Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 31 Δεκεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Γαυδέντιος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'gaudeo'=χαίρομαι. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν 'Ευτύχιος'
Ο Άγιος Ζωτικός ο Ορφανοτρόφος γεννήθηκε και ανατράφηκε στη Ρώμη, από ευγενή οικογένεια, με πολλή ευλάβεια και παιδεία. Τον στόλιζε πολλή φιλανθρωπία και τον διέκρινε η ειλικρινής προσπάθεια στο να υπηρετεί τον Χριστό, πράττοντας τις εντολές Του.

Γι' αυτά του τα χαρίσματα, ο Ζωτικός ήταν πολύ αγαπητός στον Μεγάλο Κωνσταντίνο (330 μ.Χ.), ο οποίος, αφού έκτισε την Κωνσταντινούπολη και την ανέδειξε πρωτεύουσα του κράτους του, προσκάλεσε σ' αυτή τον Ζωτικό με άλλους ευσεβείς άνδρες, για να τους έχει εκεί πολύτιμους εργάτες της χριστιανικής αγάπης. Ο Άγιος Ζωτικός, διακρίθηκε κυρίως στην περιποίηση των λεπρών. Τους οποίους πλησίαζε χωρίς φόβο, δίνοντας σ' αυτούς βοηθήματα και παρηγορούσε τη δυστυχία τους με αδελφική αφοσίωση. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο γιος του Κωνστάντιος, ακολούθησε άλλους δρόμους και κακομεταχειρίστηκε τον Ζωτικό. Με αποτέλεσμα ο φιλάνθρωπος αυτός άνδρας, να πεθάνει από τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες. Αλλά ο θάνατός του, κίνησε τη μετάνοια του Κωνσταντίου. Αφού μεταμελήθηκε, τίμησε τη μνήμη του κτίζοντας ένα λεπροκομείο για την περίθαλψη των λεπρών. Και το προίκισε με πολλά κτήματα και εισοδήματα. Από τότε, πολλοί αυτοκράτορες, όπως ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος (945 μ.Χ.), ο Ιωάννης ο Τσιμισκής (963 - 976 μ.Χ.), ο Ρωμανός ο Γ' (1028 - 1034 μ.Χ.), εξασφάλιζαν την καλή λειτουργία του και εξυπηρετούσε πλήθος λεπρών, χάρη στην αρχική φιλανθρωπική ενέργεια του αγίου Ζωτικού.
Όνομα: Ζωτικός
Ετυμολογία: Από το ζω και την κατάληξη –τικός, αυτός που είναι απαραίτητος για τη ζωή.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βούσιρις
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'βοῦς'=βόδι και 'ἴρις', το δισκοειδές διάφραγμα στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η κόρη του ματιού. Τα διάφορα χρώματα των ματιών μας προέρχονται από τα χρώματα που παίρνει η ίριδα και σημαίνει αυτήν που έχει μεγάλα, φωτεινά και όμορφα μάτια.
Ο Άγιος Βούσιρις μαρτύρησε, αφού τον θανάτωσαν γυναίκες με σαΐτες που υφαίνουν.
Όνομα: Βούσιρις2
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'βοῦς'=βόδι και 'ἴρις', το δισκοειδές διάφραγμα στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η κόρη του ματιού. Τα διάφορα χρώματα των ματιών μας προέρχονται από τα χρώματα που παίρνει η ίριδα και σημαίνει αυτόν που έχει μεγάλα, φωτεινά και όμορφα μάτια.
Για εορταστικη ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Γαυδεντία
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'gaudeo'=χαίρομαι. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν 'Ευτυχία'
Δεν υπάρχει αγία μα αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ζωτικίς
Ετυμολογία: Από το ζω και την κατάληξη –τικίς, αυτή που είναι απαραίτητη για τη ζωή.
Η Αγία Νέμη μαρτύρησε δια σπάθης. (Κατ' άλλους, πρόκειται για άρρενα, τον άγιο Νέμη).
Όνομα: Νέμη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘νέμος’ που είναι βοσκότοπος σε δάσος
Η αγία Ολυμπιοδώρα μαρτύρησε δια πυρός. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέριες για τον βίο της Αγίας.
Όνομα: Ολυμπιοδώρα
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'Όλυμπος' και 'δώρο' και σημαίνει δώρο του Ολύμπου
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Ολυμπιόδωρος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'Όλυμπος' και 'δώρο' και σημαίνει δώρο του Ολύμπου
'Εζησε στα χρόνια πού βασιλιάς ήταν ο Ονώριος, δεύτερος γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου. Οι γονείς της, ευγενείς και πλούσιοι, την πάντρεψαν σε μικρή ηλικία και απέκτησε δύο παιδιά. Όμως μεγάλες δοκιμασίες την περίμεναν. Την μητρική της καρδιά σπάραξε ο θάνατος των δύο παιδιών της. Μετά από λίγο και εντελώς ξαφνικά, πέθανε ο σύζυγος της. Και για να γεμίσει το πικρό ποτήρι της λύπης, χάνει και τους γονείς της. Οι στιγμές δύσκολες. Ποιος θα την παρηγορήσει; Μα ποιος άλλος; Ο λόγος του Θεού.
Όνομα: Μελανεία
Ετυμολογία: Από το επίθετο μέλαινα και σημαίνει "αυτή που έχει μαυριδερό χρώμα"
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Ζωτικός μαρτύρησε με τους Βίκτωρα, Ακίνδυνο, Ζήνωνα και Σεβαστιανό στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.), και αίτια του ενδόξου μαρτυρίου τους, ο μεγαλομάρτυς και τροπαιοφόρος Γεώργιος. Όταν είδαν τον Άγιο Γεώργιο να μένει άθικτος επάνω στο βασανίστηκα όργανο του τροχού, με μια φωνή και οι πέντε ομολόγησαν τον Χριστό Θεό αληθινό. Ο αποκεφαλισμός τους ήταν άμεσος και έτσι πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου. Οι δε Χριστόφορος, Θεωνάς, Καισάριος και Αντωνίνος ήταν δορυφόροι του βασιλιά. Όταν λοιπόν και αυτοί είδαν τον Άγιο Γεώργιο, δια της προσευχής, να έχει αναστήσει κάποιον νεκρό Έλληνα, πέταξαν τα διάσημα του αξιώματος τους και μπροστά στο βασιλιά και το πλήθος, ομολόγησαν τον Χριστό Θεό αληθινό. Η φυλάκιση τους ήταν άμεση. Μετά μερικές ήμερες οδηγήθηκαν μπροστά στον Διοκλητιανό και αφού τους κρέμασαν, τους ξέσχισαν και τους έκαιγαν με αναμμένες λαμπάδες. Τελικά τους έριξαν μέσα στο καμίνι της φωτιάς και έτσι πήραν το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου. Ήταν το έτος 303 μ.Χ.
Όνομα: Ζωτικός
Ετυμολογία: Από το ζω και την κατάληξη –τικός, αυτός που είναι απαραίτητος για τη ζωή.
Αβάς της ερήμου, του οποίου διήγημα περί κλοπής κάποιου βιβλίου βρίσκεται στον Ευεργετινό. Απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Γελάσιος
Ετυμολογία: Από το ρήμα γελώ
Ο Όσιος Θεοφύλακτος γεννήθηκε στη Χαλκίδα και έζησε κατά τον 11ο αι. μ.Χ.

Ανεδείχθη Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Βουλγαρίας και υπήρξε σημαντικός εκκλησιαστικός συγγραφέας, που ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την ερμηνεία της Αγίας Γραφής.
Όνομα: Θεοφύλακτος
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'θεός' και 'φυλάω' κα;ι σημαίνει "αυτός τον οποίο φυλάει ο Θεός".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία