Εορτές 27 Δεκεμβρίου: Άγιος Μαυρίκιος Άγιος Στέφανος ο πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος Μαυρικία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Βαρλαάμ Αρχιεπίσκοπος Τομπόλσκ Άγιος Θεόδωρος Άγιος Θεόδωρος ο Γραπτός Άγιος Φωτεινός Ανδρέας Επιφανίου
Εορτές 11 Μαΐου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Γεννήθηκε στην Επανομή της Θεσσαλονίκης το 1788. Παιδί ακόμα πήγε στη Θεσ/νίκη, όπου έπιασε δουλειά κοντά σ' έναν ράφτη. Κάποτε μπήκε σε κάποιο καφενείο και με θάρρος ήλεγξε έναν αρνησίθρησκο. Τον προέτρεψε μάλιστα να μετανοήσει και να επανέλθει στον χριστιανισμό. Από την τόλμη του αυτή, πήραν αφορμή οι γενίτσαροι, συνέλαβαν τον Αργύρη, τον βασάνισαν και τον παρέδωσαν στον κριτή, πού διέταξε την άμεση φυλάκιση του. Σε κάθε προσπάθεια του κριτή, ό νεομάρτυρας παρέμενε σταθερός στη χριστιανική πίστη. Έτσι θανατώθηκε με απαγχονισμό σε ηλικία 18 χρονών, στην τοποθεσία Καμπάνι την 11η Μαΐου 1806.
Όνομα: Αργυρός
Ετυμολογία: Από τον άργυρο (ασήμι) και σημαίνει "ο πολύτιμος σαν τον άργυρο".

Αγιος Αρμοδιος. Η εικόνα παρατίθεται με επιφύλαξη
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Αρμόδιος
Ετυμολογία: Από το επίθετο αρμόδιος και σημαίνει "κατάλληλος, ειδικός".
Ο Άγιος Μάρτυς Διόσκορος (ή Διοσκορίδης) ο Νέος καταγόταν από τη Σμύρνη και θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.
Όνομα: Διόσκουρος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘Διός κούρος’= Γιός του Δία
Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος και Μιχαήλ, ήταν παιδιά του δρουγγάριου στρατιωτικού διοικητού Λέοντος και γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε περί το 827, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Μιχαήλ το 815. Ο 9ος αιώνας μ.Χ., όταν και έλαμψαν οι Άγιοι, είναι μια μεγάλη εποχή του Βυζαντίου. Χαρακτηρίζεται από ακμή στην πολιτική και στρατιωτική δύναμη και από άνθηση στην οικονομία, στα γράμματα, στις τέχνες. Την άνοιξη του 863 μ.Χ., ο Κωνσταντίνος παίρνει τον αδελφό του Μιχαήλ, που είχε γίνει μοναχός με το όνομα Μεθόδιος, και φθάνει στην αυλή του Ραστισλάβου. Η εργασία τους διαρκεί τρία χρόνια. Έκαναν σπουδαίες μεταφράσεις, εισήγαγαν την βυζαντινή παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας στη Μοραβία.Οι δύο Άγιοι ανεδείχθησαν άξιοι μιμητές του Αποστόλου Παύλου σε πολλούς τομείς του βίου και της δράσεώς τους. Ο Άγιος Μεθόδιος μιμήθηκε τον Απόστολο Παύλο στην περιφρόνηση των κινδύνων, ιδίως στα ταξίδια και τις περιπλανήσεις του.
Όνομα: Μεθόδιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μέθοδος'=τρόπος προς αναζήτηση της γνώσης και σημαίνει τον μεθοδικό.
Επίσκοπος Αμφιπόλεως (Θράκης) φανατικός πολέμιος της ελληνορωμαϊκής θρησκείας. Οι δραστηριότητες του προκάλεσαν την οργή του κατεστημένου και καταλήξανε σε συχνές συλλήψεις και καταδίκες του. Στο τέλος, αφού κατάστρεψε ένα βωμό παραπέμφθηκε στο Βυζάντιο όπου και αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Μώκιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα 'μωκίζω'=εμπαίζω και σημαίνει τον χλευαστή, και 'μώκος'=μωρός
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αρμοδία
Ετυμολογία: Από το επίθετο αρμόδιος και σημαίνει "κατάλληλος, ειδικός".
11 Μαΐου > Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης ο Νεομάρτυρας
Όνομα: Ασημάκης
Ετυμολογία: Από το ασήμι και σημαίνει "τον πολύτιμο σαν το ασήμι". Η λέξη ασήμι προέρχεται από τη φράση ‘άσημος άργυρος’, που σημαίνει άργυρος χωρίς σήμανση.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Διόσκορη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘Διός κόρη’= Κόρη του Δία
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μώκια
Ετυμολογία: Από το ρήμα 'μωκίζω'=εμπαίζω και σημαίνει τον χλευαστή, και 'μώκος'=μωρός
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Όσιος Χριστόφορος ήταν μοναχός στη μονή του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στην έρημο του Δαβιδγκαρέτζι, τη «Θηβαΐδα της Γεωργίας». Αφού ασκήτεψε θεοφιλώς, κοιμήθηκε με ειρήνη το 1771 μ.Χ.
Όνομα: Χριστόφορος
Ετυμολογία: Από το Χριστός και το φέρω και σημαίνει "αυτός που φέρει το Χριστό". Στην κυριολεξία φαίνεται ότι έγινε αυτό.
11 Μαΐου > Άγιος Αλέξανδρος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Χάρκωβ
Όνομα: Αλέξανδρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτός που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
11 Μαΐου > Άγιοι Βάσσος, Μάξιμος και Φάβιος οι Μάρτυρες
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Ο Άγιος Θεοφύλακτος, κατά κόσμον Θεόδωρος Γκουμπίν, γεννήθηκε σε ιερατική οικογένεια στο χωριό Μάκοβετς, κοντά στην Ταρούσσα, της επαρχία Καλούγκα. Το 1838 μ.Χ. σπούδασε στο θεολογικό σεμινάριο της Καλούγκα και αργότερα εισήλθε στη θεολογική ακαδημία της Μόσχας. Στις 8 Μαρτίου 1842 μ.Χ. εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Θεοφύλακτος. Στις 15 Μαρτίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος και στις 28 Ιουνίου πρεσβύτερος.

Αφού δίδαξε σε διάφορες θεολογικές σχολές, εξελέγη στις 10 Φεβρουαρίου 1863 μ.Χ. Επίσκοπος Σταυρουπόλεως. Αναδείχθηκε αληθινός ποιμένας και διέπρεψε στον ασκητικό του βίο.

Ο Άγιος Θεοφύλακτος κοιμήθηκε με ειρήνη το 1872 μ.Χ.
Όνομα: Θεοφύλακτος
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'θεός' και 'φυλάω' κα;ι σημαίνει "αυτός τον οποίο φυλάει ο Θεός".
11 Μαΐου > Άγιος Ιωσὴφ ο Ιερομάρτυρας
Όνομα: Ιωσήφ
Ετυμολογία: Από το εβραϊκό ρήμα יסף (γιασάπ) που σημαίνει προσθέτω ή αυξάνω και εκφράζει την επιθυμία / προσευχή να προστεθεί ένα μέλος στην οικογένεια, πάντα εννοώντας με ένα γιο.
11 Μαΐου > Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος Φωτιστές των Σλάβων
Zahari Zograf (1810 – 1853 μ.Χ.)
Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος Φωτιστές των Σλάβων
Όνομα: Κύριλλος
Ετυμολογία: Από το κύριος και σημαίνει "ο αφιερωμένος στο Θεό".
11 Μαΐου > Άγιοι Βάσσος, Μάξιμος και Φάβιος οι Μάρτυρες
Όνομα: Μάξιμος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'maximus' και σημαίνει "ο μέγιστος". Η κατάληξη '-ανος' σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Μάξιμο.
11 Μαΐου > Άγιοι Μάρτυρες Βάσσος, Μάξιμος και Φάβιος
Οι Άγιοι Μάρτυρες Βάσσος, Μάξιμος και Φάβιος μαρτύρησαν στη Ρώμη, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.).
Όνομα: Φάβιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό ‘Fabius’=Φάβιος που προέρχεται από τη Λατινική λέξη ‘faba’=κύαμος, κουκί και σημαίνει τον καλλιεργητή κυάμων, κουκιών. Η Λατινική κατάληξη ‘-anus’ σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Φάβιο.
Η Οσία Ολυμπία και η οσία Ευφροσύνη έζησαν τον 13ο αιώνα μ.Χ. και παρέδωσαν την ψυχή τους με μαρτυρικό θάνατο στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ. Σε ηλικία 19 ετών έγινε η Ολυμπία μοναχή και σε ηλικία 25 ετών, όταν απέθανε η θεία της, έγινε ηγουμένη. Έπειτα από δέκα χρόνια, στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ., πειρατές ήλθαν στη Μυτιλήνη, πήγαν στο μοναστήρι, διασκόρπισαν τις τριάντα μοναχές και όσες δεν πρόλαβαν να φύγουν, τις κακοποίησαν. Την ηγουμένη και μια γερόντισσα Ευφροσύνη τις βασάνισαν φοβερά. Την Ευφροσύνη, αφού την κρέμασαν σε δένδρο, την έκαψαν. Την Ολυμπία την έκαυσαν σ' όλο το σώμα με λαμπάδες και έπειτα πέρασαν πυρωμένη σιδηρόβεργα στα αυτιά της και τέλος κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με είκοσι καρφιά σε μια σανίδα και έτσι με τη σανίδα το ενταφίασαν μετά την αναχώρηση των πειρατών.
Όνομα: Ευφροσύνη
Ετυμολογία: Από το ευ=καλό και το φρην=το λογικο (εξ ου και το 'σώας τα φρένας') και σημαίνει αυτήν που έχει καλή διάθεση, τη χαρούμενη, τη συνετή.
Η Οσία Ολυμπία και η οσία Ευφροσύνη έζησαν τον 13ο αιώνα μ.Χ. και παρέδωσαν την ψυχή τους με μαρτυρικό θάνατο στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ. Η Οσία Ολυμπία γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς που καταγότανε από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ήταν Ιερεύς και η μητέρα της κόρη Ιερέως. Από την Κωνσταντινούπολη, άγνωστο για ποιο λόγο, έφυγαν και κατοίκησαν στην Πελοπόννησο. Σε ηλικία δέκα ετών η Ολυμπία έχασε τους γονείς της και οι συγγενείς της την έστειλαν στο μοναστήρι των Καρυών της Θερμής, τη σημερινή Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, όπου η τότε ηγουμένη Δωροθέα ήταν θεία της Ολυμπίας. Σε ηλικία 19 ετών έγινε η Ολυμπία μοναχή και σε ηλικία 25 ετών, όταν απέθανε η θεία της, έγινε ηγουμένη. Έπειτα από δέκα χρόνια, στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ., πειρατές ήλθαν στη Μυτιλήνη, πήγαν στο μοναστήρι, διασκόρπισαν τις τριάντα μοναχές και όσες δεν πρόλαβαν να φύγουν, τις κακοποίησαν. Την ηγουμένη και μια γερόντισσα Ευφροσύνη τις βασάνισαν φοβερά. Την Ευφροσύνη, αφού την κρέμασαν σε δένδρο, την έκαψαν. Την Ολυμπία την έκαυσαν σ' όλο το σώμα με λαμπάδες και έπειτα πέρασαν πυρωμένη σιδηρόβεργα στα αυτιά της και τέλος κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με είκοσι καρφιά σε μια σανίδα και έτσι με τη σανίδα το ενταφίασαν μετά την αναχώρηση των πειρατών. Ο βίος και το μαρτύριο των δύο τούτων αγίων γυναικών έγιναν γνωστά κατά το έτος 1959 μ.Χ., όταν βρέθηκαν τα σεπτά λείψανα των αγίων της Θερμής και έγινε γνωστή με θείες αποκαλύψεις η ιστορία τους, όπως και οι τάφοι με τα σεπτά λείψανα τους. Στον τάφο της Αγίας Ολυμπίας βρέθηκαν και τα είκοσι καρφιά με τα όποια την είχαν καρφώσει. Θεῶ ἀνατεθεῖσα ἐκ νεότητος πάνσεμνε, ἐμόνασας ὁσίως, καί ἀνδρείως ἐνήθλησας, διό ἐπιφανεῖσα μυστικῶς, ἐδήλωσας τήν ἄθλησιν τήν σήν, ἥν ὑμνοῦμεν Ὀλυμπία ἀσματικῶς βοῶντες Ὁσιομάρτυς, δόξα τῶ δεδωκότι σοι ἰσχύν δόξα τῶ σέ στεφανώσαντι, δόξα τῶ τοῖς Ἁγίοις Ἀθληταῖς, λαμπρῶς σέ
Όνομα: Ολυμπιάς
Ετυμολογία: Από το βουνό Όλυμπος, το όνομα του οποίου προέρχεται από το λάμπω και σημαίνει την λαμπερή.
11 Μαΐου > Όσιος Αγγελάριος Αρχιεπίσκοπος και φωτιστής Βοημίας
Ο Όσιος Αγγελάριος ήταν συνεργάτης και βοηθός των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Έζησε και έδρασε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ο Όσιος Αγγελάριος πήγε στη Βουλγαρία, όπου και κοιμήθηκε οσιακά μετά από τις μύριες διώξεις και κακουχίες των Φράγκων κληρικών και των Γερμανών στρατιωτών.
Όνομα: Άγγελος
Ετυμολογία: Από το ρήμα αγγέλλω (αναγγέλλω) και σημαίνει "αγγελιαφόρος".
Ήταν ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδραρίου του Αγίου Όρους και χειροτονήθηκε Επίσκοπος το 1316. Το 1319 μετέφρασε το Τυπικό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου της Ιερουσαλήμ στη Σλαβονική γλώσσα και απαίτησε να χρησιμοποιείται ανελλιπώς στην Εκκλησία της Σερβίας. Ο Όσιος Νικόδημος κοιμήθηκε με ειρήνη το 1325.
Όνομα: Νικόδημος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά νίκη και δήμος και σημαίνει "η νίκη του δήμου, του λαού".
Όνομα: Σώφρων
Ετυμολογία: Από το επίθετο σώφρων και σημαίνει "ο συνετός".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία