οποία προέρχονται οι Βάκχες-Μαινάδες και το ρήμα βακχεύω (Μετέχω σε εορτασμό προς τιμή του Διόνυσου και κατ' επέκταση σήμερα καταλαμβάνομαι από ή παρακινώ σε οργιαστικό ενθουσιασμό).
Ένας από τους συναθλητές του αγίου Πολυχρονίου. Οι άγιοι δέκα συναθλητές του Αγίου Πολυχρονίου ήταν οι Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες γι' αυτούς τους αγίους.
Όνομα: Ελύμας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘ελύω’=συστρέφομαι και σημαίνει τον εύστροφο, πανούργο και πονηρό.
Οι Άγιοι Δέκα ήταν οι Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες γι' αυτούς τους αγίους.
Όνομα: Πολυτέλειος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'πολύς' και ΄τέλειος' και αρχικά σήμαινε 'ακριβός' σε αντίθεση με τον ευτελή.
7 Οκτωβρίου > Ἅγιοι Σέργιος καὶ Βάκχος
Άγιος Σέργιος
Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος υπηρετούσαν στις στρατιωτικές τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών, αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή τους ζωή. Γι' αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα αξιώματα του πριμικηρίου της σχολής των Kεντηλίων και του σεκουνδουκηρίου, αντίστοιχα

Όταν έμαθε ότι οι δύο επίλεκτοι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί, τον μέν Βάκχο μαστίγωσαν μέχρι θανάτου τον δε Σέργιο αποκεφάλισαν.
Όνομα: Σέργιος
Ετυμολογία: Από το λατινικό όνομα 'Sergius' που κι αυτό μάλλον είναι Ετρουσκικό (Σημερινή περιοχή Τοσκάνης) και μάλλον σημαίνει υπηρέτης. Καμιά σχέση με την Τουρκικής προέλευσης λέξη 'σεργιάνι' (seyran)

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος
Οι Άγιοι Δέκα συναθλητές του Αγίου Πολυχρονίου ήταν οι Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες.
Όνομα: Χρυσοτέλειος
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'χρυσός' και 'τέλειος' και σημαίνει τέλειος σαν το χρυσάφι.
Δεν υπάρχει αγία μα τέτοιο όνομα. Για την χριστιανιακή εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Βακχίς
Ετυμολογία: Από την επωνυμία του Διόνυσου από την οποία προέρχονται οι Βάκχες-Μαινάδες και το ρήμα βακχεύω (Μετέχω σε εορτασμό προς τιμη του Διόνυσου και κατ' επέκταση σήμερα καταλαμβάνομαι από ή παρακινώ σε οργιαστικό ενθουσιασμό.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ελύμα
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘ελύω’=συστρέφομαι και σημαίνει την εύστροφη, πανούργα και πονηρή.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πολυτέλεια
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'πολύς' και ΄τέλεια' και αρχικά σήμαινε 'ακριβή' σε αντίθεση με την ευτελή.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σέμνη
Ετυμολογία: Αρχική σημασία ήταν σεβαστή, ιερή, ενώ σήμερα σημαίνει την συνεσταλμένη
Ένας από τους συναθλητές του Πολυχρονίου. Οι άγιοι δέκα συναθλητές του αγίου Πολυχρονίου ήταν οι Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων.
Όνομα: Σέμνος
Ετυμολογία: Αρχική σημασία ήταν σεβαστός, ιερός, ενώ σήμερα σημαίνει τον συνεσταλμένο
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σεργία
Ετυμολογία: Από το λατινικό όνομα 'Sergius' που κι αυτό μάλλον είναι Ετρουσκικό (Σημερινή περιοχή Τοσκάνης) και μάλλον σημαίνει υπηρέτης. Καμιά σχέση με την Τουρκικής προέλευσης λέξη 'σεργιάνι' (seyran).
Για χριστιανική εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Χρυσοτέλεια
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'χρυσός' και 'τέλεια' και σημαίνει τέλεια σαν το χρυσάφι.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
7 Οκτωβρίου > Άγιοι Ιουλιανός ο πρεσβύτερος και Καισάριος ο διάκονος
Οι Άγιοι Ιουλιανός ο πρεσβύτερος και Καισάριος ο διάκονος έζησαν στα χρόνια του Καίσαρα Κλαυδίου του Β' γύρω στο 268 μ.Χ.

Ο Καισάριος ήταν από την Αφρική και κάποτε ήλθε στην πόλη Ταρακηνή της Ιταλίας. Όταν είδε τους ειδωλολάτρες να θυσιάζουν στα είδωλα, τους έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις. Αμέσως τότε συλλήφθηκε και οδηγήθηκε στον ανθύπατο, ο όποιος τον φυλάκισε. Κατόπιν, με συνοδεία στρατιωτών, οδηγήθηκε στον ναό του Απόλλωνα, όπου ο Άγιος με την προσευχή του γκρέμισε τον ναό. Όταν είδε αυτό το θαύμα ο υπατικός Λεόντιος, έπεσε στα πόδια του Αγίου και ζήτησε να βαπτιστεί Χριστιανός.

Πράγματι, ο Πρεσβύτερος Ιουλιανός βάπτισε τον Λεόντιο, ο όποιος μόλις κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, εξέπνευσε. Μετά απ' αυτό ο τύραννος Λοξώριος, διέταξε να βάλουν τον Καισάριο και τον Ιουλιανό μέσα σε σάκους και να τους πετάξουν στη θάλασσα. Έτσι οι Άγιοι αυτοί παρέδωσαν την μακαριά ψυχή τους στον Θεό.
Όνομα: Ιούλιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Το Ιουλιανός προέρχεται από το Λατινικό 'Julianus' και σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούλιο.. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.
Οι Άγιοι Ευσέβιος και Φήλιξ, ήταν αυτοί που βρήκαν τα σώματα των Αγίων Ιουλιανού και Καισάριου, που εορτάζουν την ίδια ημέρα, και τα έθαψαν με την αρμόζουσα τιμή. Όταν το έμαθε αυτό ο τύραννος, εξοργισμένος τους αποκεφάλισε.
Όνομα: Ευσέβιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'σέβας' Αυτός που σέβεται τον εαυτό του, τους ανθρώπους, τη ζωή και τη φύση γενικότερα. Χρησιμοποιείται συνήθως και για φιλόθρησκους.
7 Οκτωβρίου > Άγιοι Μάρτυρες Φήλιξ ο εκ Σωλιέν Γαλλίας, Ανδέχιος και Θύρσος
Μαρτύρησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. μαζί με τους Φήλιξ τον εκ Σωλιέν Γαλλίας και τον Ανδέχιο.
Όνομα: Θύρσος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄θύρσος' = βακχικό ραβδί που ήταν στεφανωμένο με κισσό και φύλλα αμπελιού και είχε έναν κώνο πεύκου στην κορυφή.
7 Οκτωβρίου > Άγιοι Δέκα συναθλητές του Αγίου Πολυχρονίου, Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Μώκιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα 'μωκίζω'=εμπαίζω και σημαίνει τον χλευαστή, και 'μώκος'=μωρός
Οι Άγιοι Δέκα συναθλητές του Αγίου Πολυχρονίου ήταν οι Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων.
Όνομα: Όλυμπος
Ετυμολογία: Από το όνομα του βουνού ΄΄Ολυμπος'. το όνομα του οποίου προέρχεται από το λάμπω και σημαίνει τον λαμπερό.
Οι Άγιοι Δέκα συναθλητές του Αγίου Πολυχρονίου ήταν οι Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες γι' αυτούς τους αγίους.
Όνομα: Παρμενίων
Ετυμολογία: Από την πρόθεση 'παρά' και το ρήμα 'μένω' που σημαίνει παραμένω άρα ο παραμένων, αυτός που παραμένει σταθερός στις θέσεις του.
7 Οκτωβρίου > Άγιοι Δέκα συναθλητές του Αγίου Πολυχρονίου
Οι Άγιοι Δέκα συναθλητές του Αγίου Πολυχρονίου ήταν οι Παρμενίας, Πολυτέλειος, Ελυμάς, Μώκιος, Χρυσοτέλης, Μάξιμος, Λουκάς, Αβδίας, Σέμνιος και Ολυμπιάδας.

Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες για αυτούς τους αγιομάρτυρες.
Όνομα: Πολυχρόνιος
Ετυμολογία: Από το πολύ και το χρόνος και σημαίνει "αυτός που ζει πολλά χρόνια".
Ο Άγιος Πολυχρόνιος ο Ιερομάρτυρας ήταν ένας δυναμικός κληρικός του 4ου μ.Χ. αιώνα (εκ της επαρχίας Γαμφανήτιδος), που θυσιάστηκε για τα ορθόδοξα δόγματα της Εκκλησίας μας. Ο πατέρας του Βαρδάνιος ήταν γεωργός στο επάγγελμα, και φρόντισε ο γιος του να ανατραφεί όχι μόνο με τα διδάγματα της πίστης, αλλά του παρείχε αρκετή και από την άλλη μόρφωση. Έτσι ενώ ο πατέρας καλλιεργούσε τις αμπελοφυτείες του, ο γιος με ζήλο και θέρμη καλλιεργούσε τον αμπελώνα του Κυρίου, διδάσκοντας τα θεία λόγια και αγωνιζόμενος στον πολλαπλασιασμό της καρποφορίας του θείου σπόρου. Ήταν μάλιστα ικανότατος συζητητής και πολλές φορές είχε καταντροπιάσει σοφούς των ειδωλολατρών σε συζητήσεις φιλοσοφικές για την αλήθεια και τη θρησκεία.

Κατόπιν ο Πολυχρόνιος πήγε στην έδρα της σοφίας και των γραμμάτων, την Κωνσταντινούπολη. Εκεί έγινε διάκονος και έπειτα πρεσβύτερος. Από το αξίωμα αυτό δεν έπαψε να διδάσκει και με πολλούς τρόπους μοχθούσε για τη χριστιανική ανατροφή των ενοριτών του. Όταν όμως έγινε αυτοκράτορας ο αρειανόφιλος γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Κωνστάντιος, ο Πολυχρόνιος έμεινε στη μερίδα των κληρικών εκείνων, που για το ορθό δόγμα έμειναν απτόητοι μπροστά στους διωγμούς και τις εξορίες που επέβαλε ο αιρετικός αυτοκράτορας. Έτσι οι Αρειανοί, ανέλαβαν αυτοί οι ίδιοι να απαλλαγούν μια κι έξω από αυτόν. Κάποια μέρα λοιπόν που ο Πολυχρόνιος Ιερουργούσε, μια ομάδα από Αρειανούς εισέβαλε στον ναό και τον έσφαξαν πάνω στη Αγία Τράπεζα,

Άλλο ένα θύμα ενδοχρισιανικής διαμάχης.
Όνομα: Πολυχρόνιος
Ετυμολογία: Από το πολύ και το χρόνος και σημαίνει "αυτός που ζει πολλά χρόνια".
7 Οκτωβρίου > Άγιοι Ευσέβιος ο Πρεσβύτερος και Φήλιξ
Οι Άγιοι Ευσέβιος και Φήλιξ, ήταν αυτοί που βρήκαν τα σώματα των Αγίων Ιουλιανού και Καισάριου, και τα έθαψαν με την αρμόζουσα τιμή. Όταν το έμαθε αυτό ο τύραννος, εξοργισμένος τους αποκεφάλισε.
Όνομα: Φήλιξ
Ετυμολογία: Από τη Λατινικό όνομα ‘Felix’ που προήλθε από την λέξη ‘felix’=ευδαίμων, ευτυχής και στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί με το όνομα Ευτύχιος.
7 Οκτωβρίου > Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης και οι συν αυτώ Eνενήντα Oκτώ Θεοφόροι Πατέρες που ασκήτευσαν στην Κρήτη
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
7 Οκτωβρίου > Ανακάλυψη λειψάνων του Οσίου
Κατά κόσμον Μιχαήλ, γεννήθηκε το 1370 μ.Χ. στο χωριό Berezniko. Σε ηλικία δεκατριών χρονών έφυγε από τους γονείς του και πήγε κρυφά στον Όσιο Κύριλλο της Λευκής Λίμνης.

Ο νεαρός Μαρτινιανός άρχισε με ζήλο να μιμήται τον δάσκαλό του, στον οποίο έκανε πλήρη υπακοή. Στο μοναστήρι σπούδασε ανάγνωση και γραφή, και με την ευλογία του Αγίου Κυρίλλου, ασχολήθηκε με την αντιγραφή βιβλίων. Μετά από καιρό ο Όσιος Μαρτινιανός χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια Ιερομόναχος.

Μετά την κοίμηση του Αγίου Κυρίλλου, ο Όσιος Μαρτινιανός αποσύρθηκε σε ένα ερημικό νησί στη λίμνη Vozha. Εκεί σχηματίστηκε μία νέα αδελφότητα και έχτισαν ναό προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Μετά την αποχώρηση του Οσίου Θεράποντος από την ηγουμενία της Μονής του, ο Όσιος Μαρτινιανός, υποκύπτοντας στα επίμονα αιτήματα των αδελφών της Μονής, συναίνεσε να γίνει ηγούμενος τους.

Ο Όσιος Μαρτινιανός κοιμήθηκε σε ηλικία 85 ετών.
Όνομα: Μαρτίνος
Ετυμολογία: Από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars) και σημαίνει "αυτός που σχετίζεται με τον Άρη". Η κατάληξη -ανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Μαρτίνο.
Όνομα: Τρυφερή
Ετυμολογία: Αυτή που έχει μαλακή και απαλή υφή (ύφανση).



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία