Εορτές 25 Δεκεμβρίου: Βαλτάσαρ Βηθλεέμ Γκασπάρ Γκλόρια Δικαία Δίκαιος Εμμανουήλ Εμμανουηλία Θεοδηγία Θεοδήγιος Ιησούς Χριστός Ιήσουσα Μελχιόρ Συνάναρχη Συνάναρχος Χρηστίνα Χρηστίνος Χρήστος Χριστάλλα Χριστίνος Χρίστος Χρυστάλλα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγαπητός Άρχων Αστέρης Αυγερινή Αυγερινός Η Γέννηση του Σωτήρος Χριστού Θαυμαστός Μεσσίας Ναθαλία Σωτήρ Χριστίνα
Εορτές 14 Οκτωβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Αγιος Γερβασιος
Η ομάδα των τεσσάρων ανδρών κατηγορήθηκαν για προσηλυτισμό και επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν.
Όνομα: Γερβάσιος
Ετυμολογία: Μάλλον από τo Τευτονικό (αρχαίο Γερμανικό) όνομα 'Gervasios' με το πρώτο μέρος του ονόματος ‘Ger' να σημαίνει δόρυ και ολόκληρο τον ακοντιστή.
14 Οκτωβρίου > Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος
Η ομάδα των τεσσάρων ανδρών κατηγορήθηκε για προσηλυτισμό και επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν.

Όνομα: Ναζωραίος
Ετυμολογία: Αυτός που έχει σχέση ή κατάγεται από τη Ναζαρέτ
Για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιο ανδρικό
Όνομα: Γερβασία
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από τα Τευτονικά (αρχαία Γερμανικά) με το πρώτο μέρος του ονόματος ‘Ger’ να σημαίνει δόρυ και ολόκληρο την ακοντίστρια.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ναζωραία
Ετυμολογία: Αυτός που έχει σχέση ή κατάγεται από τη Ναζαρέτ
Η ομάδα των τεσσάρων ανδρών κατηγορήθηκαν για προσηλυτισμό και επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν.

Όνομα: Προτάσιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά και σημαίνει αυτόν που προτείνεται, τον προτιμητέο.
Για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Προτασία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά και σημαίνει αυτήν που προτείνεται, την προτιμητέα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
14 Οκτωβρίου > Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Αρχιεπίσκοπος Μηθύμνης, ο Θαυματουργός
Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Αρχιεπίσκοπος Μηθύμνης, ο Θαυματουργός
Γεννήθηκε το 1492 μ.Χ. στο χωριό Φάραγγα της Μυτιλήνης (κοντά στην Καλλονή) και επονομαζόταν Αγαλλιανός. Ο πατέρας του Εμμανουήλ Αγαλλιανός ήταν ιερέας στη Μυτιλήνη.

Ο Ιωάννης (αυτό ήταν το πρώτο του όνομα), σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε και έγινε κι αυτός Ιερέας. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του και των παιδιών του, έκτος από ένα τον Μεθόδιο, από κάποια επιδημική αρρώστια, αποσύρθηκε στον Ταξιάρχη του Λειμώνα, ασχολούμενος με μελέτη, προσευχή και την καλλιέργεια του πατρικού κτήματος.

Στα χρόνια της Τούρκικης κατοχής του νησιού, πρόσφερε μεγάλες και σημαντικές υπηρεσίες στα εκεί μοναστήρια και στους υπόδουλους χριστιανούς. Για όλα αυτά, καθώς και για την αγιότητα της ζωής του, έγινε επί Ιερεμίου του Β' το 1531 μ.Χ. Μητροπολίτης Μηθύμνης.

Και στο νέο του πόστο ο Ιγνάτιος αναδείχτηκε άριστος ποιμένας και έτσι θεάρεστα αφού ποίμανε το ποίμνιο του Χριστού, απεβίωσε ειρηνικά το 1566 μ.Χ.

Όνομα: Ιγνάτιος
Ετυμολογία: Πιθανώς από τη λατινική λέξη 'ignis' που σημαίνει φωτιά. Η αντίστοιχη λέξη στα αρχαία Ελληνικά είναι 'λιγνύς'. Καταληκτικά θα λέγαμε ‘φλογερός’.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός ανατράφηκε από τον ευσεβή Σέργιο, που ήταν πατέρας του Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Ο Σέργιος ήταν υπουργός οικονομικών τού Χαλίφη των Αράβων. Ο Ιωάννης και ο Κοσμάς είχαν αγάπη και έφεση προς την μάθηση είτε αυτή αφορούσε τις επιστημονικές γνώσεις είτε τις ιερές γνώσεις της θρησκείας μας. Γι' αυτό το λόγο ο Σέργιος προσπαθούσε να τους βρει ένα σοφό δάσκαλο.

Η ευκαιρία που έψαχνε παρουσιάστηκε όταν οι Άραβες σε μία λεηλασία που έκαναν στη Σικελία έπιασαν αιχμάλωτο τον μοναχό Κοσμά από την Καλαβρία. Ο Σέργιος τον ελευθέρωσε και του πρόσφερε την φιλοξενία του με αντάλλαγμα να διδάξει τους υιούς του. Ο Κοσμάς ήταν άνδρας εγκυκλοπαιδικώτατος, είχε σπουδάσει Θεολογία, Φιλολογία, Μαθηματικά και ήταν ικανός να διδάξει φιλοσοφία και ρητορική. Γνώριζε επίσης μουσική και ποίηση. Υπό την καθοδήγησή του λοιπόν ο Ιωάννης και ο Κοσμάς προέκοψαν λαμπρώς.

Μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα, όπου έγιναν δεκτοί από τη Μονή τού Αγίου Σάββα. Ο Κοσμάς μετά από προτροπή του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων χειροτονήθηκε το 743 μ.Χ. επίσκοπος Μαϊουμά, η οποία αρχαιότερα ονομαζόταν Ανδήδων και ήταν παραθαλάσσια πόλη στην Παλαιστίνη. Διετέλεσε τα καθήκοντά του με επιμέλεια και ευσυνειδησία.
Όνομα: Κοσμάς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό κόσμος (στολισμός,κόσμημα) και σημαίνει "αυτός που αγαπάει την τάξη, τον στολισμό".
14 Οκτωβρίου > Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος
Η ομάδα των τεσσάρων ανδρών κατηγορήθηκαν για προσηλυτισμό και επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν.
Όνομα: Κέλσος
Ετυμολογία: Από το ρήμα ΄κέλλω'=προσεγγίζω και εννοεί αυτόν που προσεγγίζει το πλοίο στη στεριά, πιλότος, ναυτίλος, πηδαλιούχος.
Η Οσία Παρασκευή καταγόταν από τους Επιβάτες (κοντά στην Σηλυβρία) της Θράκης.
Όνομα: Παρασκευή
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ουσιαστικό παρασκευή και σημαίνει "προετοιμασία".
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία