Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 31 Μαρτίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
31 Μαρτίου > Άγιος Αυδάς επίσκοπος Περσίας, Βενιαμίν ο Διάκονος και οι μαζί μ' αυτούς εννέα Μάρτυρες και άλλοι πολλοί Άγιοι, που μαρτύρησαν στην Περσία
Ο Άγιος ιερομάρτυρας Αυδάς, ο επίσκοπος της Περσίας και οι μαζί μ' αυτόν εορταζόμενοι Άγιοι Μάρτυρες γκρέμισαν τον ναό των Περσών. Ο βασιλιάς Ισδιγέρδης τον πρόσταξε να ξανακτίσει τον ναό αλλά αυτός αρνήθηκε, οπότε όχι μόνο τους θανάτωσε αλλά γκρέμισε και όλες τις εκκλησίες των χριστιανών.
Όνομα: Αυδάς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αυδή'=φωνή και το ρήμα 'αυδάω' 'αυδώ' που σημαίνει μιλώ, τραγουδώ, οπότε αυδάς είναι αυτός που έχει ωραία φωνή
Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών
Ο Άγιος Υπάτιος ήταν μορφή από εκείνες που δόξασαν την Εκκλησία στους πρώτους αιώνες της και αγωνίσθηκαν για το θρίαμβο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ήταν επίσκοπος Γαγγρών στα χρόνια του Μεγάλου. Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια (325 μ.Χ.), κατά της πλάνης του Αρείου. Στο ποιμαντικό του έργο, εξακολούθησε να διδάσκει και να καθοδηγεί το ποίμνιο του, αλλά κυρίως αντιμαχόταν τις αιρέσεις, και ιδιαίτερα την αίρεση των Ναυτιανών. Η επιτυχία με την οποία καταπολεμούσε τους Ναυτιανούς, ξεσήκωσε τα άγρια πάθη τους και ζητούσαν την εξόντωση του. Έτσι, το έτος 326 μ.Χ. πλήρωσαν κάποιους ειδωλολάτρες, οι οποίοι σε κρημνώδη περιοχή επιτέθηκαν κατά του Αγίου με ξύλα και πέτρες και τον άφησαν μισοπεθαμένο. Πριν ξεψυχήσει, μία εκ των φανατικών αιρετικών γυναικών τον θανάτωσε διά λίθου.
Όνομα: Υπάτιος
Ετυμολογία: Υπερθετικός βαθμός της πρόθεσης υπέρ που σημαίνει τον υπέρτατο
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για Χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχ ανδρικό.
Όνομα: Αυδάτα
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αυδή'=φωνή και το ρήμα 'αυδάω' 'αυδώ' που σημαίνει μιλώ, τραγουδώ, οπότε αυδάτα είναι αυτή που έχει ωραία φωνή
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα.
Για χριστιανικές εορτές παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Υπατία
Ετυμολογία: Υπερθετικός βαθμός της πρόθεσης υπέρ που σημαίνει την υπέρτατη
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο άγιος Ιερομάρτυς Φιλόσοφος (Νικολάγιεβιτς Ορνάτσκιυ) έζησε το 19ο και 20ο αιώνα μ.Χ. Το 1885 μ.Χ. τελείωσε τη θεολογική ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως και νυμφεύθηκε την Ελένη Ζαοζέρκοϋ. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εργάσθηκε ποιμαντικά αναπτύσσοντας ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο. Συνδέθηκε πνευματικά με τον Πατριάρχη Τύχωνα και κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στάθηκε στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών και των οικογενειών τους. Ο υιός του Νικόλαος υπηρετούσε με ανώτερο βαθμό στο 9ο τάγμα του Ρωσικού και ο υιός του Boris είχε διορισθεί ως αρχηγός της 23ης ταξιαρχίας πυροβολικού και πολέμησε ηρωικά στο αυστρο-ουγγρικό μέτωπο. Μετά την επανάσταση του 1917 μ.Χ., ο Ιερομάρτυς Φιλόσοφος συνελήφθη, στις 9 Αυγούστου 1918 μ.Χ., μαζί με τους υιούς του από άνδρες της κρατικής ασφάλειας, που τους μετέφεραν στις φυλακές της Κροστάνδης. Εκτελέσθηκαν διά τουφεκισμού, δίδοντας έτσι τη μαρτυρία της πίστεώς τους.
Όνομα: Μπόρις
Ετυμολογία: Πιθανόν να προέρχεται απο το 'Borsislav' και να σημαίνει τον ένδοξο μαχητή.
31 Μαρτίου > Άγιος Θεόφιλος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες εν Κρήτη
Ο Άγιος Θεόφιλος μαρτύρησε με την οικογένειά του στην Κρήτη.
Όνομα: Θεόφιλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'Θεός' και το 'φιλώ'=αγαπώ και σημαίνει αυτός που αγαπά τον Θεό.
Ο Άγιος Ιωάννης (Ντανίλοβιτς), ο αποκαλούμενος Καλιτά (=θασαυρός), ήταν υιός του Αγίου Δανιήλ, πρίγκιπα της Μόσχας που γεννήθηκε περί το έτος 1290 μ.Χ. και πέθανε με ειρήνη στις 31 Μαρτίου 1340 ή 1341 μ.Χ., αφού ήδη είχε γίνει μοναχός παίρνοντας το όνομα Ανανίας.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ο Άγιος Μένανδρος γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Αιγύπτου και ήταν στρατιωτικός. Μαρτύρησε αφού τον έσυραν γυμνό, πάνω σε αιχμηρές πέτρες κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτου (361-363 μ.Χ.).
Όνομα: Μένανδρος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'μένω' και 'ανήρ' και σημαίνει τον ανυποχώρητο, αυτόν που στηρίζει τους άνδρες του.
Το έτος 412 μ.Χ. ο χριστιανός επίσκοπος Περσίας Αυδάς συνεπικουρούμενος από μια ομάδα φανατικών χριστιανών γκρέμισε τον ναό των Περσών και αρνήθηκε στις προτροπές του Βασιλιά της Περσίας Ισδιγέρδη, να τον ξανακτίσει. Τότε ο Ισδιγέρδης γκρέμισε όλες τις εκκλησίες των χριστιανών και θανάτωσε τον Αυδά, τον Βενιαμίν τον διάκονο και άλλους 9 άνδρες..
Όνομα: Βενιαμίν
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τις λέξεις בן (μπεν) = γιος, και ימין (τζαμίν), = δεξί χέρι) και σημαίνει "γιος του δεξιού χεριού" και υπονοείται ‘Γιος της Δύναμης’ και ‘Γιος του Νότου’. Η αναφορά σε κάποιον ως «Βενιαμίν» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τον νεότερο από μια μεγάλη οικογένεια, παρέα ή ομάδα ανθρώπων.
31 Μαρτίου > Όσιος Ακάκιος ο Ομολογητής επίσκοπος Μελιτηνής
Έζησε τον πέμπτο αιώνα μ.Χ. (γεννήθηκε περί το 431 μ.Χ.).

Όταν τάραξε την Εκκλησία η αίρεση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Νεστόριου, ο Ακάκιος διακρίθηκε για την επιμελημένη και συστηματική εργασία του, για την προφύλαξη του ποιμνίου του απ' αυτή την αιρετική πλάνη.
Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.
31 Μαρτίου > Όσιος Βλάσιος
Ο Όσιος Βλάσιος καταγόταν από το Αμόριο της Μικράς Ασίας, από το χωριό Απλατιανή, και το κοσμικό του όνομα ήταν Βασίλειος.
Όνομα: Βλάσιος
Ετυμολογία: Η αρχαία Ελληνική λέξη ‘βλαισός’ σημαίνει ‘αυτός που έχει στραβά πόδια’. Ενώ η αντίστοιχη της Λατινικής ‘blaesus’ σημαίνει 'ψευδός', ‘τραυλός’. Το πλέον πιθανό είναι να ξεκίνησε σαν παρωνύμιο (παρατσούκλι) πέρασε μετά σαν επώνυμο και κατάληξε όπως πολλά άλλα σαν πρώτο όνομα.
31 Μαρτίου > Όσιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ
Όσιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ Μητροπολίτης Μόσχας, Μέγας Ιεραπόστολος Αλάσκας
Όνομα: Ιννοκέντιος
Ετυμολογία: Από το ύστερο Λατινικό όνομα 'Innocentius' που προέρχεται από την Λατινική λέξη ‘innocens’=αβλαβής, άκακος.
31 Μαρτίου > Όσιος Ιωνάς. Μητροπολίτης πασών των Ρωσιών.
Όσιος Ιωνάς. Μητροπολίτης πασών των Ρωσιών.
Όσιος Ιωνάς (1375-1461). Μητροπολίτης πασών των Ρωσιών. Οι Ρώσοι τον συγκρίνουν με τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό.
Όνομα: Ίωνας
Ετυμολογία: Έχουμε δυο περιπτώσεις σχετικά με αυτό το όνομα. 1. Από τη μετοχή 'ιών' του αρχαίου Ελληνικού ρήματος 'είμι'=πορεύομαι, εφορμώ και σημαίνει αυτόν που εξαπολύει ορμητικές επιθέσεις, και 2.Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα  יונה (γιόνα)=περιστέρι.
31 Μαρτίου > Όσιος Στέφανος ο Θαυματουργός
Aσκητής που απεβίωσε ειρηνικά. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες.
Όνομα: Στέφανος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό στέφανος (στεφάνι) και σημαίνει "στεφανωμένος".
Ο Όσιος Υπάτιος ο θεραπευτής έζησε κάνοντας αυστηρή νηστεία. Τις νύχτες, έκανε προσευχές, κοιμόταν λίγο, έτρωγε λίγο ψωμί και έπινε μόνο νερό. Ο Όσιος Υπάτιος αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία των αρρώστων, και έλαβε από το Θεό το δώρο της θεραπείας.
Όνομα: Υπάτιος
Ετυμολογία: Υπερθετικός βαθμός της πρόθεσης υπέρ που σημαίνει τον υπέρτατο



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία