Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 4 Νοεμβρίου 2022 <> 
Κύριες Εορτές
Για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Αβιμελιχίς
Ετυμολογία: Από το ανδρικό Αβιμελέχ που βασικά είναι τίτλος Φιλισταίων βασιλέων των Γεράρων και σημαίνει ο πατέρας μου είναι βασιλιάς.
4 Νοεμβρίου > Άγιοι Νίκανδρος επίσκοπος Μύρων και Ερμαίος ο πρεσβύτερος
Ιερομάρτυρας-πρεσβύτερος, 1ου αιώνα. Τόσον αυτός όσον και ο Νίκανδρος ήταν μαθητές του αποστόλου Τίτου, συνεργάτη του αποστόλου Παύλου.
Όνομα: Ερμαίος
Ετυμολογία: Αυτός που ανήκει στον θεό Ερμή. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι πίστευαν στην ύπαρξη Δαιμόνων που βοηθούσαν τους διάφορους θεούς και έπαιρναν το όνομα τους από τους αντίστοιχους θεούς. Έτσι οι βοηθοί του Ερμή ονομάζονταν Ερμαίοι.
Βασιλιάς των Γεράρων στον οποίο ο Αβραάμ, μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, έδωσε σαν σύζυγο, όπως έκανε και προηγουμένως με τον Φαραώ της Αιγύπτου Σόσενγκ Α', έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, την πανέμορφη σύζυγο και αδελφή του Σάρρα.

Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο Ισαάκ προσφέροντας τη δική του σύζυγο Ρεβέκκα. Υπάρχει όμως σύγχυση κατά πόσο πατέρας (Αβραάμ) και γιος (Ισαάκ) πρόσφεραν τις γυναίκες τους επ’ αμοιβή στον ίδιο βασιλιά.
Όνομα: Αβιμέλιχος
Ετυμολογία: Βασικά είναι τίτλος Φιλισταίων βασιλέων των Γεράρων και σημαίνει ο πατέρας μου είναι βασιλιάς.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ερμαία
Ετυμολογία: Αυτός που ανήκει στον θεό Ερμή. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι πίστευαν στην ύπαρξη Δαιμόνων που βοηθούσαν τους διάφορους θεούς και έπαιρναν το όνομα τους από τους αντίστοιχους θεούς. Έτσι οι βοηθοί του Ερμή ονομάζονταν Ερμαίοι.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ιωαννίκη
Ετυμολογία: Πιθανώς από το Ιωάννα και το νίκη. Η νικήτρια Ιωάννα.
Γεννήθηκε στη Βιθυνία το 740 μ.Χ. με πατέρα τον Μυριτρίκη και μητέρα την Αναστασώ. Δεν έχω ακόμη καταλάβει γιατί του απονεμήθηκε ο τίτλος του ‘Μέγα’ και τι σχέση έχει με τον Όλυμπο. Το μόνο ιδιαίτερο που βρήκα στη βιογραφία του ήταν ότι από φανατικός εικονομάχος έγινε μέγας εικονολάτρης.
Πέθανε σε ηλικία 94 χρονών στη μονή Αντιδίου.
Όνομα: Ιωαννίκιος
Ετυμολογία: Πιθανώς από το Ιωάννης και το νίκη. Ο νικητής Ιωάννης.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
4 Νοεμβρίου > Άγιοι Νίκανδρος και Ερμαίος
Οι Άγιοι Νίκανδρος και Ερμαίος ήταν μαθητές του αποστόλου Τίτου (βλέπε 25 Αυγούστου), του τόσο αγαπητού συνεργάτη του αποστόλου Παύλου. Κήρυτταν το Ευαγγέλιο με περίσσιο ζήλο και αφοσίωση. Με το κήρυγμά τους πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν την μία αληθινή πίστη του Ιησού Χριστού. Για το λόγο αυτό καταγγέλθηκαν στον άρχοντα της πόλης, τον Λιβάνιο. Παρουσιάστηκαν υπό της βίας μπροστά του και διακήρυξαν την αλήθεια του Ευαγγελίου. Ο Λιβάνιος εξοργισμένος διέταξε τον βασανισμό τους. Συγκεκριμένα διέταξε να τους ξεσκίσουν τις σάρκες τους, όμως με τη βοήθεια της Θείας Χάρης οι Άγιοι θεραπεύτηκαν. Το θαύμα αυτό αντί να συνετίσει τον άρχοντα, τον θύμωσε περισσότερο. Έτσι διέταξε το βασανισμό τους με πυρά και τον ενταφιασμό τους καθώς ήταν ζωντανοί ακόμα. Με αυτό το μαρτυρικό τρόπο παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο.
Όνομα: Νίκανδρος
Ετυμολογία: Από το νίκη και ανήρ - ανδρός και σημαίνει το νικητή των ανδρών, εννοώντας τον εχθρικό στρατό.
Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (περί το 270 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έφεσο της Μικράς Ασίας και από μικρή ηλικία είχε ανατραφεί με τους μίμους στα θέατρα. Εξασκώντας την τέχνη του μίμου συχνά κορόιδευε τις χριστιανικές συνήθειες και τελετουργίες. Αλλά η Θεία επέμβαση έφερε μία απροσδόκητη μεταβολή. Ο Πορφύριος είχε μία κόρη την οποία έχασε από αιφνίδιο θάνατο. Η απώλειά της έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην καρδιά του. Άφησε το επάγγελμά του μίμου και άρχισε να περιφέρεται θρηνώντας. Η παρηγοριά στην καρδιά του ήρθε από τους κόλπους των χριστιανών, που τόσο είχε εμπαίξει. Έτσι βρίσκοντας την γαλήνη βαπτίσθηκε χριστιανός και μετά με θάρρος αποκήρυξε την ειδωλολατρική πίστη. Ο έπαρχος όταν το έμαθε τον κάλεσε και τον πρόσταξε να ασπαστεί τα είδωλα. Ο Άγιος Πορφύριος αρνήθηκε, γι' αυτό και αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Πορφυρίων
Ετυμολογία: Αυτός που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα.
Βάσος Παναγή: Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το Νέο Χωρίο, της επαρχίας Πάφου είκοσι επτά χρονών. Έπεσε στις 4 Νοεμβρίου 1956 μαζί με τους συναγωνιστές του Γεώργιο Στυλιανού και Γεώργιο Αναστάση σε επιθετική ενέργεια εναντίον των Αγγλικών δυνάμεων κατοχής που μπήκαν στο χωριό τους. Οι Άγγλοι συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν τα νεκρά τους σώματα και υποχρέωσαν τους κατοίκους να περάσουν μπροστά από τα κατακρεουργημένα κορμιά τους, τα οποία συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν. Στη συνέχεια τα κρέμασαν στα οχήματά τους και τα περιφέρανε στην Πόλη Χρυσοχούς. Δόξα και τιμή στους ήρωες μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Γεώργιος Αναστάση: Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το Νέο Χωρίο, της επαρχίας Πάφου είκοσι δυο χρονών. Έπεσε στις 4 Νοεμβρίου 1956 μαζί με τους συναγωνιστές του Βάσο Παναγή και Γεώργιο Στυλιανού σε επιθετική ενέργεια εναντίον των Αγγλικών δυνάμεων κατοχής που μπήκαν στο χωριό τους. Οι Άγγλοι συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν τα νεκρά τους σώματα και υποχρέωσαν τους κατοίκους να περάσουν μπροστά από τα κατακρεουργημένα κορμιά τους, τα οποία συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν. Στη συνέχεια τα κρέμασαν στα οχήματά τους και τα περιφέρανε στην Πόλη Χρυσοχούς. Δόξα και τιμή στους ήρωες μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Γεώργιος Στυλιανού: Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το Νέο Χωρίο, της επαρχίας Πάφου δεκαοκτώ χρονών. Έπεσε στις 4 Νοεμβρίου 1956 μαζί με τους συναγωνιστές του Βάσο Παναγή και Γεώργιο Αναστάση σε επιθετική ενέργεια εναντίον των Αγγλικών δυνάμεων κατοχής που μπήκαν στο χωριό τους. Οι Άγγλοι συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν τα νεκρά τους σώματα και υποχρέωσαν τους κατοίκους να περάσουν μπροστά από τα κατακρεουργημένα κορμιά τους, τα οποία συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν. Στη συνέχεια τα κρέμασαν στα οχήματά τους και τα περιφέρανε στην Πόλη Χρυσοχούς. Δόξα και τιμή στους ήρωες μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία