Εορτές 3 Ιανουαρίου: Αγία Γενεβιέβη Άγιος Γόρδιος Αντέρως Αντερώσα Γορδιανή Προφήτης Μαλαχίας
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Θωμαΐς η Λεσβία Άγιος Ευθύμιος ο άνθρωπος του Θεού Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός Όσιος Ακάκιος ο Θαυματουργός Όσιος Μελίτων Όσιος Παντελεήμων Όσιος Πέτρος ο σημειοφόρος
Εορτές 2 Αυγούστου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Γιός του Γαμαλιήλ, του σοφού διδασκάλου του Στεφάνου και Βαρνάβα. Βαφτίστηκε στα είκοσι του από τον Παύλο. Ωραίος και ενάρετος, σοφός νέος. Μετά από καιρό κοιμήθηκαν και οι δύο (πατέρας Γαμαλιήλ και γιός Αβελβούλ) ευσεβώς και οσίως όπου έθαψαν και των δύο τα λείψανα, δίπλα από τα λείψανα του Αγίου Στεφάνου και του Νικόδημου, φίλου του Αποστόλου Παύλου. Δεν έχουμε άλλες αναφορικές πηγές εις το όνομα του.
Όνομα: Αβελβούλ
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
2 Αυγούστου > Ιουστινιανός ο Β' βασιλεύς
Πρόκειται για τον Ιουστινιανό Β’ τον νέο τον Ρινότμητο, που βασίλευσε από το 685 - 695 μ.Χ. και για δεύτερη φορά το 705 - 711. Τάφηκε στους Αγίους Αποστόλους.

Όνομα: Ιούστος
Ετυμολογία: Aπό το Λατινικό 'justus'=δίκαιος. Η κατάληξη '-ιανός' σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούστο
Φαρισαίος νομοδιδάσκαλος και ραββίνος, μέλος του Μεγάλου Συνεδρίου της Ιερουσαλήμ του 1ου μ.Χ. αιώνα. Έδρασε γύρω στο 30 - 40 μ.Χ. την εποχή του Ιησού Χριστού, δηλαδή.

Πληροφοριακά να αναφερθεί ότι αυτοί που οργάνωσαν την σύλληψη και καταδίκη του Ιησού ήταν τα μέλη αυτού του σώματος στην ολότητα τους, ορισμένα εκ των οποίων αγιοποιήθηκαν από την εκκλησία μας κι αυτός είναι ο τρίτος στην σειρά που ανευρίσκω.

Το δε σημαντικότερο είναι ότι αυτός ήταν δάσκαλος και καθοδηγητής του αποστόλου Παύλου, που από μέγας διώκτης του χριστιανισμού, έγινε ξαφνικά στυλοβάτης και μέγας υπερασπιστής του και στο τέλος ανακηρύχθηκε από την χριστιανική εκκλησία ‘απόστολος των Εθνών’.
Όνομα: Γαμαλιήλ
Ετυμολογία: Από τα Εβραϊκά גמל (γκαμάλ)=επενδύω אל (ελ ή ηλ)=Θεός και σημαίνει ο Θεός είναι η επένδυσή μου.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε πληροφορίες
Όνομα: Φωκίων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα φώκω που σημαίνει ξεροψήνω, οπότε εννοεί τον ξεροψημένο. Στην Κυπριακή διάλεκτο η φράση 'έδωκέν του φώκο' σημαίνει 'του έβαλε φωτιά'.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό.
Όνομα: Αναστάσιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, πρόθεση ‘ανά’ και ρήμα ίστημι>ίσταμαι και σημαίνει στέκομαι ξανά.
Γεωργίου Γεώργιος Ιωνά
Γεννήθηκε στη Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 26 Οκτωβρίου 1938.
Σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες στα περιβόλια της Λύσης στις 2 Αυγούστου 1958.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
2 Αυγούστου > Ημερομηνία που σκοτώθηκε
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Από το χωριό Άχνα, της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου, δεκαοκτώ χρονών. Σκοτώθηκε στις 2 Αυγούστου 1958 στην περιοχή της Άχνας, ενώ τοποθετούσε νάρκη. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας.
Όνομα: Γιασεμής
Ετυμολογία: Από το γνωστό φυτό γιασεμί
Γνωστή στην Κύπρο και σαν Αγία Φωτού η θαυματουργός.
Σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο από απλοϊκούς, αλλά ευλαβείς γονείς. Από μικρούλα η Φωτού ξεχώριζε από τις συνομήλικες της για την καλοσύνη της, το φέρσιμο της, την προθυμία της να εξυπηρετήσει τους άλλους, την αρετή της. Τα μεγάλα της φωτεινά μάτια καθρέφτιζαν τον πλούτο της καρδιάς της και σκόρπιζαν παντού την εμπιστοσύνη, τη χαρά.
Το ασκητήριο της αγίας Φωτεινής υπάρχει και σήμερα και βρίσκεται στο χωριό άγιος Ανδρόνικος. Σ' αυτό μπαίνει ένας από μια στενή είσοδο και καταβαίνει από μια σκάλα φτιαγμένη από εγχώριες πέτρες και που έχει 23 σκαλοπάτια. Πιστεύεται ότι θεραπεύει τα οφθαλμικά νοσήματα και το σπήλαιο της στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς χρησιμοποιήθηκε και ως ναός.
Όνομα: Φωτεινή
Ετυμολογία: Από το επίθετο φωτεινή και σημαίνει "λαμπερή, γεμάτη φως".
Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου, το 1939.
Σκοτώθηκε στις 2 Αυγούστου 1958 στα περιβόλια του χωριού του, σε ενέδρα που του έστησαν Τούρκοι
Όνομα: Χριστόφορος
Ετυμολογία: Από το Χριστός και το φέρω και σημαίνει "αυτός που φέρει το Χριστό". Στην κυριολεξία φαίνεται ότι έγινε αυτό.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία