Εορτές 27 Δεκεμβρίου: Άγιος Μαυρίκιος Άγιος Στέφανος ο πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος Μαυρικία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Βαρλαάμ Αρχιεπίσκοπος Τομπόλσκ Άγιος Θεόδωρος Άγιος Θεόδωρος ο Γραπτός Άγιος Φωτεινός Ανδρέας Επιφανίου
Εορτές 27 Ιουνίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Μάρτυρας από την Καισαρεία Καππαδοκίας. Ενθάρρυνε έντονα τους χριστιανούς να μην εγκαταλείψουν την πίστη τους κατά τις διώξεις του Διοκλητιανού. Ανέτρεπε και κατάστραφε τα αγάλματα των θεών των Ελλήνων. Συνελήφθηκε, δικάστηκε και εκτελέστηκε, το 304 μ.Χ.
Όνομα: Άνεκτος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'ανέχομαι' και σημαίνει αυτόν τον οποίο κάποιος μπορεί να ανεχθεί, ή να αντέξει.
Αγιος Σαμψων Ο Ξενοδοχος
Ο Άγιος Σαμψών, γεννήθηκε στη Ρώμη από πλουσίους αλλά ευσεβείς και ενάρετους γονείς. Ευφυής ως ήτο, σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική. Επιθυμώντας από τη μικρή του ηλικία να ζήσει κατά το χριστιανικό πρότυπο ζωής, μεταχειρίσθηκε την ιατρική όχι ως επικερδές επάγγελμα αλλά για καθαρά φιλανθρωπικούς και ευεργετικούς σκοπούς. Προσέτρεχε χωρίς διακρίσεις σε οποιονδήποτε είχε την ανάγκη του βοηθώντας τον, παρηγορώντας τον και στηρίζοντάς τον στην πίστη. Όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, μοίρασε την μεγάλη περιουσία την οποία κληρονόμησε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί επισκέφθηκε όλα τα μοναστήρια. Εκεί έβρισκε ουσιαστικά καταφύγιο για να ηρεμεί και να μελετά τις Θείες Γραφές. Η φήμη του, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε προσέλκυσε την εύνοια και αυτού του μεγάλου αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Συγχρόνως η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες του αρετές, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κάποτε ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από βαρεία ασθένεια και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Ο Όσιος προσευχήθηκε θερμά και κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του αυτοκράτορα. Εκείνος θέλοντας να τον ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Άγιο, έκτισε ένα νοσοκομείο το οποίο γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα όπου κατέφευγαν οι άποροι και οι αδύναμοι για να θεραπευθούν και να εύρουν παρηγοριά και στήριγμα. Έχοντας επιτελέσει ένα τεράστιο και θεάρεστο έργο, κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα.
Όνομα: Σαμψών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τη λέξη שמש (σιεμές) =ήλιος και σημαίνει 'ηλιάνθρωπος'. 
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Ανεκτή
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'ανέχομαι' και σημαίνει αυτήν την οποία κάποιος μπορεί να ανεχθεί, ή να αντέξει.
Κατά την 27η Ιουνίου μνημονεύονται οι Μάρκιος και Μαρκία δια σπάθης τελειωθέντες.
Όνομα: Μάρκη
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα του θεού 'Μars - rtis' (θεός Άρης των Ρωμαίων) και σημαίνει "την φιλοπόλεμη".
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πιερία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό επίθετο ‘πιαρός’ =παχύς. Όσον δε αφορά έδαφος χαρακτηρίζει το εύφορο, πλούσιο και καρποφόρο.
Ο Άγιος Πιέριος Ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος Αντιοχείας μαρτύρησε δια πυρός.
Όνομα: Πιέρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό επίθετο ‘πιαρός’ =παχύς. Όσον δε αφορά έδαφος χαρακτηρίζει το εύφορο, πλούσιο και καρποφόρο.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σαμψαία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τη λέξη שמש (σιεμές) =ήλιος και σημαίνει 'ηλιάνθρωπος'. 
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
27 Ιουνίου > Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος
Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος
Η Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος απεβίωσε ειρηνικά. Ήταν γυναίκα του Χουζά, επιτρόπου του Ηρώδη και διακονούσε τον Κύριο μαζί με τις άλλες γυναίκες
Όνομα: Ιωάννα
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεοδώρα.
27 Ιουνίου > Κινητή εορτή 56 μέρες μετά το Πάσχα - Αγιοι Φανέντες Γρηγόριος, Θεόδωρος και Λέων
Όνομα: Λέων
Ετυμολογία: Το λιοντάρι στα Αρχαία Ελληνικά



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία