Εορτές 27 Νοεμβρίου: Όσιος Πινούφριος Πινουφρία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης Άγιος Θεοδόσιος του Τυρνόβου Άγιος Ιάκωβος ο θαυματουργός επίσκοπος Ροστοβίας Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης ο Μεγαλομάρτυρας Ιακωβία Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης Όσιος Ναθαναήλ Όσιος Παλλάδιος
Εορτές 19 Νοεμβρίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Ο τέταρτος από τους δώδεκα μικρούς προφήτες (Ωσηέ (770-725 π.Χ), Ιωήλ (825 π.Χ), Αμώς (750 π.Χ), Αβδιού (685 π.Χ), Ιωνάς (783-745 π.Χ), Μιχαίας (740-700 π.Χ), Ναούμ (640 π.Χ), Αββακούμ (600 π.Χ), Σοφονίας (640-610 π.Χ), Αγγαίος (520 π.Χ), Ζαχαρίας (520 π.Χ), Μαλαχίας (400 π.Χ).
Όνομα: Αβδιού
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα από τις λέξεις ( עבד ) αμπάντ, που σημαίνει υπηρέτης (δούλος) και ( יה, ) που είναι ένα από τα ονόματα του Θεού. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Θεόδουλος.

Προφήτης Αβδιού και άγιος Βαρλαάμ
Ο Μέγας Βασίλειος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, θεώρησαν χρέος τους να εγκωμιάσουν τον Βαρλαάμ που παρά τα βαθιά γεράματα του, όταν τον πήραν στον έπαρχο Αντιοχείας (304 μ.Χ.), αρνήθηκε να αλλάξει την πίστη του και εκτελέστηκε.
Όνομα: Βαρλαάμ
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει 'γιος του Θεού'. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Θεότεκνος.

Προφήτης Αβδιού και άγιος Βαρλαάμ
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
19 Νοεμβρίου > Άγιοι Χριστόφορος και Ευφημία
Οι Άγιοι Χριστόφορος και Ευφημία μαρτύρησαν δια σπάθης.
Όνομα: Εύφημη
Ετυμολογία: Από το ευ και το ρήμα φημί και σημαίνει "αυτή που έχει καλή φήμη"
Ο Άγιος Άζης έζησε στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού (περί το 289 μ.Χ.) και καταγόταν από την Ισαυρία (περίπου στο κέντρο της Μικράς Ασίας). Ήταν στρατιωτικός στο επάγγελμα, αλλά εκατέλειψε τη στρατιωτική ζωή για να ασκητέψει στην έρημο. Τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.
Όνομα: Αζήσιος
Ετυμολογία: Όπως αναφέρεται ο Άζης καταγόταν από την Ισαυρία, χώρα ή πολιτεία που καταστράφηκε πλήρως και μαζί της χάθηκε και η γλώσσα τους. Όμως υπάρχει η πιθανότητα να προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό 'αζάω'=ξηραίνω
19 Νοεμβρίου > Άγιοι Θαλαλαίος και Άνθιμος
Οι Άγιοι Θαλαλαίος και Άνθιμος μαρτύρησαν δια σπάθης.
Όνομα: Άνθιμος
Ετυμολογία: Από το άνθος και σημαίνει "ο ανθηρός".
19 Νοεμβρίου > Άγιοι Θαλαλαίος και Άνθιμος
Οι Άγιοι Θαλαλαίος και Άνθιμος μαρτύρησαν δια σπάθης.
Όνομα: Θαλλελαίος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'θάλλω' και 'ελαία' και σημαίνει τον ακμαίο σαν ανθισμένο ελαιόδενδρο,.
Άγιοι Άνθιμος, Θαλλελαίος, Χριστόφορος, Ευφημία και τα παιδιά τους και Παγχάριος. Δεν βρήκαμε πληροφορίες γι' αυτούς τους Αγίους.
Όνομα: Θαλλελαίος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'θάλλω' και 'ελαία' και σημαίνει τον ακμαίο σαν ανθισμένο ελαιόδενδρο,.
19 Νοεμβρίου > Άγιοι Άνθιμος, Θαλλελαίος, Χριστόφορος, Ευφημία και τα παιδιά τους και Παγχάριος
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Παγχάριος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'παν' και 'χάρις' και σημαίνει αυτόν που είναι προικισμένος με όλες τις χάρες.
Ανδρέας Παναγιώτου: Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από κτηνώδη βασανιστήρια στα χέρια των 'πολιτισμένων' Άγγλων. Είκοσι οκτώ χρονών από τον Πολύστυπο. Έγγαμος, τον σκότωσαν προκαλώντας του ενδοκρανιακές αιμορραγίες με μεταλλικό σφικτήρα (μέγγενη) στους θαλάμους βασανιστηρίων των Πλατρών στις 19 Νοεμβρίου 1956. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".
Ο άγιος Ηλιόδωρος και άγιος Βενούστος μαρτύρησαν μαζί με άλλους εβδομήντα πέντε Χριστιανούς στην Αφρική, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ).
Όνομα: Ηλιόδωρος
Ετυμολογία: Παράγεται από το "δώρο" και το "ήλιος" και σημαίνει "δώρο του ήλιου".
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Αμμοχώστου και μετά της Κερύνειας έως τον θάνατο του.

Συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου 1956, κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης Χάρντιγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο για την εποχή ποσό των 500.000 λιρών αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Διγενής. Η απάντηση του ήταν πολύ λακωνική

“Ου περί χρημάτων των αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής”.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπέτευσε και επικηρύχτηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε στο κρησφύγετό του και ανατινάχθηκε από τις Βρετανικές δυνάμεις όπου και βρήκε το θάνατο.

Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Κυριάκος
Ετυμολογία: Από το κύριος και σημαίνει "αυτός που ανήκει στον Κύριο, Θεό".
Ο Όσιος Ιλαρίων έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη θρησκευτική ζωή του τόπου του (Γεωργία).

Ταξίδευσε στους Αγίους Τόπους, στη Κωνσταντινούπολη και στη Βιθυνία, όπου γνωρίστηκε με άλλους πνευματικούς πατέρες. Κατόπιν ταξίδευσε στη Ρώμη δια Θεσσαλονίκης, όπου έκανε θαύματα. Επανερχόμενος έμεινε στη Θεσσαλονίκη, οπού έκτισε και Ιερό ναό το 870 μ.Χ. Το έργο του, που ήταν κυρίως διδακτικό, υπήρξε εξαιρετικό για τους Θεσσαλονικείς.

Ο Όσιος Ιλαρίων κοιμήθηκε το 875 μ.Χ.
Όνομα: Ιλαρίων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ιλαρός' που σημαίνει άτομο που χαρακτηρίζεται από χαρά και ευθυμία.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Σίμων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'σιμός'=πλακουτσομύτης. Η κατάληξη -ίδης σημαίνει αυτόν που ανήκει στο Σίμωνα.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία