Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 1 Μαΐου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Η Αγία Ταμάρα η Μεγάλη, βασίλισσα της Γεωργίας, γεννήθηκε περί το 1165 μ.Χ. και καταγόταν από την αρχαία γεωργιανή δυναστεία των Μπαγκραντίντ. Το 1178 μ.Χ. συνεβασίλευσε με τον πατέρα της Γεώργιο τον Γ'. Η βασιλεία της Ταμάρας έμεινε γνωστή στη Γεωργιανή Ιστορία ως Χρυσή Εποχή. Η Αγία διακρινόταν για την μεγάλη ευλάβειά της και το ιεραποστολικό της έργο. Συνεχίζοντας το έργο του παππού της, αγίου Δαβίδ. διέδωσε τον Χριστιανισμό σε όλη την Γεωργία και ανήγειρε ναούς και μονές. Το 1204 μ.Χ., ο κυβερνήτης του σουλτανάτου Ρούμα, ο Ρουκν-εν-Ντιν, έστειλε μία διαταγή στη βασίλισσα Ταμάρα, σύμφωνα με την οποία η Γεωργία έπρεπε να αρνηθεί την πίστη στον Χριστό και να ασπασθεί τον Μουσουλμανισμό. Η Αγία Ταμάρα αρνήθηκε και σε μία ιστορική μάχη, κοντά στη Βασιανή, ο γεωργιανός στρατός νίκησε τους Μουσουλμάνους. Η σοφή και δίκαιη βασιλεία της Αγίας Ταμάρας της χάρισε την αγάπη του λαού της.
Όνομα: Ταμάρα
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό από το 'Thamar' και σημαίνει "φοινικόδεντρο".
Ο Άγιος Μάρτυρας Άκελος ήταν υποδιάκονος και μαρτύρησε στη Γαλλία το 303 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.), μαζί με τον Άγιο Ιερομάρτυρα Ακάκιο ή Άσιο.
Όνομα: Άκελος
Ετυμολογία: Κελτικό όνομα που μάλλον σημαίνει 'ελάφι'
Έζησε κατά το δεύτερο ήμισυ του 6ου αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Ουαλίας. Ασκήτεψε σε μονή που βρισκόταν κοντά στις όχθες του ποταμού Έλγουι της βόρειας Ουαλίας, η οποία και είχε ιδρυθεί από τον Άγιο Κεντιγκέρνο, Επίσκοπο Γλασκώβης (τιμάται 13 Ιανουαρίου). Ο Θεός τον αξίωσε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Ο Άγιος συνέγραψε μοναχικούς κανόνες, τυπικές διατάξεις για την Εκκλησία του και άλλα έργα και κοιμήθηκε με ειρήνη.
Όνομα: Ασάφιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και τη λέξη 'σαφής' =ξεκάθαρος και εννοεί τον αόριστο, απροσδιόριστο, γριφώδη και δυσδιάκριτο.
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βατάς καταγόταν από την Περσία και γεννήθηκε από γονείς Χριστιανούς κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σε ηλικία τριάντα ετών, αφού άφησε τους γονείς, τα τέκνα και την γυναίκα του, απήλθε σε μοναστήρι και έγινε μοναχός ποθώντας τη ζωή των Μαρτύρων. Έτσι, όταν έγινε ο διωγμός κατά των Χριστιανών στην Περσία, οι μεν άλλοι συμμοναστές του έφυγαν εγκαταλείποντας το μοναστήρι, αυτός δε, αφού έμεινε, συνελήφθη από τους Πέρσες και αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Βάτων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό βατώ (βατεύω) και σημαίνει τον επιβήτορα.
St Theodard
Βενεδικτίνος μοναχός ο οποίος επίσης ονομάζεται Audard, σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης και εκτελούσε καθήκοντα δικηγόρου και σύμβουλου του αρχιεπισκόπου του Narbonne. Αφιέρωσε τη ζωή του βοηθώντας τους πάσχοντες από τις αραβικές επιδρομές όπως επίσης και την ανοικοδόμηση των εκκλησιών που καταστρέφονταν.
Όνομα: Θέονταρτ
Ετυμολογία: Μάλλον Σκανδιναβικό όνομα. Υπό διερεύνηση.
Βενεδικτίνος μοναχός, αδερφός των αγίων Fursey και Foil Ian, τους ακολούθησε στο μοναχισμό στην ανατολική Αγγλία. Κατέφυγε μετέπειτα στη Γαλλία για να ξεφύγει των διωγμών, όπου φιλοξενηθηκε από την αγία Γερτρούδη. Μετέπειτα έγινε ο ηγούμενος του μοναστηριού της.
Όνομα: Ουλτανός
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικό όνομα. 'Ulsterman', ο άνθρωπος που προέρχεται από την περιοχή Άλστερ 'Ulster'. 'Ulsterman' σημαίνει επίσης το πανωφόρι, ένα είδος χλαίνης, όπως αυτές που είχαμε παλιά στον Ελληνικό στρατό.
Ο Άγιος Πανάρετος γεννήθηκε στις αρχές 18ου μ.Χ. αιώνα πιθανότατα στην Περιστερωνοπηγή Αµµοχώστου, όπου και εµόνασε στην εκεί Μονή του Αγίου Αναστασίου. Το 1764 μ.Χ. γνωρίζουμε ότι ήταν ηγούμενος στη Μονή Παναγίας Παλλουριωτίσσης. Ανέβηκε στο θρόνο της Πάφου το 1767 μ.Χ. και διετέλεσε ποιμενάρχης της μέχρι το 1790 μ.Χ. που κοιμήθηκε εν Κυρίω.
Όνομα: Πανάρετος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ΄παν'=όλος και 'αρετή'=ηθική πληρότητα και σημαίνει αυτόν που έχει όλες τις αρετές
Ο άγιος Μάρτυς Φιλόσοφος έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Τα σχετικά με τον βίο του αφηγήθηκε ο Μέγας Αντώνιος. Ο Άγιος ήταν κήρυκας της αληθείας του Χριστού, την οποία διέδιδε με πολλή ευγλωττία και θερμότητα, υποστηρίζοντας και αναπτύσσοντας αυτήν πειστικά και ακαταμάχητα ενώπιον ειδωλολατρών και Ιουδαίων. Και ακολουθώντας τα διδάγματα του Ευαγγελίου, ζούσε με τρόπο σεμνό και άμεμπτο, εντελώς ξένο προς τα πάθη, με νεκρή τη σάρκα του. Μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού.
Όνομα: Φιλόσοφος
Ετυμολογία: Από το φίλος (φιλώ=αγαπώ) και το ουσιαστικό σοφία και σημαίνει "αυτός που αγαπά τη σοφία".
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανρικό
Όνομα: Ακέλεια
Ετυμολογία: Κελτικό όνομα που μάλλον σημαίνει 'ελάφι'
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ασάφεια
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και τη λέξη 'σαφής' =ξεκάθαρος και εννοεί τον αόριστο, απροσδιόριστο, γριφώδη και δυσδιάκριτο.
Όταν ο Όσιος Πιτυρούν πληροφορήθηκε από τον Κύριο για την αρετή της Οσίας Ισιδώρας επισκέφθηκε τη μονή αυτής και ζήτησε να συγκεντρωθούν όλες οι μοναχές. Όταν ήλθαν αυτές, ο Όσιος Πιτυρούν δεν διέκρινε σε καμία φωτοστέφανο, όπως είχε από τον Θεό επιβεβαιωθεί ότι θα είχε η Οσία Ισιδώρα. Τότε ζήτησε να μάθει εάν υπήρχε άλλη μοναχή στη μονή. Αναφέρθηκε λοιπόν στον Άγιο ότι υπήρχε μία σαλή. Ο Όσιος Πιτυρούν παρακάλεσε να κληθεί και η σαλή. Κατά την είσοδο της Οσίας Ισιδώρας, ο Όσιος Πιτυρούν διέκρινε το φωτοστέφανο επί της κεφαλής αυτής και έτσι αποκαλύφθηκε ότι η Οσία Ισιδώρα υποκρινόταν την σαλή και τούτο για την αγάπη του Χριστού. Η Οσία Ισιδώρα, αφού ασκήτεψε θεοφιλώς σε μονή της Αιγύπτου, κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 365 μ.Χ.
Όνομα: Ισιδώρα
Ετυμολογία: Από το όνομα Ίσις (αιγυπτιακή θεότητα) και το ουσιαστικό δώρο και σημαίνει "δώρο της Ίσιδας".
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Παναρέτη
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ΄παν'=όλος και 'αρετή'=ηθική πληρότητα και σημαίνει αυτήν που έχει όλες τις αρετές
Ένας από τους πέντε (Ησαΐας, Ιερεμίας, Ιεζεκιήλ, Δανιήλ και Ηλίας) μεγάλους προφήτες. Ο Προφήτης Ιερεμίας καθαγιάσθηκε πριν από τη γέννησή του, όπως γράφει ο Άγιος Ιερώνυμος. Ο Προφήτης Ιερεμίας λιθοβολήθηκε από τους συμπατριώτες του στην πόλη Τάφνα της Αιγύπτου ή απήχθη μαζί με τον Βαρούχ αιχμάλωτος από τον βασιλέα Ναβουχοδονόσωρ σε κάποια εισβολή του στην Αίγυπτο το 568 π.Χ., ως λέγει κάποια Ραββινική παράδοση. Το βιβλίο του Προφήτη Ιερεμία στην Παλαιά Διαθήκη δεν παρουσιάζει μόνο υψηλές θρησκευτικές ιδέες, αλλά κυρίως μια ζωηρή θρησκευτική προσωπικότητα, διότι ο Ιερεμίας δεν κήρυττε μόνο, αλλά ζούσε την διδασκαλία αυτή με τόση επιμονή, ώστε όχι μόνο ο θάνατός του υπήρξε μαρτυρικός, αλλά και ολόκληρη η ζωή του ήταν ένα διαρκές μαρτύριο.
Όνομα: Ιερεμίας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γερμί Για = με ανέδειξε ο Θεός
Όνομα: Φιλοσοφία
Ετυμολογία: Από το φίλος (φιλώ=αγαπώ) και το ουσιαστικό σοφία και σημαίνει "αυτή που αγαπά τη σοφία".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Η καλλιπάρθενος Νεομάρτυς της πίστεως Μαρία, η επονομαζόμενη Μεθυμοπούλα, γεννήθηκε στην Κάτω Φουρνή Μεραμβέλλου Κρήτης. Την ερωτεύθηκε ένας Τουρκαλβανός χωροφύλακας, ο οποίος αφού δεν κατάφερε να τον ερωτευθεί καιν αυτή την σκότωσε.

Η Αγία Νεομάρτυς Μαρία φέρεται ότι μαρτύρησε κατά το 1826 μ.Χ.

Το όνομα Μεθυμοπούλα προέρχεται από τις λέξεις 'μέθυμος'=μεθυστικός και 'πούλα'=παιδί που σημαίνει κόρη του Μέθυμου=Μεθυστικού
Όνομα: Μαρία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει 'πικροφέρουσα'. Επίσης υπάρχει αρχαίο Ελληνικό (Μινωικό) όνομα ΜΑΙΡΑ, που μπορεί να επροφέρετο Μαίρα, Μαίρη ή Μάϊρα. Όνομα πανάρχαιο Ελληνικό. Το Εβραϊκό όνομα Μαρία κατά τον καθηγητή κ. Θεοφανίδη είναι παράγωγο του αρχαίου μυθολογικού και Ομηρικού ονόματος ΜΑΙΡΑ ή ΜΑΡΙΑ (Ιλιάδα Σ48, Οδύσσεια λ326, Παυσανίας κ.λ.π ) . Το όνομα Μαίρα ή Μαρία έχει ως ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα μαρμαίρω που σημαίνει την λάμπουσα, την ακτινοβολούσα.(Oμηρικόν λεξικό Ε.Κοφινιώτου ) Μαρ - μαίρω = λάμπω, ακτινοβολώ. Μαρία, η λάμπουσα η ακτινοβολούσα.
Ο Άγιος Αγαπητός καταγόταν από την Γαλλία και έζησε μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ. Μετά από επιμονή των γονέων του νυμφεύθηκε τη Μάρθα, αλλά μετά τον γάμο τους συμφώνησαν να ζήσουν με αγνότητα και παρθενία. Η Μάρθα έγινε μοναχή και ο Άγιος Αγαπητός μοναχός. Το 388 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Ωξέρρης και ποίμανε την επισκοπή του θεοφιλώς.

Κοιμήθηκε με ειρήνη το 418 μ.Χ.
Όνομα: Αγαπητός
Ετυμολογία: Κύριο όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αγαπητός' που σημαίνει αυτόν που προκαλεί τη συμπάθεια των άλλων.
1 Μαΐου > Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Τρεις χριστιανοί που για διάφορους λόγους εξισλαμίσθηκαν και μετά μετανόησαν. Αφού αποκήρυξαν των Μωαμεθανισμό εκτελέστηκαν δια σπάθης.

(1792 – 1816) Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Ακάκιος, κατά κόσμο Αθανάσιος, καταγόταν από το Νεοχώρι, σημερινό Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.
Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ακάκιος ή Άσιος (ίσως από το Αθανάσιος) ήταν διάκονος και μαρτύρησε στη Γαλλία το 303 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284- 3 05 μ.Χ.).

Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Αφρικανός
Ετυμολογία: Αυτός που κατάγεται από ή ανήκει στην Αφρική. Η ετυμολογία του ονόματος Αφρική δεν είναι επιβεβαιωμένη. Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ρωμαίοι ονομάζανε τους Καρθαγένειους ‘ifri’. Στη δε Βερβερική (Βόρεια Αφρική) γλώσσα αυτό σημαίνει σπηλιά. Το δε επίθεμα ‘κα’ στα Λατινικά σήμαινε ’γη’. Οπότε Αφρική σημαίνει γη των ανθρώπων των σπηλαίων.
Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Τρεις χριστιανοί που για διάφορους λόγους εξισλαμίσθηκαν και μετά μετανόησαν. Αφού αποκήρυξαν των Μωαμεθανισμό εκτελέστηκαν δια σπάθης.
Όνομα: Ευθύμιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'θυμός'=ψυχή, πνεύμα και σημαίνει "ο πρόσχαρος, αυτός που έχει ευχάριστη διάθεση"
1 Μαΐου > Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος
Ο Άγιος Οσιομάρτυς Ευθύμιος, κατά κόσμο Ελευθέριος, εξισλαμίσθηκε και ονομάσθηκε Ρεσίτ.

Αισθανόμενος τύψεις συνειδήσεως, πήγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Ευθύμιος.

Παρακινηθείς και ενθαρρυνθείς μετά, από πολλούς μοναχούς του Αγίου Όρους, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάσθηκε ενώπιον του βεζίρη Ρουσούτ πασά και δήλωσε ότι αρνείται την θρησκεία του Μωάμεθ.
Έτσι αποκεφαλίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαρτίου 1814 μ.Χ.
Όνομα: Ευθύμιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'θυμός'=ψυχή, πνεύμα και σημαίνει "ο πρόσχαρος, αυτός που έχει ευχάριστη διάθεση"

Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Ο Άγιος Ζωσιμάς έζησε κατά τον 14ο και 15ο αιώνα μ.Χ. στην Γεωργία και ήταν Επίσκοπος της πόλεως Κουμούρντο. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.
Όνομα: Ζώσιμος
Ετυμολογία: Αυτός που είναι βιώσιμος
1 Μαΐου > Άγιοι Ακάκιος ο Οσιομάρτυρας από το Νεοχώρι Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος και Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας
Τρεις χριστιανοί που για διάφορους λόγους εξισλαμίσθηκαν και μετά μετανόησαν. Αφού αποκήρυξαν των Μωαμεθανισμό εκτελέστηκαν από τους Τούρκους.

Μετά από άγρια και φρικτά βασανιστήρια επειδή δεν δέχθηκε να αρνηθεί τον Χριστό, απαγχονίστηκε από τους Τούρκος στις 8 Οκτωβρίου 1814 μ.Χ.
Όνομα: Ιγνάτιος
Ετυμολογία: Πιθανώς από τη λατινική λέξη ignis που σημαίνει φωτιά. Πιθανώς από τη λατινική λέξη 'ignis' που σημαίνει φωτιά. Η αντίστοιχη λέξη στα αρχαία Ελληνικά είναι 'λιγνύς'. Καταληκτικά θα λέγαμε ‘φλογερός’.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Μακάριος, Μητροπολίτης Κιέβου, ήταν ηγούμενος της μονής της Αγίας Τριάδος Βιλένκ. Το 1495 μ.Χ., μετά τον θάνατο του Μητροπολίτου Κιέβου, Ιωνά (1488 - 1494 μ.Χ.), ο Άγιος Μακάριος εξελέγη Μητροπολίτης Κιέβου. Μαρτύρησε το 1497 μ.Χ., στο χωριό Στριγκόλοβο, στον ποταμό Βζχιζά, όταν οι Τάταροι μπήκαν στη Ρωσία.
Όνομα: Μακαρεύς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό επίθετο ‘μάκαρ’=ευτυχισμένος. Ή αυτός που προέρχεται από την Μακαρόνησο (νησί των Μακάρων - αρχαία ονομασία της Κρήτης).
Τελειώθηκε αφού τον κρέμασαν επάνω σε μια συκιά.
Όνομα: Σάββας
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό), δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Δεν εντοπίστηκε η ετυμολογία του Ελληνικού ονόματος. Μάλλον προέρχεται από το εβραϊκό 'סַבָא' (σαβα), που σημαίνει "ξεκούραστος". Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη το Σάββατο είναι η έβδομη και τελευταία μέρα της Δημιουργίας κατά την οποία ο Θεός ξεκουράστηκε. Είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης των Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα ξεκούρασης για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μουσουλμάνους η Παρασκευή.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Μαύρος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αμαυρός'=μαύρος που σημαίνει αυτόν που έχει μαύρο χρώμα. Βασικά περιγράφεται σαν το πιο σκούρο χρώμα που υπάρχει στη φύση και αποδίδεται με την πλήρη έλλειψη φωτός σε μια νύχτα χωρίς σελήνη και άστρα.
1 Μαΐου > Αγίου Παναρέτου.
Δεν υπάρχει Αγία Αρετή. Κατ' επέκταση μπορεί να γιορτάζει της Αγίας Φιλαρέτης την 1η Σεπτεμβρίου ή την 1η Δεκεμβρίου του Οσίου Φιλαρέτου ή την 1η Μαϊου του Αγίου Παναρέτου.
Όνομα: Αρετή
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό αρετή και σημαίνει "η ενάρετη". Ετυμολογικά μπορεί να προέρχεται από το ρήμα 'ἀραρίσκω=συνδέω, συνταιριάζω, συνενώνω
1 Μαΐου > Όσιος Γεράσιμος Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος εν Μπολτίνσκ
Όνομα: Γεράσιμος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη γέρας=έπαθλο και σημαίνει "βραβευμένος".
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Μιχαήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα מיכאל από τα (μι)=ποιος; (χα)=σαν και (κάτι μεταξύ ηλ και ελ)=θεός και σημαίνει «Ποιος είναι αυτός που μοιάζει με τον θεό;»
Ο Όσιος Νικήτας του Μπορόβσκ έζησε κατά τον 14ο και 15ο αιώνα μ.Χ. στη Ρωσία, όπου ασκήτεψε θεοφιλώς.
Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη.
Όνομα: Νικήτας
Ετυμολογία: Από το νίκη και σημαίνει "ο νικητής".
(περίπου 1750 - 1821) Μοναχός πού εφτασε έως και ηγούμενος μονής.
Όνομα: Νικηφόρος
Ετυμολογία: Από το νίκη και το φέρω και σημαίνει αυτόν που φέρνει τη νίκη, τον τροπαιοφόρο.
Όσιος Παφνούτιος ο Θαυματουργός
Κατά κόσμον Παρθένιος, έζησε κατά τον 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ. Σε ηλικία είκοσι ετών έφυγε κρυφά από την πατρική οικία και κατέφυγε σε μοναστήρι όπου το 1414 μ.Χ. έγινε μοναχός στη μονή Ποκρόβσκι Βισότσκι της πόλεως Μπορόβσκ με το όνομα Παφνούτιος. Όταν πέθανε ο ηγούμενος της μονής, ο Όσιος εξελέγη στη θέση του. Το 1426 μ.Χ. χειροτονηθηκε πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Κιέβου Φώτιο. Προέβλεψε το θάνατό του. Προσευχήθηκε για τελευταία φορά, ευλόγησε τους αδελφούς του και κοιμήθηκε με ειρήνη το 1477 μ.Χ.
Όνομα: Παφνούτιος
Ετυμολογία: Από τα Κοπτικό όνομα ‘παφνούτη’ που σημαίνει ‘ο άνθρωπος του Θεού’
Ο Όσιος Συμεών ο πεντάγλωσσος ήταν Έλληνας από τη Σικελία. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη κατά τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ. και στην συνέχεια μετέβη στην Παλαιστίνη, όπου μόνασε σε διάφορα μοναστήρια. Κατόπιν ήλθε στη μονή Σινά και ασκήτεψε εκεί. Ήταν εκείνος που μετέφερε περί το 1026 μ.Χ. λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στις πόλεις Τρεβς και Ρουένη της Γαλλίας, στην οποία ίδρυσε και μονή αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη.

Κοιμήθηκε με ειρήνη το 1035 μ.Χ.
Όνομα: Συμεών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα 'Σάϊμον' και σημαίνει "προσεχτικό άκουσμα από το Θεό".
Δεν υπάρχει άγιος με τέτοιο όνομα. Για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο όνομα Φιλόσοφος
Όνομα: Σόφων
Ετυμολογία:



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία