Με πιέσεις και κατευθυντήριες γραμμές του αυτοκράτορα Ζήνωνα εκλέγηκε πατριάρχης Αντιοχείας ο Καλανδίων, εν μέσω μια άγριας ενδοχριστιανικής διαμάχης, όχι χωρίς αίμα, μεταξύ μονοφυσιτών και αντιθέτων μια διαίρεση που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Ο Άγιος Καλαντίων αφού έχασε μετά, το ποίμνιό του, μετέβει στη Κύπρο μαζί με τον Άγιο Αγάπιο και τον Άγιο Βαρλαάμ, όπου αποφάσισαν να ζήσουν πλέον ως ασκητές και καταλήξαν στο χωριό Πάνω Αρόδες στην επαρχία της Πάφου. Εκεί βρίσκεται η μοναδική εκκλησία στον κόσμο η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Καλανδίωνα. Είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού και κτίστηκε τον 18ο μ.Χ. αιώνα.
Ο Άγιος Καλανδίων είναι ένας από τους Αγίους της Πάφου που είναι άγνωστοι όχι μόνο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, αλλά και στις άλλες επαρχίες της Κύπρου.
Από το Λατινικό calendas=καλένδες, οι πρώτες μέρες κάθε μήνα του Ρωμαϊκού σεληνιακού ημερολογίου, κάτι το αντίστοιχο δηλαδή με την Ελληνική νεομηνία ή νουμηνία.
Από τις καλάνδες προέρχονται και τα σημερινά κάλαντα.
Φαίνεται ότι η λέξη calendae, προέρχεται από τη λατινική φράση ‘calo luna novella’ (calo=καλώ, luna=σελήνη, novella=νέα), δηλαδή «ανακηρύσσω τη νέα σελήνη».
Οι Άγιοι Ιλαρίων ο Νέος, Ιωάννης, Ιωσήφ «εις τον Λυθροδώνταν», Καλάντιος εν Ταμασία, Κασσιανός ο της Γλυφάς και ο Κασσιανός ο της Αξύλου, ήταν πέντε από τους τριακόσους Μάρτυρες και Όσιους, τους λεγόμ
...