Εορτές 26 Νοεμβρίου: Άγιος Σοφιανός Κυπαρισσία Κυπάρισσος Όσιος Νίκων ο «Μετανοεῖτε» Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας Όσιος Χαιρέμων Στυλιανή Χαιρέμουσα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Ακάκιος «ὁ ἐν τῇ Κλίμακι» Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας Άγιος Πάπας Σιρίκιος Όσιος Αλύπιος ο Κιονίτης Όσιος Ιάκωβος ο Αναχωρητής Οσιος Σιλος Πέτρος, Επίσκοπος Ιεροσολύμων
Εορτές 13 Νοεμβρίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
13 Νοεμβρίου > Μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε ψηφιδωτό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης
Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, γνωστού και σαν Ιωάννη της Αντιόχειας, που επίσης τιμάται η μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου. Επίσης συνεορτάζεται την ημέρα των τριών Ιεραρχών (Μέγας Βασίλειος, Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος), στις 30 Ιανουαρίου.

Ένας από τους μεγαλύτερους ανθέλληνες και πολέμιος κάθε τι του Ελληνικού (πολιτισμού, παιδείας, θρησκείας κτλ)
Όνομα: Χρυσόστομος
Ετυμολογία: Από το επίθετο χρυσός και το ουσιαστικό στόμα και σημαίνει "αυτός που λέει χρυσά, όμορφα λόγια".
Για χριστιανική εορταστική ημερομηνία παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Δαμασκηνή
Ετυμολογία: Η καταγόμενη από τη Δαμασκό. Από τα αρχαίο Ελληνικό όνομα Δάμασκος που προέρχεται από τα ‘δάμος’=δήμος και ‘ασκώ’ και σημαίνει αυτόν που ασκεί (προετοιμάζει) τον λαό για πόλεμο
Ο Άγιος Δαμασκηνός καταγόταν από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και ονομαζόταν Διαμαντής. Για να αποφύγει την οργή των Τούρκων, για κάποιο του παράπτωμα, ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Αργότερα όμως μετανόησε και πήγε στο Άγιον Όρος. όπου έγινε μοναχός με το όνομα Δαμασκηνός.

12 χρόνια μετά επέστρεψε στη Βασιλεύουσα, μαζί με τον απερχόμενο από τη Λαύρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Διονύσιο. Εκεί δημόσια κήρυττε τον Χριστό και προέτρεπε τους μουσουλμάνους ν' αρνηθούν τον Μωάμεθ. Οι Τούρκοι τον πέρασαν για τρελό και στην αρχή δεν του έδωσαν σημασία. Μετά έγινε τόσο προκλητικός στους Τούρκους, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και αφού σκληρά τον βασάνισαν, τον αποκεφάλισαν.
Όνομα: Δάμασκος
Ετυμολογία: O καταγόμενος από τη Δαμασκό. Από το αρχαίο Ελληνικό όνομα Δάμασκος που προέρχεται από τα ‘δάμος’=δήμος και ‘ασκώ’ και σημαίνει αυτόν που ασκεί (προετοιμάζει) τον λαό για πόλεμο
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Χρυσοστόμη
Ετυμολογία: Από το επίθετο χρυσός και το ουσιαστικό στόμα και σημαίνει "αυτή που λέει χρυσά, όμορφα λόγια".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
13 Νοεμβρίου > Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Μεγάλος πατέρας, διδάσκαλος και ιεράρχης της χριστιανικής θρησκείας που γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.). και υπήρξε μέγας πολέμιος των Ελλήνων, του Ελληνικού πολιτισμού, της Ελληνικής παιδείας και των Εβραίων.

Μεταξύ πολλών άλλων αξίζει να αναφερθούν τα πιο κάτω:

Στο ‘περί κενοδοξίας και πως δει τους γονείς ανατρέφειν τα τέκνα’ πόνημά του, απαγορεύει τη χρήση Ελληνικών ονομάτων, λέγοντας
«Κανείς δεν πρέπει στα παιδιά του, των (Ελλήνων) προγονών να καλεί τα ονόματα, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά αυτά των δικαίων» (δηλαδή της Παλαιάς. Διαθήκης και των αγίων.)

Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Έμεινε από πολύ νωρίς ορφανός από πατέρα. Ήταν ευφυέστατος και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια, κοντά στον τότε διάσημο Έλληνα ρήτορα Λιβάνιο, αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο.

Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του ασκήτεψε, σε ηλικία 34 ετών χειροτονήθηκε διάκονος και στα 40 του πρεσβύτερος. Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397 μΧ., με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Από την θέση αυτή, μεταξύ άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του). Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελείται σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε αλλαγές.

Λόγω του χαρακτήρα του και της ακραίας του συμπεριφοράς καθαιρέθηκε και εξορίστηκε. Το 402 μ.Χ. αποκαταστάθηκε στον πατριαρχικό θρόνο. Δυο χρόνια αργότερα όμως, καθαιρέθηκε ξανά και εξορίστηκε στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον ίδιο άγιο, Λέανδρο Επίσκοπο Σεβίλλης, που γιορτάζει στις 13 Μαρτίου. Ορισμένα ημερολόγια τον αναφέρουν και στις 13 Νοεμβρίου.
Όνομα: Λέανδρος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'λεώς' (λαός) και 'ανήρ' (ανδρός) και σημαίνει ο "ανδρείος του λαού".
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες. Πιθανόν να είναι ο ίδιος μ' αυτόν της 19ης Νοεμβρίου.
Όνομα: Ιλαρίων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ιλαρός' που σημαίνει άτομο που χαρακτηρίζεται από χαρά και ευθυμία.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία