Καταγόταν από την Κυρήνη. Παντρεύτηκε και έζησε με το σύζυγο της μόνο δύο χρόνια. Έτσι έμεινε χήρα για 28 χρόνια. Επειδή όμως είχε φοβερούς πονοκεφάλους, πήγε στον άγιο Θεόδωρο, που τότε ήταν φυλακισμένος για την πίστη του Χριστού, και τη θεράπευσε. Από τότε η Κυπρίλλα, μαζί με τη Λούκια και την Αρόα, έμεινε εκεί και υπηρετούσε τον Άγιο. Μετά το μαρτυρικό τέλος του αγίου Θεοδώρου, καταγγέλθηκε στον ηγεμόνα και η Κυπρίλλα, που συλλήφθηκε, βασανίστηκε και θανατώθηκε. Το λείψανο της, παρέλαβαν και έθαψαν με τιμές η Λούκια και η Αρόα. Αργότερα, όταν το έμαθε ο ηγεμόνας Διγνιανός, θανάτωσε και τις δύο αυτές γυναίκες.
Απολυτίκιο
Εις την Κυπρίλλη Tονοί Kυπρίλλαν προς πάλην την προς ξέσεις, O συμπαλαίσας Iακώβ Θεός πάλαι.
Εις την Αρόη και Λουκία Έδειξαν ημίν Aρόα και Λουκία, Ως και κόραι σθένουσι καρτερείν ξίφος.
Μάλλον προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη ‘κύπειρος’ που στα Λατινικά αποδόθηκε σαν ‘cyperus’ ή ’cypiros’. Είναι φυτό συγγενικό με τον πάπυρο. Από τις ρίζες του παράγεται αιθέριο έλαιο που διακρίνεται από μια ανθεκτική, ξυλώδη-γήινη μυρωδιά με πικάντικη νότα, που είναι γνωστό σαν ‘Cypriol’.
Φύεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ινδία. Είναι δε γνωστό από τα αρχαία χρόνια.
Άξιο αναφοράς είναι ότι αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά παρασκευής του (αγίου) μύρου.
Επίσης κορίτσια που ήθελαν να εργαστούν σαν εταίρες συνήθιζαν να πωλούν άρωμα κύπερου (cypriol) έξω από τα αφροδίσια ιερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θαΐς η Αλεξανδρινή.
Ορισμένοι θεωρούν ότι από αυτό το φυτό προήλθε και το όνομα της Κύπρου.