Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 5 Μαΐου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
5 Μαΐου > Άγιοι Ειρηναίος, Ειρήνη και Περεγρίνος οι Μάρτυρες εκ Θεσσαλονίκης
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ειρηναίος, Περεγρίνος και Ειρήνη αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα. Μαρτύρησαν διά πυρός και χαρακτηρίζονται ως «ένδοξοι μάρτυρες της Θεσσαλονίκης της Μακεδονίας".
Όνομα: Ειρηναίος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό ειρήνη και σημαίνει "αυτός που καταφέρνει να φέρει την ειρήνη,ο ειρηνοποιός".
Η Ειρήνη άθλησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ήταν θυγατέρα του Λικινίου, που ήταν βασιλιάς κάποιου μικρού βασιλείου, και της Λικινίας, κι ονομαζόταν αρχικά Πηνελόπη. Στο Χριστό ελκύσθηκε από κάποια κρυπτοχριστιανή νέα, η οποία, λόγω της τιμιότητας και των αρετών της, έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως από τους γονείς της Πηνελόπης και είχε τοποθετηθεί από αυτούς ως θεραπαίνιδα της θυγατέρας τους. Ο πατέρας της ήταν ενάντια στην απόφαση αυτή, διέταξε να δεθεί πίσω από ένα άλογο μέχρι να πεθάνει, αντ' αυτού, το άλογο σκότωσε τον πατέρα της. Έπειτα η Αγία Ειρήνη πήγε στην Καλλίπολη του Ελλησπόντου, όπου βασίλευε ο Νουμεριανός για να ομολογήσει την πίστη της στον Χριστό. Οι ειδωλολάτρες την έκλεισαν διαδοχικά σε τρία πυρακτωμένα χάλκινα βόδια. Το τρίτο όμως βόδι, τη στιγμή που βρισκόταν εντός του η Μεγαλομάρτυς, σχίσθηκε και βγήκε από μέσα του η αγία εντελώς αβλαβής από την κόλαση της πυράς. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσέλθουν στην πίστη του Χριστού χιλιάδες ψυχές. Στην πόλη Μεσημβρία της Θράκης η Αγία Ειρήνη θανατώθηκε, αλλά με τη δύναμη του Θεού αναστήθηκε και είλκυσε στην πίστη το διοικητή και ολόκληρο το λαό.
Όνομα: Ειρήνη
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό ειρήνη και σημαίνει την "φιλήσυχη, ήρεμη", "αυτήν που καταφέρνει να φέρει την ειρήνη,η ειρηνοποιός".
5 Μαΐου > Αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργού
Ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Μόρφης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. Ο Άγιος Εφραίμ ακολούθησε με ένθεο ζήλο τον Χριστό, και διέπρεψε με την λαμπρότητα της ζωής του και τους πόνους της αθλήσεως του στο ορός των Άμωμων Αττικής (Περιοχή Νέας Μάκρης). Αξιώθηκε ακόμα να λάβει το μέγα Μυστήριο της Ιεροσύνης και το χάρισμα να υπηρετεί το άγιο θυσιαστήριο, σαν άγγελος Θεού, με φόβο Θεού και πολλή κατάνυξη. Την 14η Σεπτεμβρίου 1425 μ.Χ., επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και άρχισαν τα μαρτύρια του, που τελείωσαν στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. ήμερα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί. Τον κρέμασαν ανάποδα σ' ένα δένδρο, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο και μαρτυρικό σώμα του το διαπέρασαν με αναμμένο ξύλο και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον στεφανοδότη Χριστό.
Όνομα: Εφραίμ
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό ρήμα פרה (παρά) = καρποφορώ και σημαίνει ο θεός με έκανε (πνευματικά) καρπερό.

Εύρεσις των τιμίων λειψάνων του Αγίου Εφραίμ
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Εφραιμία
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό ρήμα פרה (παρά) = καρποφορώ και σημαίνει ο θεός με έκανε (πνευματικά) καρπερή.
Εορτές ©ΤΕΗ
5 Μαΐου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Αγίας Ειρήνης Μεγαλομάρτυρος
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Όμως εφόσον η λέξη σημαίνει 'ειρήνη' τότε μπορεί να γιορτάζει οποιαδήποτε εορταστική ημερομηνία του ονόματος Ειρήνη. Παρακαλώ πηγαίνετε στο όνομα Ειρήνη.
Όνομα: Μίρνα
Ετυμολογία: Προέρχεται από το σλαβικό στοιχείο 'mir'=ειρήνη και σημαίνει τη φιλειρηνική. Δεν έχει καμιά σχέση με το όνομα Μύρνα που γράφεται με 'ύψιλον'.
Άλλες Εορτές
5 Μαΐου > Κινητὴ Ἑορτή - 7 ημέρες μετά το Πάσχα - Άγιοι Γεώργιος, Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος και Μιχαήλ από τη Σαμοθράκη
Κινητὴ Ἑορτή - 7 ημέρες μετά το Πάσχα - Άγιοι Γεώργιος, Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος και Μιχαήλ από τη Σαμοθράκη
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
5 Μαΐου > Κινητή εορτή το πρώτο Σάββατο μετά την 30η Απρλίου
Ο εκ Γοματίου Αθωνίτης και διά Χριστόν σαλός
Όνομα: Γερβάσιος
Ετυμολογία: Μάλλον από τo Τευτονικό (αρχαίο Γερμανικό) όνομα 'Gervasios' με το πρώτο μέρος του ονόματος ‘Ger' να σημαίνει δόρυ και ολόκληρο τον ακοντιστή.
Επίσκοπος του Sagunto της Ισπανίας, πέθανε το 560 οσιακά.
Όνομα: Secardos
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ο Άγιος Γερόντιος έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. στην Ιταλία. Εξελέγη Επίσκοπος Μιλάνου και κοιμήθηκε εν ειρήνη το 470 μ.Χ.
Όνομα: Γέρων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄γέρας'=τιμή, βραβείο και σημαίνει τον έντιμο, ώριμο και σεβάσμιο,
Όνομα: Ευθύμιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'θυμός'=ψυχή, πνεύμα και σημαίνει "ο πρόσχαρος, αυτός που έχει ευχάριστη διάθεση"
5 Μαΐου > Άγιοι Νεόφυτος, Γάιος και Γαϊανός οι Μάρτυρες
Οι Άγιοι Μάρτυρες Νεόφυτος, Γάιος και Γαϊανός τελειώθηκαν διά ξίφους.
Όνομα: Νεόφυτος
Ετυμολογία: Από το νέος και φυτόν (φύομαι= φυτρώνω) και σημαίνει "καινούργια βλάστηση, το καινούργιο βλαστάρι". Ο νεοφώτιστος.
5 Μαΐου > Άγιοι Ειρηναίος, Ειρήνη και Περεγρίνος οι Μάρτυρες εκ Θεσσαλονίκης
Όνομα: Περεγρίνος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘peregrinus’=αλλοδαπός
Μάρτυρας
Όνομα: Γάιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'Gaius' που σημαίνει χαρούμενος. Η κατάληξη -ιανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Γάιο. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και η λέξη γκέι 'gay' που χρησιμοποιείται σήμερα για τους ομοφυλόφιλους.
(1) Οι Άγιοι Νεόφυτος, Ζήνων, Γάιος, Μάρκος, Μακάριος και Γαϊανός μαρτύρησαν δια πυρός. «Τελείται δε η αυτών Σύναξις εν τω εξαέρω οίκω των Αγίων και ενδόξων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εν της Δαρείου». (2) Οι Άγιοι Γάιος και Γαϊανός μαρτύρησαν δια πυρός. (3) Οι Άγιοι Μάρτυρες Νεόφυτος, Γάιος και Γαϊανός τελειώθηκαν διά ξίφους. Η Σύναξη αυτών ετελείτο στο ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στην περιοχή του Δαρείου.
Όνομα: Γάιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'Gaius' που σημαίνει χαρούμενος. Η κατάληξη -ιανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Γάιο. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και η λέξη γκέι 'gay' που χρησιμοποιείται σήμερα για τους ομοφυλόφιλους.
Οι Άγιοι Ευστόχιος ο Πρεσβύτερος, Γάϊος ο ανεψιός του, και τα παιδιά αυτού Λολλία, Πρόβη και Ουρβανός κατάγονταν από την πόλη των Ουσάδων και υπήρξαν στα χρόνια των βασιλέων Μαξιμιανού και Αγρίππα κατά το έτος 300 μ.Χ. Ο Ευστόχιος στην αρχή ήταν ιερέας ειδώλων, αλλά όταν είδε το ανδρείο φρόνημα των χριστιανών μπροστά στα μαρτύρια, προσήλθε στον επίσκοπο Αντιοχείας Ευδόξιο, βαπτίστηκε χριστιανός και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Κατόπιν πήγε στα Λύστρα της Λυκαονίας, όπου βρήκε τους συγγενείς του Γάϊο με τα τρία του παιδιά Λολλία, Πρόβη και Ουρβανό, και τους βάπτισε χριστιανούς. Όταν συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, ομολόγησε ότι είναι χριστιανός μπροστά στον ηγεμόνα και αφού τον κρέμασαν επάνω σ' ένα ξύλο, ξέσχισαν τις σάρκες του. Κατόπιν οδηγήθηκε μαζί με τον Γάιο και τα παιδιά του, στον ηγεμόνα Άγκυρας Αγριππίνο, όπου όλοι αρνήθηκαν ν' αρνηθούν τον Χριστό. Τότε όλους τους βασάνισαν με φρικτά και βάρβαρα βασανιστήρια και επειδή έμεναν σταθεροί στην πίστη τους, τελικά τους αποκεφάλισαν και έτσι ανέβηκαν στεφανηφόροι στα ουράνια.
Όνομα: Γάιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'Gaius' που σημαίνει χαρούμενος. Η κατάληξη -ιανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Γάιο. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και η λέξη γκέι 'gay' που χρησιμοποιείται σήμερα για τους ομοφυλόφιλους.
Όνομα: Ευφραίμ
Ετυμολογία:
Ρώσος ασκητής και μοναχός που αφού έζησε θεοφιλώς, κοιμήθηκε με ειρήνη το 1619 μ.Χ.
Όνομα: Αδριανός
Ετυμολογία: Από το λατινικό Adrianus< Adria (λιμάνι της Ιταλίας εξ ου και η Αδριατική θάλασσα) και σχετίζεται με το adur (νερό).



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία