Εορτές 23 Ιανουαρίου: Αγαθαγγέλα Άγιος Αγαθάγγελος Άγιος Αχόλιος Επίσκοπος Θεσσαλονίκης Ασχολία Όσιος Μαϋσιμάς ο Σύρος Όσιος Σαλαμάνης ο Ησυχαστής Σαλαμάνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Ευσέβιος Άγιος Ανατόλιος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Οδησσού Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω Αγιος Ιερομάρτυς Κλήμης Όσιος Γεννάδιος ο εν Κοστρόμα ο Λιθουανός
Εορτές 16 Μαρτίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Οι Άγιοι Ιερομάρτυρες Εβέντιος και Θεόδουλος ήταν πρεσβύτεροι στην Εκκλησία της Ρώμης και μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.), μαζί με τον Επίσκοπο Ρώμης Αλέξανδρο.

Όνομα: Εβέντιος
Ετυμολογία: Μάλλον από το Λατινικό ‘eventus’=συμβάν και εννοεί τον υπαρκτό.
Δόξασε τη χώρα της Λυκαονίας. Ήταν θερμός κήρυκας του Χριστού στον κόσμο της ειδωλολατρίας και θανατώθηκε κατόπιν βασανιστηρίων.

Όνομα: Πάπας
Ετυμολογία: Ιερέας
Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Αιγύπτου από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Διακρίθηκε για τον ανεπίληπτο βίο του και τη βαθιά του πίστη.

Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284 - 305 μ.Χ.) διέταξε απηνή διωγμό κατά των χριστιανών, ο εκεί έπαρχος Αρριανός, αναζήτησε εκ των πρώτων τον Σαβίνο. Όμως οι χριστιανοί της περιοχής, οι οποίοι τον θεωρούσαν στήριγμα και παραμυθία (παρηγοριά) τους, τον έπεισαν να προφυλάξει τη ζωή του για το καλό της εκκλησίας. O Άγιος πείστηκε και κρύφθηκε μαζί με άλλους χριστιανούς σε κάποιο σπίτι έξω από την Ερμούπολη.

Ανακαλύφθηκε όμως από τους στρατιώτες του αυτοκράτορα και θανατώθηκε δια πνιγμού στο Νείλο ποταμό, το 287 μ.Χ.
Όνομα: Σαβίνος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από τη χώρα των Σαβίνων (Σαβίνη), γειτονική των Ρωμαίων. Αυτοί θεωρούσαν ότι ήταν απόγονοι των Λακεδαιμονίων και γι' αυτό, όπως τους Σπαρτιάτες, δεν έκτιζαν τείχη για να προστατευθούν. Η κατάληξη -ιανός δηλώνει αυτόν που ανήκει στον Σαβίνο.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ανίνα
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Για εορταστική ημερομηνία πηγα΄νετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Εβεντία
Ετυμολογία: Μάλλον από το Λατινικό ‘eventa’=συμβάν και εννοεί την υπαρκτή.
Στα δεκαπέντε του έχασε τους γονείς του και αποσύρθηκε στην έρημο της Μεσοποταμίας. Εκεί, σύμφωνα πάντα με τους συναξαριστές, παρέμεινε κοντά σε έναν μοναχό ονόματι Μαϊουμά. Η άσκησή τους ήταν πολύ αυστηρή, σε τέτοιο βαθμό που, λέγεται ότι έτρωγαν, πολλές φορές, κάθε σαράντα ημέρες. (Δεν θα συνιστούσα σε κανένα να δοκιμάσει τέτοιου είδους διατροφή). Όταν ο μοναχός Μαϊουμάς έφυγε από εκεί ο Όσιος παρέμεινε και δημιούργησε αδελφότητα την οποία αποτελούσαν πολλοί ασκητές. Λίγες μέρες πριν τον θάνατό του συγκέντρωσε τα μέλη της Αδελφότητας, όρισε τον διάδοχό του και στην συνέχεια ευλόγησε τους μοναχούς. Πέθανε 110 ετών.
Όνομα: Ανίνας
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
16 Μαρτίου > Οσίου Χριστοδούλου θαυματουργού εν Πάτμω
Μοναχός, κατά κόσμο Ιωάννης, που ύστερα από πολλές περιπλανήσεις και περιπέτειες πήγε στην Πάτμο όπου με Χρυσόβουλλο του Αυτοκράτορα Αλέξιου Α' του Κομνηνού του δόθηκε η άδεια να την καταστήσει φροντιστήριο των ψυχών.
Όνομα: Χριστόδουλος
Ετυμολογία: Από το Χριστός και το δούλος και σημαίνει "ο δούλος του Χριστού".
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Παπαδιά
Ετυμολογία: Σύζυγος του ιερέα
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Πέμπος κατά σειράν πάπας Ρώμης (105 - 115 μ.Χ.), γνωστός και σαν πάπας Αλέξανδρος
Όνομα: Αλέξανδρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτός που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
Μαρτύρησε δεμένος σ' ένα τροχό, που τον κύλησαν σε μια μεγάλη κατηφοριά βρίσκοντας έτσι τραγικό θάνατο.
Όνομα: Αλέξανδρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτός που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
Άγιοι Αντώνιος και Ποιμήν
Ο Άγιος Αντώνιος (Μέσχι) έζησε κατά τον 13ο μ.Χ. αιώνα στη Γεωργία στα χρόνια του ηγεμόνα Δημητρίου του Β' (1271 - 1289 μ.Χ.). Εργάστηκε ιεραποστολικά και κοιμήθηκε με ειρήνη.
Όνομα: Αντώνιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, την πρόθεση ‘αντί’ και το ρήμα ‘ωνέομαι’=αγοράζω από το οποίο έχουμε τις λέξεις ‘ωνή’=αγορά, ‘ωνητός’=αγοραστός και ‘ώνια’=ψώνια και μάλλον σημαίνει αυτόν που δωρίζει κάτι που αγοράζει. Τον γενναιόδωρο.
16 Μαρτίου > Άγιοι Εβέντιος και Θεόδουλος οι Ιερομάρτυρες
Οι Άγιοι Ιερομάρτυρες Εβέντιος και Θεόδουλος ήταν πρεσβύτεροι στην Εκκλησία της Ρώμης και μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.), μαζί με τον Επίσκοπο Ρώμης Αλέξανδρο.
Όνομα: Θεόδουλος
Ετυμολογία: Από το θεός και δούλος που σημαίνει "δούλος του Θεού"
Ο πατέρας του ήταν εθνικός βουλευτής, αλλά η μητέρα του είχε προσχωρήσει στη χριστιανική θρησκεία, όπου και ενέταξε και το γιό της. Συνελήφθη και θανατώθηκε με διαταγή του έπαρχου Μαρκιανού.
Όνομα: Ιούλιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Το Ιουλιανός προέρχεται από το Λατινικό 'Julianus' και σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούλιο.. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.
Μαρτύρησε δια ξίφους.
Όνομα: Ρωμανός
Ετυμολογία: Από τη λέξη Ρώμη, ο Ρωμαίος. Ο σφριγηλός
Όνομα: Ανίτα
Ετυμολογία: ισπανικής προέλευσης όνομα που βγαίνει από το Χουανίτα που σημαίνει Ιωάννα.
Απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Άγιος Αντώνιος και ΄Οσιος Ποιμήν
Ο Όσιος Ποιμήν έζησε στη Γεωργία κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ.
Κοιμήθηκε με ειρήνη
Όνομα: Ποιμήν
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ποιμήν=βοσκός, προστάτης και καθοδηγητής. Η λέξη τσοπάνης είναι Τουρκική από το ‘çoban’ και τσέλιγκας Σλαβική από το челник (čelnik)
18ετής αγωνιστής της ΕΟΚΑ από το κατεχόμενο σήμερα χωριό Καλοψίδα, της επαρχίας Αμμοχώστου,

Από μικρός το όνειρο του ήταν να μοιάσει με τους ήρωες του 1821 για την απελευθέρωση της Κύπρου και την ένωση της με την μάνα Ελλάδα. Εντάχθηκε νωρίς στην ΕΟΚΑ κι έδωσε τον όρκο στην Λάρνακα όπου και έδρασε στις ομάδες επιθέσεων της πόλης.

Στις 16 Μαρτίου 1956 πήρε μέρος σε βομβιστική επίθεση, την οποία προγραμμάτισε με συναγωνιστές του στην γενέτειρά του. Περίμεναν τα στρατιωτικά αυτοκίνητα στην έξοδο του χωριού, στον ανήφορο. Ο σηματοδότης έδωσε το σύνθημα ότι πλησίαζε στρατιωτικό αυτοκίνητο κι αυτός πυροδότησε την βόμβα. Την στιγμή που θα την έριχνε εμφανίστηκε προπορευόμενο λεωφορείο που σταμάτησε για να κατεβάσει παιδιά του σχολείου Δίστασε και η βόμβα εξερράγη στα χέρια του κάνοντας τον κομμάτια.

Στον πατέρα είχε εκμυστηρευθεί:
“Βρήκα τον τρόπο μου να εκπληρώσω τα ιδανικά μου”

Δόξα και τιμή στους ήρωες μας.
Όνομα: Χαράλαμπος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό χαρά και το ρήμα λάμπω και σημαίνει "αυτός που λάμπει από χαρά".

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ για την Ένωση της Κύπρου με την μάνα Ελλάδα, από το χωριό Πολύστυπος της επαρχίας Λευκωσίας.

Στις 16 Μαρτίου 1956 η ομάδα του Αυξεντίου, της οποίας ήταν μέλος, έστησε επιτυχή ενέδρα εναντίον των Άγγλων στο δρόμο μεταξύ Αγρού - Χανδριών. Το τίμημα της ενέδρας αυτής ήταν ο θάνατος του 25ετή ήρωα μας, ο οποίος δέχτηκε κατά την αποχώρηση της ομάδας σφαίρα από επιζήσαντα Άγγλο στρατιώτη.

Αξιοσημείωτο είναι το σθένος το οποίο επέδειξε η νεαρή σύζυγος του Ευγενία. Σαν Ελληνίδα Σπαρτιάτισσα δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ μπροστά στους Άγγλους, όταν την οδήγησαν μπροστά στο νεκρό άντρα της, που τον είχαν μεταφέρει στο χωριό του. Τιμώντας τη θυσία του συνέχισε την προσφορά της μέχρι το τέλος του Αγώνα ταυτοχρόνως μεγαλώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δυο τους παιδιά.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.
Όνομα: Χρίστος
Ετυμολογία: Από το Χριστός με αναβιβασμό του τόνου. Η λέξη χριστός σημαίνει κεχρισμένος, αυτός που φέρει το χρίσμα και αποτελεί την Ελληνική μετάφραση της Εβραϊκής λέξης ‘μασιχα’ (Μεσσίας). Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο αναφέρεται «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν, ό εστίν ερμηνευόμενον τον Χριστόν».



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία