Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Δευκαλίων
Δευκαλίων > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
Δευκαλίων και Πύρρα Giovanni Maria Bottala (1613–1644)
Γιός του Προμηθέα και της Πανδώρας, βασιλέας της Φθίας και της Θεσσαλίας, σύζυγος της Πύρρας, γύρω στο 9600 π.Χ. όταν ο Δίας αποφάσισε, με ένα μεγάλο κατακλυσμό να καταστρέψει όλη την γενιά των ανθρώπων που ήταν διεφθαρμένη, με εξαίρεση τον δίκαιο βασιλέα και τη σύζυγο του.

Απέκτησε μετά τον κατακλυσμό (του Δευκαλίωνα όπως ονομάστηκε) πολλά παιδιά, πρωτότοκος των οποίων ήταν ο Έλληνας. Μεταξύ των άλλων ήταν ο Αμφικτύωνας, η Πρωτογένεια, η Μελανθώ, η Θυία (ή Αιθυία) και η Κλυμένη.

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι ο τρίτος που αναφέρεται στην Ελληνική παράδοση, σύμφωνα με τον οποίο ο βασιλιάς Δευκαλίων με τη σύζυγό του Πύρρα κατασκεύασαν μια κιβωτό που τους έσωσε από την τιμωρία του Δία.

Όταν οι βροχές σταμάτησαν και τα νερά υποχώρησαν ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν θυσία στον Φύξιο Δία (προστάτης των φυγάδων). Ο θεός που επικαλέστηκε ο θεοσεβής Δευκαλίωνας έστειλε τον Ερμή για να τους μεταφέρει την υπόσχεση ότι ο Δίας θα πραγματοποιούσε την πρώτη ευχή τους. Και η πρώτη ευχή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας δεν ήταν άλλη από το να δώσει και πάλι ζωή ο Δίας στο ανθρώπινο γένος.

Η οδηγία που τους δόθηκε ήταν ότι αν ήθελαν να φέρουν στη ζωή νέους ανθρώπους θα έπρεπε να ρίχνουν πίσω από την πλάτη τους τα οστά της μητέρας τους. Εκείνοι ερμηνεύοντας σωστά την οδηγία άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους.

Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες.

Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα σήμανε το τέλος της πρώτης Χάλκινης Εποχής.
Εορταστικές Ημερομηνίες
11 Δεκεμβρίου Δευκαλίων ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Των υπέροχων Ελλήνων προγόνων μας Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Δευκαλίων
Ετυμολογία: Προκατακλυσμιαίο Ελληνικό όνομα, από το ρήμα 'δεύκω=φροντίζω' και σημαίνει αυτόν που φροντίζει, τον φροντιστή.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Δευκαλίουσα
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Δευκαλίδαος, Δευκαλίδης, Δευκαλιωνίδης, Δευκαλίων, Δευκαλίωνας
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Κατακλυσμός
Κατάλογος:
Δέττη Δευκαλίδης Δευκαλίουσα
«
Δευκαλίων
»
Δεύκιος Δηιάνειρα Δηιδάμας



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
2
Γιος του Μίνωα και της Πασιφάης και πατέρας του Ιδομενέα
3
Τρώας που σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία