Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 8 Δεκεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
8 Δεκεμβρίου > Άγιοι Σωσθένης, Κηφάς, Απολλώς, Τυχικός, Καίσαρ και Επαφρόδιτος οι Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα
Ο Επαφρόδιτος ονομάζεται από τον Απόστολο Παύλο αδελφός και συνεργός και συστρατιώτης του και επιτέλεσε τα αποστολικά του καθήκοντα στους Φιλιππησίους. Αυτός μετά τον Σωσθένη, ανέλαβε την επισκοπή Κολοφώνος.
Όνομα: Επαφρόδιτος
Ετυμολογία: Από το 'επί' και το όνομα 'Αφροδίτη' και εννοεί αυτόν στον οποίο έδωσε χαρίσματα η θεά Αφροδίτη. Τον όμορφο, αρρενωπό και γοητευτικό.
Ένας από τους 70 Αποστόλους, δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Κηφάς
Ετυμολογία: Από το Αραμαϊκό 'κηφά'=βράχος, πέτρα,
Αναδείχτηκε επίσκοπος της πόλεως Κολοφώνος στην Ιωνία, και διακρίθηκε για την διδακτικότητα και την αυταπάρνηση του. Υπήρξε συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και χαρακτηριστικό της αγάπης του Παύλου που έτρεφε προς τον Σωσθένη είναι, ότι στην Α’ προς Κορινθίους επιστολήν του, ονομάζει αυτόν συστρατιώτη του. Άγιος Σωσθένης ο Απόστολος εκ των Εβδομήκοντα,

Σύμφωνα δε με τον άγιο Χρυσόστομο, ο Απόστολος Σωσθένης και ο Άγιος Κρίσπος είναι το ίδιο πρόσωπο.
Όνομα: Σωσθένης
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'σως'=σώος και 'σθένος'=δύναμη, αντοχή και εννοεί αυτόν που έχει τη δύναμη της σωτηρίας, τη δύναμη και αντοχή να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις και να σώζεται.
Τον Τυχικό αποκαλεί ο Απόστολος Παύλος αγαπητό αδελφό και διάκονο εν Κυρίω και η γνωριμία τους πρέπει να έγινε στο τέλος της τρίτης αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου. Κήρηξε το Ευαγγέλιο στους χριστιανούς της Εφέσου αλλά (και κατά μια παράδοση) και στην Κύπρο όπου και υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος Νεαπόλεως-Λεμεσού. Όταν διεκπεραίωσε την αποστολή του, επέστρεψε και πάλι κοντά στον Απόστολο Παύλο. Μετά δε τον μαρτυρικό θάνατο του θείου αυτού αποστόλου κατά μια παράδοση ο Τυχικός χρημάτισε επίσκοπος της Χαλκηδόνος, μιας πόλεως της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Τέλος, στο χωριό της Πάφου, Μέσανα του διαμερίσματος Κελοκεδάρων, βρίσκεται ένας μισογκρεμισμένος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Τυχικό και μάλιστα υπάρχουν εκεί και δύο εικόνες του αγίου, μια πολύ παλαιά και μια κάπως νεώτερη με ημερομηνία αγιογραφήσεως το 1830 μ.Χ.
Όνομα: Τυχικός
Ετυμολογία: Από την λέξη ΄τύχη' και εννοεί αυτόν που η τύχη τον συνοδεύει.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Επαφροδίτη
Ετυμολογία: Από το 'επί' και το όνομα 'Αφροδίτη' και εννοεί αυτήν στην οποία έδωσε χαρίσματα η θεά Αφροδίτη. Την όμορφη, γιομάτη θηλυκότητα και γοητευτική.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κηφά
Ετυμολογία: Από το Αραμαϊκό 'κηφά'=βράχος, πέτρα,
Οσιος Παταπιος
Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεῦμα ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ». Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε. Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες. Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία του παρείχε με διάκριση και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από τα χείλη του επωφελή διδασκαλία. Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός και πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.
Όνομα: Πατάπιος
Ετυμολογία: Αγνώστου ετύμου. Μάλλον Αιγυπτιακής/Κοπτικής προέλευσης. Υπό διερεύνηση.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Παταπία
Ετυμολογία: Αγνώστου ετύμου. Μάλλον Αιγυπτιακής/Κοπτικής προέλευσης. Υπό διερεύνηση.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σωσθένεια
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'σως'=σώος και 'σθένος'=δύναμη, αντοχή και εννοεί αυτόν που έχει τη δύναμη της σωτηρίας, τη δύναμη και αντοχή να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις και να σώζεται.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Τυχική
Ετυμολογία: Από την λέξη ΄τύχη' και εννοεί αυτήν που η τύχη την συνοδεύει.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Όσιος Παρθένιος καταγόταν από το χωριό Δαφνώνας. Σε νεαρή ηλικία αρραβωνιάσθηκε και ασχολήθηκε με το εμπόριο μεταξύ Χίου, Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης. Ενώ ετοιμαζόταν για γάμο ειδοποιήθηκε ότι η μνηστή του αρρώστησε βαριά και μέχρις ότου επιστρέψει από το ταξίδι, είχε πεθάνει. Μετά από αυτό έγινε μοναχός και επικεντρώθηκε στην άσκηση, φτάνοντας σε ψηλά επίπεδα διορατικότητας και άλλων πνευματικών χαρισμάτων. Προείπε τον μεγάλο και φοβερό σεισμό της Χίου το 1881 μ.Χ. και σύντομα η φήμη του εξαπλώθηκε και το ερειπωμένο ναΐδριο του Αγίου Μάρκου εξελίχθηκε σε Σκήτη, όπου ο Παρθένιος με τους υποτακτικούς εξασκούσε τα μοναχικά του καθήκοντα.

Πολύς κόσμος ερχόταν για να τον ακούσει και να ζητήσει την ευχή και την ευλογία του. Εκοιμήθη εν ειρήνη την 8η Δεκεμβρίου 1883 μ.Χ.
Όνομα: Παρθένος
Ετυμολογία: Από το επίθετο παρθένος και σημαίνει "αγνός, αμόλυντος". Κάτι που βρίσκεται στη φυσική του κατάσταση, και στην περίπτωση ανθρώπων, άτομα που δεν ήρθαν σε σεξουαλική συνουσία.
Όνομα: Αερίας
Ετυμολογία: Αυτός που αναφέρεται ή ανήκει στον ή αποτελείται από αέρα.
Ο Απολλώς ήταν λόγιος άνδρας της Αλεξάνδρειας και προικισμένος με πολλή δύναμη λόγου και γνώση των Γραφών. Στην αρχή γνώριζε μόνο το βάπτισμα του Ιωάννη, κατόπιν όμως πληροφορήθηκε ακριβέστερα σχετικά με την ανθρώπινη σωτηρία δια του Ιησού Χριστού, από τον Ακύλα και τη σύζυγο του Πρίσκιλλα, έχοντας έτσι επικοινωνία με τον απόστολο Παύλο. Ο Απολλώς κήρυξε θαρραλέα μέσα στη συναγωγή της Εφέσου και ύστερα πήγε στην Κόρινθο και την υπόλοιπη Αχαΐα. Τέλος έκανε επίσκοπος Καισαρείας. Ο Άγιος Απολλώς (ή Απόλλων) ο Επίσκοπος απεβίωσε ειρηνικά. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες για τον βίο του.
Όνομα: Απόλλων
Ετυμολογία: Από το όνομα του θεού Απόλλωνα που είναι αγνώστου ετύμου. Έχει συνδεθεί παρετυμολογικά με το ρήμα «απόλλυμι», που σημαίνει «καταστρέφω, εξαφανίζω», άρα Απόλλων είναι "ο καταστροφέας" όνομα που απηχεί την ιδιότητα τού Θεού ως τοξευτή και καταστροφέα των εχθρικών στρατευμάτων.
Κύπριος Άγιος Ἀρχιεπίσκοπος. Οὗτος μνημονεύεται ὑπὸ τοῦ Μαχαιρᾶ μεταξὺ τῶν Ἀρχιεπισκόπων Κύπρου. Εἰς τὸ Συναξάριον τῆς Κωνσταντινουπόλεως μνημονεύεται μετὰ βραχέος ὑπομνήματος μετὰ τοῦ διαδόχου αὐτοῦ Σωφρονίου τὴν 8ην Δεκεμβρίου. .
Όνομα: Δαμιανός
Ετυμολογία: Στα αρχαία Ελληνικά το μόνο όνομα που προσφέρεται σαν πιθανή ετυμολογική ρίζα του ‘Δαμιανός’ είναι το Δάμων. Προσθέτοντας την, Βυζαντινο-Λατινικής προέλευσης, κατάληξη -ιανός το κάνει να σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Δάμωνα. Εύκολα θα μπορούσαμε, ίσως, να υποθέσουμε ότι προέχεται από το ρήμα δαμέω=δαμάζω και σημαίνει αυτόν που διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται για την καθοδήγηση του λαού.
Ο Καίσαρας, αναφέρεται με την οικογένειά του στην προς Φιλιππησίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου και φέρεται ότι χρημάτισε επίσκοπος Κορώνης στην Πελοπόννησο.
Τοῦ Παύλου μαθητὴς καὶ ἀκόλουθος ὑπάρχων, τὸν καλὸν ἀγῶνα τῆς πίστεως χαίρων ἠγωνίσω, ὑψῶν ἀληθείας τὸν πυρσὸν καὶ ἔθνεσι παρέχων φωτισμῶν. Διὰ τοῦτο, Πανσεβάσμιε Τυχικέ, τιμῶντες σὲ νῦν βοῶμεν. Χαῖρε Χριστοῦ, ὦ σκεῦος ἐκλεκτῶν, χαῖρε Θεοῦ ἀπόστολε, ὦ καὶ πρέσβευε δωρήσασθαι πάσι τὴν λύτρωσιν.
Όνομα: Καίσαρ
Ετυμολογία: Το όνομα μπορεί να προήλθε από τις Λατινικές λέξεις ‘caesus’=τομή ή ‘caesius’=γλαυκός. Ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν γαλανομάτης και γεννήθηκε με τομή (καισαρική). Το σίγουρο όμως είναι ότι έγινε τίτλος και μετά δημοφιλές όνομα των Ρωμαίων και όχι μόνο. Από αυτό προήλθε και το όνομα της πόλης Καισάρειας που σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν ‘Καιζερί’.
Απόστολος που φέρεται σαν Ιδρυτής της Εκκλησίας της Αίγινας. Ήταν επίσης και αρχισυναγωγός της Κορίνθου. Η μνήμη του αναφέρεται από ορισμένα Αγιολόγια και την 8η Δεκεμβρίου μαζί με άλλους αποστόλους από τους 70. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανό οι Κρίσπος και Σωσθένης να είναι το ίδιο άτυομο.
Όνομα: Κρίσπος
Ετυμολογία: Από τη Λατινικό όνομα 'Crispus' που προέρχεται από τη λέξη 'crispo'=μπούκλα, τούφα μαλλιών. Μεταφορικά όμως χρησιμοποιούμενη όπως π.χ. στη φράση 'crispa oratio' σημαίνει τον επιτηδευτό και παλμώδη λόγο. 'oratio'=λόγος, ομιλία.
Κύπριος Άγιος Ἀρχιεπίσκοπος. Εἰς τὸ Συναξάριον τῆς Κωνσταντινουπόλεως μνημονεύεται μετὰ βραχέος ὑπομνήματος τὴν 8ην Δεκεμβρίου. Κατὰ τὸ συναξάριόν του διεκρίνετο διὰ πολυμάθειαν καὶ εὐλάβειαν, «ὥστε καὶ μεγάλων χαρισμάτων ἀξιωθῆναι καὶ πολλὰ θαύματα ποιῆσαι». Διεδέχθη τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Δαμιανόν, καὶ «ἐγένετο πενήτων χορηγός, ὀρφανῶν βοηθός, χηρῶν προστάτης, καταπονουμένων λυτρωτής, γυμνῶν σκέπη. Οὕτω δὲ βιώσας καὶ Θεῷ ἀρέσας ἐν πᾶσιν, ἐν εἰρήνῃ ἐκοιμήθη».
Όνομα: Σώφρων
Ετυμολογία: Από το επίθετο σώφρων και σημαίνει "ο συνετός".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία