Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 3 Αυγούστου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Αγία Σαλώμη η Μυροφόρος ήταν αδελφή του Ιησού. Σύζυγος και πατέρας των γιών της, Ιάκωβου και Ιωάννη, ήταν ο Ζεβεδαίος.

Μαζί με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και τη Μαρία του Κλωπά πήγαν το πρωί της Κυριακής στον τάφο του Χριστού για να αρωματίσουν το σώμα του Χριστού, όπου δεν το βρήκαν..
Όνομα: Σαλώμη
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό ρήμα שלם (σιάλεμ) που σημαίνει να ολοκληρωθεί ή συμπληρωθεί ή από τον χαιρετισμό ‘שלום’ (σιαλόμ)=ειρήνη. Σαν όνομα στα Ελληνικά θα μπορούσε, μάλλον, να αποδοθεί σαν ‘Ειρήνη’.
Βυζαντινός άρχοντας επί της Βασιλείας του αυτοκράτορα Ηρακλείου (610 - 641 μ.Χ.), που θανατώθηκε στη φυλακή από τον Πέρση βασιλιά Χοσρόη για την ομολογία του στην χριστιανική πίστη.
Όνομα: Όλυμπος
Ετυμολογία: Από το όνομα του βουνού ΄΄Ολυμπος'. το όνομα του οποίου προέρχεται από το λάμπω και σημαίνει τον λαμπερό.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Δαλματία
Ετυμολογία: Αυτή που προέρχεται ή ανήκει στην Δαλματία. Συνδέεται με την Ιλλυρική λέξη 'ντελμέ', που σημαίνει πρόβατο.
3 Αυγούστου > Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο όνομα Σαλώμη που ήταν η σύζυγός του.
Η Μαρία Σαλώμη και ο Ζεβεδαίος με τα παιδιά τους Απόστολους Ιάκωβο και Ιωάννη. Hans von Kulmbach,
Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά και ήταν ο μεγάλος αδελφός της Μαρίας, θείος του Ιησού Χριστού, σύζυγος της Αγίας Σαλώμης της Μυροφόρας και πατέρας των Αποστόλων Ιάκωβου και Ιωάννη.
Όνομα: Ζεβεδαίος
Ετυμολογία: Προέρχεται από την Εβραϊκή λέξη ‘ζεμπεντ’ που σημαίνει δώρο και εννοεί δώρο του θεού. Στα Ελληνικά αποδόθηκε σαν Ζεβεδαίος.
Ο Όσιος Δαλμάτιος ήταν στρατιώτης, γρήγορα όμως τη θεοσεβή ψυχή του κυρίευσε η επιθυμία να αφοσιωθεί στον Θεό. Ξεκίνησε, λοιπόν μαζί με το γιο του Φαύστο να συναντήσει τον μοναχό Ισαάκιο, η φήμη του οποίου είχε φέρει κοντά του πολλούς άνδρες. Ο Δαλμάτιος διακρίθηκε ανάμεσα στους υπόλοιπους μοναχούς για την αρετή του τόσο ώστε εξελέγη ηγούμενος μετά το θάνατο του ευσεβούς Ισαακίου. Μάλιστα για τον ενάρετο βίο του ο Δαλμάτιος τιμήθηκε και από τη Γ' Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, στην οποία οι Πατέρες ανέδειξαν τον όσιο αρχιμανδρίτη. Τον δρόμο του Δαλμάτιου, ο οποίος τελείωσε τη ζωή του εν ειρήνη, ακολούθησε ο γιος του Φαύστος, αναδεικνύοντας εαυτόν άξιο διάδοχο του πατέρα του.
(2) Ο Όσιος Δαλμάτιος, κατά κόσμο Δημήτριος Ιβάνοβιτς Μοκρίνσκιϋ, γεννήθηκε στην πόλη Τομπόλσκ της Ρωσίας κατά τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ασκήτεψε στη μονή Νεβγιάνσκ της Σιβηρίας και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1724 μ.Χ.


Όνομα: Δαλμάτιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται ή ανήκει στην Δαλματία. Η Δαλματία είναι μια στενή παραλιακή περιοχή στην Αδριατική θάλασσα που αποτελεί τμήμα της σημερινής Κροατίας και η οποία οφείλει το όνομα της σε μια Ιλλυρική φυλή, τους Δαλματούς, που ζούσαν εκεί κατά την κλασική αρχαιότητα. Συνδέεται με την Ιλλυρική λέξη 'ντελμέ', που σημαίνει πρόβατο.
Ιρλανδή ερημίτισσα μοναχή, άκουσε το κήρυγμα του αγίου Πατρικίου, πολυούχου της Ιρλανδίας, και τον ακολούθησε με ένα διάπυρο πόθο για την αγία τριάδα.
Όνομα: Τρέα
Ετυμολογία: Από τον Ελληνικό αριθμό τρία (3).
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
3 Αυγούστου > Οσία Θεοδώρα η Μυροβλύτις εξ Αιγίνης
Οσία Θεοδώρα η Μυροβλύτις εξ Αιγίνης (τιμάται 3 Αυγούστου ή κατ' άλλους 29 Αυγούστου).
Όνομα: Θεοδώρα
Ετυμολογία: Από το θεός και δώρο και σημαίνει "δώρο του Θεού".
3 Αυγούστου > Άγιοι Ιωάννης και Ιωάννης ο Νέος Επίσκοποι Εφέσου
Βρήκαμε πληροφορίες για κάποιο Ιωάννη Επίσκοπο Εφέσου αλλά δεν διευκρινίζεται ποιος είναι από τους δυο ή αν πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Ο Ιωάννης ο μοναχός κατάγεται από την Άμιδα της Άνω Μεσοποταμίας. Το 542 πήρε τον τίτλο του "εντεταλμένου επί των παγανιστών" κάτι σαν ιεροεξεταστής. Έκτισε εικοσιτέσσερις εκκλησιές και τέσσερις μονές και κατέστρεψε έναν ‘οίκο των ειδώλων’ όπου οι εθνικοί τελούσαν ετήσιους εορτασμούς με τους ιερείς τους. Το 558 έγινε επίσκοπος Εφέσου. Υπήρξε μέγας και αδίστακτος διώκτης κάθε τι του Ελληνικού αφού ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούσε αυτές τις ενέργειες.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Όνομα: Στέφανος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό στέφανος (στεφάνι) και σημαίνει "στεφανωμένος".
Ανδρέας Αβρααμίδης: Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το χωριό Τεμβριά, της επαρχίας Λευκωσίας, είκοσι χρονών. Σκοτώθηκε την 3η Αυγούστου 1958 στην τοποθεσία “Μερσίνια” της Τεμβριάς, από έκρηξη βομβών τις οποίες μετέφερε. Αναφέρει σχετικά ο συναγωνιστής του Ανδρέας Έλληνας που τον συνόδευε. "Έτρεξα κοντά του και τον άγγιξα. Του μίλησα. Δεν μου απάντησε. Ήταν νεκρός. Ένα χαμόγελο ήταν ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη". Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".
Χάρτης της Κροατίας. Με βαθύ χρώμα σημειώνεται η περιοχή της Δαλματίας.
Δαλματία είναι μια στενή παραλιακή περιοχή στην Αδριατική θάλασσα που αποτελεί τμήμα της σημερινής Κροατίας και η οποία οφείλει το όνομα της σε μια Ιλλυρική φυλή, τους Δαλματούς, που ζούσαν εκεί κατά την κλασική αρχαιότητα.

Δυστυχώς η Δαλματική γλώσσα έχει εξαφανισθεί.

Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο σντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Δαλματία
Ετυμολογία: Αυτή που προέρχεται ή ανήκει στην Δαλματία. Συνδέεται με την Ιλλυρική λέξη 'ντελμέ', που σημαίνει πρόβατο.

Η Δαλματία στον 9ο αιώνα μ.Χ.
Όνομα: Θεόκτιστος
Ετυμολογία: Αυτός που κτίστηκε ή δημιουργήθηκε από το Θεό.
Kαταγόταν από την Συρία και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ουάλη (364 μ. Χ.), που ήταν υποστηρικτής των Αρειανών. Κάποτε οι Οστρογότθοι, κατασκήνωσαν στη Θράκη και απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη. Τότε ο Ουάλης αναγκάσθηκε να βαδίσει εναντίον τους. Ο Ισαάκιος, που ήταν ηγούμενος στη Μονή Δαλμάτων, βγήκε και συνάντησε τον πολέμιο των ορθοδόξων Ουάλη, και αφού έπιασε από τα χαλινάρια το άλογο του, του είπε: «Άπόδος ταις ποίμναις τους αρίστους νομέας και λήψη την νίκην άπονητί ει δε τούτων μηδέν δεδρακώς παρατάξαιο, μαθήσει τη πείρα ότι σκληρόν το προς κέντρα λακτίζειν ούτε γαρ έπανήξεις και προσαπολέσεις την στρατιάν». Δηλαδή, «Δώσε στα ποίμνια τους άριστους ποιμένες και χωρίς κόπους θα πάρεις τη νίκη. Αν, όμως, δεν αποδεχθείς αυτά που σου λέω και δε συμφωνήσεις μαζί τους, θα μάθεις από την πείρα ότι είναι σκληρό πράγμα να κλωτσάς στα καρφιά. Διότι ούτε εσύ πρόκειται να γυρίσεις από τον πόλεμο, και σύντομα θα χάσεις και το στράτευμα». Ο Ουάλης όχι μόνο δεν πείσθηκε από τα λόγια του ηγουμένου, αλλά αφού τον ειρωνεύθηκε, τον έσπρωξε μέσα σε ένα κρημνώδες φαράγγι. Ο Ισαάκιος από θαύμα δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Ο δε Ουάλης έπαθε αυτά που προφήτευσε ο Άγιος ηγούμενος.

Στις 9 Αυγούστου του 378 μ.Χ., διεξήχθη γύρω από την Αδριανούπολη σφοδρή μάχη, κατά την οποία ο αυτοκρατορικός στρατός κατατροπώθηκε, αφού φονεύθηκαν πολλοί από τους άριστους στρατηγούς του. Ο Ουάλης, καταφεύγοντας εντός αχυρώνος, για να σωθεί, κάηκε ζωντανός, μαζί με τον αρχιστράτηγό του.

Ως ηγούμενος παρευρέθηκε στη Β' Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ., συντελώντας τα μέγιστα στην επιτυχία αυτής.

Προαισθανόμενος το τέλος του, αφού διόρισε διάδοχό του τον Όσιο Δαλμάτιο κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας το 396 μ.Χ.
Όνομα: Ισαάκ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα  'σαχάκ' και σημαίνει "γελαστός".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία