Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 11 Μαρτίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Φυλακίσθηκε και αποκεφαλίστηκε το 859 μ.Χ. μετά την σύλληψη του επισκόπου Ευλογίου, του οποίου υπήρξε ακόλουθη.
Όνομα: Λεωκρίτη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'λεώ'=λαός και κριτός και σημαίνει την διαλεκτή του λαού.
Η μνήμη της Αγίας Σαβίνας είναι άγνωστη στους Συναξαριστές. Η κοινή μνήμη των Αγίων αναφέρεται στον Βατοπαιδινό Κώδικα μαζί με τον Άγιο Πιόνιο. Φαίνεται ότι η Αγία Μάρτυς Σαβίνα συνεμαρτύρησε μετά του Αγίου Πιονίου.
Όνομα: Σαβίνα
Ετυμολογία: Αυτή που προέρχεται από τη χώρα των Σαβίνων (Σαβίνη), γειτονική των Ρωμαίων. Αυτοί θεωρούσαν ότι ήταν απόγονοι των Λακεδαιμονίων και γι' αυτό, όπως τους Σπαρτιάτες, δεν έκτιζαν τείχη για να προστατευθούν.
Άγιος Σωφρόνιος Δαμασκηνός
Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στην Δαμασκό της Συρίας περί το έτος 580 μ.Χ. και ήταν υιός ευσεβών και ενάρετων γονέων, του Πλινθά και της Μυρούς. Λόγω της καταγωγής του αποκαλείται και Δαμασκηνός. Από νεαρή ηλικία εκάρη μοναχός και ανέλαβε μεγάλο ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Όταν πέθανε ο Άγιος Μόδεστος , Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Άγιος Σωφρόνιος, για την υπερβάλλουσα αρετή του, ανήλθε το έτος 634 μ.Χ. στον πατριαρχικό θρόνο της Ιεροσυλιμιτικής Εκκλησίας.Πέθανε εν ειρήνη το 638 μ.Χ. αφήνοντας πίσω του πλούσιο ποιητικό έργο.
Όνομα: Σώφρων
Ετυμολογία: Από το επίθετο σώφρων και σημαίνει "ο συνετός".
Μάρτυρας της εποχής του Διοκλητιανού, 284-305 μ.Χ, από την Στρατονίκη της Μικράς Ασίας. Τον καιρό λοιπόν εκείνο, κατά τον διωγμό εναντίον των χριστιανών, συνελήφθηκαν και οι Αγιοι αυτοί, επειδή ομολόγησαν τον Χριστό, και λιθοβολήθηκαν για αρκετή ώρα. Με ενέργεια της θείας χάριτος όμως, έμειναν αβλαβείς. Τελικά μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο και έτσι έλαβαν τα ένδοξα στεφάνια του μαρτυρίου.
Όνομα: Θαλής
Ετυμολογία: Από το ρήμα θάλλω που σημαίνει ανθίζω. Θαλής είναι "ο ανθηρός".
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Λεώκριτος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'λεώ'=λαός και κριτός και σημαίνει τον διαλεκτό του λαού.
Για χριστιανική εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πιόνη
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'πίων-πίονος'=παχύς, λιπαρός
Ο Άγιος Μάρτυρας Πιόνιος έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) και ήταν πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Σμύρνης. Έλεγχε τους Ιουδαίους και τους Εθνικούς και τους έπειθε από τις θείες Γραφές ότι ένας μόνο είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Δημιουργός των πάντων και ο μονογενής Του Υιός Ιησούς Χριστός και το Πνεύμα το Άγιον και κήρυττε ότι όλοι οι αμαρτωλοί και οι άπιστοι θα τιμωρηθούν και θα παραδοθούν στο πυρ το αιώνιο. Έτσι συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες μαζί με άλλους Χριστιανούς. Και πρώτα παραδόθηκε αλυσοδεμένος στον Πολέμωνα, τον ιερέα των ειδώλων και στον άρχοντα της πόλεως Ελπίδιο. Έπειτα οδηγήθηκε στον ηγεμόνα της χώρας, ανθύπατο Κοντυλιανό, ο οποίος έδωσε εντολή να τον βασανίσουν. Τον κτύπησαν ανηλεώς μέχρι θανάτου και αφού τον κρέμασαν σε ξύλο, κατέκαψαν τα πλευρά του με αναμμένες δάδες φωτιάς. Στην συνέχεια τον έριξαν μέσα σε καμίνι και ο Άγιος προσευχόμενος μέσα σε αυτό, τελείωσε μαρτυρικά τον βίο του.
Όνομα: Πίονις
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'πίων-πίονος'=παχύς, λιπαρός
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σωφρονία
Ετυμολογία: Από το επίθετο σώφρων και σημαίνει "η συνετή".
Εορτές ©ΤΕΗ
11 Μαρτίου > ΤΕΗ - Γιορτάζει η πολιούχος της πόλης Αγία Θεοδώρα της Άρτας.
Το Γεφύρι της Άρτας
Το ξακουστό πετρόκτιστο γιοφύρι της Άρτας που, «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», έχει 130 μέτρα μήκος και πλάτος 4. Υπολογίζεται ότι η αρχική κατασκευή του έγινε από τον βασιλιά Πύρρο Α’ (318 – 272 π.Χ.). Την σημερινή του μορφή όμως πήρε στις αρχές του 17ου αιώνα.

Την φήμη του την οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, στον θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Ένα θρύλο που κρύβει μια ιστορική πραγματικότητα. Οι Τούρκοι χρειαζόταν το κτίσιμο του γιοφυριού για να περάσουν μεγάλες δυνάμεις τους τον ποταμό. Οι κάτοικοι όμως που το πληροφορήθηκαν πήγαιναν τη νύκτα και γκρέμιζαν ό,τι την προηγούμενη μέρα οι ίδιοι είχαν φτιάξει, λέγοντας στους Τούρκους ότι το μέρος ήταν στοιχειωμένο. Ο Τούρκος πασάς της περιοχής όμως διέταξε την εκτέλεση του πρωτομάστορα και της συζύγου του, καταφέρνοντας έτσι την περάτωση του έργου.
Όνομα: Άρτα
Ετυμολογία: Από την πόλη Άρτα (άγνωστης ετυμολογίας), πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Ηπείρου και πασίγνωστη για το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της.
Άλλες Εορτές
Άγιος Ευλόγιος ο Ιερομάρτυρας και οι Αγίες Λεωκρητία και οι δύο ανώνυμες παρθένες Μάρτυρες εν Κορδούη Ισπανίας
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ευλόγιος γεννήθηκε στην πόλη Κορδούη της Ισπανίας κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ. όταν η Ισπανία ήταν ήδη υπό Αραβική κατοχή που είχε ξεκινήσει το 711 μ.Χ. και κράτησε επτά αιώνες.
Σαν αποτέλεσμα των μουσουλμανικών διωγμών μαρτύρησαν πολλοί Χριστιανοί. Το έτος 850 μ.Χ. ξέσπασε διωγμός κατά της Εκκλησίας της Ισπανίας. Οι Μαυριτανοί αγρίεψαν. Οδηγημένοι από έναν αποστάτη Επίσκοπο συνέλαβαν και έκλεισαν στην φυλακή όλους τους ιερείς της Κορδούης μαζί με τον Επίσκοπό τους. Δύο μαθήτριες του, πνευματικά του παιδιά, μαρτύρησαν και θανατώθηκαν. Ο ίδιος συνελήφθη με την κατηγορία ότι απέκρυψε και διέφθειρε μία νεαρή κοπέλα, την Λεωκρητία, που δεν ήθελε να παντρευτεί τον μουσουλμάνο που της προξενούσαν οι γονείς της.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί σε θάνατο διά αποκεφαλισμού. Η δε Λεωκρητία αποκεφαλίσθηκε κι αυτή μετά από λίγες ημέρες.
Όνομα: Ευλόγιος
Ετυμολογία: Από τις Ελληνικές λέξεις έυ' και 'λόγος' και σημαίνει αυτόν που λέει καλά λόγια.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ από το χωριό Πεδουλάς, της Κύπρου. Σκοτώθηκε, στις 11 Μαρτίου 1956, σε ηλικία 19 ετών, σε ενέδρα εναντίον του Αγγλικού στρατού από αυτοσχέδια βόμβα που προσπάθησε να ρίξει εναντίον τους και εκράγηκε στα χέρια του.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Αριστείδης
Ετυμολογία: Από το επίθετο άριστος και το είδος και σημαίνει "ο άριστος στη μορφή, ο ωραιότατος". 
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ από το Ακάκι, χωριό της Λευκωσίας που είχε ειδικευθεί στην κατασκευή βομβών δικής του επινόησης, γνωστές τότε σαν νάρκες-κανονάκια.

Μεταξύ άλλων τον Οκτώβριο του 1956 Άγγλοι στρατιώτες κατέβασαν την ελληνική σημαία από το καμπαναριό της εκκλησίας Ακακίου και την ξέσχισαν. Ο Μιχαλάκης τοποθέτησε άλλη στην θέση της, ναρκοθετώντας την. Όταν οι Άγγλοι στρατιώτες δοκίμασαν να την κατεβάσουν και πάλι, προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα τον θάνατό τους.

Στις 10 Μαρτίου 1957 ο Μιχαλάκης με την ομάδα του επιχείρησαν την ανατίναξη της μεγάλης γέφυρας του Σερράχη. Ο βροχερός καιρός δεν επέτρεψε καλή πυροδότηση και η επιχείρηση αναβλήθηκε. Την επομένη ο Μιχαλάκης, λόγω κάποιων ύποπτων ιχνών και κινήσεων αφού ειδοποίησε την ομάδα του να οπισθοχωρήσει πήγε μόνος να ελέγξει την κατάσταση κι έπεσε μαχόμενος εναντίον των Άγγλων που παραμόνευαν.

Δόξα και Τιμή στον 24ετή ήρωα μας που έπεσε για την Ένωση της μικρής μας πατρίδας Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα.
Όνομα: Μιχαήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα מיכאל από τα (μι)=ποιος; (χα)=σαν και (κάτι μεταξύ ηλ και ελ)=θεός και σημαίνει «Ποιος είναι αυτός που μοιάζει με τον θεό;»
Όνομα: Θεοδώρα
Ετυμολογία: Από το θεός και δώρο και σημαίνει "δώρο του Θεού".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία