Εορτές 11 Ιανουαρίου: Αγία Αίτνα Άγιος Μάιρος Άγιος Υγίνος Επίσκοπος Ρώμης Αιτναίος Υγίνα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιοι Στέφανος ο εν Πλακιδιαναίς Άγιος Αγάπιος ο Αρχιμανδρίτης Άγιος Θεόδωρος Άγιος Λεύκιος Άγιος Μιχαήλ διά Χριστόν Σαλός και Θαυματουργός Άγιος Μιχαήλ ο διά Χριστόν Σαλός (τρελός) Άγιος Νικηφόρος Νεομάρτυρας Άγιος Πέτρος ο Μάρτυρας Άγιος Σεβέριος ο μάρτυρας Μάιρα Όσιος Βιτάλιος Όσιος Θεοδόσιος Επίσκοπος Τραπεζούντος Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
Εορτές 17 Ιουλίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Η τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοντόροβα σύζυγος του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου ΙΙ είχε βαφτιστεί με το όνομα Αλιξ (Αλίκη). Εκτελέστηκε από τους κουμουνιστές επαναστάτες στις 17 Ιουλίου του 1918 μαζί με όλη την οικογένεια της και αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία το 2000.
Όνομα: Αλίκη
Ετυμολογία: 1.Από το επίθετο άλικος,-η,ο και σημαίνει "η κοκκινωπή", 2. Από το αγγλικό όνομα Alice που είναι συντομευμένος τύπος του γερμανικής προέλευσης ονόματος Adelaide. Adel "ευγενής" και Haid "καταγωγή" και σημαίνει "αυτή που έχει ευγενική καταγωγή".

Η Ρωσική Αυτοκρατορική οικογένεια που αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία το 2000
Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν χριστιανή. Έκπληκτος αυτός την διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο έπαρχος διέταξε να την βασανίσουν και να την φυλακίσουν. Στο τέλος δε την αποκεφάλισε.

Σε πολλές εικόνες παρουσιάζεται να νικά τον διάβολο που σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση της φανερώθηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισης της σε διάφορες μορφές.
Όνομα: Μαρίνα
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Marina' που προέρχεται από την ομώνυμη λέξη και σημαίνει "θαλασσινή".
Όνομα: Μαρινέλλα
Ετυμολογία: Από τις ιταλικές λέξεις 'marina'=θαλασσια, θαλλασινή, της θάλασσας και 'bella'='ομορφη και σημαίνει θαλασσινή ομορφιά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθέι και σαν σύνθετο όνομα για το Μαρίνα και το Έλλη
Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών
Ένας από τους 12 που αναφέρεται στο ‘Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών’ 6 γυναίκες (Γενερώσα ή Γενερώση, Δονάτα, Εστία, Ιανουαρία, Καιλεστίνα και Σεκούνδα) και 6 άνδρες (Ακυλλίνος ή Ακουϊλίνος, Βετούριος, Κυθήνος ή Κιττίνος, Νάρτζαλος, Σπεράτος και Φήλικας), που κατάγονταν από την πόλη Σκύλλα κοντά στην Καρχηδόνα.

Οι Πράξεις του μαρτυρίου τους, όπως έχουν ονομαστεί, έχουν ενδιαφέρον, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων που υπήρξαν στη Ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής. Η κατηγορία ήταν ότι αρνούνταν να πάρουν όρκο στο όνομα του αυτοκράτορα, που ήταν αντίθετο στην ισχύουσα νομοθεσία. Η δίκη τους έγινε στην Καρθαγένη και γίνεται ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε καμιά προκατάληψη εναντίον των χριστιανών, ότι δεν βασανίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο. Ο δικαστής δε, τους προέτρεψε να συμμορφωθούν με το νόμο, δίνοντάς τους διορία 30 ημερών να αλλάξουν την απόφασή τους και να τους χαριστεί η ποινή, κάτι που δεν δέχτηκαν, οπότε εκτελέστηκαν δι’ αποκεφαλισμού (φαίνεται από τότε είχε ξεκινήσει το σύνθημα, «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω».)
Όνομα: Βετούριος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'vetus'=έτος που σημαίνει τον έμπειρο, ειδικό και με μεγάλη πείρα. Εξού και βετεράνος.
Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών
Αρχικά μας εγγραφή:
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες εκτός του ότι γιορτάζει την ίδια μέρα με την αγία Βηρονίκη, που μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου είδους δεσμού μεταξύ τους, συγγενικού ή άλλου.

Μετά από πολύ ψάξιμο βρήκαμε κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες που παρατίθενται σε συντομία πιο κάτω:

Η υπόθεση αναφέρεται σαν ‘Μαρτυρολόγιο των Σκυλλιτανών’ διότι αφορούσε 12 ανθρώπους, 6 γυναίκες (Γενερώσα ή Γενερώση, Δονάτα, Εστία, Ιανουαρία, Καιλεστίνα και Σεκούνδα) και 6 άνδρες (Ακυλλίνος ή Ακουϊλίνος, Βετούριος, Κυθήνος ή Κιττίνος, Νάρτζαλος, Σπεράτος και Φήλικας), που κατάγονταν από την πόλη Σκύλλα κοντά στην Καρχηδόνα. Φαίνεται δε ότι ηγετικό ρόλο είχε ο Σπεράτος που μιλούσε εκ μέρους όλων στο δικαστήριο.

Οι Πράξεις του μαρτυρίου τους, όπως έχουν ονομαστεί, έχουν ενδιαφέρον, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων που υπήρξαν στη Ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής. Η κατηγορία ήταν ότι αρνούνταν να πάρουν όρκο στο όνομα του αυτοκράτορα, που ήταν αντίθετο στην ισχύουσα νομοθεσία. Η δίκη τους έγινε στην Καρθαγένη και γίνεται ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε καμιά προκατάληψη εναντίον των χριστιανών και ότι δεν βασανίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο. Ο δικαστής δε, τους προέτρεψε να συμμορφωθούν με το νόμο, δίνοντάς τους διορία 30 να αλλάξουν την απόφασή τους και να τους χαριστεί η ποινή, κάτι που δεν δέχτηκαν, οπότε εκτελέστηκαν δι’ αποκεφαλισμού (φαίνεται από τότε είχε ξεκινήσει το σύνθημα, «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω».)

Δεν μπορέσαμε να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία που να δικαιολογεί το συνδυασμό των ονομάτων Σπεράτου και Βηρονίκης στο απολυτίκιο.
Όνομα: Σπεράτος
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά ‘spero’=ελπίζω οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ελπίδιος, αλλά μάλλον εννοείται ο ποθητός.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Άλικος
Ετυμολογία: 1.Από το επίθετο άλικος,-η,ο και σημαίνει "η κοκκινωπή", 2. Από το αγγλικό όνομα Alice που είναι συντομευμένος τύπος του γερμανικής προέλευσης ονόματος Adelaide. Adel "ευγενής" και Haid "καταγωγή" και σημαίνει "αυτή που έχει ευγενική καταγωγή".
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βετουρία
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'vetus'=έτος που σημαίνει τον έμπειρο, ειδικό και με μεγάλη πείρα. Εξού και βετεράνος.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γοράσδη
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από το νότιο σλαβικό ‘gora’ = βουνό και σημαίνει άνθρωπος των ορέων. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ορέστια
Ιερομάρτυρας από την Σερβία, 19ου αιώνα.
Όνομα: Γόρασδος
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από το νότιο σλαβικό ‘gora’ = βουνό και σημαίνει άνθρωπος των ορέων. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ορέστης
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σπεράτα
Ετυμολογία: Από τα Λατινικά ‘spero’=ελπίζω οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ελπίδα, αλλά μάλλον εννοείται η ποθητή.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες εκτός του ότι γιορτάζει την ίδια μέρα με τον άγιο Σπεράτο, που μποφεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου είδους δεσμού μεταξύ τους, συγγενικού ή άλλου.
Όνομα: Βερονίκη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο μακεδονικό όνομα Φερενίκη (φέρω και νίκη) και σημαίνει "αυτή που φέρνει τη νίκη".
Άγιος επίσκοπος Ιωνοπόλεως.
Όνομα: Ευφράσιος
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'ευ'=καλώς και φράση και σημαίνει αυτόν που εκφράζεται όμορφα.
Γεννήθηκε το 1936 στην Ιορδανία, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του.
Σκοτώθηκε στις 17 Ιουλίου 1958 στο Πάνμπουρι της Αγγλίας, κατά πάσαν πιθανότητα από τη Σκότλαντ Γιαρντ.
Όνομα: Νικόλαος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά νίκη και λαός και σημαίνει "αυτός για τον οποίο ο λαός πιστεύει ότι μπορεί να του φέρει τη νίκη".
17 Ιουλίου > Μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των συν αυτοίς
Ο Όσιος Αγγελάριος ήταν συνεργάτης και βοηθός των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Έζησε και έδρασε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ο Όσιος Αγγελάριος πήγε στη Βουλγαρία, όπου και κοιμήθηκε οσιακά μετά από τις μύριες διώξεις και κακουχίες των Φράγκων κληρικών και των Γερμανών στρατιωτών.
Όνομα: Άγγελος
Ετυμολογία: Από το ρήμα αγγέλλω (αναγγέλλω) και σημαίνει "αγγελιαφόρος".



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία