Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 19 Οκτωβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
(650-735 μ.Χ.) Αγγλίδα Αγία, πριγκίπισσα και ηγουμένη του διπλού μοναστηριού της Οξφόρδης.
Όνομα: Φρίτασγουίθ
Ετυμολογία: Από το παλαιό Γερμανικό/Τευτονικό ‘Frideswida’ που αποτελείται από τα ‘friþuz’=ειρήνη και ‘swind’=ισχυρός και σημαίνει αυτός/ή που στηρίζουν την ειρήνη σταθερά και δυνατά.
Αναφορά στον άγιο γίνεται στις πράξεις των αποστόλων «…συνῆλθον δὲ καὶ τῶν μαθητῶν ἀπὸ Καισαρείας σὺν ἠμίν, ἄγοντες παρ' ὦ ξενισθῶμεν Μνάσων τινι Κυπρίω, ἀρχαίω μαθητή». Ο άνθρωπος δηλαδή στο σπίτι του οποίου επρόκειτο να φιλοξενηθούν, ο Παύλος και η συνοδεία του.

Ο Μνάσων ήταν από την Ταμασσό της Κύπρου, στο κέντρο της οποίας υπήρχε περικαλλής ναός του Ασκληπιού, που με τη βοήθεια του στενού του φίλου και συντρόφου Ηρακλειδίου και άλλων 300 περίπου συνεργατών και φίλων κατάστρεψε πλήρως, ναό, βωμούς και αγάλματα.

Διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ταμασσού τον δάσκαλο και προστάτη του, τον πρώτο επίσκοπο Ταμασσού, Ηρακλείδιο.

Πέθανε ειρηνικά.
Όνομα: Μνάσων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη μνήμη (μνάμα) και σημαίνει τον αξιομνημόνευτο. Οι καταλήξεις -ίδας και -ιδης δηλώνουν ότι ανήκουν στον Μνάσωνα.
Χριστιανός στρατιώτης του 4ου αιώνα, ο οποίος φρουρούσε τους φυλακισμένους χριστιανούς. Συνελήφθη μετά από απαίτηση του να πάρει τη θέση των φυλακισμένων χριστιανών. Μαρτύρησε μαζί τους το 307 μ.Χ.
Όνομα: Ουάρρων
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Varro', που προέρχεται από τη λέξη 'varus' που είναι το εξάνθημα στο πρόσωπο, που συνοδεύει την πρώτη εμφάνιση γενιού. Η κατάληξη -ιανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ουάρρωνα.
Ο Σαδώθ (ή Σαδώκ ή Σαδώχ) έζησε περί το 330 μ.Χ. και πιστεύοντας στο Χριστό έγινε επίσκοπος της μικρής χριστιανικής κοινότητας της Περσίας. Λόγω του φιλανθρωπικού του έργου ήταν αγαπητός όχι μόνο από τους χριστιανούς αλλά και από τους ειδωλολάτρες κάτι που ενοχλούσε τους ιερείς των Περσών. Γι' αυτό τον κατηγόρησαν στον Σαπώρ. Αυτός πιστεύοντάς τους, κάλεσε τον Άγιο να απολογηθεί και να αρνηθεί το Χριστό. Ο Σαδώθ αρνήθηκε και γι' αυτό οδηγήθηκε στο δήμιο μαζί με εκατόν είκοσι Χριστιανούς που ανήκαν στο μικρό αλλά εκλεκτό ποίμνιό του.
Όνομα: Σαδώθ
Ετυμολογία: Από τα Εβραϊκά צדק (σαδίκ), που σημαίνει 'ορθός και δίκαιος'.
Ο δεύτερος από τους δώδεκα μικρούς προφήτες (Ωσηέ (770-725 π.Χ), Ιωήλ (825 π.Χ), Αμώς (750 π.Χ), Αβδιού (685 π.Χ), Ιωνάς (783-745 π.Χ), Μιχαίας (740-700 π.Χ), Ναούμ (640 π.Χ), Αββακούμ (600 π.Χ), Σοφονίας (640-610 π.Χ), Αγγαίος (520 π.Χ), Ζαχαρίας (520 π.Χ), Μαλαχίας (400 π.Χ). που προφήτευσε όταν βασιλιάς στη φυλή του Ιούδα ήταν ο Ιωάς (878 - 838 π.Χ).

Οι χριστιανοί πατέρες προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το προφητικό του βιβλίο αναφέρουν ότι αποτελείται από τρία κεφάλαια, όπου προφητεύει την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στη χριστιανική εκκλησία, καθώς επίσης και τα σημεία, που θα προηγηθούν της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου.

Αυτός ο Ιωήλ απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Ιωήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα  'Γιο-Ελ' που σημαίνει  "Κύριος είναι μόνον ο Θεός",
Δεν υπάρχει Άγιος με αυτό το όνομα, πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο.
Όνομα: Κλεόπατρος
Ετυμολογία: Από το κλέος και πάτρη,"η δόξα της πατρίδος ή από ένδοξο πατέρα"
Για χριστιανική εορταστική ημερομηνία παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Μνάσω
Ετυμολογία: Από τη λέξη μνήμη (μνάμα) και σημαίνει την αξιομνημόνευτη. Οι καταλήξεις -ίδα και -ιδη δηλώνουν ότι ανήκουν στον Μνάσωνα.
Περιποιήθηκε τον Άγιο Ουάρρωνα όταν τον βασάνιζαν. Μετά τον θάνατο του Αγίου Ουάρρωνα, η Κλεοπάτρα πήρε τα λείψανα του, τα έθαψε στην Παλαιστίνη και έκτισε μεγαλοπρεπή Ναό αφιερωμένο στον Άγιο. Φαίνεται ότι υπήρχε κάποια σχέση, φιλική ή άλλη, μεταξύ των δυο αυτών αγίων.
Όνομα: Κλεοπάτρα
Ετυμολογία: Από το κλέος και πάτρη,"η δόξα της πατρίδος ή από ένδοξο πατέρα"

Άγιοι Κλεοπάτρα, Ουάρρων και ο γυιος της Αγίας
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ουάρρα
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Varro', που προέρχεται από τη λέξη 'varus' που είναι το εξάνθημα στο πρόσωπο, που συνοδεύει την πρώτη εμφάνιση γενιού.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
19 Οκτωβρίου > Δημόσια αργία στην Αλβανία
Αλβανίδα Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, γνωστή και σαν Μητέρα Τερέζα.
Όνομα: Θηρεσία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θήρα'=κυνήγι και σημαίνει την κυνηγό.
Μάρτυρας- διάκονος από την Αλεξάνδρεια, 3ου αιώνα.
Όνομα: Ευσέβιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'σέβας' Αυτός που σέβεται τον εαυτό του, τους ανθρώπους, τη ζωή και τη φύση γενικότερα. Χρησιμοποιείται συνήθως και για φιλόθρησκους.
Γνωστός χριστιανός πατέρας και συγγραφέας του 7 αιώνα. Απεβίωσε ειρηνικά αφήνοντας πίσω του όμορφο συγγραφικό έργο. Ξεχωριστό του το "Περι σώματος".
Όνομα: Λεοντεύς
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'λέων', γόνος λιονταριού
19 Οκτωβρίου > Άγιος Μνάσων ο αρχαίος μαθητής
Ο Άγιος Μνάσων επίσκοπος Κύπρου μαρτύρησε δια σπάθης. Είναι πιθανόν να είναι ο ίδιος Άγιος που εορτάζει στις 19 Οκτωβρίου σαν Άγιος Μνάσων ο αρχαίος μαθητής, παρόλο που εκείνος κοιμήθηκε εν ειρήνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Ιάσων, που για άγνωστους λόγους μετετράπηκε σε Μνάσων
Όνομα: Μνάσων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη μνήμη (μνάμα) και σημαίνει τον αξιομνημόνευτο. Οι καταλήξεις -ίδας και -ιδης δηλώνουν ότι ανήκουν στον Μνάσωνα.
Ο Όσιος Ιωάννης ήταν Βούλγαρος στην καταγωγή και γεννήθηκε στο χωριό Σκρίνο, κοντά στη Σόφια (Βουλγαρίας), επί βασιλείας Πέτρου του Βούλγαρου (περί το 884 μ.Χ.). Έχοντας μοναχική κλίση, πήγε πρώτα σε κάποια Μονή και κατόπιν ανέβηκε στο όρος Ρίλα. Εκεί έκτισε πρώτα μικρή καλύβα, που με το χρόνο έγινε καταφύγιο πολλών μοναχών. Οπότε έκτισε τη Μονή του Ρίλα, στην οποία ασκητικά αφού έζησε, απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
19 Οκτωβρίου > Σύναξη της Παναγίας της Βασίλισσας στο Μουζάκι Καρδίτσας
Προσωνύμιο Θεοτόκου
Όνομα: Βασίλισσα
Ετυμολογία: Γυναίκα που ασκεί βασιλική εξουσία, ή σύζυγος βασιλιά. Από το αρχαίο Ελληνικό 'βασιλεύς' που προέρχεται από τις λέξεις 'βάσις' και 'λεώς'=λαός στα Δωρικά και θεωρείτο η βάσις του λαού.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία