Εορτές 25 Νοεμβρίου: Αγία Αικατερίνη Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας Αικατερίνος Μερκουρία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Βασίλισσα Αγία Βασίλισσα Άγιος Πορφύριος ο Στρατηλάτης Παναγιώτης Συμεού Πέτρος όσιος, ο Ησυχαστής Σάββας Ροτσίδης
Εορτές 6 Νοεμβρίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Ουαλός ηγούμενος (περίπου 480 - 540 μ.Χ.). Ξεκίνησε τη ζωή του σαν στρατιωτικός στην υπηρεσία του εξαδέλφου του Βασιλιά Αρθούρου. Μετά εντάχθηκε στην βασιλική φρουρά του βασιλιά της Ουαλίας Παύλου της Πένυτσεν. Αργότερα επέλεξε τη μοναχική ζωή και ήταν ο ιδρυτής της περίφημης μονής Llanilltud στο Γκλαμόργκαν (Glamorgan) που έφερε το όνομα του Llan-illtud (Llan=μετόχι, το μετόχι του Ιλτούδ) στην οποίαν μόνασαν πολλοί άγιοι.

Το έργο ‘Illtud Life’, γράφτηκε γύρω στο 1140 και είναι γεμάτο από απίθανους θρύλους. Έτσι είναι πολύ δύσκολο σε κάποιο να αποφασίσει και να διακρίνει τι και πόσα είναι τα πραγματικά γεγονότα που αναφέρονται σ’ αυτό το συγγραφικό έργο.
Όνομα: Ιλτούδος
Ετυμολογία: Σύνθετο από τις Ουαλικές λέξεις ‘il’=πλήθος και ‘tud’=γη ή κόσμος και στα Ελληνικά ίσως να αποδίδεται σαν ‘Πολύκοσμος’.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ιλτούδη
Ετυμολογία: Σύνθετο από τις Ουαλικές λέξεις ‘il’=πλήθος και ‘tud’=γη ή κόσμος και στα Ελληνικά ίσως να αποδίδεται σαν ‘Πολυκοσμία’.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Λεονάρδα
Ετυμολογία: Ξενικό όνομα που προέρχεται από τα leo (λιοντάρι) και hart (σκληρός) και σημαίνει "σκληρή σαν το λιοντάρι".
Δεν υπάρχει ορθόδοξος άγιος με αυτό το όνομα. Όμως δίνεται αυτή η ημερομηνία σαν εορταστική μέρα που τιμάται ο Άγιος Αγάπιος ο πρεσβύτερος, που το κατά κόσμον όνομά του ήταν Ασημάκης Λεονάρδος.

Την ίδια μέρα γιορτάζει και ο καθολικός Άγιος Λεονάρδος της Λιμόζ
Όνομα: Λεονάρδος
Ετυμολογία: Από το Γερμανικό όνομα 'Leonhard' 'leon'=λιοντάρι και 'hard'=σκληρός και σημαίνει γενναίος όπως το λιοντάρι.
Σύζυγος του βασιλιά Ιτάλου, μητέρα του Λύσωνα. Σύμφωνα με άλλη πηγή ήταν κόρη του βασιλιά Λατίνου που παντρεύθηκε τον Αινεία, οπότε ταυτίζεται με τη Λαβίνια.

Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Λευκαρία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό επίθετο ‘λευκός’=φωτεινός και ‘ἄρος’=όφελος, βοήθεια, προστασία. από το αρά=ευχή και σημαίνει τον φωτεινό και ευλογημένο
Τιμώντας την επίσκεψη του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στα Λεύκαρα γιορτάζει του Αγίου Λεονάρδου.
Δεν υπάρχει ορθόδοξος άγιος με αυτό το όνομα. Όμως δίνεται αυτή η ημερομηνία σαν εορταστική μέρα που τιμάται ο Άγιος Αγάπιος ο πρεσβύτερος, που το κατά κόσμον όνομά του ήταν Ασημάκης Λεονάρδος.
Όνομα: Λευκάριος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό επίθετο ‘λευκός’=φωτεινός και ‘ἄρος’=όφελος, βοήθεια, προστασία. από το αρά=ευχή και σημαίνει τον φωτεινό και ευλογημένο
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
6 Νοεμβρίου > Blessed Beatrice of Olive
Beatrice de Roelas
Δεν υπάρχει αγία της Ορθόδοξης εκκλησίας με αυτό το όνομα. Εντοπίσαμε, όμως τρεις αγίες της Καθολικής εκκλησίας, οι εορταστικές ημερομηνίες των οποίων δίνονται πιο κάτω.
Όνομα: Βεατρίκη
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Beatricia' που προέρχεται από τα ‘beata’= ευτυχισμένη και ‘viatrix’=οδοιπόρος και σημαίνει την χαρούμενη οδοιπόρο.
Οι Χύτροι ήταν αρχαία Ελληνική πόλη, ένα από τα γνωστά τότε 12 βασίλεια της Κύπρου, που βρισκόταν στο κέντρο του νησιού, στο χώρο που ονομάζεται σήμερα Κυθρέα, η οποία είναι κατεχόμενη από τους Τούρκους από το 1974.

Οι Χύτροι, φαίνεται, ότι ήταν η πρώτη πόλη στη Κύπρο που ασπάστηκε τον χριστιανισμό και ήταν έδρα επισκόπου αλλά είναι γνωστοί μόνο 8 από αυτούς τους επισκόπους. Η πόλη καταστράφηκε το 806 μ.Χ από τους Σαρακηνούς οι οποίοι και την έκαψαν.

Ο Άγιος Δημητριανός είναι προστάτης άγιος των προσφύγων και ένα απίθανο εκκλησάκι του, που αξίζει οι απανταχού Έλληνες να επισκεφθούν, βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό "Δασάκι Άχνας'.
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".

Εκκλησάκι Αντίσκηνο Πάμπος Μίχλης
6 Νοεμβρίου > Ημέρα θανάτωσης του Αγίου Παύλου Α’ Αρχιεπίσκοπου Κωνσταντινούπολης
(4ος αιώνας μ.Χ.) Ο Άγιος Παύλος Α’ ο Ομολογητής και Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης υπήρξε θύμα του διχασμού μεταξύ Ορθοόξων και Αρειανών χριστιανών.
Όνομα: Παύλος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο ρωμαϊκό ψευδώνυμο  'Paulus' =μικρός
Ο κατά κόσμον Ασημάκης Λεονάρδος, γνωστός ως Αγάπιος ο πρεσβύτερος ήταν διαπρεπής λόγιος και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1740 μ.Χ. και κοιμήθηκε στο Άργος το 1812 μ.Χ.

Εκάρη μοναχός και πήρε το Ιερατικό όνομα Αγάπιος.
Όνομα: Αγάπιος
Ετυμολογία: Από το αγάπη, που προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά ‘άγαν’=πολύ και ‘πάομαι’=αποκτώ, κατέχω και εκφράζει ένα κτητικό συναίσθημα και τρυφερότητα για κάτι δικό σου.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Βαρλαάμ
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει 'γιος του Θεού'. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Θεότεκνος.
Ο όσιος Λουκάς ήταν από το Ταυρομένιο της Σικελίας και βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. Οι γονείς του θέλησαν να τον νυμφεύσουν, αλλά ο Λουκάς δεν δέχτηκε. Δεν περιφρονώ, έλεγε τον γάμο, αφού τόσο τον τίμησε ο Κύριος μας και η Εκκλησία. Αλλά είναι τάχα ανάγκη να νυμφευόμαστε όλοι; Υπάρχουν τόσες διακονίες προς τον πλησίον, που μπορεί να εκτελεί ο άγαμος με περισσότερη ευκολία. Επίσης είναι υποχρεωτικό να αποκτήσει κανείς παιδιά; Και μήπως τάχα δεν είναι ιερό και ωραίο να δώσει κανείς ψωμί και να φέρει κάποια ακτίνα παρηγοριάς στις καρδιές απόρων ορφανών;

Αργότερα ο Λουκάς έγινε μοναχός και ασκήτεψε σε κάποια τοποθεσία της Αίτνας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Βυζάντιο και τελικά κατέληξε στην Κόρινθο, όπου και τον βρήκε ειρηνικά ο θάνατος.
Όνομα: Λουκάς
Ετυμολογία: Λουκάς από το αρχαίο ελληνικό Λύκιος που σημαίνει φωτεινός. Από το 'λύκη'= φως, εξού και λυκαυγές, το φως της αυγής. Η κατάληξη '-ιανός' υποδεικνύει ότι ανήκει στον Λουκά.
Ο Όσιος Νίκανδρος μαρτύρησε, αφού θανατώθηκε με μαχαίρι.
Όνομα: Νίκανδρος
Ετυμολογία: Από το νίκη και ανήρ - ανδρός και σημαίνει το νικητή των ανδρών, εννοώντας τον εχθρικό στρατό.
Δεν γνωρίζουμε πως απεβίωσε. Ξέρουμε μόνο ότι ήταν από την Κόρινθο και ότι έγινε σημειοφόρος (αυτός που μελετά τα σημεία).
Όνομα: Παύλος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο ρωμαϊκό ψευδώνυμο  'Paulus' =μικρός



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία