Εορτές 10 Ιανουαρίου: Αγία Θεοσεβία η Διακόνισσα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Δομετιανός Επίσκοπος Μελιτηνής Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης 'Αγιος Μαρκιανός Όσιος Αμμώνιος Όσιος Αντίπας ο Αθωνίτης Όσιος Μακάριος ο εκ Ρωσίας Όσιος Παύλος ο εκ Ρωσίας
Εορτές 22 Δεκεμβρίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού, όταν μαζί με τις άγιες γυναίκες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, περισυνέλεξε από τα νερά της λίμνης το λείψανο του Αγίου Χρυσογόνου. Ορισμένα Συναξάρια, αναφέρουν μαζί με τον Άγιο Ζωΐλο και την μνήμη κάποιου Αγίου Ευτυχιανού.
Όνομα: Ζωίλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ζωή' και 'ίλαος' = ευμενής και εννοεί τον εύθυμο, πράο και καλοσυνάτο.
22 Δεκεμβρίου > Από το Καθολικό εορτολόγιο. Δεν υπάρχει ορθόδοξος άγιος με αυτό το όνομα.
Καταγόταν από οικογένεια Γάλλων ευγενών. Προσχώρησε στους ‘Mercedarians’ (Ελεήμονες) που ήταν μια θρησκευτική ομάδα που στόχο είχε την απελευθέρωση αυτών που αιχμαλωτίζονταν από Άραβες Μουσουλμάνους ή Οθωμανούς Τούρκους και κινδύνευε η ζωή τους για την πίστη τους. Τα μέλη αυτής της ομάδας έπαιρναν όρκο, αν χρειαζόταν, να πεθάνουν για κάποιον που κινδυνεύει να χάσει την πίστη του.

Στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση δυο φυλακισμένων μελών της ομάδας τους, αλλά ρίχθηκε κι αυτός αμέσως στη φυλακή. Όταν ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β’ πληροφορήθηκε ότι ήταν ευγενικής καταγωγής ζήτησε να του τον παρουσιάσουν και τον ρώτησε γιατί δεν ανέφερε την καταγωγή του για να τύχει καλύτερης μεταχείρισης. Μόλις ο Σουλτάνος τον άκουσε να μιλά για τον χριστιανισμό τον έριξε ξανά στη φυλακή όπου λίγες μέρες μετά τον δηλητηριάσαν (1493 μ.Χ.).
Όνομα: Όθων
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο γερμανικό όνομα 'Otto' και σημαίνει "αυτός που είναι πλούσιος". Η κατάληξη -ιανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Όθωνα.
Μαρτύρησε επί Διοκλητιανού στα 284 μ.Χ. Ήταν άνθρωπος θεοσεβής και διδάσκαλος της αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (290 μ.Χ.). Επειδή τότε κινήθηκε διωγμός κατά των χριστιανών, έπιασαν και τον Χρυσόγονο και τον φυλάκισαν.Όταν λοιπόν ο Χρυσόγονος παρουσιάστηκε στον βασιλιά, το φρόνημά του δεν κάμφθηκε ούτε από κολακείες, ούτε από φοβέρες. Αντίθετα μάλιστα, με θάρρος διακήρυξε ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός και ότι οι Θεοί είναι πλάνη των ανθρώπων και φθορά των ψυχών και απώλεια. Αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Χρυσόγονος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘χρυσούν’=χρυσό και ‘γόνος’, αυτός που προέρχεται από χρυσή γενιά
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ζώιλα
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ζωή' και 'ίλαος' = ευμενής και εννοεί την εύθυμη, πράα και καλοσυνάτη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Οθέλλα
Ετυμολογία: Από το ανδρικό Οθέλλος, όνομα που δημιουργήθηκε από τον Σαίξπηρ που έγραψε την ομώνυμη τραγωδία και έμεινε να σημαίνει τον παθολογικά ζηλιάρη άνδρα, σύζυγο ή εραστή. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς δημιουργήθηκε, αλλά μια καλή πιθανότητα είναι να αποτελείται από τα πρώτα γράμματα του ονόματος ‘Όθων’ και την ιταλική κατάληξη ‘-έλλο’. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται σαν υποκοριστικό του ονόματος 'Όθων' και γιορτάζει την ίδια μέρα.
22 Δεκεμβρίου > Θεωρείται σαν υποκοριστικό του ονόματος 'Όθων'.
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα
Όνομα: Οθέλλος
Ετυμολογία: Το όνομα δημιουργήθηκε από τον Σαίξπηρ που έγραψε την ομώνυμη τραγωδία και έμεινε να σημαίνει τον παθολογικά ζηλιάρη άνδρα, σύζυγο ή εραστή. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς δημιουργήθηκε, αλλά μια καλή πιθανότητα είναι να αποτελείται από τα πρώτα γράμματα του ονόματος ‘Όθων’ και την ιταλική κατάληξη ‘-έλλο’. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται σαν υποκοριστικό του ονόματος 'Όθων' και γιορτάζει την ίδια μέρα.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Οθωνία
Ετυμολογία: Από το ξελληνισμένο ανδρικό γερμανικό όνομα Otto και σημαίνει "αυτός που είναι πλούσιος"
22 Δεκεμβρίου > Αγιος Χρυσογόνος
Δεν υπάρχει Αγία με τέτοιο όνομα. Παρακαλώ επισκεφθείτε το αντίστοιχο ανδρικό 'Χρυσογόνος"
Όνομα: Χρυσογόνη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘χρυσούν’=χρυσό και ‘γόνος’, αυτή που προέρχεται από χρυσή γενιά
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Μάρτυρας της Νικομήδειας, του 303. Καταδικάστηκε σε θάνατο όταν γέλασε που ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός θυσίασε στα είδωλα. Του έσπασαν την σιαγόνα και μετέπειτα τον αποκεφάλισαν.
Όνομα: Ζένος
Ετυμολογία:
22 Δεκεμβρίου > Αναστασίας της Φαρμακολύτριας
Αγια Αναστασια Η Μεγαλομαρτυς Η Φαρμακολυτρια
Η καταγωγή της Αγίας Αναστασίας ήταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν Ρωμαίος πατρίκιος ενώ την μητέρα της την έλεγαν Φαύστα. Η Αναστασία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματος, τη μόρφωση, το άμεμπτο ήθος και τη σωφροσύνη της. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων και φανατικό ειδωλολάτρη. Η Αναστασία όμως, κατηχήθηκε στο λόγο του Χριστού και έλαβε το Θείο Βάπτισμα. Επειδή δεν φανέρωσε δημόσια την χριστιανική της πίστη βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές πηγαίνοντας τροφή και χρήματα. Γι' αυτό ονομάστηκε «Φαρμακολύτρια». Όταν έμαθε ο Ποπλίωνας την δράση της Αγίας, εξοργίστηκε. Αρχικά προσπάθησε να την μεταπείσει με συμβουλές. Όμως, η Αναστασία παρέμενε ακλόνητη στην πίστη της ακόμα και όταν την κακοποίησε. Αυτή η επιμονή της, εξόργισε τον Ποπλίωνα και την κατέδωσε στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε την φυλάκισή της. Επειδή εξακολουθούσε να υμνολογεί τον Κύριο, ο Διοκλητιανός διέταξε τον βασανισμό της. Τελικά η αγία Αναστασία παρέδωσε το πνεύμα της στην πυρά το 290 μ.Χ.
Όνομα: Αναστασία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, πρόθεση ‘ ανά’ και ρήμα ίστημι>ίσταμαι και σημαίνει στέκομαι ξανά.
22 Δεκεμβρίου > Μνήμη Αγίας Θεοδότης της μάρτυρος
Η Αγία Θεοδότη καταγόταν από τη Νίκαια της Βιθυνίας. Από μικρή ήταν θρήσκα και με τον ίδιο τρόπο μεγάλωνε τα παιδιά της. Λόγω της χριστιανικής της πίστης συνελήφθη από τον άρχοντα Λευκάδιο, (ο οποίος την είχε ζητήσει σε γάμο, αλλά εκείνη του το είχε αρνηθεί) και αυτός την παρέδωσε στον άρχοντα της Βιθυνίας, Νικήτιο, που την έριξε, μαζί με τα τρία παιδιά της, σε πυρακτωμένη κάμινο.
Όνομα: Θεοδότη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ’θεός’ και ‘δίδωμι’=δίδω και σημαίνει αυτή που δόθηκε στον ή από τον θεό.

Ο Άγιος Μάρτυς Ισχυρίων καταγόταν από την Αίγυπτο και ήταν αξιωματικός. Μαρτύρησε, το 250 μ.Χ., επί αυτοκράτορος Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), μαζί με πέντε από τους στρατιώτες του, επειδή ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό.
Όνομα: Ίσχυς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ισχύς' που σημαίνει ισχυρός και δυνατός.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία