Εορτές 21 Νοεμβρίου: Βενδολίνη Βιργίνιος Εισοδία Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδιος Λεμονής Λεμονθέα Λεμονθέος Λεμονιά Μαρέβα Μαρία, Εισόδια της Θεοτόκου Παναγία η Σουλτάνα Σουλτάνος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ηλιόδωρος της Παμφυλίας Άγιος Προκόπιος της Βιάτκα Άγιος Σωζόμενος ο Αλαμάνος Άγιος Σωζόμενος ο Θαυματουργός Βασίλης Αλεξάνδρου Δέσποινα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Εισόδια της Θεοτόκου Μαρίκα Μάριος Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα Παναγία η Σφαλαγγιώτισσα Παναγιώτα, Τα Εισόδια της Θεοτόκου Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
Άγιος Ευαγγελιστής Ματθαίος
Ματθαίος > Σημαντικά Πρόσωπα (7)
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος, πριν γίνει μαθητής του Κυρίου Ιησού Χριστού, ονομαζόταν Λευί. Ο πατέρας του λεγόταν Αλφαίος και ήταν από τη Γαλιλαία. Ο Ματθαίος έκανε το επάγγελμα του τελώνη, και ο Ιησούς τον βρήκε να κάθεται στο τελωνείο έξω από την Καπερναούμ. Και είπε προς αυτόν: «Ἀκολούθει μοι». Ο Ματθαίος, χωρίς καμιά καθυστέρηση, αμέσως τον ακολούθησε. Και όχι μόνο εγκατέλειψε το αμαρτωλό - για την εποχή εκείνη - επάγγελμα του τελώνη, αλλά και με χαρά φιλοξένησε τον Κύριο στο σπίτι του. Εκεί, μάλιστα, ήλθαν και πολλοί τελώνες και άλλοι αμαρτωλοί άνθρωποι, με τους οποίους ο Ιησούς συνέφαγε και συζήτησε. Οι φαρισαίοι, όμως, που είχαν πωρωμένη συνείδηση, όταν είδαν αυτή την ενέργεια του Κυρίου, αμέσως τον κατηγόρησαν ότι συντρώγει με τελώνες και αμαρτωλούς. Ο Ιησούς το άκουσε και είπε εκείνα τα θαυμάσια λόγια: «Οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν». Δηλαδή, λέει ο Κύριος, δεν ήλθα για να καλέσω εκείνους που νομίζουν τους εαυτούς τους δίκαιους, αλλά ήλθα να καλέσω τους αμαρτωλούς, για να μετανοήσουν και να σωθούν.

Στο Ματθαίο οφείλει η Εκκλησία μας το πρώτο κατά σειρά στην Καινή Διαθήκη Ευαγγέλιο, που γράφτηκε το 64 μ.Χ. Ο Ματθαίος κατά την παράδοση κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία και μάλλον πέθανε ειρηνικά. Δεν υπάρχει πληροφόρηση για την ηλικία του Ευαγγελιστή όταν έγραψε το Ευαγγέλιο.

Ένα λαθάκι που βρέθηκε στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, γράφει στο 27/κζ: 9:
"Τότε επληρώθη το ρηθέν δια Ιερεμίου του προφήτου λέγοντος: Και έλαβον τα τριάκοντα αργύρια, την τιμήν του τετιμημένου ον ετιμήσαντο από υιών Ισραήλ".

Αυτό όμως το εδάφιο δεν υπάρχει στον Ιερεμία, αλλά στον Ζαχαρία, που αναφέρει:

"και ερώ προς αυτούς: Ει καλόν ενώπιον υμών εστι, δότε στήσαντες τον μισθόν μου ή απείπασθε· και έστησαν τον μισθόν μου τριάκοντα αργυρούς" (Ζαχαρίας 11/ια: 12).

Αγιογραφία στο σφαιρικό τρίγωνο του τρούλλου του ναού
Φαίνεται ότι στους ναούς μας, η αγιογράφηση των τεσσάρων Ευαγγελιστών γίνεται στις τέσσερις μεγάλες κόγχες που δημιουργούνται στη βάση των τεσσάρων τόξων, επί των οποίων στηρίζεται ο τρούλλος.
Απολυτίκιο
Θείας ἤκουσας, φωνῆς τοῦ Λόγου, καὶ τῆς πίστεως, τὸ φῶς ἐδέξω, καταλείψας τελωνείου τὸν σύνδεσμον ὅθεν Χριστοῦ τὴν ἀπόρρητον κένωσιν, εὐηγγελίσω Ματθαῖε Ἀπόστολε. Καὶ νῦν πρέσβευε, δοθήναι τοὶς σὲ γεραίρουσι, πταισμάτων ἱλασμὸν καὶ μέγα ἔλεος.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Ματθαίος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Μάτιθια (מתיו ), που σημαίνει "δώρο του Ιεχωβά" και βασικά εννοεί τον χαρισματικό.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ματθαία
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Θούλης, Μαθαιάκης, Μαθιάς, Μαθιός, Μάθιος, Μαθούλης, Μάκης, Μάνθος, Μανθούλης, Ματής, Ματίς, Μάτθαν, Ματθαιάκης, Ματθίας,  Ματθούλης, Ματχάι
Κατηγορία: Ξενικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Εβραϊκό Ευαγγελιστής
Κατάλογος:
Μάστωρ Μάτα Ματθαία
«
Ματθαίος
»
Ματθάν Μάτθαν Ματθίας



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους.
2
Γιος του Ελεάζαρ και πατέρας του Ιακώβ
Απολυτίκιο
3
Πώς ο Ματθίας κατατάχθηκε στο χορό των δώδεκα Αποστόλων, το γνωρίζουμε από τις Πράξεις των Αποστόλων. Μετά την προδοσία και τον αυτοκτονία του Ιούδα και μετά την Ανάληψη του Κυρίου, οι έντεκα μαθητές ...
Απολυτίκιο
4
Οι Άγιοι Ιούστος και Ματθαίος μαζί με τον Θεόφιλο και τον Τρόφιμο, μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού. Επειδή δεν αρνήθηκαν τον Χριστό, βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν.
Απολυτίκιο
5
Ο Όσιος Ματθαίος (ή Ματθίας) έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. και συνέδεσε τον βίο του με την Οσία Αθανασία. Όταν η Οσία αποφάσισε να μονάσει σε τόπο ήσυχο, χρησιμοποίησε ως συνεργό τον Ματθαίο, ο οποίος ...
6
(1869 – 1954) Πλήρες όνομα 'Henri Émile Benoît Matisse. Σημαντικός Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης του 20ου αιώνα.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία