Εορτές 16 Ιανουαρίου: Άγιος Δάναξ ο Αναγνώστης Άγιος Ελάσιππος Άγιος Μέσιππος Άγιος Πεύσιππος Δάνασσα Ελασίππη Μεσίππη Όσιος Φουρσάς ο Ηγούμενος Πευσίππη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Δαμασκηνός νέος Ιερομάρτυρας Άγιος Μάξιμος της Τότμα ο σαλός Άγιος Νικόλαος ο εν Μυτιλήνη Νεομάρτυρας Απόστολος Πέτρος Οσία Νεονίλλη Όσιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης Όσιος Δανιήλ Όσιος Ζωσιμάς ο Σιναϊτης Όσιος Μαρτίνος Όσιος Νέστωρ Όσιος Ονωράτος Όσιος Ρωμύλος ο Αγιορείτης Όσιος Σισώης
Εορτές 7 Απριλίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και έζησε στο χρόνια του μεγάλου διώκτη του χριστιανισμού Διοκλητιανού.

Μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο κατά σύμπτωση Μεγάλη Παρασκευή. Κατά την παράδοση της σωρού του, η μητέρα του Θεόκλεια, αφού αγκάλιασε το νεκρό σώμα του γιου της, ξεψύχησε και αυτή.
Όνομα: Καλλιόπιος
Ετυμολογία: Από το κάλλος (ομορφιά) και το όψ (φωνή) και σημαίνει "αυτόν που έχει ωραία φωνή", τον καλλίφωνο.

Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Αγια Ακυλίνα
Μαρτύρησε αφού την έδεσαν οπισθάγκωνα και έκαψαν την κοιλιακή της χώρα.
Όνομα: Ακύλα
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Aquilina' που προέρχεται από τη λέξη 'aquilla' και σημαίνει "αετίνα".
7 Απριλίου > Άγιος Γεώργιος ο Σημαιοφόρος
Άγιος Γεώργιος ο Σημαιοφόρος, επίσκοπος Μυτιλήνης, μέγας εικονολάτρης πολέμησε με ζήλο τους εικονομάχους.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Ο Άγιος Ρουφίνος ο Διάκονος μαρτύρησε επί της βασιλείας του Δεκίου (249-251) αφού σφαγιάσθηκε με μαχαίρι.
Όνομα: Ρούφος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Rufus' που σημαίνει ερυθρός και είναι το αντίστοιχο του Ελληνικού 'Πύρρος'.
Όνομα: Τύχων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τυγχάνω' = αποτέλεσμα συγκυρίας ή συμπτώσεων ή περιστάσεων
Ασκήτεψε θεοφιλώς στη μονή Βάλαμο της Φιλανδίας και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1905 μ.Χ.
Όνομα: Αγαπητός
Ετυμολογία: Κύριο όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αγαπητός' που σημαίνει αυτόν που προκαλεί τη συμπάθεια των άλλων.
Ο Όσιος Γεράσιμος, ο διδάσκαλος, καταγόταν από ευσεβές γένος. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στα λεγόμενα Υψωμάθεια, από γονείς ευσεβείς. Συναναστράφηκε στην πατρίδα του με σοφούς άνδρες, ήλθε στην Πάτμο, όπου μαθήτευσε κοντά στον πιο σοφό δάσκαλο του Γένους, τον Όσιο Μακάριο τον Καλογερά, στην περιώνυμη Πατμιάδα Σχολή και ανέλαβε την καθοδήγησή της μετά την οσιακή κοίμηση του Οσίου Μακαρίου. Αφού απομακρύνθηκε από τις βιοτικές μέριμνες, έγινε μοναχός στη βασιλική και πατριαρχική Μονή του Ευαγγελιστού και Θεολόγου Ιωάννου στην Πάτμο, στην οποία και χειροτονήθηκε ιερέας. Πολιτεύθηκε με όσιο και καλό τρόπο, υπήρξε άριστος παιδαγωγός των νέων και φώτισε τους πάντες. Αφού αρρώστησε από λιθίαση, αναχώρησε για τη Σμύρνη προς θεραπεία της αρρώστιας του. Επειδή δεν πέτυχε τον σκοπό του, πήγε στην Κρήτη, όπου κοιμήθηκε οσιακώς το έτος 1770 μ.Χ.
Όνομα: Γεράσιμος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη γέρας=έπαθλο και σημαίνει "βραβευμένος".
Ο Όσιος Δανιήλ, κατά κόσμον Δημήτριος, γεννήθηκε μεταξύ των ετών 1459 - 1460 μ.Χ. στο Περεγιασλάβλ - Ζελέσκιυ της Ρωσίας από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Κωνσταντίνο και την Θεοδοσία, η οποία αργότερα έγινε μοναχή με το όνομα Θέκλα.

Αφιέρωσε τον εαυτό του στους φτωχούς και τον ενταφιασμό των αστέγων. Στη συνέχεια ίδρυσε μονή κοντά στο κοιμητήριο της πόλεως και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1540 μ.Χ.
Όνομα: Δανιήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα και σημαίνει "κριτής μου είναι ο Θεός".
7 Απριλίου > Όσιος Λεύκιος εκ Ρωσίας
Ιδρυτής και ηγούμενος της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βολοκολάμσκ της Ρωσίας, κοντά στον ποταμό Ρούζα. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη το έτος 1492 μ.Χ.
Όνομα: Λεύκιος
Ετυμολογία: Από το λευκός (άσπρος).



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία