Εορτές 31 Μαρτίου: Άγιος Αυδάς Άγιος Υπάτιος Αυδάτα Υπατία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Boris Άγιος Θεόφιλος ο Μάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο πρίγκιπας Άγιος Μένανδρος Βενιαμίν ο Διάκονος ο μάρτυρας Όσιος Ακάκιος ο Ομολογητής Όσιος Βλάσιος ο εξ Αμορίου Όσιος Ιννοκέντιος Όσιος Ιωνάς Όσιος Στέφανος ο Θαυματουργός Όσιος Υπάτιος ο θεραπευτής
Εορτές 12 Μαΐου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη. Ήταν σύζυγος του Ρωμαίου αξιωματούχου Τίτου Φλαβίου Κλήμεντος και θυγατέρα της αδελφής του αυτοκράτορα Δομιτιανού.
Όνομα: Δομετία
Ετυμολογία: Από τη Λατινικό όνομα ‘Domitia’ που προέρχεται από τη λέξη ‘domitus’=δάμαση και σημαίνει την δαμάστρια. Η κατάληξη -ιανή σημαίνει αυτήν που ανήκει στον Δομίτιο ή Δομέτιο, ενώ η κατάληξη -ίλλα μετατρέπει το όνομα σε υποκοριστικό, χαϊδευτικό.
Ήταν αδελφή του Αγίου Επιφανίου, λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων για την εορτή της εορτάζεται μαζί με τον αδελφό της
Όνομα: Καλλιτροπία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘καλλί’ που είναι λεξικό πρόθημα που προδίδει στο δεύτερο συνθετικό της λέξης, τα χαρακτηριστικά του ωραίου και ‘τρόπος’=σύστημα ή μέσο με το οποίο επιτελείται κάτι, και σημαίνει αυτήν που έχει καλούς τρόπους.
Άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κωνσταντίας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε από πάμπτωχη οικογένεια Ιουδαίων αγροτών, στο χωρίο Βησανδούκη (ή Βησανδούκ), κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης το 310 μ.Χ.

Η Κυπριακή λαϊκή παράδοση αναφέρει, πως ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη της Κύπρου, ένα χωριό της Μαραθάσας και μεγάλωσε στη Βησανδούκη. Μετά το θάνατο των γονέων του και σε ηλικία δέκα ετών, ο Επιφάνιος προσελκύεται στο χριστιανισμό από δύο περίφημους για τις γνώσεις και τον ασκητισμό μοναχούς, το Λουκιανό και τον Ιλαρίωνα.

Από τη θέση αυτή, ο Άγιος άρχισε τον ευαγγελισμό του ποιμνίου του και αγωνίστηκε με θερμότατο ζήλο για την διατήρηση και ενίσχυση των ορθοδόξων δογμάτων, καταπολεμώντας όλες τις αιρετικές δοξασίες και πλάνες της εποχής του. Ο Επιφάνιος πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, που είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνστάντια, στις 12 Μαΐου του 403 μ.Χ., μετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων.

Πίστευε και δίδασκε ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο τρωτές στην δαιμονοκαταληψία, αποπλανούνται εύκολα, είναι αδύναμες και τους λείπει η λογική. Ο Διάβολος ξερνά το χάος του μέσα από αυτές.
Όνομα: Επιφάνιος
Ετυμολογία: Αυτός που ανεβαίνει στην επιφάνεια, που διακρίνεται και γίνεται διάσημος σε ορισμένο κλάδο ή τομέα.
12 Μαΐου > Άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κωνσταντίας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Δεν υπάρχει Αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Επιφανία
Ετυμολογία: Αυτή που ανεβαίνει στην επιφάνεια, που διακρίνεται και γίνεται διάσημη σε ορισμένο κλάδο ή τομέα.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Καλλίτροπος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘καλλί’ που είναι λεξικό πρόθημα που προδίδει στο δεύτερο συνθετικό της λέξης, τα χαρακτηριστικά του ωραίου και ‘τρόπος’=σύστημα ή μέσο με το οποίο επιτελείται κάτι, και σημαίνει αυτόν που έχει καλούς τρόπους.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Kαταγόταν από τη Συρία ή τη Φρυγία και μαρτύρησε στη Ρώμη το 304 μ.Χ., κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.).
Όνομα: Παγκράτιος
Ετυμολογία: Από το παν και το αρχαίο ελληνικό ρήμα κρατώ (εξουσιάζω) και σημαίνει "αυτός που εξουσιάζει τα πάντα, ο πανίσχυρος". Ο των πάντων νικητής.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 640 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο πατρίκιος Ιουστινιανός, που τον ανέθρεψε με μεγάλη ευσέβεια. Είκοσι χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα, τον όποιο σκότωσε ο Κωνσταντίνος ο Πωγωνάτος (668 - 685 μ.Χ.), αφού τον συμπεριέλαβε μεταξύ αυτών που σκότωσαν τον πατέρα του. Τον Γερμανό αφού τον ευνούχισε, τον κατέταξε στον κλήρο της Εκκλησίας. Αυτός, φημισμένος για την αρετή, τη μόρφωση και την αγιότητα της ζωής του, εκλέχθηκε μητροπολίτης Κυζίκου, στο 37ο έτος της ηλικίας του. Αργότερα όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος, με τη γνώμη του βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της συγκλήτου, του κλήρου και του λάου, ανέβηκε στον οικουμενικό θρόνο (715 μ.Χ.). Αποσύρθηκε σ' ένα πατρικό του κτήμα, το Πλατάνια, και μετά από σύντομη αρρώστια, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 12 Μαΐου το 740 μ.Χ.
Όνομα: Γερμανός
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘germanus’=ομογάστριος, αυτάδελφος, γνήσιος αδελφός. Σήμερα συνηθίζεται να εννοεί αυτόν που κατάγεται από την Γερμανία.
Ένας εκ των 13 μοναχών της μονής Κανταριωτίσσης που μαρτύρησαν το 13ο αιώνα από τους Λατίνους στην Κύπρο.
Όνομα: Γερμανός
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘germanus’=ομογάστριος, αυτάδελφος, γνήσιος αδελφός. Σήμερα συνηθίζεται να εννοεί αυτόν που κατάγεται από την Γερμανία.
Όνομα: Ευθύμιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'θυμός'=ψυχική διάθεση και σημαίνει τον πρόσχαρο, αυτόν που έχει ευχάριστη διάθεση.
Aναφέρεται ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αν και το όνομά του δεν περλαμβάνεται στους γνωστούς επισκοπικούς καταλόγους.
Όνομα: Θεοφάνης
Ετυμολογία: Aπό το Θεός και φαίνω. Σημαίνει "η φανέρωση του Θεού". Αυτός στον οποίο φανερώνεται ο Θεός.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φίλιππος ο Αργύριος ήταν πρεσβύτερος και καταγόταν από την Σικελία.
Όνομα: Φίλιππος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά φίλος και ίππος και σημαίνει "αυτός που αγαπά τα άλογα ή την ιππασία".
Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην Κορώνη της Πελοποννήσου μεταξύ των ετών 870 - 890 μ.Χ. Η μητέρα του προηγούμενα ήταν στείρα και όταν ο Θεός της χάρισε παιδί το ονόμασε Θεόδωρο.

Όταν έφτασε σε κατάλληλη ηλικία, παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά. Ο επίσκοπος Άργους, βλέποντας τις αρετές του, τον χειροτόνησε Διάκονο. Αργότερα ο Θεόδωρος πήγε στη Ρώμη και προσκύνησε τους τόπους των Μαρτύρων. Κατόπιν επέστρεψε στη Μονεμβασία, όπου παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα σ' ένα κελί της εκκλησίας της Θεοτόκου της Διακονίας.

Έπειτα, παρά τις παρακλήσεις της οικογένειας του να μείνει κοντά της, ο Θεόδωρος, ποθώντας τα ανώτερα πνευματικά αγαθά, ήλθε στα Κύθηρα περί το 921 μ.Χ. όταν η νήσος ήταν «ἔρημος καί ἀοίκητος» λόγω των επιδρομών των Σαρακηνών και μόνασε στον παλαιό χριστιανικό Ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Εκεί αφού έζησε ζωή πολύ ασκητική και έφτασε σε μεγάλα ύψη αρετής, απεβίωσε ειρηνικά στις 12 Μαΐου του 922 μ.Χ.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία