Εορτές 18 Ιανουαρίου: Αγία Θεοδούλη Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Άγιος Βοηθός Αγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Βόηθα Κυριλλία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Αραβέλλα
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ξένη Άγιος Ελλάδιος ο Κομενταρήσιος Άγιος Ευάγριος 'Αγιος Ευάγριος Ἐπίσκοπος Σόλων Άγιος Ιωακείμ εκ Βουλγαρίας Άγιος Μακάριος ο Μάρτυρας Άγιος Μάξιμος Επίσκοπος Ουγγροβλαχίας Αθάνατος Μάρκος Δράκος Όσιος Αθανάσιος εκ Ρωσίας Όσιος Αθανάσιος ο διά Χριστόν Σαλός Όσιος Εφραίμιος Όσιος Σιλβανός ο εν Παλαιστίνη ασκήσας Παντελής Κατελάρης
Εορτές 5 Ιανουαρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Η Αγία Συγκλητική γεννήθηκε περί το 270 μ.Χ στη Μακεδονία. Οι γονείς της, ήταν πλούσιοι και ευσεβείς Χριστιανοί. Προτίμησαν την Αλεξάνδρεια να εγκατασταθούν μόνιμα, γιατί εκεί είχαν ακούσει, ότι υπήρχαν περισσότεροι Χριστιανοί. Οι γονείς κατάφεραν να τη μορφώσουν όσο καλύτερα μπορούσαν, δίδοντάς της συγχρόνως και Χριστιανική ανατροφή. Η σπάνια σωματική της ομορφιά, ήταν για τους νέους της εποχής, μια διαρκής πρόκληση. Τα προξενιά, έφθαναν στους γονείς της το ένα μετά το άλλο και πολλοί ήταν οι νέοι, που τη ζητούσαν σε γάμο. Ωστόσο η ίδια επέλεξε μετά το θάνατο των γονέων της να γίνει μοναχή και να δωρίσει την περιουσία της στους φτωχούς.
Όνομα: Συγκλητική
Ετυμολογία: Μέλος της Συγκλήτου. Αυτή που σχετίζεται με την Σύγκλητο της αρχαίας Ρώμης ή σύγχρονου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Από το ρήμα ‘συγκαλώ’ που σημαίνει καλώ σύνολο ατόμων προς συζήτηση για λήψη αποφάσεων.
5 Ιανουαρίου > Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς
Άγιοι Θεόπεμπτος, Θεωνάς και Συγκλητική
Επίσκοπος στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ένας από τους πρώτους που ήλεγξε τον Διοκλητιανό για την πλάνη του, ήταν ο επίσκοπος Θεόπεμπτος, ο οποίος συνελήφθη και αφού δεν μεταμελήθηκε, δηλώνοντας υποταγή στους νόμους του κράτους, θανατώθηκε. Το μαρτύριο του επισκόπου, το θάρρος και η καρτερικότητά του συγκίνησαν τον μάγο Θεωνά που ετοίμαζε τα θανατηφόρα δηλητήρια, έτσι που δήλωσε αμέσως ότι ασπάζεται κι αυτός τον χριστιανισμό, οπότε θανατώθηκε κι αυτός την ίδια ώρα.
Όνομα: Θεόπεμπτος
Ετυμολογία: Από το 'Θεός' και το 'πέμπω' και εννοεί τον απεσταλμένο του Θεού.
Ο Άγιος Μάρτυς Σάις τελείωσε μαρτυρικά τον βίο του, βληθείς στη θάλασσα και έτσι γλύτωσε από τα ποντίζοντα βάθη της πλάνης των ειδώλων.
Όνομα: Σάις
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από την πόλη Σάις της αρχαίας Αιγύπτου που βρισκόταν στο δυτικό Δέλτα του Νείλου.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Θεοείδη
Ετυμολογία: Από το Θεός και το είδος και σημαίνει αυτήν που μοιάζει με τον Θεό.
Ο άγιος Μάρτυς Θεόειδος τελείωσε μαρτυρικά τον βίο του, αφού τον κατεπάτησαν οι δήμιοι.
Όνομα: Θεόειδος
Ετυμολογία: Από το Θεός και το είδος και σημαίνει αυτόν που μοιάζει με τον Θεό.
5 Ιανουαρίου > Άγιος Θεόπεμπτος
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Θεοπέμπτη
Ετυμολογία: Από το 'Θεός' και το 'πέμπω' και εννοεί την απεσταλμένη του Θεού.
5 Ιανουαρίου > Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Θεώνη
Ετυμολογία: Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η λέξη θεός/θεοί προέρχεται από το ρήμα ‘θέτω’ διότι αυτοί οι θεοί είναι που έθεσαν τα πράγματα. Ενώ ο Πλάτων πιστεύει ότι είναι από το ρήμα ‘θειν’=τρέχειν διότι οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν θεοποιήσει τον ήλιο, τη σελήνη, τη γαία, τα αστέρια και τον ουρανό περιέγραφαν με αυτό τον τρόπο την ταχύτητα με την οποία αυτά τα σώματα κινούνταν.
5 Ιανουαρίου > Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς
Άγιοι Θεωνάς, Θεόπεμπτος και Συγκλητική
Ο Θεωνάς ήταν μάγος που παρασκεύαζε τα δηλητήρια που έδιναν στον Άγιο Θεόπεμπτο κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων του. Μόλις αποκεφαλίσθηκε ο Θεόπεμπτος, ο Θεωνάς ομολόγησε πίστη στον Χριστό, οπότε τον έθαψαν ζωντανό.
Όνομα: Θέων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θέω'= τρέχω και σημαίνει τον δρομέα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η λέξη θεός/θεοί προέρχεται από το ρήμα ‘θέτω’ διότι αυτοί οι θεοί είναι που έθεσαν τα πράγματα. Ενώ ο Πλάτων πιστεύει ότι είναι από το ρήμα ‘θειν’=τρέχειν διότι οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν θεοποιήσει τον ήλιο, τη σελήνη, τη γαία, τα αστέρια και τον ουρανό περιέγραφαν με αυτό τον τρόπο την ταχύτητα με την οποία αυτά τα σώματα κινούνταν.

Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σαϊάδα
Ετυμολογία: Αυτή που προέρχεται από την πόλη Σάις της αρχαίας Αιγύπτου που βρισκόταν στο δυτικό Δέλτα του Νείλου.
Δεν υπάρχει αγία μα αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Φωστηρία
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'φως' και εννοεί την φωτεινή και λαμπερή και κατ'επέκταση την έξυπνη, την πολυμαθή,
Ο Όσιος Φωστήριος είχε προικισθεί από τον Θεό με το χάρισμα της θαυματουργίας. Έτσι θεράπευε κάθε ασθένεια των πιστών που προσέρχονταν σε αυτόν. Ακόμη και άρτους από τον ουρανό δεχόταν ο Όσιος, όπως παλαιότερα στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, ο Προφήτης Ηλίας. Αλλά ο Προφήτης Ηλίας ελάμβανε τους άρτους από ένα κόρακα, ενώ ο Όσιος Φωστήριος από Άγγελο Κυρίου, σε καθορισμένο τόπο, στον οποίο πήγαινε καθημερινά ο Άγγελος και άφηνε έναν άρτο. Και όταν καμιά φορά έφθαναν στον τόπο που ασκήτευε ο Όσιος, δύο ή τρεις ή και περισσότεροι αδελφοί, βρίσκονταν στον καθορισμένο τόπο άρτοι ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών. Όταν όμως, ο Όσιος Φωστήριος ίδρυσε Μονή και συγκέντρωσε σε αυτή πάρα πολλούς Μοναχούς, δεν λάμβανε τους άρτους άνωθεν, όπως συνέβαινε πριν, αλλά εργαζόταν για να καλύψει τις ανάγκες όλων. Ο Όσιος Φωστήριος κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη στις 5 Ιανουαρίου που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του.
Όνομα: Φωστήριος
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'φως' και εννοεί τον φωτεινό και λαμπερό και κατ'επέκταση τον έξυπνο, τον πολυμαθή,
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο νέος οσιομάρτυρας Ρωμανός, καταγόταν από την περιοχή του Καρπενησίου και κατά πάσα πιθανότητα από το χωριό Ανδράνοβα, που σήμερα καλείται Ασπρόπυργος. Ανατράφηκε από γονείς φτωχούς και αγράμματους, αλλά ευσεβείς και παρέμεινε και ο ίδιος αγράμματος.

Κάποτε ήλθε σαν προσκυνητής στους Αγίους Τόπους, στη Μονή του Αγίου Σάββα, όπου άκουσε διηγήσεις για νεομάρτυρες της πίστης και έτσι τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου. Πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ομολόγησε με θάρρος μπροστά στον κριτή τον Ιησού Χριστό, σαν αληθινό Θεό και σωτήρα των ανθρώπων και κατηγόρησε τον Μωάμεθ σαν παραμυθά. Τα βασανιστήρια ήταν φρικτά. Ο αρχηγός του τούρκικου στόλου, ζήτησε να του δοθεί ποινή ισόβιας δουλείας στα κουπιά των πλοίων. Κάποιοι χριστιανοί όμως, τον ελευθέρωσαν αντί χρημάτων και τον έστειλαν στο Άγιο Όρος στα Καυσοκαλύβια.

Στο Άγιο Όρος έμεινε κοντά στον Όσιο Ακάκιο τον Καυσοκαλυβίτη, όπου με προσευχή και νηστεία προπαρασκευάστηκε για το μαρτύριο. Με την ευλογία λοιπόν του πνευματικού του, μοναχός πλέον τώρα, ξεκίνησε για τους Αγίους Τόπους να μαρτυρήσει. Αλλά για να μη συμβεί κάτι κακό στον Πανάγιο Τάφο, τελικά πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί προκάλεσε τους Τούρκους, και τον έριξαν μέσα σ’ ένα ξεροπήγαδο, νηστικό για 40 μέρες. Τελικά τον αποκεφάλισαν στις 5 ή 6 Ιανουαρίου (κατά άλλους στις 16 Φεβρουαρίου) του 1694 μ.Χ.

Όνομα: Ρωμανός
Ετυμολογία: Από τη λέξη Ρώμη, ο Ρωμαίος. Ο σφριγηλός
Η Οσία Δομνίνα (ή Δόμνα), έζησε κατά Θεόν και κοιμήθηκε εν ειρήνη.
Όνομα: Δομηνίκη
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Domenica και σημαίνει Κυριακή
Μοναχή ασκήτρια που απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Τάτια
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Tatia' άγνωστης ετυμολογίας και δηλοί αυτήν που ανήκει στον οίκο του Τάτιου. Οι ‘Tatieneses’ ήταν μια από τις τρεις αρχαίες φυλές της Ρώμης. Με το ίδιο όνομα ήταν επίσης γνωστός ένας από τους τρεις ιππικούς λόχους του Ρωμύλου, που υπήρξε συμβασιλέας με τον Τίτο Τάτιο. Υπάρχει εκδοχή ότι ίσως να προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘τάττω’ που στην Αττική διάλεκτο αποδιδόταν σαν ΄τάσσω’ και σημαίνει τακτοποιώ, βάζω σε τάξη.
Ο Όσιος Γρηγόριος γεννήθηκε στην Κρήτη το 755 μ.Χ. Εκάρη μοναχός το 811 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα πήγε στη Μονή του Ακρίτα όπου και τελείωσε τη ζωή του το 820 μ.Χ (Η Μονή του Ακρίτα βρισκόταν στον Αστακηνό κόλπο της Βιθυνίας στο ομώνυμο ακρωτήριο).
Όνομα: Γρηγόριος
Ετυμολογία: Από το ρήμα γρηγορώ και σημαίνει "αυτός που είναι σε εγρήγορση, που παρακολουθεί και προσέχει, ο ακοίμητος φρουρός"
Ακολούθησε την οδό της μοναχικής πολιτείας και φαίνεται ότι υπήρξε ιδρυτής και κτίτορας της Μονής Χιλιοκομίου Αμασείας.
Όνομα: Δωρόθεος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'δώρον' και 'Θεός' και σημαίνει "δώρο Θεού".



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία