Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 13 Ιουνίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
13 Ιουνίου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητὴ Ἑορτή - Πεντηκοστή, 39 ἡμέρες μετὰ τὸ Πάσχα Ανάληψη του Χριστού
Ανάληψη του Ιησού Χριστού
Όνομα: Νεφέλη
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄νέφαλον' (νέφος) =συννεφάκι.
Επίσκοπος Βόστρων
Όνομα: Αντίπατρος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικα ‘αντί’ και ‘πατήρ’ και σημαίνει αντάξιος του πατέρα του
Ο άγιος Τριφύλλιος ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Λευκωσίας της Κύπρου.Ο τόπος που γεννήθηκε ο Άγιος αυτός δεν αναφέρεται πουθενά. Επειδή όμως το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Τριμυθούντα (Τρεμετουσιά), την πατρίδα του δασκάλου του αγίου Σπυρίδωνα, κοντά του ο Τριφύλλιος μυείται καθημερινά στα μυστήρια του χριστιανισμού. Πεθανε σε ηλικία 80 ετών.

Προστάτης άγιος της πρωτεύουσας της Κύπρου, Λευκωσίας.
Όνομα: Τρίφυλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'τρις' και 'φυλή' και σημαίνει αυτόν που έλκει την καταγωγή του από τρεις φυλές.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αντιπάτρα
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικα ‘αντί’ και ‘πατήρ’ και σημαίνει αντάξια του πατέρα της
Δεν υπάρχει αγία με ευτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Τριφυλία
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'τρις' και 'φυλή' και σημαίνει αυτόν που έλκει την καταγωγή του από τρεις φυλές.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
13 Ιουνίου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητή εορτή - Της Αναλήψεως
Μετά την ανάσταση του ο Χριστός εμφανίζεται πολλές φορές στους μαθητές του. Την τελευταία φορά που ήταν και η τεσσαρακοστή ημέρα από την ανάσταση του αναλαμβάνεται στους ουρανούς και ολοκληρώνεται η ανθρώπινη παρουσία του στην γη.
Όνομα: Χριστός
Ετυμολογία: Μόνο για τον Ιησού Χριστό. Κανένας άλλος δεν έχει αυτό το όνομα. Η λέξη χριστός σημαίνει κεχρισμένος, αυτός που φέρει το χρίσμα και αποτελεί την Ελληνική μετάφραση της Εβραϊκής λέξης ‘μασιχα’ (Μεσσίας). Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο αναφέρεται η φράση «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν, ό εστίν ερμηνευόμενον τον Χριστόν». Το όνομα Ιησούς προέρχεται από το Εβραϊκό Γιεσούα που σημαίνει ο Θεός σώζει.
Καταγόταν από οικογένεια αρχοντική και εύπορη της Παλαιστίνης, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, βαπτίσθηκε από τον Επίσκοπο Ευθάλιο. Σ’ αυτό βοήθησε και ο πατέρας της Ευτόλμιος, ο οποίος δημιούργησε και κατάλληλες συνθήκες, ώστε η κόρη του να παραμείνει σταθερή στη χριστιανική πίστη, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως το φρόνημά της. Έτσι σε νεαρή ακόμη ηλικία η Ακυλίνη άρχισε να κηρύττει και να διδάσκει με ζέση, το λόγο του Θεού και συναναστρεφόμενη με θυγατέρες ειδωλολατρών κατόρθωσε να προσελκύσει πολλές εξ αυτών στην χριστιανική πίστη. Παράλληλα παροιμιώδης στάθηκε η επίδοσή της σε έργα φιλαλληλίας και φιλανθρωπίας. Η λαμπρή της αυτή δράση, καταγγέλθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό, ο οποίος αφού τη συνέλαβε, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη της. Η Αγία όμως παρέμεινε ακλόνητη και ορθή και με παρρησία, αν και νεαρό κορίτσι, ομολόγησε την πίστη της στον Ένα και αληθινό Θεό. Εξοργισμένος ο ανθύπατος τη χτύπησε βίαια στο πρόσωπο ώστε η αγία πλημμύρισε από αίματα. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Ακύλα
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Aquilina' που προέρχεται από τη λέξη 'aquilla' και σημαίνει "αετίνα".
Μαρτύρησε δια σταυρικού θανάτου.
Όνομα: Διόδωρος
Ετυμολογία: Δώρο του Δία
Ο Άγιος Ευλόγιος Πατριάρχης Αντιόχειας απεβίωσε ειρηνικά.

Στους πατριαρχικούς καταλόγους του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν υπάρχει κάποιος Πατριάρχης με το όνομα αυτό (υπάρχει όμως Πατριάρχης με το όνομα Ευλάλιος 332 - 333 μ.Χ.).
Όνομα: Ευλόγιος
Ετυμολογία: Από τις Ελληνικές λέξεις έυ' και 'λόγος' και σημαίνει αυτόν που λέει καλά λόγια.
13 Ιουνίου > Όσιοι Άννα και ο γιος της Ιωάννης
Υπό διερεύνηση
Όνομα: Άννα
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό) δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το Εβραϊκό ρήμα 'חנן ‘ (χάναν) (είμαι ευχάριστη, συμπονετική και χαριτωμένη) και σημαίνει "αυτή που έχει δεχθεί τη χάρη και την εύνοια του Θεού". Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Χάρις.
13 Ιουνίου > Όσιοι Άννα και ο γιος της Ιωάννης
Υπό διερεύνηση
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
13 Ιουνίου > Οσία Αλεξάνδρα Ηγουμένη και θεμελιώτρια της Μονής Ντιβέεβο
Η Αγαθή Σεμιόνοβνα Μελγκούνοβα, ήταν πολύ πλούσια. Από νέα έμεινε χήρα και το 1760 μ.Χ. έγινε μοναχή στη Μονή Φλορέφσκι του Κιέβου με το όνομα Αλεξάνδρα. Έκτισε μετά νέα μονή στο Ντιβέεβο, όχι πολύ μακριά από το Σαρώφ όπου την εποχή εκείνη βρίσκονταν μια ανδρική μονή. Δώρισε όλη την περιουσία της για να χτιστούν και να ανακαινιστούν ναοί και για να βοηθηθούν χήρες, ορφανά και φτωχοί. Σιγά-σιγά εκεί δημιουργήθηκε μια αδελφότητα βάση της οποίας ήταν η εκούσια φτωχεία, η χειρωνακτική εργασία, η φιλοξενία των προσκυνητών και η αδιάκοπη ευχή του Ιησού, βαδίζοντας έτσι στη χνάρια της αυθεντικής ορθόδοξης μοναστικής ζωής. Κοιμήθηκε στις 13 Ιουνίου 1789 μ.Χ..
Όνομα: Αλεξάνδρα
Ετυμολογία: Από το ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτήν που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
13 Ιουνίου > Οσία Άννα και Ιωάννης ο γιος της
Όνομα: Άννα
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό) δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το Εβραϊκό ρήμα 'חנן ‘ (χάναν) (είμαι ευχάριστη, συμπονετική και χαριτωμένη) και σημαίνει "αυτή που έχει δεχθεί τη χάρη και την εύνοια του Θεού". Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Χάρις.
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Όνομα: Φιλόθεος
Ετυμολογία: Από το φίλος (φιλώ=αγαπώ) και το Θεός και σημαίνει "αυτός που αγαπά το Θεό".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία