Εορτές 31 Μαρτίου: Άγιος Αυδάς Άγιος Υπάτιος Αυδάτα Υπατία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Boris Άγιος Θεόφιλος ο Μάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο πρίγκιπας Άγιος Μένανδρος Βενιαμίν ο Διάκονος ο μάρτυρας Όσιος Ακάκιος ο Ομολογητής Όσιος Βλάσιος ο εξ Αμορίου Όσιος Ιννοκέντιος Όσιος Ιωνάς Όσιος Στέφανος ο Θαυματουργός Όσιος Υπάτιος ο θεραπευτής
Εορτές 7 Μαΐου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Ιδρυτής της εκκλησίας της Ιβηρίας
Όνομα: Άβιβος
Ετυμολογία: Από το αρχικό όνομα του πρώτου μήνα 'Αβίβ' (σήμερα Νισάν) του Εβραϊκού έτους και σημαίνει ανοιξιάτικος. Από εδώ προέρχεται και το όνομα της νέας πρωτεύουσας του Ισραήλ 'Τελ Αβιβ'=Ανοιξιάτικος Λόφος.
Μαθητής του οσίου Ιωάννη από την Συρία που τον ακολούθησε, τον 5ο αιώνα, μαζί με άλλους 11 μαθητές (Σίω, Δαβίδ, Αντώνιος, Θαδδαίος, Στέφανος, Ισίδωρος, Μιχαήλ, Πύρρος, Ζήνων, Ισέ, Ιωσήφ και Άβιβος) στη Γεωργία για να εδραιώσουν τον χριστιανισμό.
Όνομα: Ισέ
Ετυμολογία: Μάλλον από την Εβραϊκή λέξη איש ('ish) που σημαίνει άντρας και σύζυγος.
Μαθητής του οσίου Ιωάννη από την Συρία που τον ακολούθησε, τον 5ο αιώνα, μαζί με άλλους 11 μαθητές (Σίω, Δαβίδ, Αντώνιος, Θαδδαίος, Στέφανος, Ισίδωρος, Μιχαήλ, Πύρρος, Ζήνων, Ισέ, Ιωσήφ και Άβιβος) στη Γεωργία για να εδραιώσουν τον χριστιανισμό.
Όνομα: Σιώ
Ετυμολογία: Ίσως παραφθορά της Εβραϊκής λέξη 'Σιών' που ήταν λόφος κοντά στην Ιερουσαλήμ όπου φυλασσόταν η Κιβωτός της Διαθήκης των Εβραίων.

Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
7 Μαΐου > Άγιος Αλέξιος Τοθ ο Υπερασπιστής της Ορθοδόξου Πίστεως στην Αμερική
Γεννήθηκε στην Αυστροουγγαρία στις 18 Μαρτίου του 1854 μ.Χ. από μία φτωχή οικογένεια Καρπαθορώσων. Μετανάστευσε στην Αμερική και όπως πολλές άλλες οικογένειες της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, ήταν Ουνίτης (προέρχεται από τη λατινική λέξη ‘unitas’ που σημαίνει ‘ενότητα’ και εννοεί τους ανατολικούς χριστιανούς που ενώθηκαν με τη Δυτική Καθολική Εκκλησία, αποδεχόμενοι το πρωτείο το Πάπα, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν τις λειτουργικές παραδόσεις και το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας).

Σε αυτόν οφείλεται η μεταστροφή χιλιάδων Ουνιτών των ΗΠΑ στην Ορθόδοξη εκκλησία.

Κοιμήθηκε με ειρήνη την Παρασκευή 7 Μαΐου 1909 μ.Χ.
Όνομα: Αλέξιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ρήμα αλέξω (προστατεύω) και σημαίνει "ο προστάτης".
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες.
Όνομα: Κύριλλος
Ετυμολογία: Από το κύριος και σημαίνει "ο αφιερωμένος στο Θεό".
Καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Υπηρετούσε με το βαθμό του εκατόνταρχου, στις στρατιωτικές τάξεις με έδρα τη Θράκη. Όταν ανακρίθηκε για την πίστη του δήλωσε χριστιανός. Βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 25 ετών.
Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.
7 Μαΐου > Άγιος Φλάβιος ο Ιερομάρτυρας και των συν αυτώ Αγίων Μαρτύρων Αυγούστου και Αυγουστίνου των αυταδέλφων
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Φλάβιος ήταν Επίσκοπος Νικομηδείας και μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.) μαζί με τους αδελφούς Αυγούστο και Αυγουστίνο.
Όνομα: Αύγουστος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Augustinus
Ο Άγιος Μάρτυς Ιουβενάλιος μαρτύρησε το 132 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.).
Όνομα: Ιουβενάλιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Juvenalis' που προέρχεται από τη λέξη 'juvenilis'=νεανικός, νεαρός
7 Μαΐου > Άγιος Κοδράτος και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες
Ο Άγιος Κοδράτος έζησε στα χρόνια των βασιλέων Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) και Ουαλεριανού (251 - 259 μ.Χ.) στη Νικομήδεια. Συνελήφθη σαν Χριστιανός, και μετά από πολλά βασανιστήρια, αποκεφαλίσθηκε.

Όνομα: Κόδρος
Ετυμολογία: Αρχαίο Ελληνικό όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κυδρός'=ένδοξος. Η κατάληξη -άτος στο Κοδράτος σημαίνει του Κόδρου.
Έζησε στα σκληρά χρόνια των, εναντίον των χριστιανών, διωγμών και θανατώθηκε δια λιθοβολισμούς.

Όνομα: Μάξιμος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'maximus' και σημαίνει "ο μέγιστος". Η κατάληξη '-ανος' σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Μάξιμο.
Οι Άγιοι Ρουφίνος και Σατορνίνος μαρτύρησαν δια σπάθης στην Καισαρεία της Καππαδοκίας.
Όνομα: Ρούφος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Rufus' που σημαίνει ερυθρός και είναι το αντίστοιχο του Ελληνικού 'Πύρρος'.
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Φλάβιος ήταν Επίσκοπος Νικομηδείας και μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.) μαζί με τους αδελφούς του Αύγουστο και Αυγουστίνο.
Όνομα: Φλάβιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Flavius' που προέρχεται από τη λέξη 'flavus'=ξανθομάλλης. Η κατάληξη -ανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Φλάβιο.
7 Μαΐου > Μεταθεση των ιερων λειψανων του οσιου Ευθυμιου του μεγαλου
Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας
Γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το έτος 377 μ.Χ. κατά τους χρόνους της βασιλείας του Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Σε ηλικία μόλις τριών ετών ο Ευθύμιος έχασε τον πατέρα του. Τότε η χήρα μητέρα του τον παρέδωσε στον ευλαβή Επίσκοπο της Μελιτηνής Ευτρώιο, ο οποίος, μαζί με τους αναγνώστες Ακάκιο και Συνόδιο που έγιναν αργότερα Επίσκοποι Μελιτηνής, τον εκπαίδευσε καλώς και, αφού τον κατέταξε στον ιερό κλήρο, τον τοποθέτησε έξαρχο των μοναστηρίων. Ο Μέγας Ευθύμιος με την αγιότητα του βίου του συνετέλεσε στο να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια πολυάριθμοι αιρετικοί. Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας είχε λάβει από τον Θεό το προορατικό χάρισμα και τη δύναμη της θαυματουργίας. Με ελάχιστα ψωμιά κατόρθωσε να χορτάσει τετρακόσιους ανθρώπους, που κάποτε την ίδια μέρα τον επισκέφθηκαν στο κελί του. Πολλές γυναίκες που ήταν στείρες, όπως και η δική του μητέρα, με τις προσευχές του Αγίου απέκτησαν παιδί και έζησαν την χαρά της τεκνογονίας. Και όπως ο Προφήτης Ηλίας, έτσι και αυτός προσευχήθηκε στον Θεό και άνοιξε τις πύλες του ουρανού και πότισε με πολύ βροχή τη διψασμένη γη, η οποία και αναζωογονήθηκε και έδωσε πλούσιους τους καρπούς της. Ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 473 μ.Χ., σε ηλικία 97 ετών, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου
Όνομα: Ευθύμιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'θυμός'=ψυχική διάθεση και σημαίνει τον πρόσχαρο, αυτόν που έχει ευχάριστη διάθεση.
7 Μαΐου > Όσιος Ιωάννης και οι μαθητές αυτού
Όσιος Ιωάννης και οι 12 μαθητές του
Καταγόταν από τη Συρία και έζησε περί τα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ. Σπούδασε την κατά κόσμο σοφία στην Αντιόχεια. Σε νεαρή ηλικία ακολούθησε τον ασκητικό βίο και έγινε μοναχός. Αργότερα, πήγε με 12 μαθητές του (Σίω, Δαβίδ, Αντώνιος, Θαδδαίος, Στέφανος, Ισήδωρος, Μιχαήλ, Πύρρος, Ζήνων, Ισέ, Ιωσήφ και Άβιβος) στη Γεωργία για να εδραιώσουν τον χριστιανισμό. Πεθανε ειρηνικά.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Φανατικός εικονολάτρης καταδιώχθηκε από τους εικονομάχους. Άλλο ένα θύμα ενδοχριστιανικής διαμάχης.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ο Όσιος Νείλος του Σόρκιυ καταγόταν από την ευγενή οικογένεια των Μάικωφ και γεννήθηκε στη Μόσχα το 1433 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς. Όταν ήταν νέος, εργάσθηκε ως ταχυγράφος στην υπηρεσία του μεγάλου ηγεμόνος της Μόσχας. Μετά μπήκε στο μοναχικό βίο.

Ο βίος του Οσίου χαρακτηρίζεται από την ταπείνωση και την αγάπη. Για να είναι χρήσιμος στους αδελφούς δεχόταν να γίνει σαλός, αποκαλύπτοντας σε αυτούς τα μυστικά της πνευματικής ζωής. Είχε πολύ καλή θεολογική κατάρτιση που βοήθησε στην αντιμετώπιση της αίρεσης των Ιουδαϊζόντων οι οποίοι μεταξύ άλλων έλεγαν ότι 7000 χρόνια από τη δημιουργία του κόσμου, που προσδιόριζαν σαν το έτος 1492 μ.Χ., θα γινόταν η συντέλεια του κόσμου.

Είχε ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που αφορούσε τον ασκητικό βίο και την ερημική ζωή.

Ο Όσιος Νείλος κοιμήθηκε με ειρήνη την Κυριακή των Μυροφόρων του 1508 μ.Χ..
Όνομα: Νείλος
Ετυμολογία: Καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το όνομα ‘Νηλεύς’, γιου του Κόδρου, που πήγε στην Ασία (Αίγυπτο) όπου και εγκαταστάθηκε. Σύμφωνα με το λεξικό 'A Greek-English Lexicon’ των ‘Henry George Liddell, Robert Scott’ Το όνομα Νηλεύς εκφράζεται και σαν Νείλεως. Κάτι δε που μπορεί να αποδοθεί στο Νηλέα ονομάζεται Νειλείον.
7 Μαΐου > Εύρεσις του Τιμίου Λειψάνου του Οσίου Νείλου του Νέου του Μυροβλήτη
Ο Όσιος Νείλος καταγόταν από την Κυνουρία και ασκήτευε στη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Απεβίωσε ειρηνικά και αργότερα το Ιερό του λείψανο ανέβλυσε μύρο.
Όνομα: Νείλος
Ετυμολογία: Καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το όνομα ‘Νηλεύς’, γιου του Κόδρου, που πήγε στην Ασία (Αίγυπτο) όπου και εγκαταστάθηκε. Σύμφωνα με το λεξικό 'A Greek-English Lexicon’ των ‘Henry George Liddell, Robert Scott’ Το όνομα Νηλεύς εκφράζεται και σαν Νείλεως. Κάτι δε που μπορεί να αποδοθεί στο Νηλέα ονομάζεται Νειλείον.
Ένας από τους δώδεκα μαθητές του Οσίου Ιωάννη.
Όνομα: Πύρρος
Ετυμολογία: Από τη λέξη πυρ=φωτιά προέρχεται το επίθετο πυρρός και σημαίνει "ο ξανθοκόκκινος". Με αναβιβασμό του τόνου έγινε όνομα.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Τάρας
Ετυμολογία: Αυτός που κατάγεται από την πόλη Τάραντα.
7 Μαΐου > Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού επί Κωνσταντίου
Όλοι γνωρίζουμε, από παιδιά, την εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα».

Το χριστιανικό ιερατείο μας πληροφορεί ότι υπήρξε μια άλλη εμφάνιση, που έγινε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ. όταν αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος. Λέγεται ότι έγινε στις 7 Μαΐου, γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυχτα. κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής. Ο σταυρός, ήταν σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων.
Όνομα: Σταύρος
Ετυμολογία: Από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός, με αναβιβασμό του τόνου. Στα αρχαία Ελληνικά σήμαινε τον όρθιο πάσσαλο, το παλούκι, τον στύλο, συνήθως ξύλινο. Σήμερα αποδίδεται με 4 τρόπους. Ο ορθόδοξος που πλασάρετε σαν ελληνικός με τέσσερα ισοσκελή άκρα (+), ο καθολικός που παρουσιάζεται σαν λατινικός του οποίου το κατακόρυφο σκέλος είναι μακρύτερο από το οριζόντιο (†), ο συνεπτυγμένος, σταυρός του Αγίου Αντωνίου σε σχήμα ταυ (Τ) και ο χιαστός, σταυρός του Αγίου Ανδρέα σε σχήμα χι (Χ).



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία