Εορτές 3 Νοεμβρίου: Αγία Γουίνιφρεντ Άγιος Αχαιμενίδης Ακεψιμά Αχαιμένη Γουϊνιφρέδης Ιμάλιος Ιμαλίς Κοντεύς Κοντή Όσιος Ακεψιμάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Αγαθοδαίμουσα Αγαθοδαίμων Αγίου Γεωργίου του σπόρου Ελαιούς Ελαΐς Ηδύοινος Θέοινος Ιθυώνη η Βακχίδα Ικαρία Ικάριος Μέθη Μέθης Μελεαγρίς Μελέαγρος Οιναγή Οιναγής Οινάδα Οινάδας Οινάνθης Οιναντία Οινάντιος Οινεύς, βασιλιάς της Καλυδώνας Οινοβαρής Οινοβία Οινόβιος ο Αθηναίος Οινοδότας Οινοθέα Οινόθεος Οινοθόη Οινόθοος Οινόκλεια Οινοκλής Οινοκράτη Οινοκράτης Οινομάη Οινόμαος Οινόπη Οινοπίων Οινοστράτη Οινόστρατος Οινοτίουσα Οινοτίων Οινοτρόπη Οινοτρόπος Οινόφλυξ Οινοχόη Οινοχόος Οίνοψ Οινώ Οινών Οίνωτρος Ρίκνη Ρικνώδης Σπέρμα Σπερμώ
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ανδροπελαγία Αγία Θεοδότη Άγιος Αειθαλάς Άγιος Ακεψιμάς, Ιερομάρτυρας επίσκοπος Περσίας. Άγιος Άνδρωνας Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος Άγιος Δάσιος Άγιος Θεόδοτος Άγιος Ιωσήφ Άγιος Σεβήρος Βαλεντινιανός Γεάδης Οίνοψ Οσία Άννα του Κιέβου Όσιος Ηλίας Όσιος Θεόδωρος ο Ομολογητής
Εορτές 9 Ιουλίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Αγιος Παγκρατιος Ιερομαρτυρας Επισκοπος Ταυρομενιας
Ο Άγιος ιερομάρτυς Παγκράτιος καταγόταν από την Αντιόχεια. Διδάχτηκε την πίστη στον Χριστό από τον απόστολο Πέτρο και χειροτονήθηκε από τον ίδιο επίσκοπος Ταυρομενίου .

Ο Παγκράτιος, μετά την χειροτονία του, έπρεπε να μεταβεί στην επισκοπική του επαρχία, στο Ταυρομένιο της Σικελίας. Κατά θεία λοιπόν οικονομία συνάντησε δύο ναυτικούς, τον Ρωμύλο και το Λυκαονίδη . Αυτοί ήταν καλοπροαίρετοι άνθρωποι και μόλις άκουσαν από τον Άγιο για τον Χριστό, ασπάσθηκαν την χριστιανική θρησκεία. Οι ναυτικοί δε αυτοί ήταν από την Σικελία και επρόκειτο να επιστρέψουν εκεί με τα πλοία τους. Έτσι ο Παγκράτιος επιβιβάστηκε σε ένα από αυτά και πήγε στη Σικελία.

Όταν ο Άγιος έφτασε εκεί, κατάστρεψε και εξαφάνισε τα αγάλματα και τους ναούς του Φάλκωνα, του Λύσσωνα και των άλλων τοπικών θεών. Επίσης κατόρθωσε να προσελκύσει στην πίστη του Χριστού τον ηγεμόνα του τόπου Βονιφάτιο. Και όχι μόνον αυτό· αλλά τον έπεισε να κτίσει και εκκλησία για τις ανάγκες των χριστιανών της περιοχής.

Ο Άγιος Παγκράτιος είχε προικιστεί από το Θεό και με το χάρισμα της θαυματουργίας. Έτσι, θεράπευε κάθε ασθένεια, με αποτέλεσμα να προσέρχονται καθημερινώς στην πίστη του Χριστού πολλά πλήθη ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί δε, βαφτίζονταν από τον ίδιο τον θαυματουργό Άγιο και με τον τρόπο αυτό, εισέρχονταν επίσημα στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο άγιος ιερομάρτυς Παγκράτιος θανατώθηκε με πέτρες και μαχαίρια από οπαδούς της αιρέσεως του Μοντανισμού, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του ηγεμόνα Βονιφάτιου, ο οποίος τιμούσε ξεχωριστά και προστάτευε τον Άγιο.
Όνομα: Παγκράτιος
Ετυμολογία: Από το παν και το αρχαίο ελληνικό ρήμα κρατώ (εξουσιάζω) και σημαίνει "αυτός που εξουσιάζει τα πάντα, ο πανίσχυρος". Ο των πάντων νικητής.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Παγκρατία
Ετυμολογία: Από το παν και το αρχαίο ελληνικό ρήμα κρατώ (εξουσιάζω) και σημαίνει "αυτή που εξουσιάζει τα πάντα, η πανίσχυρη". Η των πάντων νικήτρια.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Καταγόταν από το χωριό Βυζάρι της επαρχίας Αμαρίου Κρήτης, και το επώνυμο του ήταν Σιλιγάρδος. Έγινε ηγούμενος της Μονής Ασωμάτων και μετά επίσκοπος Λάμπης.

Αντιτάχθηκε στις βιαιοπραγίες των Τούρκων, συνελήφθη. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια, θανατώθηκε στις 9 Ιουλίου 1793 μ.Χ.
Όνομα: Μεθόδιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μέθοδος'=τρόπος προς αναζήτηση της γνώσης και σημαίνει τον μεθοδικό.
Όνομα: Μητροφάνης
Ετυμολογία: Από τις λέξεις ‘μήτηρ’ και ‘φαίνομαι’
Οι Άγιοι Ανδρέας και Πρόβος μαρτύρησαν δια πυρός.
Όνομα: Πρόβος
Ετυμολογία: Από τo Λατινικό όνομα 'Probus' και σημαίνει χρηστός δηλαδή χρήσιμος και θα μπορούσε να αποδοθεί στα Ελληνικά με το όνομα Χρήστος.
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία