Εορτές 11 Ιανουαρίου: Αγία Αίτνα Άγιος Μάιρος Άγιος Υγίνος Επίσκοπος Ρώμης Αιτναίος Υγίνα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιοι Στέφανος ο εν Πλακιδιαναίς Άγιος Αγάπιος ο Αρχιμανδρίτης Άγιος Θεόδωρος Άγιος Λεύκιος Άγιος Μιχαήλ διά Χριστόν Σαλός και Θαυματουργός Άγιος Μιχαήλ ο διά Χριστόν Σαλός (τρελός) Άγιος Νικηφόρος Νεομάρτυρας Άγιος Πέτρος ο Μάρτυρας Άγιος Σεβέριος ο μάρτυρας Μάιρα Όσιος Βιτάλιος Όσιος Θεοδόσιος Επίσκοπος Τραπεζούντος Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
Εορτές 18 Ιουλίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
18 Ιουλίου > Άγιοι Παύλος, Ουαλεντίνη και Θέη
Οι Άγιοι Παύλος, Ουαλεντίνη και Θέη (ή Θόη) γεννήθηκαν στην Αίγυπτο, αδέλφια μεταξύ τους και παιδιά γονέων χριστιανών.

Μαρτύρησαν στη Διοκαισάρεια, όπου συνελήφθησαν από τον άρχοντα Φιρμιλιανό για προσηλυτισμό. Τους δόθηκε η ευκαιρία να απολογηθούν και να σταματήσουν, αλλά αυτοί αρνήθηκαν, δικάστηκαν και εκτελέστηκαν.
Όνομα: Θέα
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘θέω’=τρέχω ή ρέω. Από αυτό το ρήμα προήλθε το όνομα ‘θεός’ που, κατά κάποιο τρόπο, περιέγραφε την εντύπωση των αρχαίων προγόνων μας για την ταχύτητα με την οποία κινούνταν οι θεοί (Ήλιος, Σελήνη, Ωκεανός, Ποταμοί κλπ). Το Θέα προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'Θεά' με αναβιβασμό του τόνου. Αποτελεί επίσης, ύποκοριστικό για πολλά ονόματα που είτε αρχίζουν με το Θέα όπως, Θεαθώ, Θεανώ, Θεάλεχτη, ή λήγουν σε θέα όπως, Αμεθέα, Αμφιθέα, Αξιοθέα, Αριστοθέα, Γλαυκοθέα, Δεξιθέα, Δωροθέα, Ειδοθέα, Ερωτοθέα, Ημιθέα, Καλλιθέα, Λευκοθέα, Μαριθέα, Πασιθέα, Πραξιθέα, Ροδοθέα, Τερψιθέα, Τιμοθέα, Χαριθέα, Χριστοθέα, και άλλα,
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Θέος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘θέω’=τρέχω ή ρέω. Από αυτό το ρήμα προήλθε το όνομα ‘θεός’ που, κατά κάποιο τρόπο, περιέγραφε την εντύπωση των αρχαίων προγόνων μας για την ταχύτητα με την οποία κινούνταν οι θεοί (Ήλιος, Σελήνη, Ωκεανός, Ποταμοί κλπ). Το Θέος προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'Θεός' με αναβιβασμό του τόνου. Αποτελεί επίσης, ύποκοριστικό για πολλά ονόματα όπως τα: Αμφίθεος, Αντίθεος, Γαλαθέος, Ἁγνόθεος, Δεξίθεος, Δοσίθεος, Δωρόθεος, Ευξίθεος, Θεαγένης, Θεαίτητος, Θεογνώσιος, Θεόπιστος, Θεόπομπος, Θεοσέβιος, Θεόσεβρος, Θεοστήρικτος, Θεόστιχος, Θεοτόνιος, Ιερόθεος, Λυσίθεος, Μαντίθεος, Μνησίθεος, Ολυνθεύς, Ομόθεος, Ροδόθεος, Σωσίθεος, Τιμασίθεος, Τιμησίθεος, Τιμόθεος, Φιλόθεος, Χριστόθεος
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνεται στο αντίδτοιχο ανδρικό
Όνομα: Παμφοδίτη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά πάν, αμφί και οδός και σημαίνει τόπον με άνετους δρόμους
Άγιος της Εκκλησίας της Κύπρου, που συμπεριλαμβάνεται στους 300 αγίους Αλαμανούς.
Όνομα: Παμφοδίτης
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά πάν, αμφί και οδός και σημαίνει τόπον με άνετους δρόμους
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
18 Ιουλίου > Άγιοι Παύλος, Ουαλεντίνη και Θέη
Οι Άγιοι Παύλος, Ουαλεντίνη και Θέη (ή Θόη) γεννήθηκαν στην Αίγυπτο, αδέλφια μεταξύ τους και παιδιά γονέων χριστιανών. Μαρτύρησαν στη Διοκαισάρεια, όπου συνελήφθησαν από τον άρχοντα Φιρμιλιανό και προσκλήθηκαν ν' αρνηθούν το Χριστό. Αλλά αυτοί ομολόγησαν μεγαλόφωνα την πίστη τους και δήλωσαν, ότι ήταν έτοιμοι και για φυλακή και για βασανιστήρια και για μύριους θανάτους. Τόσο η Ουαλεντίνα όσο και η Θοή, νεαρές κοπέλες πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, πέθαναν αφού τις έριξαν μέσα στη φωτιά. Προηγουμένως όμως, οι δήμιοι, ξέσχισαν τις σάρκες τους με σιδερένια όργανα.
Όνομα: Βαλεντίνα
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'valentia' που σημαίνει ισχύς σώματος, δύναμις νου και θάρρος
Γεννήθηκε στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας, τότε που αυτοκράτορας ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη που τον τιμωρούσε ανελλειοπώς λόγω της πίστης του. Συνελήφθη μετά που πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, οπού με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί.Ομολόγησε τη πίστη του στο Χριστό κι αφού τον βασάνισαν, τον έριξαν στη φωτιά.
Όνομα: Αιμίλιος
Ετυμολογία: Από την Λατινική λέξη aemilius > aemulus, που σημαίνει αντίζηλος, ζηλιάρης και ανταγωνιστής.
Οι Άγιοι Δάσιος και Μάρων μαρτύρησαν δια σπάθης μαζί με άλλους όταν συλλήφθηκαν στη Δαμασκό για την καταστροφή Ελληνικών ναών, βωμών και ιερών.
Όνομα: Δάσιος
Ετυμολογία: Αυτός που αναφέρεται ή ανήκει στο δάσος, ο δασικός.
Ορισμένα Αγιολόγια, αναφέρουν στις 18 Ιουλίου τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου Θ' Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Ιωάννης Θ΄ Ιερομνήμων ή Αγαπητός ήταν λόγιος Ιεράρχης. Το προσωνύμιό του οφείλεται στο ότι πριν την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο είχε το αξίωμα του «Ιερομνήμονος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά την περίοδο της Πατριαρχίας του έγιναν κάποιες προσπάθειες για την προσέγγιση Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας και για θεραπεία του Σχίσματος, οι οποίες όμως δεν απέδωσαν. Συνεκλήθη επίσης Σύνοδος, η οποία καταδίκασε τις δογματικές παρεκκλίσεις του Νικαίας Ευστρατίου προς τον Νεστοριανισμό.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Κύπριος Άγιος Ἐπίσκοπος Σολέας. Μνεία τούτου γίνεται ὑπὸ τοῦ χρονογράφου Κυπριανοῦ: «Μάρκελλος ἕτερος ἐπίσκοπος τῆς Σολέας, γέννημα καὶ θρέμμα τῆς Κύπρου καὶ Μάρτυς. Ἑορτάζεται Φεβρουαρίου κε´». Εἰς τὸ Συναξάριον τῆς Κωνσταντινουπόλεως τὴν 25ην Φεβρουαρίου μνημονεύεται ἄνευ ὑπομνήματος: «ἄθλησις τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Μαρκέλλου ἐπισκόπου Ἀπαμείας τῆς Κύπρου». Ἐν Κύπρῳ δὲν ὑπάρχει πόλις Ἀπάμεια, πρόκειται δὲ μᾶλλον περὶ τοῦ Μαρκέλλου Σολέας, ἀρχαιότερον καλούμενης Αἰπείας, ταυτιζομένου πρὸς τὸν ὑπὸ τοῦ χρονογράφου Κυπριανοῦ μνημονευόμενον.
Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων) και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".
18 Ιουλίου > Άγιοι Δάσιος και Μάρων
Οι Άγιοι Δάσιος και Μάρων μαρτύρησαν δια σπάθης.
Όνομα: Μάρων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα μάρναμαι = μάχομαι, πολεμώ και σημαίνει τον πολεμιστή.
18 Ιουλίου > Άγιοι Ονησιφόρος, Παμμέγιστος, Παμφοδίτης, Παφνούτιος, Πηγών, Πολέμιος, Σωζόμενος, Σωτήριχος και Φώτιος
Άγιος της Εκκλησίας της Κύπρου, που συμπεριλαμβάνετα στους 300 Αγίους Αλαμανούς.
Όνομα: Ονησίφορος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό 'όνησις' που σημαίνει 'ωφέλεια' και το ‘φέρω’ και σημαίνει αυτόν που φέρει ωφέλεια, τον ωφέλιμο.
Ένας από τους 300 αλαμάνους αγίους της Κύπρου.
Όνομα: Πολέμων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνική ρήμα 'πολεμόω' και σημαίνει αυτόν που του αρέσει να προξενεί πολέμους.
18 Ιουλίου > Άγιοι Ονησιφόρος, Παμμέγιστος, Παμφοδίτης, Παφνούτιος, Πηγών, Πολέμιος, Σωζόμενος, Σωτήριχος και Φώτιος
Κύπριος Άγιος. που συμπεριλαμβάνεται στους 300 Αγίους Αλαμανούς. Μνημονεύεται ὑπὸ του χρονογράφου Κυπριανοῦ μεταξὺ τῶν ἔξωθεν ἐλθόντων καὶ ὡς ἀσκήσας παρὰ τὸ Παλαίκυθρον τῆς ἐπαρχίας Λευκωσίας.
Όνομα: Σωτήρ
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό σωτήρ και σημαίνει "αυτός που λυτρώνει". Χαρακτηρισμός που δόθηκε στον Ιησού Χριστό και σε πολλούς θεούς των αρχαίων Ελλήνων.
Κύπριος Άγιος, ένας από τους 300 Αλαμάνους. Ασκήτεψε κοντά στο αρχαίους Χύτρους (σημερινή κατεχόμενη, από την Τουρκία, κωμόπολη Κυθρέα) όπου υπάρχει ερειπωμένος ναός στο όνομα του.
Όνομα: Φωτεινός
Ετυμολογία: Από το επίθετο "φωτεινός" και σημαίνει "λαμπερός, γεμάτος φως".Κατά μια άλλη έννοια καθαρός, αυτός που έχει προφητικές ικανότητες.
18 Ιουλίου > Κινητή εορτή - Κυριακή μεταξύ 13 και 19 Ιουλίου εκάστου έτους.
Έγινε στη Χαλκηδόνα κατά των Μονοφυσιτών το έτος 451 μ.Χ.
Όνομα: Οικουμενία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'οικουμένη' και σημαίνει την παγκόσμια
Ο Όσιος Πάμβω ήταν ένας ομολογητής της πίστης. Αιχμαλωτίστηκε από τους Τατάρους και για πολλά χρόνια υπέστη φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί τη χριστιανική πίστη. Κατόπιν, ως εκ θαύματος, μεταφέρθηκε από την αιχμαλωσία στο κελί του. Πέθανε το 1241 μ.Χ.
Όνομα: Πάμβων
Ετυμολογία:
Άγιος της Εκκλησίας της Κύπρου, που συμπεριλαμβάνεται στους 300 Αγίους Αλαμανούς.
Όνομα: Παφνούτιος
Ετυμολογία: Από τα Κοπτικό όνομα ‘παφνούτη’ που σημαίνει ‘ο άνθρωπος του Θεού’
Άγιος της Εκκλησίας της Κύπρου, που συμπεριλαμβάνεται στους 300 Αγίους Αλαμανούς.
Όνομα: Πήγων
Ετυμολογία: Φυσικό άνοιγμα στη γη από το οποίο αναβλύζει νερό.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία