Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Εορτές 15 Αυγούστου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Ο Άγιος μάρτυς Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και Γαλιηνός (257 μ.Χ.). Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης. Στο δρόμο όμως, τον κύκλωσαν ειδωλολάτρες και του ζητούσαν επίμονα να τους παραδώσει αυτό που κρατούσε στο στήθος του. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.
Όνομα: Ταρσίσιος
Ετυμολογία: Αυτός που κατάγεται από την Ταρσό της Κιλικίας
Όνομα: Ελώνα
Ετυμολογία: Από το όνομα του τόπου που βρέθηκε η εικόνα και κτίστηκε η μονή.που ήταν ελώδης, βαλτότοπος.
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Έλωνος
Ετυμολογία: Από τη λέξη ‘έλος’ και σημαίνει τον ελώδη βαλτότοπο.
Όνομα: Ηλιοστάλακτη
Ετυμολογία: Από τον Ήλιο και τη λέξη σταλακτίτης. Μεταφορικά χρησιμοποιείται η κατάληξη 'στάλακτη" για να δώσει δροσιά στην ζεστή ακτίνα του ήλιου.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο θηλυκό
Όνομα: Ηλιοστάλακτος
Ετυμολογία: Από τον Ήλιο και τη λέξη σταλακτίτης. Μεταφορικά χρησιμοποιείται η κατάληξη 'στάλακτος" για να δώσει δροσιά στην ζεστή ακτίνα του ήλιου.
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Γιά εορταστικές ημερομηνίες πηγαίνετε στο ονομα Μαρία.
Όνομα: Θεοτόκης
Ετυμολογία: Από το Θεοτοκωνύμιο Θεοτόκος, που περιγράφει την Παναγία,
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Αυτό το προσωνύμιο δόθηκε στην μητέρα του Ιησού κατ’ απαίτηση της αυτοκράτειρας Πουλχερίας που ήθελε να αναδείξει το γυναικείο φύλο σε μια μισογύνη θρησκεία, εκδικούμενη ταυτοχρόνως αυτούς που σαν μικρή παιδούλα την είχαν πειθαναγκάσει να πάρει όρκο παρθενίας
Αυτό έγινε κατά την διάρκεια της Δ’ οικουμενικής συνόδου το 431μ.Χ. όπου, παρατύπως παρουσιάστηκε, προσωπικά, η Πουλχερία για να μην ξεγελαστεί από τα πονηρά ιερατεία.
Βεβαίως αυτό στοίχισε ακριβά στους Έλληνες αφού ακολουθήθηκε από σωρεία τρομερών διώξεων εναντίον τους.

Γιά εορταστικές ημερομηνίες πηγαίνετε στο ονομα Μαρία.
Όνομα: Θεοτόκος
Ετυμολογία: Θεοτοκωνύμιο, από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'θεός' και 'τίκτω'=γεννώ και σημαίνει αυτήν που έτεκε, γέννησε τον Θεό.
Όνομα: Καθολική
Ετυμολογία: Αυτή που καλύπτει, ισχύει για όλους
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Καθολικός
Ετυμολογία: Αυτός που καλύπτει, ισχύει για όλους.
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Κάναλος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'κάννα'=καλάμι, σωλήνας, πέρασμα και 'άλς'=θαλάσσα και σημαίνει θαλάσσιο πέρασμα.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Κρυστάλλης
Ετυμολογία: Από το κρύσταλλον και σημαίνει "ο λαμπερός σαν το κρύσταλλο".
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Μάλεβος
Ετυμολογία: Από την κορυφή Μάλεβο του βουνού Πάρνωνα
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Marica Henryk Siemiradzki Lviv
Νύμφη μητέρα του Λατίνου από τον βασιλιά του Λατίου, Φαύνο και κατ' επέκταση μητέρα των Λατίνων.
Όνομα: Μαρίκα
Ετυμολογία: Υποκοριστικό της Μαρίας, αλλά και όνομα νύμφης (νεράιδας). Στα Λατινικά σημαίνει 'αστέρι της θάλασσας'
Συνήθως γιορτάζει στις 15 Αυγούστου
Όνομα: Μαρινίκη
Ετυμολογία: Από τα ονόματα Μαρία και Νίκη
Για τις γιορτές της Παναγίας πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Παναγιώτης
Ετυμολογία: Από το Παναγία και σημαίνει "ο αφιερωμένος στην Παναγία". Ετυμολογικά από τις αρχαίες Ελληνικές λέξει 'παν' και άγιος (από το άγω+ηγούμαι). Το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ἄγω’ φαίνεται ότι είχε τη σημασία του ηγέομαι - ηγούμαι. Εξ αυτού δε μάλλον προέρχονται στρατιωτικές όροι όπως λοχαγός, στρατηγός, άγημα. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των χριστιανικών ιερατείων να δώσουν δηλαδή την εντύπωση ότι οι άγιοι έπαιζαν ρόλο ηγετικό και θα έπρεπε οι πιστοί να τους υπακούουν. Οπότε ‘Πανάγιος’ σήμαινε ηγέτη των ηγετών.
15 Αυγούστου > Σύναξη της Παναγίας της Κανάλας στην Κύθνο
Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύθνου και Σερίφου. Οι ψαράδες την μετεφεςραν στη Κύθνο και έχτισαν μικρό εκκλησακι.
Όνομα: Κάναλα
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά κάννα=καλάμι, σωλήνας, πέρασμα και άλς=θαλάσσα και σημαίνει θαλάσσιο πέρασμα.
15 Αυγούστου > Σύναξη της Παναγίας Μαλεβής
Γυναικεία μονή στην Αρκαδία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κτισμένη κοντά σε μια από τις κορφές του βουνού Πάρνωνα, τον Μάλεβο από όπου πήρε την ονομασία Μαλεβή.
Όνομα: Μαλεβή
Ετυμολογία: Από την κορυφή Μάλεβο του βουνού Πάρνωνα που είναι κτισμένη η μονή
Mονή Παναγίας Κρουσταλλένιας στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη
Όνομα: Κρυσταλλία
Ετυμολογία: Από το κρύσταλλον και σημαίνει "η λαμπερή σαν το κρύσταλλο". Ένα από τα πιο δύσκολα ονόματα που συνάντησα. Ακόμη δεν κατάφερα να βάλω σε μια ικανοποιητική σειρά τις σκέψεις μου, γι’ αυτό δέστε και τα τρία σχετικά ονόματα: Κρυσταλλία, Χρυστάλλα και Χριστάλλα.
Το εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι της Παναγίας ή Κυρά Ψηλής όπως την ονομάζουν στην Κάλυμνο, δεσπόζει πάνω στο βουνό βόρεια από το Βαθύ.

Όπως λέγεται, κάποιος βοσκός ψάχνοντας ένα κατσίκι του, βρήκε τη σπηλιά και στο εσωτερικό της μια εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός πολλές φορές προσπάθησε να κατεβάσει την εικόνα στο χωριό, αλλά στα μισά του δρόμου αυτή επέστρεφε στη σπηλιά.

Οι ντόπιοι διαμόρφωσαν το σπήλαιο σε εκκλησία και κατέβασαν με λιτανείες την εικόνα στο Βαθύ.

Κάθε χρόνο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, την ανεβάζουν στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Κυρά Ψηλής και αποβραδίς γίνεται ολονύκτιος εορτασμός και μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι.
Όνομα: Κυραψηλή
Ετυμολογία: Από το όνομα της εγκαταλελειμμένης σήμερα μονής που βρίσκεται ψηλά στο βουνό στην Κάλυμνο
Αγιογράφος της εικόνας της Παναγίας του Σουμελά θεωρείται ο Απόστολος Λουκάς. Οι ιερείς που εγκατέλειψαν την περιοχή, μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 έθαψαν μαζί με διάφορα ιερά σκεύη και την εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Μετά από συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθέριου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού στις 22 Οκτωβρίου του 1931 η εικόνα ήρθε στην Ελλάδα όπου εκτέθηκε για 20 χρόνια στο Μπενάκειο Μουσείο της Αθήνας. Τώρα βρίσκεται στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο
Όνομα: Συμέλα
Ετυμολογία: Από τη φράση "εις του Μελά < στου Μελά". Μελά ονομάζεται το βουνό στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου βρίσκεται η Μονή Σιμέλα.
15 Αυγούστου > Παναγιώτα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Παναγιώτα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Κατά την παράδοση ο Aρχάγγελος Γαβριήλ πληροφόρησε την Παναγία ότι σε 3 μέρες θα τελείωνε η επίγεια ζωή της. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση την τρίτη ημέρα ήταν όλοι οι Απόστολοι (εκτός του Θωμά) στο προσκέφαλο της. Μαζί με τους Αποστόλους ήλθαν και ο Διονύσιος Aρεοπαγίτης, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και άλλοι Iεράρχες. Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή.
Όταν, 3 μέρες μετά, έφτασε και ο Θωμάς, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου. Όταν άνοιξαν τον τάφο έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς.

Σύμφωνα με το έθιμο γιορτάζουν οι παντρεμένες.
Όνομα: Παναγιώτα
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξει 'παν' και αγία (από το άγω) που σημαίνει "η απόλυτα αγία". Το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ἄγω’ φαίνεται ότι είχε τη σημασία του ηγέομαι - ηγούμαι. Εξ αυτού δε μάλλον προέρχονται στρατιωτικές λέξεις όπως λοχαγός, στρατηγός, άγημα. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των χριστιανικών ιερατείων να δώσουν δηλαδή την εντύπωση ότι οι άγιοι έπαιζαν ρόλο ηγετικό και θα έπρεπε οι πιστοί να τους υπακούουν. Οπότε ‘Παναγία’ σήμαινε ηγέτιδα των ηγετών.
Πολιτικά
Γιορτάζεται και στην Κωνσταντινούπολη σε άγνωστη ημερομηνία
Όνομα: Περίβλεπτη
Ετυμολογία: Αυτή που φαίνεται από παντού
15 Αυγούστου > Στον κατεχόμενο υπό της Τουρκίας Πόντο
Όνομα: Σουμέλα
Ετυμολογία: Από τη φράση "εις του Μελά < στου Μελά". Μελάς ονομάζεται το βουνό στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου βρίσκεται η ομώνυμη Μονή.
15 Αυγούστου > Στον κατεχόμενο από την Τουρκία Πόντο
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Σουμελάς
Ετυμολογία: Από το Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας από τη φράση "εις του Μελά < στου Μελά". Μελάς ονομάζεται το βουνό στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου βρίσκεται η ομώνυμη Μονή.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ταρσισία
Ετυμολογία: Αυτή που κατάγεται από την Ταρσό της Κιλικίας
Παναγία η Τροοδίτισσα
Πανηγυρίζει την 15ην Αυγούστου ημέρα Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Όνομα: Τροοδία
Ετυμολογία: Προέρχεται από το όνομα Τροοδίτισσα, με το οποίο είναι γνωστό ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κύπρου, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1370 μέτρων, στις βουνοκορφές του Τροόδους και αφιερωμένο στην Παναγία.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Τροόδιος
Ετυμολογία: Προέρχεται από το όνομα Τροοδίτισσα, με το οποίο είναι γνωστό ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κύπρου, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1370 μέτρων, στις βουνοκορφές του Τροόδους και αφιερωμένο στην Παναγία.
Εορτές ©ΤΕΗ
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Αναφέρεται ως χθόνια θεότητα, ταυτόσημη με τον Ερμή, τον Ευβουλέα και τον Δία τον Σκοτίδα.

Είναι πιθανόν αυτός και ο Αγαμήδης ο αρχιτέκτων να είναι το ίδιο πρόσωπο.
Όνομα: Αγαμήδης
Ετυμολογία: Από το άγαν (πάρα πολύ) και μήδομαι "αυτός που σκέπτεται και επινοεί υπερβολικά". Με άλλα λόγια ο πολύ ευφυής και συνετός.
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Ο Άδης με τον τρικάφαλο Κέρβερο
Αρχαία Ελληνική θεότητα. Παιδί του Κρόνου και της αδελφής του Ρέας (δεύτερο θείο ζεύγος).
Θεός και Βασιλιάς του κάτω κόσμου μέ δύο περιοχάς, Ηλύσια πεδία και Έρεβος.
Ο Ερμής πήγαινε τις ψυχές στην Αχερουσία λίμνη, όπου τις παρελάμβανεν ο Χάρος.
Όνομα: Άδης
Ετυμολογία: ᾍδης= Αόρατος: Λέξη αρχαία ελληνική που αποτελείται από το α- στερητικό, πρόθεμα που δηλώνει έλλειψη, απουσία, στέρηση και ἰδεῖν απαρέμφατο του β’ αορίστου εἶδον του ρήματος ὁράω-ῶ = βλέπω
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Προσωνύμιο Ιάκχου που θεωρείται γιος της θεάς Περσεφόνης
Όνομα: Βριμίας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'βριμώμαι'=οργίζομαι και σημαίνει αυτήν που προκαλεί τρόμο όταν οργίζεται
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Αρχαία Ελληνική χθόνια θεότητα.
Όνομα: Βριμία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'βριμώμαι'=οργίζομαι και σημαίνει αυτήν που προκαλεί τρόμο όταν οργίζεται
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία – Γέννηση Γεωργίου Αβέρωφ
(1815-1899) Έλληνας εθνικός ευεργέτης από την Ήπειρο. Ένα μεγάλο ποσό από το κληροδότημά του χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του θωρηκτού Γεώργιος Άβέρωφ' που, τιμής ένεκεν, δόθηκε το όνομά του.

Οι πρώτες του δωρεές έγιναν προς την Ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας με την ίδρυση γυμνασίου, παρθεναγωγείου και νοσοκομείου. Ακολούθως, μερίμνησε για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μέτσοβο, όπου διέθεσε 1.500.000 δραχμές για κοινωφελή έργα.

Τα χρήματα του αξιοποιήθηκαν επίσης, για άλλα αξιόλογα έργα όπως τα εξής:
Αποπεράτωση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας
Ανέγερση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (σημερινά Δικαστήρια της Ευελπίδων) και των φυλακών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Δημιουργία και τοποθέτηση ανδριάντων του Ρήγα Φεραίου και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναμαρμάρωση του αρχαίου Παναθηναϊκού Σταδίου, στο οποίο διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, ένα τεχνικό επίτευγμα για εκείνη την εποχή.
Όνομα: Αβέρωφ
Ετυμολογία: Όνομα που μάλλον προέρχεται από το Ελληνικό Αυγερινός που ζώντας στην Ρωσία έγινε Αυγερός, με την Ρωσική κατάληξη -ωφ πήρε την μορφή Αυγέρωφ που τελικά, λόγω ορθοφωνίας κατέληξε στο Αβέρωφ. Υπό περαιτέρω διερεύνηση.
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία αφιερωμένη στην θεά Άρτεμη
Προσωνύμιο θεάς Άρτεμης
Όνομα: Αγεμάχη
Ετυμολογία: Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ‘άγω’=καθοδηγώ, ηγούμαι και το ‘μάχη’ και σημαίνει αυτήν που ηγείται στην μάχη
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη
Προσωνύμιο θεάς Άρτεμης
Όνομα: Καλλικόμα
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'κάλλος' και 'κόμη' και σημαίνει αυτήν που έχει όμορφα μαλλιά
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Προσωνύμιο θεάς Δήμητρας
Όνομα: Λικμαίη
Ετυμολογία: Πρωτεργάτης στο λίχνισμα, στο χώρισμα δηλαδή των σιτηρών από τα άχυρα
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Όνομα: Λικμαίος
Ετυμολογία: Πρωτεργάτης στο λίχνισμα, στο χώρισμα δηλαδή των σιτηρών από τα άχυρα.
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Λικνίτη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘λίκνον’ που ήταν λιχνιστική μέθοδος για τον διαχωρισμό του σιταριού από τα άχυρα. Βασικά ήταν ένα πλατύ καλάθι, μέσα στο οποίο εμφανίζεται να μεταφερόταν ο Βάκχος σαν βρέφος οπότε απέκτησε την έννοια του λίκνου και της κούνιας.
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Προσωνύμιο θεού Διόνυσου
Όνομα: Λικνίτης
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ‘λίκνον’ που ήταν λιχνιστική μέθοδος για τον διαχωρισμό του σιταριού από τα άχυρα. Βασικά ήταν ένα πλατύ καλάθι, μέσα στο οποίο εμφανίζεται να μεταφερόταν ο Βάκχος σαν βρέφος οπότε απέκτησε την έννοια του λίκνου και της κούνιας.
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία.
Αρχαία Ελληνική θεότητα κόρη του Σείριου. Υπάρχει ισχυρισμός οτι την 15η Αυγούστου το φως του άστρου Σείριου έπεφτε και φώτιζε το πρόσωπο της θεάς Αθηνάς που βρισκόταν στον Παρθενώνα.
Όνομα: Μάρμαιρα
Ετυμολογία: Από το μαρμαρυγή που είναι η αντανάκλαση του φωτός στο μάρμαρο. Επίσης το τρεμούλιασμα του φωτός των άστρων κτλ.
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη
Προσωνύμιο θεάς Αρτένιδας
Όνομα: Πάρση
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'παρσένος' της αρχαίας Ελληνικής Λακωνικής διαλέκτου =παρθένος. Αυτή που κατάγεται από την μικρή πόλη Πάρση Νυμφαίου της Σμύρνης
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Παρσών
Ετυμολογία: Από τη λέξη 'παρσένος' της αρχαίας Ελληνικής Λακωνικής διαλέκτου =παρθένος. Αυτός που κατάγεται από την μικρή πόλη Πάρση Νυμφαίου της Σμύρνης.
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία.
Αρχαία Ελληνική θεότητα, πατέρας της Μάρμαιρας. Ο φωτεινότερος απλανής αστέρας.
Όνομα: Σείριος
Ετυμολογία:
15 Αυγούστου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Γιορτή των αρχαίων χθονίων θεοτήτων. (Χθών=η επιφάνεια της γης)
Προσωνύμιο Ερινύων
Όνομα: Ωκύδρομος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'ωκύς'=γρήγορος και 'δρόμος', θα μπορούσαμε να τον πούμε ταχυδρόμο
Άλλες Εορτές
15 Αυγούστου > Λέσβος - Κοίμηση της Θεοτόκου
Θεοτοκωνύμιο
Όνομα: Σιωνία
Ετυμολογία: Από την Εβραϊκή λέξη 'Σιών' που ήταν λόφος κοντά στην Ιερουσαλήμ όπου φυλασσόταν η Κιβωτός της Διαθήκης των Εβραίων. Κατ' επέκταση με το όνομα Σιών εννοείται η ίδια η πόλη, Ιερουσαλήμ. Οπότε Σιωνία σημαίνει αυτήν που ανήκει ή κατάγεται από τη Σιών.
15 Αυγούστου > Βέροια
Θεοτοκωνύμιο
Όνομα: Αλεξάνδρα
Ετυμολογία: Από το ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτήν που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας στη Σύμη
Όνομα: Αλήθεια
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘α’-στερητικό και ΄λαθείν’ του λανθάνω ή το ‘λήθη’=λησμονιά, οπότε μπορεί να σημαίνει το αλάθητο ή αλησμόνητο. Δυο πιθανότητες που πλήρως ανταποκρίνονται στην σημασία και έννοια της λέξης. Η αλήθεια ούτε κρύβεται μήτε λανθάνεται.
15 Αυγούστου > Δέσποινα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Δέσποινα, Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Κατά την παράδοση ο Aρχάγγελος Γαβριήλ πληροφόρησε την Παναγία ότι σε 3 μέρες θα τελείωνε η επίγεια ζωή της. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση την τρίτη ημέρα ήταν όλοι οι Απόστολοι (εκτός του Θωμά) στο προσκέφαλο της. Μαζί με τους Αποστόλους ήλθαν και ο Διονύσιος Aρεοπαγίτης, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και άλλοι Iεράρχες. Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή.

Όταν, 3 μέρες μετά, έφτασε και ο Θωμάς, πήγε και άνοιξε τον τάφο για να την προσκυνήσει. Όταν άνοιξε είδε την Παναγία να αναλαμβάνεται προς τον ουρανό. Λέγεται ότι της φώναξε να σταματήσει την άνοδό της και της ζήτησε να του αφήσει κάτι για ενθύμιο. Έβγαλε τότε αυτή τη ζώνη της και του την έριξε από ψηλά.

Σύμφωνα με το έθιμο γιορτάζουν οι παντρεμένες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει το γεγονός αυτό της κοίμησης στις 15 Αυγούστου.
Όνομα: Δέσποινα
Ετυμολογία: 1.Το πρώτο συνθετικό είναι αγνώστου ετύμου. Το δεύτερο συνθετικό "πότνια" είναι ο θηλυκός τύπος του πόσις (σύζυγος, ο οικοδεσπότης) και σημαίνει " η κυρία του οίκου". 2. Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας. Αποτελεί προσωνύμιο που δινόταν στις Θεές των Ελλήνων και από εκεί μεταφέρθηκε στην Παναγία.
Στα παλιά τα χρόνια της Ενετοκρατίας (1489-1571), η Παναγία του Κύκκου, ονομάζονταν Παναγιά της Βροχής, έτσι οι καλόγεροι συνήθιζαν να λιτανεύουν την εικόνα ανεβάζοντάς την στην κορυφή του βουνού όπου την τοποθετούσαν σε ξύλινο θρόνο (θρονί) και τελούσαν σχετική παράκληση.

Το ξύλινο λιτό και απέριττο θρονί έχει σήμερα αντικατασταθεί από ένα επιβλητικό, πολυτελές και πανάκριβο οικοδόμημα που φαίνεται στην φωτογραφία.
Όνομα: Θρόνος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘θράω’=καθίζω, παράγωγα του οποίου είναι ο θρόνος=κάθισμα, έδρα συνήθως με υποπόδιο, το θρανίο και άλλα.
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου
Όνομα: Μαντόνα
Ετυμολογία: Από το Ιταλικό 'Madonna' που σημαίνει ‘Κυρία’, μια σεβάσμια προσφώνηση για την Παναγία.
15 Αυγούστου > Κοίμησις της Θεοτόκου.
Ημέρα μνήμης του θανάτου της. Σύμφωνα με το έθιμο γιορτάζουν οι παντρεμένες Μαρίες
Όνομα: Μαρία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει 'πικροφέρουσα'. Επίσης υπάρχει αρχαίο Ελληνικό (Μινωικό) όνομα ΜΑΙΡΑ, που μπορεί να επροφέρετο Μαίρα, Μαίρη ή Μάϊρα. Όνομα πανάρχαιο Ελληνικό. Το Εβραϊκό όνομα Μαρία κατά τον καθηγητή κ. Θεοφανίδη είναι παράγωγο του αρχαίου μυθολογικού και Ομηρικού ονόματος ΜΑΙΡΑ ή ΜΑΡΙΑ (Ιλιάδα Σ48, Οδύσσεια λ326, Παυσανίας κ.λ.π ) . Το όνομα Μαίρα ή Μαρία έχει ως ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα μαρμαίρω που σημαίνει την λάμπουσα, την ακτινοβολούσα.(Oμηρικόν λεξικό Ε.Κοφινιώτου ) Μαρ - μαίρω = λάμπω, ακτινοβολώ. Μαρία, η λάμπουσα η ακτινοβολούσα.
Γιορτές της Παναγίας
Όνομα: Μάριος
Ετυμολογία: Θεωρείται ο αρσενικός τύπος του ονόματος Μαρία που είναι το εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το Αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει «πικροφέρουσα». Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο όνομα Μαρία. Όμως το όνομα αυτό σαν Λατινικό προϋπήρχε της Παναγίας και προέρχεται από το Λατίνο θεό του πολέμου 'Mars' (αντίστοιχος του Θεού Άρη του Ελληνικού Πανθέου) και σημαίνει τον ανδροπρεπή και αποφασιστικό. Άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'mare'=θάλασσα Η κατάληξη '-ανός' φανερώνει αυτόν που κατάγεται από τον Μάριο.
15 Αυγούστου > Καλάβρυτα - Μεγάλο Σπήλαιο
Όνομα: Σπήλια
Ετυμολογία: Είναι η ταγμένη στην αντίστοιχη Παναγία
15 Αυγούστου > Κοίμηση της Θεοτόκου
Όνομα: Μεγαλόχαρη
Ετυμολογία: Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας,
Από τον τόπο προέλευσης της εικόνας
Όνομα: Αθηνά
Ετυμολογία: Από το όνομα της θεάς της σοφίας, Αθηνάς. Στον Κρατύλο του Πλάτωνα το Αθηνά, παρουσιάζεται σαν σύνθεση των συλλαβών/ λέξεων 'α' αθροιστικό, 'θεό'=θεά και 'νόα'=νους και σημαίνει το νου του θεού.
Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας.

Μια εικόνα της Παναγίας ανακαλύφθηκε σε μια πλαγιά του όρους Τρόοδος της Κύπρου οπότε ονομάστηκε Τροοδίτισσα, όπως και το μοναστήρι στο οποίο στεγάζεται. Πήρε και το όνομα ‘Ολυμπία’ αφού γειτνιάζει με την ψηλότερη βουνοκορφή του νησιού, τον Όλυμπο. Επειδή δε θεωρείται ότι η Παναγία αντικατέστησε την Ελληνίδα θεά Αφροδίτη ονομάστηκε και ‘Αφροδίτισσα’.
Όνομα: Αφροδίτη
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό αφρός και το ρήμα δύομαι (αναδύομαι) και σημαίνει "αυτήν που αναδύεται από τους αφρούς".
Ρόδος
Όνομα: Καλή
Ετυμολογία: Από το επίθετο καλή και σημαίνει "αυτή που έχει καλό χαρακτήρα και καλές προθέσεις".
Ρόδος
Όνομα: Πέτρα
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "η ακλόνητη".
Σαντορίνη
Όνομα: Καλή
Ετυμολογία: Από το επίθετο καλή και σημαίνει "αυτή που έχει καλό χαρακτήρα και καλές προθέσεις".
15 Αυγούστου > Κοίμηση της Θεοτόκου
Άγραφα Πίνδου
Όνομα: Σπήλια
Ετυμολογία: Είναι η ταγμένη στην αντίστοιχη Παναγία
Νίσυρος
Όνομα: Σπήλια
Ετυμολογία: Είναι η ταγμένη στην αντίστοιχη Παναγία
15 Αυγούστου > Παναγία η Χρυσαφίτισσα
Παναγία Χρυσαφίτισσα, ναός στην Μονεμβασιά.
Όνομα: Χρυσαφίς
Ετυμολογία: Από το χρυσάφι και σημαίνει "η χρυσαφένια".
15 Αυγούστου > Κάτω Δευτερά Κύπρος - Κοίμηση της Θεοτόκου
Χρυσοσπηλιώτισσα - Κάτω Δευτερά
Όνομα: Σπήλια
Ετυμολογία: Είναι η ταγμένη στην αντίστοιχη Παναγία



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία