Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 14 Απριλίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια όπου και μαρτύρησε. Την μαχαίρωσε ο πεθερός της, επειδή δεν δέχτηκε τις ανήθικες προτάσεις του.
Όνομα: Θωμαΐς
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο όνομα, που προέρχεται από το αραμαϊκό 'τε ομα', το οποίο σημαίνει «δίδυμος».
Ήταν ηθοποιός, έπαιζε κωμωδίες και δράματα. Μια μέρα του ήλθε η ιδέα, να μιμηθεί την αντίσταση των χριστιανών μπροστά στους τυράννους. Κρεμάστηκε ψηλά, επάνω στη σκηνή, και δήθεν ξεσχιζόταν επειδή δεν ήθελε να προσφέρει θυσία στους θεούς. Ο κόσμος άρχισαν να χειροκροτεί θερμά την επιδεξιότητα του Άρδαλίωνα και τη γενναιοκαρδία των χριστιανών. Τότε ο Αρδαλίων φώναξε δυνατά και είπε στο λαό να σωπάσει, διότι και αυτός ήταν στ' αλήθεια χριστιανός. Για τη δήλωση του αυτή συνελήφθη και θανατώθηκε.
Όνομα: Αρδαλίων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'άρδω'=αρδεύω, ποτίζω και σημαίνει αυτός που ποτίζει.
Τον Τρόφιμο έφερε στην χριστιανική πίστη ο Απόστολος Παύλος, όταν πήγε στην Έφεσο. Από τότε, τον ακολούθησε στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στη Ρώμη, για να συνεργασθεί και να κακοπάθει μαζί με το διδάσκαλο του. Στόν Τρόφιμο αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος στη Β' προς Τιμόθεον (δ' 20) επιστολή του.
Όνομα: Τρόφιμος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τρόφιμος' και σημαίνει αυτόν που διατρέφεται από κάποιο
Αγιος Αρίσταρχος
Επίσκοπος Απαμείας (Συρία). Ήταν ένας εκ των τριών από τους εβδομήκοντα Αποστόλους και αφοσιωμένους συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Μακεδόνας, καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη και κατά πάσα πιθανότητα Ιουδαίος. Ο Απόστολος Παύλος τον αναφέρει στην προς Κολασσαείς επιστολή του σαν συναιχμάλωτό του στη Ρώμη, καθώς και στην προς Φιλήμονα επιστολή του σαν συνεργάτη του.
Όνομα: Αρίσταρχος
Ετυμολογία: Από το επίθετο άριστος και το ρήμα άρχω (κυβερνώ) και σημαίνει "άριστος άρχοντας".
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αρδαλίς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'άρδω'=αρδεύω, ποτίζω
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αρισταρχίς
Ετυμολογία: Από το επίθετο άριστος και το ρήμα άρχω (κυβερνώ) και σημαίνει "άριστος άρχοντας".
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Τροφίμη
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τρόφιμη' και σημαίνει αυτήν που διατρέφεται από κάποιο
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
14 Απριλίου > Άγιοι Αντώνιος, Ιωάννης οι αυτάδελφοι και Ευστάθιος οι Μάρτυρες
Οι Άγιοι Μάρτυρες Αντώνιος και Ιωάννης ήταν αδέλφια και μαζί με τον Ευστάθιο μαρτύρησαν το έτος 1347 στη Βίλνα της Λιθουανίας.
Όνομα: Αντώνιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, την πρόθεση ‘αντί’ και το ρήμα ‘ωνέομαι’=αγοράζω από το οποίο έχουμε τις λέξεις ‘ωνή’=αγορά, ‘ωνητός’=αγοραστός και ‘ώνια’=ψώνια και μάλλον σημαίνει αυτόν που δωρίζει κάτι που αγοράζει. Τον γενναιόδωρο.
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία