(1815-1899) Έλληνας εθνικός ευεργέτης από την Ήπειρο. Ένα μεγάλο ποσό από το κληροδότημά του χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του θωρηκτού Γεώργιος Άβέρωφ' που, τιμής ένεκεν, δόθηκε το όνομά του.
Οι πρώτες του δωρεές έγιναν προς την Ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας με την ίδρυση γυμνασίου, παρθεναγωγείου και νοσοκομείου. Ακολούθως, μερίμνησε για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μέτσοβο, όπου διέθεσε 1.500.000 δραχμές για κοινωφελή έργα.
Τα χρήματα του αξιοποιήθηκαν επίσης, για άλλα αξιόλογα έργα όπως τα εξής: Αποπεράτωση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας Ανέγερση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (σημερινά Δικαστήρια της Ευελπίδων) και των φυλακών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δημιουργία και τοποθέτηση ανδριάντων του Ρήγα Φεραίου και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναμαρμάρωση του αρχαίου Παναθηναϊκού Σταδίου, στο οποίο διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, ένα τεχνικό επίτευγμα για εκείνη την εποχή.
Όνομα που μάλλον προέρχεται από το Ελληνικό Αυγερινός που ζώντας στην Ρωσία έγινε Αυγερός, με την Ρωσική κατάληξη -ωφ πήρε την μορφή Αυγέρωφ που τελικά, λόγω ορθοφωνίας κατέληξε στο Αβέρωφ.
Το, θωρακισμένο εύδρομο κατά την ακρίβεια, θωρηκτό, Γεώργιος Αβέρωφ, υπήρξε ναυαρχίδα του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού για 41 χρόνια (1911-1952). Είναι ένα πλοίο που δόξασε την Ελλάδα Στην διάρκεια το
...