Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 11 Απριλίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Αγιος Αντιπας
Έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διομιτιανού και φαίνεται ότι ήταν σύγχρονος των Αγίων Αποστόλων, οι οποίοι και τον χειροτόνησαν Επίσκοπο της Εκκλησίας της Περγάμου, όταν ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν εξόριστος στην Πάτμο. Στην Αποκάλυψη ο Άγιος Αντίπας αποκαλείται από τον Απόστολο Ιωάννη πιστός ιερέας, μάρτυρας του Ιησού. Τελειώθηκε, σε μεγάλη ηλικία, δια μαρτυρικού θανάτου το 92 μ.Χ.
Όνομα: Αντίπας
Ετυμολογία: Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πρόκειται για Ελληνικό όνομα υποκοριστικό του Αντίπατρου, που σημαίνει αντί του πατρός. Αν υποθέσουμε όμως ότι προέρχεται από το Λατινικό 'antepater' τότε σημαίνει 'προ του πατρός', 'πριν από τον πατέρα'. Το γιατί αποδίδεται και με 'υ', Αντύπας δηλαδή, είναι κάτι που τελεί υπό διερεύνηση.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αντίπα
Ετυμολογία: Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πρόκειται για Ελληνικό όνομα υποκοριστικό του Αντίπατρου, που σημαίνει αντί του πατρός. Αν υποθέσουμε όμως ότι προέρχεται από το Λατινικό 'antepater' τότε σημαίνει 'προ του πατρός', 'πριν από τον πατέρα'.
Απεβίωσε ειρηνικά στην έρημο.
Όνομα: Φαρμούθιος
Ετυμολογία: Από τον όγδοο μήνα του Αιγυπτιακού/Κοπτικού ημερολογίου 'Φαρμούθι', που αντιστοιχεί με την περίοδο 9 Απριλίου – 8 Μαΐου και σημαίνει αυτόν που γεννήθηκε αυτόν το μήνα.
Δεν υπάρχει αγία μα αυτό το όνομα Για Χριστιανική εορτή, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιο ανδρικό
Όνομα: Φαρμουθία
Ετυμολογία: Από τον όγδοο μήνα του Αιγυπτιακού/Κοπτικού ημερολογίου 'Φαρμούθι', που αντιστοιχεί με την περίοδο 9 Απριλίου – 8 Μαΐου και σημαίνει αυτήν που γεννήθηκε αυτόν το μήνα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Όνομα: Μαρτίνος
Ετυμολογία: Από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars) και σημαίνει "αυτός που σχετίζεται με τον Άρη". Η κατάληξη -ανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Μαρτίνο.
Ασκήτεψε στη μονή του Αγίου Σάββα και τελειώθηκε μαρτυρικά κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Όνομα: Βάκχος
Ετυμολογία: Επωνυμία του θεού Διόνυσου από την οποία προέρχονται οι Βάκχες-Μαινάδες και το ρήμα βακχεύω (Μετέχω σε εορτασμό προς τιμή του Διόνυσου και κατ' επέκταση σήμερα καταλαμβάνομαι από ή παρακινώ σε οργιαστικό ενθουσιασμό).
11 Απριλίου > Οσίες Τρυφαίνη και Ματρώνα
Οι Οσίες Τρυφαίνη και Ματρώνα κατάγονταν από την πόλη της Κυζίκου και από νεαρή ηλικία επιπόθησαν τον Χριστό, γι' αυτό και ακολούθησαν τον μοναχικό βίο. Έφθασαν δε σε τέτοιο βαθμό ασκήσεως και νηστείας, ώστε να φαίνονται οι συνθέσεις των οστέων τους. Δεν είχαν κελί, αλλά περιβεβλημένες με ένα μικρό ένδυμα προσεύχονταν συνεχώς στον Θεό νύχτα και ημέρα και ξεκουράζονταν λίγο στην γη. Λίγο πριν το οσιακό τέλος τους, το οποίο προείδαν, έκαναν το σημείο του σταυρού και παρέδωσαν τις ψυχές τους στα χέρια του Θεού.
Όνομα: Ματρώνα
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη μήτρα = μητέρα και εννοεί την αφιερωμένη στην μητέρα των θεών, στην δε χριστιανική θρησκεία στην μητέρα του Ιησού.
11 Απριλίου > Οσίες Τρυφαίνη και Ματρώνα
Οι Οσίες Τρυφαίνη και Ματρώνα κατάγονταν από την πόλη της Κυζίκου και από νεαρή ηλικία επιπόθησαν τον Χριστό, γι' αυτό και ακολούθησαν τον μοναχικό βίο. Έφθασαν δε σε τέτοιο βαθμό ασκήσεως και νηστείας, ώστε να φαίνονται οι συνθέσεις των οστέων τους. Δεν είχαν κελί, αλλά περιβεβλημένες με ένα μικρό ένδυμα προσεύχονταν συνεχώς στον Θεό νύχτα και ημέρα και ξεκουράζονταν λίγο στην γη. Λίγο πρις το οσιακό τέλος τους, το οποίο προείδαν, έκαναν το σημείο του σταυρού και παρέδωσαν τις ψυχές τους στα χέρια του Θεού.
Όνομα: Τρυφωνία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τρυφή' που σημαίνει απαλή, τρυφερή, φιλήδονη
11 Απριλίου > Όσιος Βαρσανούφιος επίσκοπος Τβερ και Καζάν
Ο Όσιος Βαρσανούφιος, κατά κόσμον Βασίλειος, γεννήθηκε το έτος 1495 μ.Χ. στο Σέρπουχωφ της Ρωσίας και καταγόταν από ιερατική οικογένεια. Ενώ ήταν νέος, αιχμαλωτίσθηκε από τους Τατάρους της Κριμαίας. Ως αρχιμανδρίτης μετέπειτα βοηθούσε τον Αγίο Γουρία (τιμάται 15 Δεκεμβρίου) στην διάδοση της Χριστιανικής πίστεως στους Μουσουλμάνους και στους ειδωλολάτρες. Η γνώση της ταταρικής γλώσσας αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ χρήσιμη για την ιεραποστολική του δράση. Το έτος 1567 μ.Χ. ο Άγιος Βαρσανούφιος εξελέγη Επίσκοπος Τβερ και Καζάν και κοιμήθηκε με ειρήνη, το έτος 1576 μ.Χ.
Όνομα: Βαρσανούφιος
Ετυμολογία: Ίσως Κοπτικό. Υπο διερεύνηση
11 Απριλίου > Όσιος Γεώργιος, κτήτορας της Ιεράς Μονής Χρυσοστόμου της Κύπρου
Καταγόταν από το Λεβάντε, γεωγραφικός όρος μέρους της Μέσης Ανατολής (δείτε τον χάρτη) και ήταν ο κτήτορας και πρώτος ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίου Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη της Κύπρου. Κτίσθηκε το 1091 μ.Χ και είναι γνωστή για τις τοιχογραφίες της, οι οποίες είναι σήμερα ασβεστωμένες, πράξη που δείχνει την αγριότητα και το καταστροφικό μένος της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.

Ιερή Μονή Αγίου Χρυσοστόμου Τουρκικός στρατός
11 Απριλίου > Όσιοι Ευθύμιος και Χαρίτων
Όνομα: Ευθύμιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'θυμός'=ψυχή, πνεύμα και σημαίνει "ο πρόσχαρος, αυτός που έχει ευχάριστη διάθεση"
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Όνομα: Ιάκωβος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Γιακόβ που σημαίνει φτέρνα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν γεννήθηκε ο Ιακώβ, κρατούσε την φτέρνα του δίδυμου αδερφού του, Ησαύ, που είχε γεννηθεί πρώτος. Από εδώ ξεκίνησε και το γνωστό θέμα για τα πρωτοτόκια και το πιάτο φακής (Γνωστή η φράση ‘για ένα πιάτο φακής’).
Ο Όσιος Καλλίνικος της Τσέρνικα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πνευματικές μορφές του 19ου αιώνα μ.Χ.

Φιλότεχνος και φιλομαθής ο Άγιος ίδρυσε, το 1860 μ.Χ., τυπογραφείο, στο οποίο εκδίδονταν εκκλησιαστικά και διδακτικά βιβλία και το οποίο παρεχώρησε στην πόλη Ρίμνικ με τον όρο το ήμισυ των εισοδημάτων να διατίθεται για την συντήρηση των σχολείων και των φτωχών μαθητών καθώς και της σκήτης Φρασινέι.

Ως Επίσκοπος έλαβε μέρος στις διεργασίες της Δημόσιας Συνελεύσεως της χώρας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ένωση της Μολδαβίας και της Τσόρα Ρομανεάσκα. Την άνοιξη του έτους 1857 μ.Χ. απέστειλε εγκύκλιο προς όλους τους ηγουμένους και ιερείς, διά της οποίας ζητούσε να τελεσθούν σε όλους τους ναούς, Ακολουθίες και προσευχές για την ένωση του Ρουμανικού λαού.

Σε μεγάλη ηλικία και ενώ ήταν ασθενής, ο Όσιος αποσύρθηκε στη μονή της Τσέρνικα, τον Μάιο του 1867 μ.Χ., αναθέτοντας την προσωρινή διοίκηση της Επισκοπής στον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο. Η τότε κυβέρνηση, ως έκφραση εκτιμήσεως και σεβασμού προς το πρόσωπο του Αγίου, αρνήθηκε την αποχώρησή του από τον επισκοπικό θρόνο. Έτσι ο Άγιος παρέμεινε μέχρι τέλους της ζωής του, πατέρας και πνευματικός οδηγός του ποιμνίου του.

Ο Όσιος Καλλίνικος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1868 μ.Χ..
Όνομα: Καλλίνικος
Ετυμολογία: Από το κάλλος και το νίκη και σημαίνει "αυτός που πέτυχε λαμπρή νίκη" ή 'ο θαυμάσιος νικητής'.
11 Απριλίου > Όσιοι Ευθύμιος και Χαρίτων
Ο Όσιος Ευθύμιος έζησε μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα μ.Χ. στη Ρωσία. Γεννήθηκε στην πόλη Μπολογκντά και από νεαρή ηλικία αγάπησε τον μοναχικό βίο. Σύντομα έγινε μοναχός στο μοναστήρι Σπασο-Καμένσκιυ κοντά στην λίμνη Κουμπενσόε. Λίγο αργότερα όμως έφυγε από το μοναστήρι, για να ζήσει ως ερημίτης στον ποταμό Κουμπένκα, δύο χιλιόμετρα απόσταση από τη λίμνη.

Ο πόθος του για μεγαλύτερη ησυχία τον οδήγησε στην περιοχή του ποταμού Σγιανζέμα, όπου συναντήθηκε με τον Όσιο Χαρίτωνα. Και οι δύο μαζί ίδρυσαν τη μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος στη Μπολογκντά. Κατασκεύασαν τη μοναδική Εκκλησία που υπήρχε σε αυτή την περιοχή και καλλιεργούσαν χόρτα για την ελάχιστη τροφή τους.

Ο Όσιος Ευθύμιος κοιμήθηκε με ειρήνη περί το έτος 1465 μ.Χ., ενώ ο Όσιος Χαρίτων, που τον διαδέχθηκε στην καθοδήγηση της μονής, κοιμήθηκε το έτος 1509 μ.Χ. Και οι δύο ενταφιάσθηκαν στο ναό της μονής, ο οποίος αργότερα έγινε ενοριακός.
Όνομα: Χαρίτων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'χαριτόω' και σημαίνει αυτόν που είναι γιομάτος χαρές



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία