Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 2 Απριλίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
2 Απριλίου > Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Ebba η Νέα
Αγία Ebba η Νέα
Η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Ebba έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. και ήταν ηγούμενη της μονής Κόλτινγκχαμ, της μεγαλύτερης μονής της Σκωτίας. Η μονή αυτή είχε ιδρυθεί υπό της Οσίας Ebba της Πρεσβυτερας (τιμάται 25 Αυγούστου), αδελφής των βασιλέων του Νορθάμπερλαντ, Οσβάλδου και Όσγουι.

Το έτος 870 μ.Χ., κατά την διάρκεια εισβολής Δανών πειρατών στις ακτές της μονής, η Οσία ανήσυχη όχι για την σωτηρία της ζωής της αλλά για την διατήρηση της αγνότητάς της καθώς και των άλλων μοναζουσών, μόλις οι επιδρομείς εισέβαλαν στον περίβολο της μονής, συγκέντρωσε τις μοναχές στο ηγουμενείο και μετά από συγκινητικές συμβουλές απέκοψε με λεπίδα την μύτη και το άνω χείλος της. Την πράξη αυτή μιμήθηκαν όλες οι αδελφές.

Οι εισβολείς, όταν εισήλθαν στο χώρο όπου οι μοναχές ήταν συναγμένες, βρέθηκαν μπροστά σε ένα φρικιαστικό θέαμα. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να πυρπολήσουν την μονή και να κάψουν ζωντανή την Οσία Ebba μαζί με όλες τις μοναχές.
Όνομα: Έμπα
Ετυμολογία: Προέρχεται από το υποκοριστικό 'Ebbe' του Γερμανικού ανδρικού ονόματος 'Eberhard' ή 'Everhard' που σημαίνει δυνατός.
2 Απριλίου > Άγιοι Αιδέσιος και Αμφιανός οι αυτάδελφοι
Άγιος Αιδέσιος
Οι Άγιοι Αμφιανὸς καὶ Αιδέσιος ήταν αδέλφια από τη Λυδία που μαρτύρησαν και οι δυο τον τρίτο αιώνα.
Όνομα: Αιδέσιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αίδεσις'= συγχώρεση και σημαίνει αυτόν που συγχωράει. Από εδώ προέρχεται και η προσφώνηση "αιδεσιμότατος'= σεβάσμιος που έχει τη δυνατότητα να συγχωράει και δίνεται μόνο σε έγγαμους ιερείς

Άγιοι Αμφιανός, Τίτος και Αιδέσιος
2 Απριλίου > Άγιοι Αιδέσιος και Αμφιανός οι αυτάδελφοι
Οι Άγιοι Αμφιανὸς καὶ Αιδέσιος ήταν αδέλφια από τη Λυδία που μαρτύρησαν και οι δυο τον τρίτο αιώνα..
Όνομα: Αμφίων
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αμφί' που στην αρχαιότητα χρησιμοποιείτο σαν πρόθεμα και επίρρημα και σημαίνει και από τις δυο πλευρές ή ολόγυρα και ίσως το ρήμα 'έννυμι'=ντύνομαι και σημαίνει τον καλοντυμένο. Από εδώ φαίνεται, ότι προέρχεται και η λέξη ‘άμφια’ που είναι τα 'καλά' ρούχα των ιερωμένων.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο ανίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αιδεσία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αίδεσις'= συγχώρεση και σημαίνει αυτήν που συγχωράει.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αμφιώνη
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αμφί' που στην αρχαιότητα χρησιμοποιείτο σαν πρόθεμα και επίρρημα και σημαίνει και από τις δυο πλευρές ή ολόγυρα και ίσως το ρήμα 'έννυμι'=ντύνομαι και σημαίνει την καλοντυμένη. Από εδώ φαίνεται, ότι προέρχεται και η λέξη ‘άμφια’ που είναι τα 'καλά' ρούχα των ιερωμένων.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Έμπε
Ετυμολογία: Προέρχεται από το υποκοριστικό 'Ebbe' του Γερμανικού ανδρικού ονόματος 'Eberhard' ή 'Everhard' που σημαίνει δυνατός.
Όταν έγινε μοναχός, έλαμψε με την φιλάδελφη συμπεριφορά του, την πραότητα και την επιείκεια. Ήταν χαρακτήρας που γνώριζε να παραβλέπει, να μακροθυμεί, να ανέχεται, να συνδιαλέγεται, να διαλύει τις παρεξηγήσεις, να κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη και να κατακτά τις καρδιές των άλλων. Έτσι, έγινε πνευματικός ηγέτης μεγάλης αποδοχής και πλήθος λαϊκών και μοναχών ζητούσαν να ωφεληθούν από την συντροφιά του.

Αποδήμησε ειρηνικά

Όνομα: Τίτος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Titus'. Ο χαίρων σεβασμού. Πιθανώς από σύντμηση του Λατινικού 'Titulus' = τιτλούχος, βραβευμένος. Επίσης η μετάφραση της λατινικής λέξης 'titus' στα Ελληνικά είναι 'οινάς' που είναι είδος άγριου περιστεριού με φτέρωμα ερυθρωπό σαν των ώριμων σταφυλιών και στα αρχαία Ελληνικά περιγράφει την άμπελο, το κλήμα, το κρασί, τους αμπελώνες και άλλα σχετικά.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Τίτα
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Tita'. Η χαίρουσα σεβασμού. Πιθανώς από σύντμηση του Λατινικού 'Titula' = τιτλούχα, βραβευμένη. Επίσης χαϊδευτικό των ονομάτων Ματθίλδη, Παναγιώτα, Τιταία, Τιτάνια
Εορτές ©ΤΕΗ
2 Απριλίου > ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα των παραμυθιών. Ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875)
Όνομα: Θαμπελίνα
Ετυμολογία: Από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μας έρχεται αυτό το όνομα. Το αρχικό της ήταν ‘Tommelise’, από την Δανέζικη λέξη ‘tommel’= αντίχειρας. Στα Αγγλικά αποδόθηκε σαν ‘Thumbelina’ από το Αγγλικό ‘thumble’= αντίχειρας, που ηχητικά μεταφέρθηκε στα Ελληνικά σαν ‘Θαμπελίνα’. Η απόδοση όμως στις Ελληνικές μεταφράσεις του παραμυθιού είναι ‘Τοσοδούλα’ από το τόσο δα μικρούλα.
2 Απριλίου > 2 Απριλίου Θαμπελίνα ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα των παραμυθιών. Ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875)
Όνομα: Θαμπελίνος
Ετυμολογία: Από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μας έρχεται αυτό το όνομα. Το αρχικό της ήταν ‘Tommelise’, από την Δανέζικη λέξη ‘tommel’= αντίχειρας. Στα Αγγλικά αποδόθηκε σαν ‘Thumbelina’ από το Αγγλικό ‘thumble’= αντίχειρας, που ηχητικά μεταφέρθηκε στα Ελληνικά σαν ‘Θαμπελίνα’. Η απόδοση όμως στις Ελληνικές μεταφράσεις του παραμυθιού είναι ‘Τοσοδούλα’ από το τόσο δα μικρούλα.
Άλλες Εορτές
2 Απριλίου > Αγία Θεοδώρα η Παρθενομάρτυς
Η Αγία Θεοδώρα καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης και δεκαεπτά χρονών παρουσιάστηκε στον άρχοντα της Παλαιστίνης Ουρβανό, ο όποιος τη ρώτησε αν πράγματι πιστεύει στον Χριστό. Η Θεοδώρα με εκπληκτικό θάρρος ομολόγησε ότι πράγματι πιστεύει. Τότε την έδειραν σκληρά στα πλευρά και τους μαστούς. Κατόπιν την έριξαν στη θάλασσα, όπου παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
Όνομα: Θεοδώρα
Ετυμολογία: Από το θεός και δώρο και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Ο Άγιος Μάρτυς Πολύκαρπος έζησε κατά τους χρόνους της βασιλείας του ασεβούς Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και καταγόταν από την πόλη της Αλεξάνδρειας.

Μια μέρα εξύβρισε τον άρχοντα της περιοχής που ζούσε, οπότε συνελήφθη, βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε.
Όνομα: Πολύκαρπος
Ετυμολογία: Από το πολύ και καρπός και σημαίνει "αυτός που παράγει πολλούς καρπούς"
Όνομα: Σάββας
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό), δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Δεν εντοπίστηκε η ετυμολογία του Ελληνικού ονόματος. Μάλλον προέρχεται από το εβραϊκό 'סַבָא' (σαβα), που σημαίνει "ξεκούραστος". Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη το Σάββατο είναι η έβδομη και τελευταία μέρα της Δημιουργίας κατά την οποία ο Θεός ξεκουράστηκε. Είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης των Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα ξεκούρασης για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μουσουλμάνους η Παρασκευή.
Όνομα: Γρηγόριος
Ετυμολογία: Από το ρήμα γρηγορώ και σημαίνει "αυτός που είναι σε εγρήγορση, που παρακολουθεί και προσέχει, ο ακοίμητος φρουρός"



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία