Εορτές 12 Ιανουαρίου: Αγία Νεολλίνα Αγία Παρθένα η Εδεσσαία Νεόλλις Αγία Ευθασία Αγία Τατιανή Άγιος Εϊλιανός Άγιος Καστούλιος Άγιος Μέρτιος Άγιος Ρογάτος Άγιος Τίγριος Ακάθιστος Γαλακτοτροφούσα Εϊλιανή Ευθάσιος Κασταλία Μέρτια Ρογάτα Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ακαθίστου Τιγρίς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Δομνίνα Άγιος Αρκάδιος ο Μάρτυρας Άγιος Βασίλειος Σολόβσκι ο Ιερομάρτυρας Άγιος Βενέδικτος Άγιος Ευτρόπιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Μόδεστος Άγιος Πέτρος ο Αβεσαλαμίτης Άγιος Πέτρος ο μάρτυρας Άγιος Φιλόθεος ο Μάρτυρας Μάριος Οσία Ευπραξία Όσιος Γαλακτίων ο διά Χριστόν σαλός Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός Όσιος Θεοδόσιος εκ Ρωσίας Όσιος Μαρτινιανός της Λευκής Λίμνης
Εορτές 10 Ιουλίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
10 Ιουλίου > Άγιοι Βιάνωρ και Σιλουανός
Ο Άγιος Βιάνωρ συνελήφθη για παράνομο προσηλυτισμό. Αρνήθηκε να σταματήσει και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.
Όνομα: Βιάνωρ
Ετυμολογία: Από το 'βία' υπό την έννοια της δύναμης και ρώμης και 'ανήρ' και σημαίνει τον δυνατό και ρωμαλέο άνδρα.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Αμάλιος
Ετυμολογία: Από το γερμανικό/τευτονικό όνομα 'Αmalbergus' και σημαίνει "σταθερός, δραστήριος, ακούραστος"
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο Αμαλία
Όνομα: Αμέλια
Ετυμολογία: Όνομα που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και ετυμολογικά σημαίνει εκείνη που αντιστέκεται με σθένος. Θεωρείται και σαν συνώνυμο της Αμαλίας.
Έζησε κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα στο Βέλγιο, στην επαρχία της Βραβάνδης, της οποίας πρωτεύουσα σήμερα είναι οι Βρυξέλλες. Ήταν αδελφή (ή σύμφωνα με άλλους ανεψιά) του Αγίου Πιπίνου Δούκα της Βραβάνδης, κόμη του Λάντεν και κύριου αυλικού των Φράγκων βασιλέων της δυναστείας των Καρολιδών. Παντρεύτηκε τον κόμη Βιτγέρον και ανεδείχθη μητέρα των αγίων Εμβέρτου επισκόπου Καμπραί, Γουδούλης Οσίας, Ραϊνέλδης οσιομάρτυρος και Φαραΐλδης Οσίας.

Μετά από ενάρετο βίο στον κόσμο, διακρινόμενο από έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, έγινε μοναχή σε μεγάλη ηλικία στη Μονή του Μομπέζ, του τάγματος των Βενεδικτίνων, όπου εκοιμήθη οσιακώς το 690 μ.Χ.
Όνομα: Αμαλία
Ετυμολογία: Από το γερμανικό/τευτονικό όνομα 'Αmalberga' και σημαίνει "σταθερή, δραστήρια, ακούραστη"
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Κύπριος Άγιος που αναφέρεται στο 'Χρονικόν' του Μαχαιρά. Γέννημα θρέμμα της Κύπρου από το χωριό Πεντάσχοινον που τώρα δεν υπάρχει, αλλά κείται σε ερείπια νοτίως του χωριού Άγιος Θεόδωρος της επαρχίας Λάρνακος. Εκεί σώζονται επίσης τα ερείπια εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο.
Όνομα: Αθανάσιος
Ετυμολογία: Από το α (στερητικό) και το θάνατος και σημαίνει "ο αθάνατος".
10 Ιουλίου > Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες
Ένας από τους 45 άγιους που μαρτύρησαν στη Νικόπολη της Αρμενίας . Ο Δανιήλ ήταν πρόκριτος της πόλης, κατέχοντας διοικητική θέση. Το 315 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Λικίνιος εξέδωσε διάταγμα κατά των χριστιανών, οι άγιοι ομολόγησαν δημόσια στον αυτοκράτορα την πίστη τους. Σε ερώτηση του Λυσία, ποιος τους έπεισε να μη θυσιάζουν στους θεούς, αυτοί απάντησαν: «Ο Χριστός είναι εκείνος που μας δίδαξε και μας έπεισε να μη λατρεύουμε θεούς ανύπαρκτους, και να μη προσκυνούμε τα είδωλα τους». Οργισμένος ο δούκας, διέταξε και τους φυλάκισαν, και την επομένη ομολόγησαν ξανά την αποστροφή τους στα είδωλα. Με μανία τότε ο Λυσίας διέταξε και τους έκοψαν χέρια και πόδια, και έπειτα τους έριξαν στη φωτιά.
Όνομα: Δανιήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα και σημαίνει "κριτής μου είναι ο Θεός".

Βιογραφία
Ο Όσιος Αντώνιος γεννήθηκε το 983 μ.Χ. και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ρωμανού Αργυρόπουλου και Βλαδίμηρου του ευσεβούς άρχοντα της Ρωσίας. Ο Αντώνιος το 1012 μ.Χ. ήλθε στο Άγιον Όρος, όπου εκάρη μοναχός στη Μονή Εσφιγμένου. Κατόπιν επέστρεψε στη Ρωσία και έγινε πατέρας του Μοναστικού Τάγματος των Ρώσων. Αλλά επειδή ο Σιατοπόλκος κήρυξε διωγμό κατά των μοναχών, ο Αντώνιος επέστρεψε στο Άγιον Όρος, κοντά στον Γέροντα του Θεόκτιστο. Όταν όμως επανήλθε η τάξη στη Ρωσία με τον Ιαροσλάβο, ο Αντώνιος επέστρεψε στη Ρωσία, όπου έκανε πολλούς μοναχούς και έκτισε τη θαυμαστή Μονή Πετσέρσκβοϊ, στην οποία απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 90 χρονών.
Όνομα: Αντώνιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, την πρόθεση ‘αντί’ και το ρήμα ‘ωνέομαι’=αγοράζω από το οποίο έχουμε τις λέξεις ‘ωνή’=αγορά, ‘ωνητός’=αγοραστός και ‘ώνια’=ψώνια και μάλλον σημαίνει αυτόν που δωρίζει κάτι που αγοράζει. Τον γενναιόδωρο.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία