Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 29 Αυγούστου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Άγιοι των Βρετανικών Νήσων
Αγγλοσάξωνας ηγούμενος, επίσης με το όνομα Willeic, ταξίδεψε κατά μήκος του ποταμού Ρήνου, υπό την προστασία του αγίου Swithbert, για να ευαγγελίσει τους βαρβάρους. Πέθανε τον 8ο αιώνα.
Όνομα: Ουελλήιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Vellejus' που προέρχεται από την λέξη 'vellus'<'villus'=πυκνό τρίχωμα και μάλλον σημαίνει τον αυλείτη, αυτόν που ασχολείται με τους ανοικτούς χώρους μιας έπαυλης.
Bασιλιάς του Έσσεξ στην Αγγλία από το 664 μ.Χ. Ίδρυσε το μοναστήρι του Γουέστμινστερ, στο οποίο κατέφυγε μετά από μια ειρηνική βασιλεία 30 ετών. Πέθανε το 697 μ.Χ.
Όνομα: Σέμπι
Ετυμολογία: Μάλλον Σκανδιναβικό όνομα. Μπορεί όμως να αποτελεί και υποκοριστικό του Σεβαστιανού
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ουελλήια
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Velleja' που προέρχεται από την λέξη 'vella'<'villa'=πυκνό τρίχωμα και μάλλον σημαίνει την αυλείτη, αυτήν που ασχολείται με τους ανοικτούς χώρους μιας έπαυλης.
Εορτές ©ΤΕΗ
Για εορτστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κυναίγειρα
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘κύων’=σκύλος και ‘εγείρω’ και σημαίνει αυτήν που εξεγείρεται σαν προστάτης σκύλος με αγριότητα και πάθος.
29 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία Γιορτή της Αγροτέρας Αρτέμιδος και επέτειος της Μάχης του Μαραθώνα.
Ο Κυναίγειρος σταματά περσικό πλοίο με το χέρι
Γιος του Ευφορίωνα και αδελφός των Αισχύλου και Αμεινία. Σκοτώθηκε στη μάχη του Μαραθώνα.
Στην άτακτη υποχώρηση των Περσών μετά την πανωλεθρία τους στον Μαραθώνα οι ένδοξοι Μαραθωνομάχοι πρόγονοί μας τους κυνήγησαν μέχρι τα πλοία τους. Όταν ο Κυναίγειρος σταμάτησε ένα πλοίο με το ένα του χέρι, του το έκοψαν, άπλωσε τότε το άλλο που το έκοψαν κι αυτό και μετά το κρατούσε με τα δόντια μέχρι που εξαντλημένος έπεσε νεκρός. Ναι, από εδώ βγήκε η φράση «Κρατώ με τα δόντια».
Όνομα: Κυναίγειρος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘κύων’=σκύλος και ‘εγείρω’ και σημαίνει αυτόν που εξεγείρεται σαν προστάτης σκύλος με αγριότητα και πάθος.
Άλλες Εορτές
Οσία Θεοδώρα η Μυροβλύτις εξ Αιγίνης (τιμάται 3 Αυγούστου ή κατ' άλλους 29 Αυγούστου).
Όνομα: Θεοδώρα
Ετυμολογία: Από το θεός και δώρο και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1924 στο χωριό Santa Giulia της Ιταλίας και πέθανε στην ηλικία των είκοσι ετών. Ήταν πολύ σεμνή, καλοκάγαθη, ταπεινή, πρόσφερε στους συνανθρώπους της και την Εκκλησία. Είχε σαν σύνθημα το "θάνατο παρά αμαρτία", κάτι το οποίο κράτησε μέσα της από την ηλικία των εννέα όταν το είδε κάπου γραμμένο.

Το καλοκαίρι του 1944, έντονες συγκρούσεις μεταξύ των Ναζιστικών στρατευμάτων και των ιταλικών ανταρτών είχαν σημειωθεί. Όταν καταλήφτηκε το χωριό της Τερέζας, ένας γερμανός στρατιώτης την ανέσυρε δια της βίας στο δάσος για να την ατιμάσει. Αυτή αντιστάθηκε, δεν παραδόθηκε με αποτέλεσμα να την σκοτώσει. Ανακηρύχτηκε αγία από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.
Όνομα: Θηρεσία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θήρα'=κυνήγι και σημαίνει την κυνηγό.
29 Αυγούστου > Άγιος Αρκάδιος ο θαυματουργός επίσκοπος Αρσινόης Κύπρου
Ο Άγιος Αρκάδιος γεννήθηκε στην Αρσινόη της Κύπρου και ήταν γιος ευσεβών και πλουσίων γονέων, του Μιχαήλ και της Άννας. Ο Αρκάδιος μορφώθηκε πολύ καλά στην Κωνσταντινούπολη και επανήλθε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αρσινόη. Έγινε πολύ γνωστός για τους ασκητικούς του αγώνες και για τις μεγάλες του αρετές. Έτσι όταν πέθανε ο άγιος Νίκων, ο Αρκάδιος εκλέχθηκε διάδοχος του στο θρόνο της Αρσινόης. Αφού ποίμανε το ποίμνιο του θεάρεστα, απεβίωσε ειρηνικά την 29η Αυγούστου. Αυτός είχε και αδελφό τον Άγιο Θεοσέβειο τον Αρσινοήτη.

Όνομα: Αρκάδιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα 'αρκέω' που σημαίνει προστατεύω από το κακό.
29 Αυγούστου > Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του
Ιωάννης ο Πρόδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου.

Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία (Χριστό) Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος".

Ο τότε τετράρχης της Γαλιλαίας, Ηρώδης Αντίπας, είχε ερωτική σχέση με την σύζυγό του αδελφού του, Φίλιππου, κάτι το οποίο ο Ιωάννης αποδοκίμασε ανοικτά και σφοδρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του στην ηλικία των 42 ετών. Δεν είναι η Σαλώμη που ζήτησε, μετά τον θεσπέσιο χορό της, από τον θείο της τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη αλλά η ένοχη μητέρα της, Ηρωδιάδα, που συνέχιζε να διατηρεί την παράνομη σχέση της μαζί του.

Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 χρόνια πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού (Μεσσία) ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»). Ο Ζαχαρίας χαμογέλασε και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει και ο άγγελος τον τιμώρησε να χάσει τη φωνή του, μέχρι που να γεννηθεί ο γιός του. Όταν μετά τη γέννηση του παιδιού, ρωτήθηκε τι όνομα θέλει να δοθεί στο γιό του έγραψε "Ιωάννης" κι αμέσως βρήκε τη φωνή του.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Όνομα: Βάπτος
Ετυμολογία: Από το ρήμα βάπτω που σημαίνει βυθίζω στο νερό, στη βαφή, βάφω. Οπότε εννοείται ο βεβαμμένος, ή βουτηγμένος, ή βαπτισμένος,
29 Αυγούστου > Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του
Αγιος Ιωαννης Προδρομος
Ο επικαλούμενος και Ιωάννης ο Βαπτιστής, γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν θεία της Θεοτόκου. Θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού που το ζήτησε η μητέρα της Σαλώμης μετά τον θεσπέσιο χορό της κόρης της μπροστά στον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα.
Περί της σύλληψης και της γέννησής του που συνέβη 6 μήνες πριν τη γέννηση του Ιησού Χριστού ο Ευαγγελιστής Λουκάς εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα. Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει «δώρο του Θεού»).
Όνομα: Πρόδρομος
Ετυμολογία: Από την πρόθεση "προ" και το "δρόμος" και σημαίνει "αυτός που προηγείται, που προπορεύεται".

Αγιος Ιωαννης Προδρομος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος,El Greco (1541–1614)
Σύλληψις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου από την μητέρα του Ελισάβετ
Γέννησις Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
Σαλώμη και αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Γκουστάβ Μορώ



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία