Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 16 Ιουνίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αγαθαρχίς
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικέ λέξεις 'αγαθός"=καλός και 'άρχω''=διοικώ, κυβερνώ και σημαίνει την καλή αρχηγό και κυβερνήτη. Την καλή αρχόντισσα
16 Ιουνίου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητή εορτή Με βάση το Πάσχα. Εορτάζει 42 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.
Άγιος Αγάθαρχος Επίσκοπος Λευκάδας και οι Άγιοι Πέντε Θεοφόροι Πατέρες (δεν βρήκαμε τα ονόματα των άλλων πέντε).
Όνομα: Αγάθαρχος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αγαθός"=καλός και 'άρχω''=διοικώ, κυβερνώ και σημαίνει τον καλό αρχηγό, κυβερνήτη.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Ελάππας
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Χειροτόνησε διάκονο τον Άγιο Τύχωνα.
Όνομα: Μνήμων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'μνάομαι' - 'μνώμαι' και σημαίνει αυτόν που έχει δυνατή μνήμη
Άγιος Τύχων
Κύπριος Άγιος Ἐπίσκοπος Αμαθούντας. Σώζεται ερειπωμένος ναός του στην αρχαία Αμαθούντα της Κύπρου (επαρχία Λεμεσού), κοντά στην οποία υπάρχει χωριό που φέρει το όνομα του. Το θαυματουργός είναι τιμητικός τίτλος, για την ικανότητα του να συντρίβει τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και τους ναούς τους.

Πριν κοιμηθεί ειρηνικά, σωματώδης όντας και βίαιος κατέστρεψε πολλούς Ελληνικούς ναούς και δεν δίσταζε την αγριότητα του να χρησιμοποιεί πάνω και σε γυναίκες ακόμη. Μια από αυτές ήταν και η Μαραθούσα, ιέρεια της θεάς Αρτέμιδας, όταν εισέβαλε έξαλλος στο ναό που λειτουργούσε, την μαστίγωσε και κτύπησε ανελέητα για να της δείξει όπως φώναζε ‘τη δύναμη του Χριστού’. Χριστιανικοί κύκλοι της εποχής, αλλοίωσαν το όνομα της σε Μιαραναθούσα που δίνει την εντύπωση μιας Αναθεματισμένης (Αναθούσα) και Μιαράς (μολυσμένης, ανόσιας και βέβηλης).
Όνομα: Τύχων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τυγχάνω' = αποτέλεσμα συγκυρίας ή συμπτώσεων ή περιστάσεων
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
16 Ιουνίου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητή εορτή - Αγίων Τριακοσίων δέκα οκτώ (318) Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου
Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.

Η Α' Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί. Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Συνοπτική παράθεση των ιερών Κανόνων
Κανών Α': Καταδικάζει τη συνήθεια του οικοιοθελούς ευνουχισμού και απαγορεύει τη χειροτονία ευνουχισμένων, πλην όσων για ιατρικούς λόγους ή λόγω βασανιστηρίων εξετμήθησαν.
Κανών Β': Απαγορεύει τη χειροτονία ως κληρικών στα νέα μέλη (νεόφυτοι) της εκκλησίας.
Κανών Γ': Καταδικάζει την συνήθεια των κληρικών όλων των βαθμών να συζούν με νεαρές γυναίκες τις οποίες δεν είχαν παντρευτεί (συνείσακτοι).
Κανών Δ' - Ε': Εισάγεται το «μητροπολιτικό σύστημα», το οποίο ίσχυε στην οργάνωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και καθορίζουν την αρμοδιότητα της επαρχιακής συνόδου στη χειροτονία των επισκόπων.
Κανών ΣΤ': Αναγνωρίζει κατ' εξαίρεση το αρχαίο έθος της συγκεντρωτικής δικαιοδοσίας του επισκόπου της Αλεξάνδρειας στις εκκλησίες της Αιγύπτου, Λιβύης και Πεντάπολης —όπως συνέβαινε και με την εκκλησία της Ρώμης—, ενώ εξαιρεί τη Ρώμη και την Αντιόχεια από το γενικό μέτρο του μητροπολιτικού συστήματος.
Κανών Ζ': Ορίζεται ότι ο επίσκοπος Αιλίας (δηλ. Ιερουσαλήμ) να είναι ο επόμενος στη σειρά απόδοση τιμών.
Κανών Η': Ορίζει τον τρόπο επιστροφής στην εκκλησία της Αιγύπτου των λεγόμενων «Καθαρών» (Μελιτιανό σχίσμα).
Κανών Θ': Αναφέρεται στην συνήθη περίπτωση χειροτονίας πρεσβυτέρων των οποίων δεν εξετάστηκαν τα προσόντα ή οι οποίοι δεν παραμένουν άμεμπτοι.
Κανών Ι': Καταδικάζει τη χειροτονία πεπτωκότων.
Κανών ΙΑ' - ΙΒ': Καθορίζεται η μετάνοια των πεπτωκότων, με αυστηρότερα κριτήρια.
Κανών ΙΓ': Δέχεται ότι είναι δυνατόν να παρασχεθεί Θεία Ευχαριστία επί της επιθανατίου κλίνης.
Κανών ΙΔ': Ορίζεται η μετάνοια των πεπτωκότων κατηχουμένων.
Κανών ΙΕ' - ΙΣΤ': Καταδικάζεται η επιδίωξη κληρικών για μετάθεση σε άλλες εκκλησίες.
Κανών ΙΖ': Καταδικάζει την πλεονεξία και αισχροκέρδεια των κληρικών που προέρχεται από τον έντοκο δανεισμό.
Κανών ΙΗ': Απαγορεύει στους διακόνους να μεταδίδουν και να αγγίζουν τη Θεία Ευχαριστία πριν από τους πρεσβυτέρους, και δεν επιτρέπεται το να κάθονται μεταξύ των πρεσβυτέρων.
Κανών Κ': Απαγορεύει τη γονυκλισία στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής και την ημέρα της Πεντηκοστής.

Επισπρόσθετα καθορίστηκε η κοινή ημέρα εορτασμού του Πάσχα.

Τα συμπεράσματα τις συνόδου υπογράφηκαν από περισσότερους από 318 και ο αριθμός αυτός επικράτησε για συμβολικούς λόγους. Οι επίσκοποι που ήταν παρόντες στη σύνοδο συνοδεύονταν από κατώτερους κληρικούς των οποίων ο συνολικός αριθμός ανερχόταν στο τριπλάσιο ή τετραπλάσιο των επισκόπων.
Όνομα: Οικουμενία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'οικουμένη' και σημαίνει την παγκόσμια
16 Ιουνίου > Μαρτύρησε στην Αφρική με τον συνασκητή της Anesius.
Μαρτύρησε στην Αφρική με τον συνασκητή της Ανέσιο.
Όνομα: Βαλέρια
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'valere' που σημαίνει υγεία και δύναμη, να είναι κάποια δηλαδή γενναία, θαρραλέα, υγιής και δυνατή.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία