Εορτές 26 Δεκεμβρίου: Σύναξη της Παναγίας Λατομίτισσας στη Χίο Σύναξη της Παναγίας της Αλεξιώτισσας στην Πάτρα Σύναξη της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας Σύναξη της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας Σύναξη της Παναγίας της Θεοσκέπαστης
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευθύμιος ο Ομολογητής, επίσκοπος Σάρδεων Άγιος Κωνστάντιος ο Ρώσος, ο Νέος Ιερομάρτυρας Δέσποινα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Εμμανουήλ Εμμανουηλία Κυκκώτισσα Μαντόνα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Μαρία, Η Σύναξη της Θεοτόκου Μάριος Μαχαιρωμένη Όσιος Δαβίδ Όσιος Κωνσταντίνος «ὁ ἐξ Ἰουδαίων» Όσιος Νικόδημος της Τισμάνα Παναγιώτα, Η Σύναξη της Θεοτόκου Φυγή Ιησού Χριστού στην Αίγυπτο
Εορτές 13 Οκτωβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη
Μάρτυρες 2ου αιώνα από την Πέργαμο, της ακολουθίας του Αγαθόδωρου που αποκεφαλιστήκαν.
Όνομα: Αγαθονίκη
Ετυμολογία: Από το επίθετο αγαθός και το νίκη και σημαίνει "αυτή που πετυχαίνει ένδοξες νίκες".
Το μόνο που βρήκαμε είναι ότι συνεορτάζει με τον άγιο Φλωρέντιο.
Όνομα: Διοκλής
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'Δίας' και 'κλέος'=δόξα και σημαίνει δόξα του θεού.
Γαλικία
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Μαρτύροχος
Ετυμολογία: Από τη Γαλικιανή λέξη 'Martiroxo'=μάρτυρας. (Η Γαλικία αποτελεί αυτόνομη περιοχή στα Βορειοδυτικά της Ισπανίας -δέστε σχετικό χάρτη όπου σημειώνεται με κόκκινο χρώμα.)
Οι Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη μαρτύρησαν όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος (249 - 251 μ.Χ.), σκληρότατος διώκτης των χριστιανών. Όλοι, πατρίδα είχαν την Πέργαμο. Ο Κάρπος, με άρτια γραμματική μόρφωση, ευσεβέστατος και με πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία, είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει ιατρική και πρόσφερε τις υπηρεσίες του αμισθί, έγινε διάκονος και άμεσος συνεργάτης του Καρπού. Ο Αγαθόδωρος, ψυχή εκλεκτή και πιστή, ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν και τους τρεις συνέλαβε ο ανθύπατος Ουαλέριος, ομολόγησαν μπροστά του με παρρησία το Χριστό. Τότε ο Ουαλέριος τους είπε: «Οι χριστιανοί είναι δεισιδαίμονες, ανίκανοι, χωρίς ανώτερα αισθήματα. Εσείς, σαν μορφωμένοι άνθρωποι, αμέσως πρέπει να τους αρνηθείτε». Στην κατηγορία αυτή, απάντησε ο Επίσκοπος Καρπός με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου. Μια απάντηση που ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στους αιώνες, για το φρόνημα των συνειδητών χριστιανών. Είπε λοιπόν: «Κοπιῶμεν ἐργαζόμενοι ταῖς ἰδίαις χερσὶ λοιδορούμενοι εὐλογοῦμεν, διωκόμενοι ἀνεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλοῦμεν», που σημαίνει, εμείς οι χριστιανοί βασιλιά, κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Έπειτα, την ώρα που οι άπιστοι στο Ευαγγέλιο μας βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι' αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια γλυκά και παρακλητικά. Εκνευρισμένος ο Ουαλέριος από την απάντηση, αφού τους βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Παπύλου Αγαθονίκη, όλους τους αποκεφάλισε.
Όνομα: Πάπυλος
Ετυμολογία: Ίσως από τη Λατινική λέξη ‘papilla’=θηλή μαστού που σχετίζεται με την επίσης Λατινική λέξη ‘papa’=φαγητό που ο Αριστοφάνης απόδωσε σαν ‘μαμμάν’, λέξη που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη γλώσσα των βρεφών. Με λίγο χιούμορ, καλή διάθεση και φαντασία θα λέγαμε ότι 'Papylus' στα Ελληνικά είναι ο ‘Πιπίλας’.
Ο άγιος Φλωρέντιος ζούσε στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου και καταγόταν. Με τη μεγάλη πίστη και το θείο ζήλο του για το φωτισμό και τη σωτηρία των ψυχών, αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Καταγγέλθηκε για προσηλυτισμό και αφού το παραδέχθηκε, αρνήθηκε να το σταματήσει και εκτελέστηκε.
Όνομα: Φλωρέντιος
Ετυμολογία: Από τη λατινική λέξη 'florens' που σημαίνει άνθηση.
Ένας από τους 70 Αποστόλους επίσκοπος Βερόης ή Βεροίας της Θράκης
Όνομα: Κάρπος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'καρπός' με αναβιβασμό του τόνου.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Διόκλεια
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'Δίας' και 'κλέος'=δόξα και σημαίνει δόξα του θεού.
Για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Καρπώ
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'καρπός'.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Παπύλα
Ετυμολογία: Ίσως από τη Λατινική λέξη ‘papilla’=θηλή μαστού που σχετίζεται με την επίσης Λατινική λέξη ‘papa’=φαγητό που ο Αριστοφάνης απόδωσε σαν ‘μαμμάν’, λέξη που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη γλώσσα των βρεφών. Με λίγο χιούμορ, καλή διάθεση και φαντασία θα λέγαμε ότι 'Papylus' στα Ελληνικά είναι η ‘Πιπίλα’.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Φλωρεντία
Ετυμολογία: Από τη λατινική λέξη 'florens' που σημαίνει άνθηση, ευδαιμονία.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
13 Οκτωβρίου > Άγιος Βενιαμίν ο Διάκονος ο Ιερομάρτυρας που μαρτύρησε στην Περσία
Ο Άγιος Βενιαμίν έζησε στις αρχές του 5ου αι, μ.Χ., επί βασιλέων, Περσίας Ισδιγέργη και Κωνσταντινούπολης Θεοδοσίου του Μικρού. Μάλλον καταγόταν από την Περσία και ήταν Διάκονος της εκεί Εκκλησίας. Κήρυττε με θερμότητα ζήλου και δύναμη λόγου τις αλήθειες του Ευαγγελίου και έτσι είλκυε πολλούς ειδωλολάτρες. Για τη δράση του αυτή καταγγέλθηκε στον βασιλιά Ισδιγέργη και υποβλήθηκε σε φρικτά μαρτύρια, μέσα στα όποια παρέδωσε την εκλεκτή ψυχή του.
Όνομα: Βενιαμίν
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τις λέξεις בן (μπεν) = γιος, και ימין (τζαμίν), = δεξί χέρι) και σημαίνει "γιος του δεξιού χεριού" και υπονοείται ‘Γιος της Δύναμης’ και ‘Γιος του Νότου’. Η αναφορά σε κάποιον ως «Βενιαμίν» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τον νεότερο από μια μεγάλη οικογένεια, παρέα ή ομάδα ανθρώπων.
Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν ωραία στο σώμα και στην ψυχή. Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Η Χρυσή όμως αντιστάθηκε και παρόλες τις προτροπές των δικών της να σώσει τη ζωή της, δεν δέχτηκε.

Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια, τελικά σκοτώνοντας την με μαχιριές στις 13 Οκτωβρίου 1795 μ.Χ..
Όνομα: Χρύση
Ετυμολογία: Από το επίθετο χρυσή και σημαίνει "αυτή που είναι πολύτιμη σαν το χρυσάφι". H πολύτιμη, η χρυσαφένια,
Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη
Οι Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη από τη Πέργαμο μαρτύρησανεπί αυτοκρατορίας Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) . Ο Αγαθόδωρος, ψυχή εκλεκτή και πιστή, ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν και τους τρεις συνέλαβε ο ανθύπατος Ουαλέριος, ομολόγησαν μπροστά του με παρρησία το Χριστό. Τότε ο Ουαλέριος τους είπε: «Οι χριστιανοί είναι δεισιδαίμονες, ανίκανοι, χωρίς ανώτερα αισθήματα. Εσείς, σαν μορφωμένοι άνθρωποι, αμέσως πρέπει να τους αρνηθείτε». Στην κατηγορία αυτή, απάντησαν οτι την ώρα που οι άπιστοι στο Ευαγγέλιο μας βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι' αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια γλυκά και παρακλητικά. Εκνευρισμένος ο Ουαλέριος από την απάντηση, αφού τους βασάνισε, τους αποκεφάλισε.
Όνομα: Αγαθόδωρος
Ετυμολογία: Από το αγαθός (καλός) και το δώρο και σημαίνει "αυτός που φέρνει καλά δώρα".
Μαρτύρησε δια πυρός.
Όνομα: Αντίγονος
Ετυμολογία: Από την πρόθεση αντί και γίγνομαι (γεννιέμαι) 1. πιστή απομίμηση της γενιάς, απόγονος. 2. αντιδραστικός 3. Αυτός που είναι ισάξιος με τον γεννήτορα πατέρα του.
Μαρτύρησε στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού το έτος 288 μ.Χ. Καταγόταν από τους ονομαζόμενους Σκηνοπολίτες και στο αξίωμα ήταν βουλευτής. Πέταξε λοιπόν, στα σκουπίδια όλα τα κατά κόσμον αξιώματα και τιμές, και παρουσιάστηκε μπροστά στον άρχοντα Λουκιανό και τον ήλεγξε δριμύτατα για τις διώξεις του εναντίον των Χριστιανών. Εμβρόντητος ο άρχοντας για τη στάση του Διόσκορου, προσπάθησε με κολακείες και απειλές να μεταστρέψει τη γνώμη του. Επειδή όμως δεν τα κατάφερε, βασάνισε τον Άγιο σκληρά και στο τέλος τον αποκεφάλισε.
Όνομα: Διόσκουρος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘Διός κούρος’= Γιός του Δία
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ για απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Σκοτώθηκε σε ηλικία 33 ετών, στις 13 Οκτωβρίου 1958 στη γενέτειρά του, χωριό Λιμνάτης Λεμεσού, μετά από ενέδρα που του έστησαν οι Άγγλοι. Δόξα στους ήρωές μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα και στους αιώνιους ‘φίλους’ αλλά αδίστακτους δολοφόνους μας.
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".
13 Οκτωβρίου > Αγίας Χρυσής Οσιομάρτυρος
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Θα μπορούσε όμως να γιορτάζει της Αγίας Χρυσής, ή τα Χριστούγεννα
Όνομα: Μαλάμω
Ετυμολογία: Από το μάλαμα και σημαίνει "αυτή που είναι φτιαγμένη από χρυσάφι".
Ο Όσιος Βενιαμίν έζησε τον 14ο αιώνα μ.Χ. και πριν γίνει μοναχός ήταν σπουδαίος έμπορος. Κάποτε όμως συναισθανόμενος τα λόγια του Κυρίου ότι ο πλούσιος δύσκολα θα μπει στην Βασιλεία των Ουρανών, μετάνιωσε και αφού μοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς έγινε μοναχός, παρακαλώντας τον Κύριο να τον συγχωρέσει.
Όνομα: Βενιαμίν
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τις λέξεις בן (μπεν) = γιος, και ימין (τζαμίν), = δεξί χέρι) και σημαίνει "γιος του δεξιού χεριού" και υπονοείται ‘Γιος της Δύναμης’ και ‘Γιος του Νότου’. Η αναφορά σε κάποιον ως «Βενιαμίν» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τον νεότερο από μια μεγάλη οικογένεια, παρέα ή ομάδα ανθρώπων.
Κάσπης Παναγιώτης Γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 23 Μαρτίου 1939. Σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1958 σε ενέδρα, που έστησε με συναγωνιστές του έξω από το Ριζοκάρπασο.
Όνομα: Παναγιώτης
Ετυμολογία: Από το Παναγία και σημαίνει "ο αφιερωμένος στην Παναγία". Ετυμολογικά από τις αρχαίες Ελληνικές λέξει 'παν' και άγιος (από το άγω+ηγούμαι). Το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ἄγω’ φαίνεται ότι είχε τη σημασία του ηγέομαι - ηγούμαι. Εξ αυτού δε μάλλον προέρχονται στρατιωτικές όροι όπως λοχαγός, στρατηγός, άγημα. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των χριστιανικών ιερατείων να δώσουν δηλαδή την εντύπωση ότι οι άγιοι έπαιζαν ρόλο ηγετικό και θα έπρεπε οι πιστοί να τους υπακούουν. Οπότε ‘Πανάγιος’ σήμαινε ηγέτη των ηγετών.
Ο Αγιος Πάπυλος, είχε σπουδάσει ιατρική και πρόσφερε τις υπηρεσίες του αμισθί
Όνομα: Πάπυλος
Ετυμολογία: Ίσως από τη Λατινική λέξη ‘papilla’=θηλή μαστού που σχετίζεται με την επίσης Λατινική λέξη ‘papa’=φαγητό που ο Αριστοφάνης απόδωσε σαν ‘μαμμάν’, λέξη που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη γλώσσα των βρεφών. Με λίγο χιούμορ, καλή διάθεση και φαντασία θα λέγαμε ότι 'Papylus' στα Ελληνικά είναι ο ‘Πιπίλας’.
13 Οκτωβρίου > Νεομάρτυρος Χρυσής
Η Γέννησις
Όνομα: Χριστάλλα
Ετυμολογία: Φαίνεται ότι το όνομα δημιουργήθηκε σαν αντίδραση στους Οθωμανούς κατακτητές που δεν δέχονταν ότι ο Χριστός ήταν θεός αλλά προφήτης του και προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων 'Χριστός' και 'Αλλάχ=Θεός', οπότε σε αυτήν την περίπτωση αντιστοιχεί με το 'Χριστοθέα'. Ένα από τα πιο δύσκολα ονόματα που συνάντησα. Ακόμη δεν κατάφερα να βάλω σε μια ικανοποιητική σειρά τις σκέψεις μου, γι’ αυτό δέστε και τα τρία σχετικά ονόματα: Κρυσταλλία, Χρυστάλλα και Χριστάλλα.

Η Αγία Οικογένεια Δομήνικος Θεοτοκόπουλος - Ελ Γκρέκο
Η πρώτη αγκαλίτσα



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία