Εορτές 22 Ιανουαρίου: Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης Άγιος Πάροδος ο πρεσβύτερος Άγιος Σιώνιος ο επίσκοπος Άγιος Τιμόθεος Ελεήστρια Σιωνία Τιμοθέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Γαβριήλ ο επίσκοπος Άγιος Γεώργιος επίσκοπος Δεβελτού Άγιος Ιωάννης ο Στρατηγός Άγιος Ιωάσαφ Φωτιστής της Αλάσκας Άγιος Λέοντας επίσκοπος Νίκαιας Άγιος Λέων Άγιος Λέων ο στρατηγός Άγιος Μανουήλ ο Επίσκοπος, Άγιος Πέτρος ο μάρτυρας Όσιος Ιωσὴφ ο Αγιασμένος
Εορτές 3 Φεβρουαρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
(7ος αιώνας μ.Χ.) Γεννημένη πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Wulfhere της Mercia και της συζύγου του Ermenilda. Έγινε καλόγρια και εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και βελτίωση των γυναικείων φιλανθρωπικών και θρησκευτικών ιδρυμάτων σε όλη την Αγγλία.

Αναφέρεται ότι μπορούσε να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων.

Προστάτιδα του Τσέστερ (Chester) υπήρξε ηγουμένη σε διάφορα μοναστήρια.
Κοιμήθηκε ειρηνικά.
Όνομα: Βερβούργα
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικό όνομα, υπό διερεύνηση
Μαθήτρια του Αγίου Ασκάνιου που έζησε στη Δανία.
Όνομα: Οφηλία
Ετυμολογία: Από την Ελληνική λέξη ωφέλεια (opheleia) που προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό 'οφέλλω' που σημαίνει αυξάνω, μεγαλώνω, προάγω. Φαίνεται ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από το Ναπολιτάνο ποιητή Τζάκοπο Σαννατσάρο τον 15ο αιώνα, στο ποίημά του 'Αρκαδία'. Έγινε όμως παγκοσμίως γνωστό σαν το όνομα της τραγικής ηρωίδας του Σαίξπηρ στο έργο του ‘Άμλετ’.
Ο Άγιος Κελερίνος καταγόταν από την Αφρική. Κατά τον διωγμό των Χριστιανών επί αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.) βρισκόταν στην Ρώμη, όπου συνελήφθη και ερρίφθη στη φυλακή, από την οποία όμως απολύθηκε και επανήλθε στην Καρχηδόνα.

Εκεί ο Άγιος Κυπριανός τον χειροτόνησε διάκονο. Ο Πάπας Ρώμης Κορνήλιος (251-253 μ.Χ.) και ο ιερός Αυγουστίνος εγκωμιάζουν τον Άγιο Κελερίνο, ο οποίος είναι άγνωστο πότε κοιμήθηκε. Τιμάται ως Μάρτυς για τις κακουχίες του στη Ρώμη.
Όνομα: Κέλερ
Ετυμολογία: Από τη Λατινικό λέξη 'celer'=ταχύς που μας δίνει τ' όνομα 'Celer' Κέλερ. Η κατάληξη -ίνος σημαίνει τον μικρούλη Κέλερ.
Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος
Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος κατάγονταν από τις Σπέτσες και μαρτύρησαν υπέρ του Ονόματος του Χριστού στη Χίο, το έτος 1822 μ.Χ. Από αυτούς οι δύο πρώτοι, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης, ήταν αδελφοί. Ο Νικόλαος ήταν ο πλοίαρχος που τους μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.
Όνομα: Σταμάτιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα σταματώ. Το όνομα είναι ευχετικό και προέρχεται από την προστακτική: π.χ. «Σταμάτα, γυναίκα, να γεννάς κορίτσια» ή «Σταμάτα, θάνατε, να παίρνεις τα παιδιά»
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Βερβούργος
Ετυμολογία: Μάλλον Κελτικό όνομα, υπό διερεύνηση
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Οφήλιος
Ετυμολογία: Από τοα αρχαίο Εληνικό 'οφέλλω' που σημαίνει αυξάνω, μεγαλώνω, προάγω.
Όνομα: Σταματία
Ετυμολογία: Από το ρήμα σταματώ. Το όνομα είναι ευχετικό και προέρχεται από την προστακτική: «Σταμάτα, γυναίκα, να γεννάς κορίτσια» ή «Σταμάτα, θάνατε, να παίρνεις τα παιδιά».
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Προφήτης Αζαρίας ήταν γιος του Ωδήδ (ή Aδδώ) και έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Ασά (910-870 π.Χ.) γιού και διαδόχου του Αβιά στο βασίλειο του Ιούδα. Καταγόταν από την γη Σεμβαθά και κήρυττε στον λαό την ευσέβεια. Ο Ασά υποστήριξε τη λατρεία του αληθινού θεού, οχύρωσε καλά την Ιουδαία και εξόπλισε και εκγύμνασε καλά 500.000 πολεμιστές. Όταν λοιπόν, νίκησε, ο Αζαρίας, εμπνευσμένος από το Πνεύμα το Άγιο, πήγε στον βασιλιά Ασά και στο λαό και είπε: «Ακούστε με συ ο βασιλιάς Ασά και όλος ο λαός των φυλών του Ιούδα και του Βενιαμίν. Ο Κύριος θα είναι μαζί σας, όταν σεις θα προσέχετε να είστε μαζί Του, λατρεύοντας το όνομα Του και τηρώντας τις εντολές Του. Όταν Τον ζητάτε θα Τον βρίσκετε. Αν όμως Τον εγκαταλείψετε, θα σας εγκαταλείψει και Αυτός». Λόγια πολυτιμότατα για κάθε Κράτος και για κάθε λαό. Ο Αζαρίας πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον αγρό του.
Όνομα: Αζαρίας
Ετυμολογία: Αζαρίας: Από τα Εβραϊκά (עזר) αζάρ=βοηθώ, στηρίζω, και από το θεϊκό όνομα ( יה ) γιαχ και σημαίνει ο Θεός βοήθησε. Υπό περαιτέρω διερεύνηση.
3 Φεβρουαρίου > Άγιοι Αδριανός και Εύβουλος
Ο Άγιος Μάρτυρας κατάγονταν από την Αρμενία. Θέλησε να δει από κοντά τους Μάρτυρες και Ομολογητές του Χριστού της Καισαρείας και γι' αυτό αναχώρησε για την πόλη αυτή με τον φίλο του Εύβουλο. Εκεί φανερώθηκαν ότι είναι Χριστιανοί και αμέσως οδηγήθηκαν στον άρχοντα Φιρμιλιανό, όπου με πολύ θάρρος ομολόγησαν τον Χριστό. Τότε τους βασάνισαν και τους έριξαν στα λιοντάρια με τα οποία πάλεψαν και γλύτωσαν, οπότε, μετά αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Αδριανός
Ετυμολογία: Από το λατινικό Adrianus< Adria (λιμάνι της Ιταλίας εξ ου και η Αδριατική θάλασσα) και σχετίζεται με το adur (νερό).
Οι Άγιοι αυτοί μάρτυρες κατάγονταν από τη χώρα Βανέα (δηλαδή τη χώρα της Αρμενίας γύρω από τη λίμνη Βαν). Αφού ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό, βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν.
Όνομα: Αδριανός
Ετυμολογία: Από το λατινικό Adrianus< Adria (λιμάνι της Ιταλίας εξ ου και η Αδριατική θάλασσα) και σχετίζεται με το adur (νερό).
Kαταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και γεννήθηκε από πλούσιους και φιλάνθρωπους γονείς. Οι επαγγελματικές ανάγκες της οικογένειάς του τον ανάγκασαν να απομακρυνθεί για λίγο από την Καισάρεια. Όταν έγινε διωγμός εναντίων των Χριστιανών, οι ειδωλολάτρες τον καταζητούσαν ως Χριστιανό. Τον συνέλαβαν και αφού τον μαστίγωσαν τον έριξαν μέσα σε κοχλαζόμενο λέβητα, όπου διέμεινε πέντε ημέρες χωρίς να πάθει τίποτα. Η χάρη του Θεού διαφύλαξε τον Άγιο σώο και αβλαβή. Έτσι, πολλοί στρατιώτες, που είδαν το θαύμα, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν από τον Άγιο με το νερό του λέβητα. Έτσι, ο Άγιος αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως επισκέφθηκε την οικογένειά του και στη συνέχεια παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό.
Όνομα: Βλάσιος
Ετυμολογία: Η αρχαία Ελληνική λέξη ‘βλαισός’ σημαίνει ‘αυτός που έχει στραβά πόδια’. Ενώ η αντίστοιχη της Λατινικής ‘blaesus’ σημαίνει 'ψευδός', ‘τραυλός’. Το πλέον πιθανό είναι να ξεκίνησε σαν παρωνύμιο (παρατσούκλι) πέρασε μετά σαν επώνυμο και κατάληξε όπως πολλά άλλα σαν πρώτο όνομα.
3 Φεβρουαρίου > Άγιοι Αδριανός και Εύβουλος
Οι Άγιοι αυτοί μάρτυρες κατάγονταν από τη χώρα Βανέα (δηλαδή τη χώρα της Αρμενίας γύρω από τη λίμνη Βαν). Αφού ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό, βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν.
Όνομα: Εύβουλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' που είναι συνήθως συνθετικό ονομάτων που δείχνει καλή ιδιότητα αυτού που ακολουθεί, που σ' αυτήν την περίπτωση είναι η 'βουλή'=απόφαση, επιθυμία, θέληση, σχέδιο.
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
3 Φεβρουαρίου > Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ο Άγιος Ρωμανός του Ούγκλιχ ήταν υιός του ηγεμόνα Βλαντιμήρ Κωνσταντίνοβιτς και γεννήθηκε το 1235 στη Ρωσία. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1285 μ.Χ.
Όνομα: Ρωμανός
Ετυμολογία: Από τη λέξη Ρώμη, ο Ρωμαίος. Ο σφριγηλός
Ο Άγιος Συμεών έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και εξελέγη Επίσκοπος της πόλεως Τβερ της Ρωσίας. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1289 μ.Χ.
Όνομα: Συμεών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα 'Σάϊμον' και σημαίνει "προσεχτικό άκουσμα από το Θεό".
3 Φεβρουαρίου > Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα
Ο Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό (αυτόν που έχει το χρίσμα που στα Εβραϊκά λέγεται Μεσσίας). Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του. Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού. Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κρατάει ευλαβικά και, αφού καλά - καλά παρατήρησε το νήπιο και δέχθηκε όλη την ιλαρότητα της θείας μορφής του, ύψωσε το βλέμμα του επάνω και είπε ευχαριστώντας το Θεό: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις άποκάλυψιν εθνών και δόξαν λάου σου Ισραήλ». Τώρα, δηλαδή, πάρε την ψυχή μου Δέσποτα, σύμφωνα με το λόγο σου, ειρηνικά, διότι τα μάτια μου είδαν αυτόν που θα φέρει τη σωτηρία που ετοίμασες για όλους τους λαούς και θα είναι γι' αυτούς φως, που θα αποκαλύψει τον αληθινό Θεό και θα δοξάσει το λαό σου Ισραήλ.
Όνομα: Συμεών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα 'Σάϊμον' και σημαίνει "προσεχτικό άκουσμα από το Θεό".
Αθηναίου στρατηγού κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Όνομα: Εύβουλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' που είναι συνήθως συνθετικό ονομάτων που δείχνει καλή ιδιότητα αυτού που ακολουθεί, που σ' αυτήν την περίπτωση είναι η 'βουλή'=απόφαση, επιθυμία, θέληση, σχέδιο.
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα
Θυγατέρα του Φανουήλ και καταγόταν από τη φυλή του Ασήρ, ογδόου γιου του Ιακώβ. Παντρεύτηκε πολύ νέα, και μετά επτά χρόνια έμεινε χήρα. Από κει και πέρα έζησε μόνη της, χωρίς να έλθει πλέον σε νέο γάμο. Παρηγοριά και ευχαρίστηση της ήταν η προσευχή, η νηστεία, η ανάγνωση των Γραφών, η φιλανθρωπία και η συχνή παρουσία της στο Ιερό σ' όλες τις πρωινές και εσπερινές δεήσεις. Για τον τρόπο αυτό της ζωής της, το Άγιο Πνεύμα μετέδωσε στην Άννα το προφητικό χάρισμα. Αξιώθηκε μάλιστα, αν και 84 ετών τότε να υποδεχθεί στο Ναό μαζί με τον δίκαιο Συμεών, το θείο Βρέφος. Κατά τη συνάντηση εκείνη, η καρδιά της Άννας υπερχάρηκε και σκίρτησε. Πλησίασε, προσκύνησε το παιδί και κατόπιν, αφού ευχαρίστησε και δοξολόγησε και αυτή το Θεό, διακήρυττε ότι ήλθε ο Μεσσίας προς όλους, οι όποιοι ζούσαν περιμένοντας με ειλικρινή ευσέβεια τη λύτρωση του Ισραήλ.
Όνομα: Άννα
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό) δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το Εβραϊκό ρήμα 'חנן ‘ (χάναν) (είμαι ευχάριστη, συμπονετική και χαριτωμένη) και σημαίνει "αυτή που έχει δεχθεί τη χάρη και την εύνοια του Θεού". Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Χάρις.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία